Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ponieważ kupuję kocioł już jutro, wkleję swoje pytanie także tutaj:

Mam prośbę o poradę. Dom ma około 250m2 powierzchni użytkowej (już z garażem), parterówka z użytkowym poddaszem, około 120m2 podłogówki, 18cm styro na elewacji, 25cm wełny pod dachem, 10cm styro w podłodze, rekuperator.

I teraz waham się pomiędzy kotłem kondensacyjnym na gaz ziemny 7-21kW a 9-27kW (dokładnie Vaillant 196/2-C150 kontra Vaillant 246/2-c210). Cena praktycznie identyczna, a ten drugi ma dodatkowo zasobnik 150l zamiast 100l jak w pierwszym (oba warstwowe). W domu 4 osoby i 3 łazienki.

Co radzicie? Większy czy mniejszy, bo wychodzi mi na styku zapotrzebowanie?

W wiekszym korci mnie wiekszy zasobnik 150l, ale martwi mnie czy nie bedzie generowal duzo wyszych kosztow ogrzewania?

Dzieki wielkie za rady.

Pzdr!

Jeszcze jedno pytanie - modulacja mniejszego to 7-21, a większego 9-27. Czy te 2kW minimalnej modulacji są ważniejsze dla mnie niż dodatkowe 6kW mocy maksymalnej?

W Vaillancie radzą mi kupić większy piec.

Wg projektu wygląda to następująco:

Qco=28,53kW

qv=23,7W/m3

Łącznie piec o mocy cieplnej 30kW.

U mnie jednak zamiast 12cm styropianu jest 18, oraz zamiast 6cm w podłodze jest 10-13cm oraz jest rekuperacja.

Pzdr,

Adam

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rozważ montaż podłogówki po całości,

bo wychodzi taniej bez mieszacza (2000 zl)na podłogówkę a wiem też że bez tego ogrzewanie "góry " na kaloryferach powoduje niedogrzanie i problemy z przepływami i sterowaniem( dodatkowa automatyka).

Dodatkowo podłogówka ma większą bezwładność i inne ustawienia pracy kotła niż dla kaloryferów ( chodzi o krzywe grzewcze)

Rozwazam rozważam ale jakiegos"kopa" mi brakuje :( - mój projekt to Guliwer 2G (nieco zmodyfikowany) ale w przybliżeniu to coś podobnego do Twojego. - jak wygladała ta zima (kosztowo) w twoim przypadku rozumie ze nei marzłes i nie paliłes non stop w kominku ( bo takeigo rozwiąznia chce uniknąć - kominek bedzie grza tylk okiedy beda ekstremalne mrozy i mogło by nie dogrzać ewentualnie w ramach zachcianki romantycznej Żony. Chcę ogrzewanie oprzeć na c.o. niskotemeraturowym, wiem ze grzejniki na górze trzeba przewymiarować - obrawiam sie własnie poprawnego sterowania taką hybrydą.

Kominka nie mam, a koszt za ost. zimę to 3500zł ( 25 butli po 30/33 kg /po 140 i 154 zł/ butle ) okres 2 listop. do 3 kwietnia. ( ocieplenie podałem we wcześnieszych moich postach)

Pytanie laika

Co oznacza lub co określa wskaźnik mocy NL przy kotłach kondensacyjnych ?

i czy wartość 2,4 tego wskaźnika to wartość przyzwoita czy nie ? :roll:

wskaźnik mocy NL to wskaźnik zasobnika, nie kotła kondensacyjnego,

NL = 1 oznacza, że zaopatrywane w ciepła wodę jest jedno mieszkanie w którym mieszka średnio 3,5 osoby i w którym znajduje się wanna i dwa inne punkty poboru wody,

NL = 2,4 jest bardzo przyzwoitym wynikiem

Witam,

Ja także mam prośbę o poradę. Dom ma około 250m2 powierzchni użytkowej (już z garażem), parterówka z użytkowym poddaszem, około 120m2 podłogówki, 18cm styro na elewacji, 25cm wełny pod dachem, 10cm styro w podłodze, rekuperator.

I teraz waham się pomiędzy kotłem kondensacyjnym na gaz ziemny 7-21kW a 9-27kW (dokładnie Vaillant 196/2-C150 kontra Vaillant 246/2-c210). Cena praktycznie identyczna, a ten drugi ma dodatkowo zasobnik 150l zamiast 100l jak w pierwszym (oba warstwowe). W domu 4 osoby i 3 łazienki.

Co radzicie? Większy czy mniejszy, bo wychodzi mi na styku zapotrzebowanie?

Pzdr!

p.s. Na stronie do której link podany jest wcześniej w wątku, są takie dane:

VSC 196/2-C150 23,5 2,5 0,1063830

VSC 246 24,5 2,6 0,1061224

oj cieniutkie mają osiągi te Vaillanty modulacja od 9,7 kW i takie drogie,

Ecodens z De Dietricha ma modulację od 6 kW i kosztuje raptem u mnie 7810 zł brutto

Gość Gosc_gość
Pytanie laika

Co oznacza lub co określa wskaźnik mocy NL przy kotłach kondensacyjnych ?

i czy wartość 2,4 tego wskaźnika to wartość przyzwoita czy nie ? :roll:

wskaźnik mocy NL to wskaźnik zasobnika, nie kotła kondensacyjnego,

NL = 1 oznacza, że zaopatrywane w ciepła wodę jest jedno mieszkanie w którym mieszka średnio 3,5 osoby i w którym znajduje się wanna i dwa inne punkty poboru wody,

NL = 2,4 jest bardzo przyzwoitym wynikiem

Dzięki za info, ale nie do końca kumam :oops:

W takim razie co oznacza konkretnie wartość 2,4 ?

Mam do sprzedania kocioł kondensacyjny WOLF CGS-20, zestaw z zasobnikiem warstwowym 90 l, regulacją BM+MM, regulatorem pokojowym wraz z podstawą ścienną, zewnętrzną czujką pogodową, modułem mieszaczowym MM do regulacji podłogówką i zestawem przyłączeniowym.

NOWY, NIEROZPAKOWANY na palecie.

Więcej informacji na stronie http://www.wolf-polska.pl

Atrakcyjna cena

Gość Gosc_gość
oznacza to, że ten zasobnik ma możliwość zaopatrzenia w ciepła wodę mieszkania w którym mieszka 8,4 osoby posiada 2,4 wanny oraz 4,8 innych punktów czerpalnych ciepłej wody,

fajnie się czyta :lol:

Rzeczywiście zabawne :lol:

To już wiem o co biega.

Jeszcze raz dzięki :D

To jeszcze ja się podłączę z pytaniem do szanownego grona.

Dom powierzchnia uzytkowa ok 150m, parter+poddasze uzytkowe, wybudowany z betonu komorkowego, ocieplony styropianem 15cm. Dach deskowany-o ile ma to znaczenie:) Liczba domowników 4.

W 6 pomieszczeniach będą kaloryfery, a niemal cały dół domu to podłogówka plus łazienka górna.

Acha bedzie kominek ale raczej bez rozprowadzenia. A jezeli juz by się tak zdarzyło to będzie to tylko rozprowadzenie grawitacyjne.

Jaki piec dobrać do czegos takiego??? Hydraulik mi poleca Wolfa /dokładnie nie znam parametrow/.

Chcielibyśmy coś w rozsądnej cenie i nie bardzo skomplikowanego:) Acha dom polozny jest pod Warszawą wiec tez dostep do serwisow będzie dodatkowym atutem. Nie wiem jakie parametry jeszcze mam podać wiec w razie pytan je dopiszę :D

z gory dzieki

To jeszcze ja się podłączę z pytaniem do szanownego grona.

Dom powierzchnia uzytkowa ok 150m, parter+poddasze uzytkowe, wybudowany z betonu komorkowego, ocieplony styropianem 15cm. Dach deskowany-o ile ma to znaczenie:) Liczba domowników 4.

Prawdopodobnie wystarczy kocioł o mocy maksymalnej około 10kW (trzeba by policzyć O.C.B.) plus zbiornik c.w.u. ~160l.

Czy zbiornik CWU może być oddalony od kotła gazowego (jeszcze nie wybranego), a jeśli tak, to czy są jakieś ograniczenia?

Wolelibyśmy dać zbiornik bezpośrednio nad kuchnią i koło łazienki, w ogrzewanej części domu, na poddaszu - a kotłownia jest na parterze. Odległość w poziomie wynosiłaby ok 7m plus zmiana kondygnacji?

Rapczyn to ktorego z producentow byś polecił?? Czy sugerować sie tylko ceną/ biorąc pod uwagę znane marki/ czy jeszcze coś innego???

Ważny jest szeroki zakres modulacji mocy kotła, jego minimalna moc oraz sprawność. Cena samego kotła to jeszcze nie wszystko, dochodzi automatyka, grupy grzewcze, zbiornik, układ spalinowo powietrzny.

W zasadzie to kocioł został wybrany, ale jeszze można zmieni ustalenia.

Nasze parametry:

- dom piętrowy - powierzchnia po podłodze do ogrzania - 180 m2;

- według projektu - 132 m2 pow. użytkowej, co na skutek zmian - podniesienie ścianki kolankowej zmieniło to do ok. 150 m2;

- 2 łazienki; w jednej wanna, w drugiej prysznic; jedna łazienka usytuowana obok pomieszczenia z piecem (za ścianą); druga bezpośrednio nad pomieszczeniem; kuchnia przy pomieszczeniu gospodarczym.

- parter i łazienka górna - podłogówka ok. 70 m2;

- 8 grzejników + 2 drabinki w łazienkach;

- w domu wentylacja mechaniczna + możliwość jej wyłaczenia bo wybudowaliśmy kanały wentylacyjne;

- budowa z Porothermu 25 P + H

- ścianki działowe silka 12

- strop monolit;

- ocieplenie nie wykonane, ale planowane - ściany zewn. front i tył budynku 20 cm styropianu; boki - 15 cm styropianu szarego (tak musimy - maksymalnie wykorzystujemy szerokość ); poddasze 25 lub 30 cm wełny

Piec zaplanowany Vaillant ecoTec plus 246/3-5 + zasobnik VIH R 150 l.

Nie wiem czy ten zasobnik nie jest przesadzony.

Na razie jest nas 3, przy czym z kąpielami nie przesadzamy. Docelowo będzie nas pewnie 4, czasem goście.

Jak to ustalić. Teraz mieszkamy w mieszkaniu, w którym jest jedna łazienka zużycie wody jest na poziomie CW - 10 m3 i ZW - 7 m3 na 3 miesiące.

- średnio ok. 6 m3 na miesiąc.

W zasadzie to kocioł został wybrany, ale jeszze można zmieni ustalenia.

Nasze parametry:

- dom piętrowy - powierzchnia po podłodze do ogrzania - 180 m2;

- według projektu - 132 m2 pow. użytkowej, co na skutek zmian - podniesienie ścianki kolankowej zmieniło to do ok. 150 m2;

- 2 łazienki; w jednej wanna, w drugiej prysznic; jedna łazienka usytuowana obok pomieszczenia z piecem (za ścianą); druga bezpośrednio nad pomieszczeniem; kuchnia przy pomieszczeniu gospodarczym.

- parter i łazienka górna - podłogówka ok. 70 m2;

- 8 grzejników + 2 drabinki w łazienkach;

- w domu wentylacja mechaniczna + możliwość jej wyłaczenia bo wybudowaliśmy kanały wentylacyjne;

- budowa z Porothermu 25 P + H

- ścianki działowe silka 12

- strop monolit;

- ocieplenie nie wykonane, ale planowane - ściany zewn. front i tył budynku 20 cm styropianu; boki - 15 cm styropianu szarego (tak musimy - maksymalnie wykorzystujemy szerokość ); poddasze 25 lub 30 cm wełny

Piec zaplanowany Vaillant ecoTec plus 246/3-5 + zasobnik VIH R 150 l.

Nie wiem czy ten zasobnik nie jest przesadzony.

Na razie jest nas 3, przy czym z kąpielami nie przesadzamy. Docelowo będzie nas pewnie 4, czasem goście.

Jak to ustalić. Teraz mieszkamy w mieszkaniu, w którym jest jedna łazienka zużycie wody jest na poziomie CW - 10 m3 i ZW - 7 m3 na 3 miesiące.

- średnio ok. 6 m3 na miesiąc.

Kocioł o wiele za duży w stosunku do twojego zapotrzebowania (oczywiście z ociepleniem).

Mogę i ja się poradzić

Porotherm 44 , zaprawa ciepła i taki też tynk

80 m2 podłogówki dół

gora 15 m podłogówki

góra jakies 100 m2 kaloryfery

może kaloryfer w garazu na dogrzanie - 36 m2

Poddasze myślę min 25 cm wełny

Zaprponowany kocioł

Vaillant VU plus 280 - 5 moc 10,7 - 28 kW

Maja być solary, ale jak nie to musiałaby być jakis zbiornik na ciepłą wode użytkową - jaka wielkość 3 osoby w porywach 4 i goście od czasu do czasu.

Zielonego pojęcia nie mam jak się zabrac za to czy to dobra propozycja

Będe wdzięczna za każda sugestię.