Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W zasadzie to kocioł został wybrany, ale jeszze można zmieni ustalenia.

Nasze parametry:

- dom piętrowy - powierzchnia po podłodze do ogrzania - 180 m2;

- według projektu - 132 m2 pow. użytkowej, co na skutek zmian - podniesienie ścianki kolankowej zmieniło to do ok. 150 m2;

- 2 łazienki; w jednej wanna, w drugiej prysznic; jedna łazienka usytuowana obok pomieszczenia z piecem (za ścianą); druga bezpośrednio nad pomieszczeniem; kuchnia przy pomieszczeniu gospodarczym.

- parter i łazienka górna - podłogówka ok. 70 m2;

- 8 grzejników + 2 drabinki w łazienkach;

- w domu wentylacja mechaniczna + możliwość jej wyłaczenia bo wybudowaliśmy kanały wentylacyjne;

- budowa z Porothermu 25 P + H

- ścianki działowe silka 12

- strop monolit;

- ocieplenie nie wykonane, ale planowane - ściany zewn. front i tył budynku 20 cm styropianu; boki - 15 cm styropianu szarego (tak musimy - maksymalnie wykorzystujemy szerokość ); poddasze 25 lub 30 cm wełny

Piec zaplanowany Vaillant ecoTec plus 246/3-5 + zasobnik VIH R 150 l.

Nie wiem czy ten zasobnik nie jest przesadzony.

Na razie jest nas 3, przy czym z kąpielami nie przesadzamy. Docelowo będzie nas pewnie 4, czasem goście.

Jak to ustalić. Teraz mieszkamy w mieszkaniu, w którym jest jedna łazienka zużycie wody jest na poziomie CW - 10 m3 i ZW - 7 m3 na 3 miesiące.

- średnio ok. 6 m3 na miesiąc.

Kocioł o wiele za duży w stosunku do twojego zapotrzebowania (oczywiście z ociepleniem).

Jak za duży to jaki powinien być? Jak będzie się do tego miała np. zmiana ocieplania na 15 cm na całości domu:

Nasz projekt to Oliwka ze studia HP. Dokonaliśmy w nim zmiany biegów schodów - wejście do pomieszczenia na poddasze jest z klatki schodowej i dodatkowo ścianka kolankowa na dwa pustaki w górę. Czy rzeczywiście instalatorzy przesadzili z tym piecem??Sprawa dość pilna bo zaczynamy montaż instalacji co prawda od rekuperatora, ale trzeba konkretnie zacząć nad tym myśleć.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mogę i ja się poradzić

Porotherm 44 , zaprawa ciepła i taki też tynk

80 m2 podłogówki dół

gora 15 m podłogówki

góra jakies 100 m2 kaloryfery

może kaloryfer w garazu na dogrzanie - 36 m2

Poddasze myślę min 25 cm wełny

Zaprponowany kocioł

Vaillant VU plus 280 - 5 moc 10,7 - 28 kW

Maja być solary, ale jak nie to musiałaby być jakis zbiornik na ciepłą wode użytkową - jaka wielkość 3 osoby w porywach 4 i goście od czasu do czasu.

Zielonego pojęcia nie mam jak się zabrac za to czy to dobra propozycja

Będe wdzięczna za każda sugestię.

Moim zdaniem kocioł jest za duży.

Sądzę, że wystarczy kocioł Modula II o mocy od 4,4 do 21,6kW, do tego zbiornik 190l wraz z kolektorem próżniowo-rurowym CPC o pow. czynnej 4m^2 dla 3-4 osób będzie świetnie pasować dla twoich potrzeb.

Gość Gosc_gość
Mogę i ja się poradzić

80 m2 podłogówki dół

gora 15 m podłogówki

Zaprponowany kocioł

Maja być solary, ale jak nie to musiałaby być jakis zbiornik na ciepłą wode użytkową - jaka wielkość 3 osoby w porywach 4 i goście od czasu do czasu.

Moim zdaniem kocioł jest za duży.

Sądzę, że wystarczy kocioł Modula II o mocy od 4,4 do 21,6kW, do tego zbiornik 190l wraz z kolektorem próżniowo-rurowym CPC o pow. czynnej 4m^2 dla 3-4 osób będzie świetnie pasować dla twoich potrzeb.

Tia, tylko, że wyda na taki zestaw majątek :roll:

Mogę i ja się poradzić

80 m2 podłogówki dół

gora 15 m podłogówki

Zaprponowany kocioł

No bez przesady! 28kW? Ci sprzedawcy zupełnie pogłupieli.

A co myślicie o Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3C? 3,3 - 14,2 kW.

Do dobrze ocieplonego domku powinien wystarczyć. I tani jest - poniżej 4000 zł. Do tego jakiś zasobnik. Może ciut mała moc może być dla CWU gdy jest duże zużycie, ale ostatecznie można się wspomóc kominkiem lub grzałką w zasobniku w największe mrozy?

Co Wy na taką alternatywę? Ja myślę o nim do siebie na 220 mkw, 3 os.

A co myślicie o Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3C? 3,3 - 14,2 kW.

Do dobrze ocieplonego domku powinien wystarczyć. I tani jest - poniżej 4000 zł. Do tego jakiś zasobnik. Może ciut mała moc może być dla CWU gdy jest duże zużycie, ale ostatecznie można się wspomóc kominkiem lub grzałką w zasobniku w największe mrozy?

Co Wy na taką alternatywę? Ja myślę o nim do siebie na 220 mkw, 3 os.

Było chyba nawet w tym wątku podawane jak mniej więcej wyliczć najlepszą dla siebie moc kotła.

Wychodzi mniej więcej tak, że górny zakres mocy właściwie używany jest tylko podczas przygotowania ciepłej wody. Nalezy więc sobie wyliczyć ile ciepłej wody będę potrzebował w danym momencie - tak też można dobrać wielkość potrzebnego zasobnika.

Dla CO najlepszym rozwiązaniem jest najniższa moc dolna. Moc ustalona z zapotrzebowania na CWU zazwyczaj i tak jest sporo większ niż maksymalne zapotrzebowanie domu na ciepło.

Należy też pamiętać, że nasze rachunki za gaz w większym stopniu zależą od pracy na CO niż na CWU.

Witam... może mi ktoś pomóc obliczyć potrzebną wydajność pieca??

Dom ma 3 kondygnacje powtarzalne o powierzchni około 35m2 w sumie cała powierzchnia domu, klatki schodowej, przedsionka ma około 100m2 wysokość to 2,5m2, czyli o ile dobrze liczę kubatura wynosi 250m2.

Dodam jeszcze, że przed zimą wymienię wszystkie okna na PCV a na wiosnę ocieplę.

Zalerzy mi na tym żeby pogodzić funkcje grzania CO i wody użytkowej do wanny, prysznica itp. Wcześniej wydawało mi się, że potrzebuje stojący dwu funkcyjny 20-24Kw ale z tego co wyczytałem na forum widzę, że byłem w błędzie... Nie bardzo mam fundusze zna zawodowców więc całość inwestycji będę robił samodzielnie...

Dom nowy wybudowany w 2008r. szeregowiec, kupiony w stanie rzekłbym surowym ma 2 kondygnacje plus użytkowe poddasze łącznie 156M2 pow. użytkowej.Okna PCV, ściany z bloczków 36cm plus tynk bez ocieplen, dach blachodachówka, ocieplenie wełna. Na parterze nie przewiduję drzwi, wolę otwarte przestrzenie więc kuchnia bedzie otwarta na salon, do salonu również otwarte wejście z przedpokoju.Góra będzie zamykana. Pokoi łącznie 6. Liczba osób 4.

Pomieszczenia z poborem wody to kuchnia i ubikacja z umywalka na parterze, na pietrze lazienka z ubikacją w ktorej będą wc, umywalka, prysznic i wanna.

Piec będzie stał/wisiał w dedykowanym pomieszczeniu gospodarczym na parterze.

Projekt domu zakladał piec dwufunkcyjny jak mówi sprzedawca.

Instalacja ma zapewnić niskie koszty wydatków za gaż przy powiedzmy średniej cenie. Instalacja ma zapewnić funkcje grzania CO i wody użytkowej do prysznica, sporadycznie wanny.

Dom usytuowany praktycznie w 100% pólnoc/południe.

Pierwszym moim pomysłem było kupno gotowego kompletu-brałem pod uwagę:

Junkers Cerasmart Modul solar

Techmet Economax Solar

Vitodens z Vitosol 200F

oraz i ten mnie na ten moment najbardziej interesuje - IMMERGAS Hercules Condensing Immesole PRO - długi okres gwarancji, solary nie płaskie w sumie niezła na tle reszty cena przynajmniej w necie.

Ale czytając to i inne fora wygląda na to że na moje potrzeby te piece mają za duże moce.

Zakładam założenie podłogówki tylko w łazience na górze, ewentualnie w kuchni, poszalałbym z resztą pomieszczeń na parterze ale jest jeden problem - dom jak i całe osiedle stoi na Śląsku, na terenach na których dochodzi do ruchów i trochę się boję szczelnosci podłogówki po kilku latach.

Prośba o poradę w zakresie wyliczenia poboru mocy i sugestii w zakresie wyboru rozwiązana dla mnie - niekoniecznie najtanszego w zakupie ale ekonomicznego w użytkowaniu. Pompa ciepla nie wchodzi w rachubę. Pod tą dzielnicą Mysłowic trwa dalej wydobycie....

Witam serdecznie

Chciałbym sie poradzić-czy dobrze myślę ze piec Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3C 3,3 - 14,2 kW +150 zasobnik CWU; rekuperator i kominek 16-18kW wystarczy i będzie dobrym rozwiązaniem dla mojego domku. 2-3 osoby

Parter powierzchnia 128m^ całość ogrzewanie podłogowe + garaż 40m^ grzejnik

Wg obliczeń zapotrzebowanie domu 9988W

Wiadomo że jak przyjadą goście to może być kiepsko z ciepłą wodą ale...takie odwiedziny są 2-3X w roku wiec myślę ze sobie poradzą z ciepłą wodą.

Bardzo proszę o to czy piec jest o odpowiedniej mocy do ogrzania i zapewnienia CWU?

Ewentualnie jestem otwarty na wszelkie propozycje zmiany lub lepszego urządzenia :wink:

Pozdrawiam Paweł

Tia, tylko, że wyda na taki zestaw majątek :roll:

Zawsze może się spróbować targować :wink:

Dom ma 3 kondygnacje powtarzalne o powierzchni około 35m2 w sumie cała powierzchnia domu, klatki schodowej, przedsionka ma około 100m2 wysokość to 2,5m2, czyli o ile dobrze liczę kubatura wynosi 250m2.

Dodam jeszcze, że przed zimą wymienię wszystkie okna na PCV a na wiosnę ocieplę.

Nie znam całkowicie budynku ale wydaje mi się, że przy takiej powierzchni i kubaturze wystarczy bardzo mały kocioł np. 2,6kW do 11,6kW, do 13kW na c.w.u. pracujący ze zbiornikiem c.w.u.

Dom nowy wybudowany w 2008r. szeregowiec, kupiony w stanie rzekłbym surowym ma 2 kondygnacje plus użytkowe poddasze łącznie 156M2 pow. użytkowej.Okna PCV, ściany z bloczków 36cm plus tynk bez ocieplen, dach blachodachówka, ocieplenie wełna.

Prośba o poradę w zakresie wyliczenia poboru mocy i sugestii w zakresie wyboru rozwiązana dla mnie - niekoniecznie najtanszego w zakupie ale ekonomicznego w użytkowaniu.

Zapotrzebowanie na moc możesz sobie wyliczyć programem np. Herz OCZ - jest do niego instrukcja, całkiem przyzwoita a na forum jest wątek w tym temacie.

Podjedź do Dąbrowy Górniczej, ul. Kruczkowskiego 27 - sprawdź jakie rozwiązanie Ci zaproponują.

Witam serdecznie

Chciałbym sie poradzić-czy dobrze myślę ze piec Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3C 3,3 - 14,2 kW +150 zasobnik CWU; rekuperator i kominek 16-18kW wystarczy i będzie dobrym rozwiązaniem dla mojego domku. 2-3 osoby

Wg obliczeń zapotrzebowanie domu 9988W

Ewentualnie jestem otwarty na wszelkie propozycje zmiany lub lepszego urządzenia :wink:

Pozdrawiam Paweł

Taki kocioł spokojnie wystarczy, zastanowiłbym się czy nawet nie dać mniejszego (j.w. 2,6kW do 11,6kW, do 13kW na c.w.u.). W razie gości możesz zawsze podnieść temperaturę na zbiorniku o 5stK i powinno być lepiej.

Zalerzy mi na tym żeby pogodzić funkcje grzania CO i wody użytkowej do wanny, prysznica itp. Wcześniej wydawało mi się, że potrzebuje stojący dwu funkcyjny 20-24Kw ale z tego co wyczytałem na forum widzę, że byłem w błędzie... Nie bardzo mam fundusze zna zawodowców więc całość inwestycji będę robił samodzielnie...

Zapotrzebowanie na CO obliczysz w Audytorze OCZ. Jaki liczyć wodę było podane - wszystko (twój komfort) zależy od pytania ile i w jakim czasie.

Możecie doradzić, który piec kupić? Instalator sugerował Zeusa. Ale jakoś nie mam zaufania do włoskiej technologii...

Mój dom to bliźniak ok. 100 m (klocek), jedna łazienka, 9 grzejników, piętrowy (łazienka na dole, bliziutko pieca, kuchnia też), na razie bez ocieplenia. Piec musi wisieć w kuchni na ścianie, która jest niestety bardzo cieniutka (8cm) i trochę się obawiam, że ten zasobnik 45 litrów Zeusa może być za ciężki... Koniecznie z zamniętą komorą spalania. Pieca przenieść nie mogę, bo całe doprowadzenie mam już w tym miejscu - wymieniam 13 letniego dwufunkcyjnego Junkersa na coś nowszego. I chciałbym oczywiście zapomnieć o konieczności używania tylko jednego kranu na raz i dogrzewania wody zimą do wanny dopiero po 5 minutach...

Po przeczytaniu forum skłaniam się raczej do Vaillanta, zwłaszcza że cena chyba też podobna. Ale decyzji jeszcze nie podjąłem.

Dzięki z góry za wszelkie podpowiedzi. Jeżeli ktoś uważa, że lepszy byłby inny kocioł, oczywiście niech też się podzieli.

Witam.Przymierzam się do zakupu pieca dwufunkcyjnego Villant ecoTECplus VCW + zasobnik actoSTOR VIH CL20S

http://www.vaillant.pl/stepone2/data/downloads/1e/3e/00/ecotec-plus-and-pro-2008_final.pdf

Druga sprawa:29 czy 34kW? podłogówki 330m2,więcej przeszkleń niż ścian i 3 osoby,kompletnie nieoszczędne w użytkowaniu wody.

Proszę o sugestie co do trafności mojego wyboru .Dziękuję.

Pozdrawiam PaniG.

Witam.Przymierzam się do zakupu pieca dwufunkcyjnego Villant ecoTECplus VCW + zasobnik actoSTOR VIH CL20S

http://www.vaillant.pl/stepone2/data/downloads/1e/3e/00/ecotec-plus-and-pro-2008_final.pdf

Druga sprawa:29 czy 34kW? podłogówki 330m2,więcej przeszkleń niż ścian i 3 osoby,kompletnie nieoszczędne w użytkowaniu wody.

Proszę o sugestie co do trafności mojego wyboru .Dziękuję.

Pozdrawiam PaniG.

Prawdopodobnie wystarczy kocioł o mocy maksymalne ~20kW więc te dwa które podałeś będą "za duże".

• 2 weeks później...

RAPczyn doradź jaki piec zastosować do domu o powierzchni 215m2 (kubatura 680m3) (w tym 30m2 garaż, który raczej nie jest ogrzewany), dom z betonu komórkowego, ocieplenie: ściany - 12cm styropianu, dach - 15cm+5cm wełna mineralna ISOVER, dwie łazienki 10m2 i 5m2 (obydwie z ogrzewaniem podłogowym) w jednej jest wanna 220L a w drugiej prysznic.

W tej chwili mamy piec węglowy i mieszkanie jest naprawdę dobrze wyizolowane. W przypadku dość mroźnego dnia (-20 stopni na zewnątrz) wystarczy napalić raz dziennie rano koło godziny 6 i z 21 stopni po nagrzaniu rano, wieczorem temperatura spada do 17 stopni.

Myślałem nad piecem gazowym JUNKERS CERASMART MODUL ZBS 14/100S-3MA (3,3-14,2 kW) z zasobnikiem warstwowym lub piecem Cerapur Smart ZSB 14-3C (3,3-14,2 kW) z zasobnikiem 160L. Nie wiem czy to nie za mała moc, ale z drugiej strony jestem zdecydowany na Junkersa, który kolejny zakres modulacji mocy ma już aż na 7,3-21,6kW.

Piec z zasobnikiem warstwowym będę w stanie kupić za około 9000zł brutto, a ten jednofunkcyjny Cerapur Smart za około 4000zł brutto. Z zasobnikiem wyjdzie więc nieco ponad 5000zł brutto. Czy warto wybrać ten droższy? Czy rzeczywiście będzie bardziej oszczędny i zapewni wyższy komfort ciepłej wody?

Z góry dziękuję za pomoc.

RAPczyn doradź jaki piec zastosować do domu o powierzchni 215m2 (kubatura 680m3) (w tym 30m2 garaż, który raczej nie jest ogrzewany), dom z betonu komórkowego, ocieplenie: ściany - 12cm styropianu, dach - 15cm+5cm wełna mineralna ISOVER, dwie łazienki 10m2 i 5m2 (obydwie z ogrzewaniem podłogowym) w jednej jest wanna 220L a w drugiej prysznic.

Myślałem nad piecem gazowym JUNKERS CERASMART MODUL ZBS 14/100S-3MA (3,3-14,2 kW) z zasobnikiem warstwowym lub piecem Cerapur Smart ZSB 14-3C (3,3-14,2 kW) z zasobnikiem 160L.

Jeśli nie chcesz w przyszłości kolektorów słonecznych to chyba Modul będzie lepszy.