Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Przeczytałem cały ten wątek. I nadal mam wątpliwości. Rozpocząłem właśnie budowę i stoję przed koniecznością wybrania rozwiązania komina, co jak się okazuje jest równoważne z wyborem kotła - kondensacjny/z otwartą komorą spalania. W projekcie c.o., c.w.u. przewidziano kocioł jednofunkcyjny z otwartą komorą o mocy 12 kW z zasobnikiem o poj 200l. Ja skłaniam się bardziej w kierunku kondensacyjnego.

Parametry budynku:

Parterowy z poddaszem użytkowym

Powierzchnia użytkowa 130 m2

Powierzchnia netto 157 m2

Kubadura 600 m3

Obliczone zapotrzebowanie na ciepło c.o. 8,764 kW

Dodatkowo przewidziany kominek z płaszczem wodnym

Rodzina 4 osoby

1) Jaki kocioł kondensacyjny byłby najlepszy - chodzi o zakres pracy itp. wśród jakich szukać ?

2) Czy komin może być skonstruowany w ten sposób że w szachcie 14x14 cm zostanie umieszczona rura o średnicy 80 mm. Wysokość komina ok 8,7 m.?

3) Czy w pomieszczeniu w którym znajduje się piec potrzebny będzie otwór napowietrzny?

4) W całym domu zaprojektowano grzejniki. Wiadomo jeżeli kondensacyjny to trzeba przejść na niskotemperaturowe. O ile średnio zwiększa się powierzchnia grzejnika w takim przypadku. np płytowy wysokość 45/80

5) Czy użycie kotła kondensacyjnego wymaga przeprojektowania całej instalacji c.o. i czy jest to bardzo skomplikowane. Można użyć do tego np. programu Audytor OZC o którym ktoś pisał wcześniej ? Czy może lepiej zwrócić się do fachowca, a wówczas jaki będzie to koszt?

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Przeczytałem cały ten wątek. I nadal mam wątpliwości. Rozpocząłem właśnie budowę i stoję przed koniecznością wybrania rozwiązania komina, co jak się okazuje jest równoważne z wyborem kotła - kondensacjny/z otwartą komorą spalania. W projekcie c.o., c.w.u. przewidziano kocioł jednofunkcyjny z otwartą komorą o mocy 12 kW z zasobnikiem o poj 200l. Ja skłaniam się bardziej w kierunku kondensacyjnego.

Parametry budynku:

Parterowy z poddaszem użytkowym

Powierzchnia użytkowa 130 m2

Powierzchnia netto 157 m2

Kubadura 600 m3

Obliczone zapotrzebowanie na ciepło c.o. 8,764 kW

Dodatkowo przewidziany kominek z płaszczem wodnym

Rodzina 4 osoby

1) Jaki kocioł kondensacyjny byłby najlepszy - chodzi o zakres pracy itp. wśród jakich szukać ?

2) Czy komin może być skonstruowany w ten sposób że w szachcie 14x14 cm zostanie umieszczona rura o średnicy 80 mm. Wysokość komina ok 8,7 m.?

3) Czy w pomieszczeniu w którym znajduje się piec potrzebny będzie otwór napowietrzny?

4) W całym domu zaprojektowano grzejniki. Wiadomo jeżeli kondensacyjny to trzeba przejść na niskotemperaturowe. O ile średnio zwiększa się powierzchnia grzejnika w takim przypadku. np płytowy wysokość 45/80

5) Czy użycie kotła kondensacyjnego wymaga przeprojektowania całej instalacji c.o. i czy jest to bardzo skomplikowane. Można użyć do tego np. programu Audytor OZC o którym ktoś pisał wcześniej ? Czy może lepiej zwrócić się do fachowca, a wówczas jaki będzie to koszt?

ad.1. najlepiej z dobrym (sprawnym) serwisem w twojej miejscowości, wystarczy kocioł z modulacją 3 do 14 kW

ad.2 najtaniej komin przez scianę, wkład zakłada instalator kotła

ad.3. wywietrznik powinien być, a co to " otwór napowietrzny"? :o

ad.4. grzejniki najprosciej dobrać w hurtowni, oni przeliczą grzejniki wysokotemperaturowe na niskotemperaturowe na zamianę.

ad.5. użycie kondensata nie wymaga przeprojektowania inst.co ( chyba że w projekcie była instalacja "otwarta"dla kotła na paliwa stałe:węgiel, groszek itp.)

Chyab ten wątek bedzie bardziej odpowiedni :)

Prosze o radę jaki piec polecają Praktykujacy Znawcy na coś takiego:

ok 140m2 uzytkowej - parter podłogówka na cłaości, poddasze klasyczne kaloryfery, dwie łazienki, ścina ytong 24+15cm styropian frez; poddasze 25cm rockwool 0.035,podłoga na gruncie 13cm styropianu, rodzina 2+2,

Zużycie c.w.u. srednie statystyczne z tendencja do górnej granicy średniej (trzy kobiety i ja jeden) - , a ha odległosć najdalszej łazienki (wanny) od pieca ok 10m, ewentualne dogrzewanie w ekstremalne mrozy kominkiem. Kaloryfery klasyczne obliczone na pracę pod tem kondensatu

Planuje kondensat plus 120 zasobnik - sterowanie nie wiem czy tylko pokó jczy do tego pogodówka. Nie chciał bym wtopić i kupić za "mocney" piec. Wiem że dolny parametr jest tym lepszy im niższy ale co z górą ?

chiał bym zmieścić sie w max 6000 za piec i zbiornik -

ad.2 najtaniej komin przez scianę, wkład zakłada instalator kotła

ad.3. wywietrznik powinien być, a co to " otwór napowietrzny"?

ad.4. grzejniki najprosciej dobrać w hurtowni, oni przeliczą grzejniki wysokotemperaturowe na niskotemperaturowe na zamianę.

2. Nie chcę dziury w ścianie. Będę miał komin więc chciałbym go użyć. Tak więc ponawiam pytanie: Czy komin może być skonstruowany w ten sposób że w szachcie 14x14 cm zostanie umieszczona rura o średnicy 80 mm. Wysokość komina ok 8,7 m.?

3. Otwór nawiewny (było późno :) ) otwór w ścianie pomieszczenia gdzie miał być piec z otwartą komorą spalania. Skoro wybiorę kondensacyjny to czy będzie potrzebny, wymagany przepisami ?

4 Jeżeli ktoś mógłby podać o ile średnio powinien być większy grzejnik w ogrzewaniu niskotemperaturowym ?

No a ISOTWIN CONDENS do domu 180m2, ściana trójwarstwiowa (pustak, szczelina 5 cm, cegła) bez ocieplenia zewnętrznego, strop ocieplony wełną 20cm + wymienione okna, instalacja miedziana, kaloryfery aluminiowe...

Na zwykłym piecu (Thematek C24) koszt ogrzewania oscylował w okolicy 4TPLN. Czy taki piec, o mocy 6,8-24 KW będzie ok?

Myślę, że dom może mieć zapotrzebowanie na poziomie 17-19kW.

Konstrukcja zupełnie nowa. Gazobeton 24cm + styropian ok 15cm, stropy teriwa, dobre ocieplenie dachu. Jeśli chodzi o ilość osób to najprawdopodobniej 4 rodziny po 2-4 osoby czyli od 8 do 16 osób.

Jakiej pojemności są zbiorniki warstwowe? jak szybko się nagrzewają?

Raczej skłaniałbym się do kotła kondensacyjnego o mocy maksymalnej ~20-22kW oraz czy przy tylu osobach przypadkiem zainstalować kolektory słoneczne. Kotły kondensacyjne mają wyższą sprawność przy ładowaniu zbiornika warstwowego, woda jest szybciej dostępna.

ok 140m2 uzytkowej - parter podłogówka na cłaości, poddasze klasyczne kaloryfery, dwie łazienki, ścina ytong 24+15cm styropian frez; poddasze 25cm rockwool 0.035,podłoga na gruncie 13cm styropianu, rodzina 2+2,

chiał bym zmieścić sie w max 6000 za piec i zbiornik

Masz małe zapotrzebowanie na moc, rzędu 7-9kW więc moim daniem najlepszym wyborem będzie mały kocioł (maks 10-13kW) wraz ze zbiornikiem 150-160l. tyle, że ciężko się będzie zmieścić w 6kpln.

Witam

Budynek 125 m2 uzytkowej

konstrukcja porotherm wienerberger 44 P+w + docieplenie 8 cm styropian

piwnica parter użytkowe poddasze

ogrzewanie podlogowe kotyatrz lazienka kuchnia

Szukam jakiegos nie najdrozszego pieca gazowego

Co myslicie o takim piecu

PIEC Viessmann VITOPEND 100 2-fun 24kw

Chyba j.w.

1. 2...10kW np. taki.

2. Można tak zrobić, powietrze do spalania będzie pobierane z szachtu a spaliny uchodziły rurą w szachcie. Można też przez ścianę zew.

3. Zetka? Nie jeśli system spalinowo powietrzny będzie niezależny od powietrza w pomieszczeniu.

4. NIE TRZEBA DOBIERAĆ GRZEJNIKÓW NA NIŻSZE TEMPERATURY.

5. Też nie trzeba.

2. Można tak zrobić, powietrze do spalania będzie pobierane z szachtu a spaliny uchodziły rurą w szachcie. Można też przez ścianę zew.

4. NIE TRZEBA DOBIERAĆ GRZEJNIKÓW NA NIŻSZE TEMPERATURY.

RAPczyn,

2 Nie chcę dodatkowej dziury w ścianie. Czy nie będzie problemu przy kominie o tej długości (8,7m być może trochę mniej jak zacznę komin wyżej)? , Czy możesz mi polecić jakiś system wkładów kominowych do realizowania tego zadania ?

4. mariankossy napisał że w hurtownik przeliczą mi grzejniki na niskotemperaturowe.

Po mojemu jak będzie niższa temperatura wody w instalacji to żeby ogrzać pomieszczenie będę potrzebował większego grzejnika.

Czy na pewno grzejniki które miałem przy kotle z otwartą komorą będą wystarczające?

Z góry dziękuję za odpowiedź i cierpliwość :)

RAPczyn,

2 Nie chcę dodatkowej dziury w ścianie. Czy nie będzie problemu przy kominie o tej długości (8,7m być może trochę mniej jak zacznę komin wyżej)? , Czy możesz mi polecić jakiś system wkładów kominowych do realizowania tego zadania ?

4. mariankossy napisał że w hurtownik przeliczą mi grzejniki na niskotemperaturowe.

Po mojemu jak będzie niższa temperatura wody w instalacji to żeby ogrzać pomieszczenie będę potrzebował większego grzejnika.

Czy na pewno grzejniki które miałem przy kotle z otwartą komorą będą wystarczające?

Z góry dziękuję za odpowiedź i cierpliwość :)

Komin weź od producent kotła który zamontujesz.

Pytanie jakimi temperaturami były zasilane grzejniki do tej pory?. Kocioł kondensacyjny może pracować również przy 90/80.

Kocio z automatyką pogodową.

Komin weź od producent kotła który zamontujesz.

Pytanie jakimi temperaturami były zasilane grzejniki do tej pory?. Kocioł kondensacyjny może pracować również przy 90/80.

Kocio z automatyką pogodową.

Sytuacja jest taka, że ani komina, ani grzejników jeszcze nie ma fizycznie. Całą instalację mam w projekcie, gdzie jest kocioł z otwartą komorą spalania i reszta jak pisałem wyżej, a ja chciałbym kondensacyjny.

Rozpoczynam właśnie budowę komina i chciałbym od razu zamontować wkład.

Grzejników też nie ma dlatego, z tego co wyczytałem ekonomiczniej będzie przystosować je do kotła kondensacyjnego tak by pracował on w niższych temperaturach. Stąd moje pytanie ile średnio większy powinien być taki grzejnik?

Grzejniki przewymiarowane o około 30-45% np:

grzejnik stalowy płytowy

KERMI Therm X2 o wymiarach 600x1100 Zasilany od dołu

Dane techniczne:

Wysokość: 600mm,

Długość: 1100mm,

Głębokość: 100mm,

Moc:

przy temp 70/55 0C 1472 wat

przy temp 55/45 0C 939 wat

Przeliczasz swoje planowane zapotrzebowanie pomieszczeń na ciepło (moc grzejników)przy zasilaniu przy temp 55/45 C :) i po sprawie.

Taki kocioł z zasobnikiem:

http://www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/ogrzewanie/cerapur.html

lub

http://www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/ogrzewanie/cerapur_smart_daten.html

Witam,

Ja także mam prośbę o poradę. Dom ma około 250m2 powierzchni użytkowej (już z garażem), parterówka z użytkowym poddaszem, około 120m2 podłogówki, 18cm styro na elewacji, 25cm wełny pod dachem, 10cm styro w podłodze, rekuperator.

I teraz waham się pomiędzy kotłem kondensacyjnym na gaz ziemny 7-21kW a 9-27kW (dokładnie Vaillant 196/2-C150 kontra Vaillant 246/2-c210). Cena praktycznie identyczna, a ten drugi ma dodatkowo zasobnik 150l zamiast 100l jak w pierwszym (oba warstwowe). W domu 4 osoby i 3 łazienki.

Co radzicie? Większy czy mniejszy, bo wychodzi mi na styku zapotrzebowanie?

Pzdr!

p.s. Na stronie do której link podany jest wcześniej w wątku, są takie dane:

VSC 196/2-C150 23,5 2,5 0,1063830

VSC 246 24,5 2,6 0,1061224

Witam!

Zużycie c.w.u. srednie statystyczne z tendencja do górnej granicy średniej :) (trzy kobiety i ja jeden) - , a ha odległosć najdalszej łazienki (wanny) od pieca ok 10m, ewentualne dogrzewanie w ekstremalne mrozy kominkiem.

plnuje kondensat plus 120 zasobnik - sterowanie nie wiem czy tylko pokó jczy do tego pogodówka.

Przy Junkersie w tej kwocie się zmieści.

Ponieważ kupuję kocioł już jutro, wkleję swoje pytanie także tutaj:

Mam prośbę o poradę. Dom ma około 250m2 powierzchni użytkowej (już z garażem), parterówka z użytkowym poddaszem, około 120m2 podłogówki, 18cm styro na elewacji, 25cm wełny pod dachem, 10cm styro w podłodze, rekuperator.

I teraz waham się pomiędzy kotłem kondensacyjnym na gaz ziemny 7-21kW a 9-27kW (dokładnie Vaillant 196/2-C150 kontra Vaillant 246/2-c210). Cena praktycznie identyczna, a ten drugi ma dodatkowo zasobnik 150l zamiast 100l jak w pierwszym (oba warstwowe). W domu 4 osoby i 3 łazienki.

Co radzicie? Większy czy mniejszy, bo wychodzi mi na styku zapotrzebowanie?

W wiekszym korci mnie wiekszy zasobnik 150l, ale martwi mnie czy nie bedzie generowal duzo wyszych kosztow ogrzewania?

Dzieki wielkie za rady.

Pzdr!

Witam!

Zużycie c.w.u. srednie statystyczne z tendencja do górnej granicy średniej :) (trzy kobiety i ja jeden) - , a ha odległosć najdalszej łazienki (wanny) od pieca ok 10m, ewentualne dogrzewanie w ekstremalne mrozy kominkiem.

plnuje kondensat plus 120 zasobnik - sterowanie nie wiem czy tylko pokó jczy do tego pogodówka.

Przy Junkersie w tej kwocie się zmieści.

Co zatem sądzicie o takim Junkersie w moim przypadku

http://www.allegro.pl/item635211778_junkers_cerapur_smart_zsb_14_3c_1f_konden_rzeszow.html

Da radę ?? Może jakis nie/zadowolony użytkownik by sie wypowiedział

Ewentualnie może ECOtec plus126 + ViH120l - tylko sie zastanawiam czy dolna deklarowana moc 5.9 to juznie za dużo. Może jednak nie ma co przepłacać i wejśc w tego junkersa + jakiś zasobnik (no właśnie jaki??)

Na takim junkersie ogrzewałem ostatni sezon, na gotowo: kocioł + programator pogodowy FW 100 + wkład do komina + zasobnik 300l + kaloryfer kermi + cały montaż kotłowni zapłaciłem 10 600.

Dom SOPRAN 4, 4 osoby , całość podłogówka, ogrzewany 1 sezon (na razie na propanie) i jestem zadowolony :D

re : kemot_73

rozważ montaż podłogówki po całości,

bo wychodzi taniej bez mieszacza (2000 zl)na podłogówkę a wiem też że bez tego ogrzewanie "góry " na kaloryferach powoduje niedogrzanie i problemy z przepływami i sterowaniem( dodatkowa automatyka).

Dodatkowo podłogówka ma większą bezwładność i inne ustawienia pracy kotła niż dla kaloryferów ( chodzi o krzywe grzewcze)

Znam to z praktyki u znajomych (mieszkają w bliźniaku): jeden ma po całości "prostą" podłogówke i sobie chwali, drugi podłogówka parter, góra kaloryfery i "kręci nosem" że mogło byc lepiej ze sterowaniem( najczęściej góra nie dogrzana ) :evil:

Ogrzewanie robiła ta sama ekipa, ten sam piec tylko ten drugi miał wczesniej kupione kaloryfry i zdecydował się na ich montaz na górze.

rozważ montaż podłogówki po całości,

bo wychodzi taniej bez mieszacza (2000 zl)na podłogówkę a wiem też że bez tego ogrzewanie "góry " na kaloryferach powoduje niedogrzanie i problemy z przepływami i sterowaniem( dodatkowa automatyka).

Dodatkowo podłogówka ma większą bezwładność i inne ustawienia pracy kotła niż dla kaloryferów ( chodzi o krzywe grzewcze)

Rozwazam rozważam ale jakiegos"kopa" mi brakuje :( - mój projekt to Guliwer 2G (nieco zmodyfikowany) ale w przybliżeniu to coś podobnego do Twojego. - jak wygladała ta zima (kosztowo) w twoim przypadku rozumie ze nei marzłes i nie paliłes non stop w kominku ( bo takeigo rozwiąznia chce uniknąć - kominek bedzie grza tylk okiedy beda ekstremalne mrozy i mogło by nie dogrzać ewentualnie w ramach zachcianki romantycznej Żony. Chcę ogrzewanie oprzeć na c.o. niskotemeraturowym, wiem ze grzejniki na górze trzeba przewymiarować - obrawiam sie własnie poprawnego sterowania taką hybrydą.