Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

@RAPczyn,dziękuję za wypowiedź,ale coś mi się nie zgadza w Twoim oszacowaniu.W moim pierwotnym projekcie zapotrzebowanie na energię cieplną wynosiło 25kW,po dokonaniu zmian(zwiększenie powierzchni użytkowej i zmiana ścian szczytowych w przeszklenia) raczej powinno zwiększyć się zapotrzebowanie,dlatego 29kW uważam za minimum.

Pozdr.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomocy :cry:

Nasz dom ma 160m2 , musimy korzystac butli gazowej, szukam pieca z otwartą komorą spalania , który będzie wystarczający dla 5-osobowej rodzinki.

Planujemy ogrzewanie podłogowe i ścienne, no i grzanie wody oczywiście. Czytałam o róznych piecach ale szczerze powiedziawszy to dalej nic nie wiem. :roll:

@RAPczyn,dziękuję za wypowiedź,ale coś mi się nie zgadza w Twoim oszacowaniu.W moim pierwotnym projekcie zapotrzebowanie na energię cieplną wynosiło 25kW,po dokonaniu zmian(zwiększenie powierzchni użytkowej i zmiana ścian szczytowych w przeszklenia) raczej powinno zwiększyć się zapotrzebowanie,dlatego 29kW uważam za minimum.

Pozdr.

Widzisz nie znam budynku, więc policzyłem sobie na oko.

330m^2*3m*20W/m^3=19800W

Pomocy :cry:

Nasz dom ma 160m2 , musimy korzystac butli gazowej, szukam pieca z otwartą komorą spalania , który będzie wystarczający dla 5-osobowej rodzinki.

Planujemy ogrzewanie podłogowe i ścienne, no i grzanie wody oczywiście. Czytałam o róznych piecach ale szczerze powiedziawszy to dalej nic nie wiem. :roll:

W taki domu i z instalacjami niskotemperaturowymi aż się prosi o niewielki kocioł kondensacyjny, np. od 2kW do 10kW.

Witam,

Sciana lazienki na ktorej bedzie wisial kociol graniczy z garazem. Czy jest mozliwosc umieszczenia kotla w lazience , i przebicie rurek do garazu i tam umieszczenie zasobnika ?

Pozdrawiam

ja będę tak miała, że kocił gdzie indziej a zasobnik w innym pomieszczeniu ale także ogrzewanym, a nie w garażu,

Poradzcie mi prosze:

Jaki najlepiej dobrac piec gazowy kondensacyjny , mysle o czyms kolo 30KW dwu funkcyjny + 200l zasobnik

dom powierzchnia na dole 210m2 ( w tym 40m2 garaz) + gora 80m2,maly kominek w salonie, porotherm 25 + 15 styropian, podloga 8cm styropianu, strop monoilt + 4cm styropianu, gora na razie nie wykanczana i zamieszkana przez jakis czas. 3 lazienki, 26m2 podlogowki, reszta grzejniki , dosc duzo okien.

Maja mieszkac 4 osoby + kiedys ktos na gorze. Jak najlepiej rozwiazac sprawe c.w.u ?? piec dwu funkcyjny + zasobnik 200l wsytarczy??

Poradzcie mi prosze:

Jaki najlepiej dobrac piec gazowy kondensacyjny , mysle o czyms kolo 30KW dwu funkcyjny + 200l zasobnik

dom powierzchnia na dole 210m2 ( w tym 40m2 garaz) + gora 80m2,maly kominek w salonie, porotherm 25 + 15 styropian, podloga 8cm styropianu, strop monoilt + 4cm styropianu, gora na razie nie wykanczana i zamieszkana przez jakis czas. 3 lazienki, 26m2 podlogowki, reszta grzejniki , dosc duzo okien.

Maja mieszkac 4 osoby + kiedys ktos na gorze. Jak najlepiej rozwiazac sprawe c.w.u ?? piec dwu funkcyjny + zasobnik 200l wsytarczy??

Prawdopodobnie wystarczy kocioł kondensacyjny (1 funkcyjny) o mocy np. od 4 do 20kW oraz zbiornik - przy pojemności ~200 oraz AquaSystemie można już zastosować kolektor próżniowo rurowych CPC o powierzchni czynnej 4-4,5m^2 co dla 4 osób będzie odpowiednie.

Nie planuje narazie zadnych kolektorow,

czyli piec np. de detrich MCR/II 24/28 BW100 - z podgrzewaczem warstwowym, powienien wystarczyc ??

W projekcie mam wskaznik cieplny budynku 15W/m3 , ale byly sciany 3warstwowe, u mnie P24+15styropian, i mam duzo wiecej okien, + znaczaco powiekszone poddasze, w projekcie zalecany kociol 21-24KW.

Nie jestesmy duzymi zmarzluchami, wiec moze jakos przezyjemy z tym 24/28KW.

Czy kociol Detricha spelni moje oczekiwania, czy szukac lepiej czegos na V ??

Czytalem ze przy kotlach kondensacyjnych uzyskuje sie wieksza sprawnosc gdy kociol nie wykorzytuje w pelni swojej mocy, tylko jest przewymiarowany?? Poradzcie co najlepiej wybrac

Dziekuje

Bez zagłębiania sięw temat, ogólnie. 1 funkcyjny ogrzewa tylko wodę kotłową (co z nią zrobimy to inna rzecz), a 2 funkcyjny ogrzewa wodę kotłową oraz przepływowo wodę użytkową.

To to akurat wiem, ale w praktyce jaka jest to roznica. Ktory lepiej wybrac.

W praktyce to zależy czy potrzebujesz grzać wodę non stop 24h/dobę.

Bardzo proszę o pomoc: jaki kocioł?

dom 260 m + garaż ale raczej nie będzie ogrzewany = kawałek (60m) ogrzewanej piwnicy

poroterm 50 + 10 styropianu

podłogówki mało - może 40m

dwa grzejniki kanałowe (nie wiem czy to ma znaczenie)

ludzi może 4, moze 5? czas pokaże.

lubię jak jest ciepło, 20 stopni to dla mnie za mało

no i jaki mam kupić piec?

bo drugi będzie na groszek....

dziękuję z góry za pomoc

Nie planuje narazie zadnych kolektorow,

czyli piec np. de detrich MCR/II 24/28 BW100 - z podgrzewaczem warstwowym, powienien wystarczyc ??

W projekcie mam wskaznik cieplny budynku 15W/m3 , ale byly sciany 3warstwowe, u mnie P24+15styropian, i mam duzo wiecej okien, + znaczaco powiekszone poddasze, w projekcie zalecany kociol 21-24KW.

Nie jestesmy duzymi zmarzluchami, wiec moze jakos przezyjemy z tym 24/28KW.

Czy kociol Detricha spelni moje oczekiwania, czy szukac lepiej czegos na V ??

Czytalem ze przy kotlach kondensacyjnych uzyskuje sie wieksza sprawnosc gdy kociol nie wykorzytuje w pelni swojej mocy, tylko jest przewymiarowany?? Poradzcie co najlepiej wybrac

Dziekuje

na te 290 m2 w zupełności wystarczy zarówno MCR lub MC (Inovens), z tym że Inovens ma o wiele niższą modulację, bo od 4,3 kW,

nic nie musisz przewymiarowywać,

przy 3 łazienkach najlepszy byłby zasobnik co najmniej 130 litrów kóry przy współpracy z Inovensem da Ci 20 l/min co w zupełności zaspokoi Twoje potrzeby,

no tez wlasnie rozgladalem sie troche za innovensem mc 25 LP/BS 130 , coprawda jest sporo drozszy niz MCR, ale ma wbudowana automatyke, i parametry lepsze niz konkurencja. Wiec pewnie sie skusze na niego, tylko nie wiem czy nie mam za nisko komina w kotlowni.

Warto zaplacic 2x wiecej za innovensa??

Dziekuje za wskazowki.

no tez wlasnie rozgladalem sie troche za innovensem mc 25 LP/BS 130 , coprawda jest sporo drozszy niz MCR, ale ma wbudowana automatyke, i parametry lepsze niz konkurencja. Wiec pewnie sie skusze na niego, tylko nie wiem czy nie mam za nisko komina w kotlowni.

Warto zaplacic 2x wiecej za innovensa??

IMVHO nie. Popatrz na inne firmy np. Junkers.