Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

przekopalem sie przez forum, ale nadal drecza mnie pewne watpliwosci;

szukam kotla gazowego do obslugi domu o powierzchni 220 m^2, zarowno do pogrzewania wody jak i do centralnego ogrzewania; dom ma 3 poziomy, na poziomie najnizszym jest koltownia i lazienka z prysznicem, natomiast na najwyzszym lazienka z wanna; na srodkowym woda jest takze uzywana (kuchnia+wc); nie ma ogrzewania podlogowego; jesli jeszcze jakies dane by sie przydaly, prosze o wpisy (niestety technicznych zbyt wiele podac nie jestem w stanie);

generalnie chodzi mi o to, zeby byla mozliwosc uzytkowania jednoczesnie prysznica i wanny, albo choc zeby cisnienie cieplej wody nie slablo kiedy ktos uzywa jednoczesnie prysznica i np. myje sie naczynia; druga wazna sprawa, to zeby ciepla woda byla dostepna jak najszybciej; dodam moze jeszcze, ze w domu utrzymujemy stosunkowo niskie temperatury "pokojowe", zwykle rzedu 17-18 stopni za dnia i 16 stopni noca;

z tego co jak dotad zrozumialem, wazne jest aby kociol mial jak mozliwie szeroka rozpietosc mocy, szczegolnie przy dolnych wartosciach; mam 2 glowne watpliwosci:

1) nie wiem czy w mojej sytuacji lepszy jest kociol z zamontowanym zasobnikiem warstwowym, czy moze lepiej kupic osobno kociol+zewnetrzny zasobnik (jaki? np. 2-plaszczowy acv? a moze sa zewnetrzne warstwowe?); druga opcja jest z tego co sie zdazylem zorientowac lepsza na wejsciu jesli chodzi o cene, bo jesli mi padnie piec, to zasobnik zostanie, a w przypadku zintegrowanego systemu musze kupic znowu calosc; czy druga opcja bedzie tez dobra, jesli uzywamy jednoczesnie co i cwu? ludze strasza tez kamieniem w przypadku zasobnika warstwowego;

2) ewidentnie obcykany w temacie kolega RAPczyn czesto podaje 10 kW jako gorna granice mocy kolta potrzebnej dla domu o podobnej wielkosci, ale niektorzy sugeruja ze powinno to byc powyzej 20 kW; jeszcze raz przypomne, ze potrzeba co i cwu, jesli to robi jakas roznice; czy moglbym prosic o pare slow wyjasnien w tej kwestii?

dodam jeszcze, ze na wszystko mam jakies 10k zl, wiec jakies propozycje mile widziane; oprocz dobrego stosunku cena/jakosc, bardzo wazna jest tez niezawodnosc urzadzenia i dostepnosc/jakosc serwisu;

z gory dziekuje za wszelkie rady;

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo proszę o pomoc: jaki kocioł?

dom 260 m + garaż ale raczej nie będzie ogrzewany = kawałek (60m) ogrzewanej piwnicy

poroterm 50 + 10 styropianu

podłogówki mało - może 40m

dwa grzejniki kanałowe (nie wiem czy to ma znaczenie)

ludzi może 4, moze 5? czas pokaże.

lubię jak jest ciepło, 20 stopni to dla mnie za mało

no i jaki mam kupić piec?

dziękuję z góry za pomoc

Paradigma Modula II 4-20 będzie bardzo dobrze pasować. Zapotrzebowanie budynku jest pewnie w okolicach 17kW.

Do ogrzania ok 200m2, prawie na całości ogrzewanie podłogowe (grzejniki jedynie w łazienkach i pomieszczeniu gosp) , Ocieplenie : wełna na poddaszu 25cm, styro 15 w podłodze i 20 na ścianach). Straty ciepła wg projektu wynoszą 13,7kW. Kominek z dgp. Gaz do ogrzania budynku, gotowania i cwu ( 3-4 osoby, dwie łazienki, malutka wanna i prysznic bez hydromasaży i innych bajerów). Gaz płynny przez 3 lata, następnie przewidywany ziemny.

Na razie dostałam dwie propozycje kotłów kondensacyjnych, ale dopiero zaczynam poszukiwania : 1. Viessmann Vitodens 100, moc 10,5-24kW, zamknięta komora spalania , czujnik tempdo podgrzewacza cwu, krzyżaka montażowy z aramturą, termostat pokojowy Vitotrol Pt-10.

2. WOLF CGW 20/120 z zestawem przyłaczeniowym i systemem z zaworem trójdrogowym. Pewnie powiecie że super tylko cena ja dla mnie ie do przełknięcia.

Ogromna prośba o poradę, jaki kocioł wy proponujecie i na co zwrócić uwagę przy zakupie ( termostaty? czujniki ? mieszacze? zawory? ).

Do ogrzania ok 200m2, prawie na całości ogrzewanie podłogowe (grzejniki jedynie w łazienkach i pomieszczeniu gosp) , Ocieplenie : wełna na poddaszu 25cm, styro 15 w podłodze i 20 na ścianach). Straty ciepła wg projektu wynoszą 13,7kW. Kominek z dgp. Gaz do ogrzania budynku, gotowania i cwu ( 3-4 osoby, dwie łazienki, malutka wanna i prysznic bez hydromasaży i innych bajerów). Gaz płynny przez 3 lata, następnie przewidywany ziemny.

Na razie dostałam dwie propozycje kotłów kondensacyjnych, ale dopiero zaczynam poszukiwania : 1. Viessmann Vitodens 100, moc 10,5-24kW, zamknięta komora spalania , czujnik tempdo podgrzewacza cwu, krzyżaka montażowy z aramturą, termostat pokojowy Vitotrol Pt-10.

2. WOLF CGW 20/120 z zestawem przyłaczeniowym i systemem z zaworem trójdrogowym. Pewnie powiecie że super tylko cena ja dla mnie ie do przełknięcia.

Ogromna prośba o poradę, jaki kocioł wy proponujecie i na co zwrócić uwagę przy zakupie ( termostaty? czujniki ? mieszacze? zawory? ).

Wystarczy ci coś co ma modulację w zakresie 0-14kW. Wszystko co ma więcej ni 14kW to nie dla ciebie bo dom masz w miarę dobrze ocieplony. Oczywiście porada dotyczy jednofunkcyjnego.

Np. Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3C

przekopalem sie przez forum, ale nadal drecza mnie pewne watpliwosci;

szukam kotla gazowego do obslugi domu o powierzchni 220 m^2, zarowno do pogrzewania wody jak i do centralnego ogrzewania; dom ma 3 poziomy, na poziomie najnizszym jest koltownia i lazienka z prysznicem, natomiast na najwyzszym lazienka z wanna; na srodkowym woda jest takze uzywana (kuchnia+wc); nie ma ogrzewania podlogowego; jesli jeszcze jakies dane by sie przydaly, prosze o wpisy (niestety technicznych zbyt wiele podac nie jestem w stanie);

generalnie chodzi mi o to, zeby byla mozliwosc uzytkowania jednoczesnie prysznica i wanny, albo choc zeby cisnienie cieplej wody nie slablo kiedy ktos uzywa jednoczesnie prysznica i np. myje sie naczynia; druga wazna sprawa, to zeby ciepla woda byla dostepna jak najszybciej; dodam moze jeszcze, ze w domu utrzymujemy stosunkowo niskie temperatury "pokojowe", zwykle rzedu 17-18 stopni za dnia i 16 stopni noca;

z tego co jak dotad zrozumialem, wazne jest aby kociol mial jak mozliwie szeroka rozpietosc mocy, szczegolnie przy dolnych wartosciach; mam 2 glowne watpliwosci:

1) nie wiem czy w mojej sytuacji lepszy jest kociol z zamontowanym zasobnikiem warstwowym, czy moze lepiej kupic osobno kociol+zewnetrzny zasobnik (jaki? np. 2-plaszczowy acv? a moze sa zewnetrzne warstwowe?); druga opcja jest z tego co sie zdazylem zorientowac lepsza na wejsciu jesli chodzi o cene, bo jesli mi padnie piec, to zasobnik zostanie, a w przypadku zintegrowanego systemu musze kupic znowu calosc; czy druga opcja bedzie tez dobra, jesli uzywamy jednoczesnie co i cwu? ludze strasza tez kamieniem w przypadku zasobnika warstwowego;

2) ewidentnie obcykany w temacie kolega RAPczyn czesto podaje 10 kW jako gorna granice mocy kolta potrzebnej dla domu o podobnej wielkosci, ale niektorzy sugeruja ze powinno to byc powyzej 20 kW; jeszcze raz przypomne, ze potrzeba co i cwu, jesli to robi jakas roznice; czy moglbym prosic o pare slow wyjasnien w tej kwestii?

dodam jeszcze, ze na wszystko mam jakies 10k zl, wiec jakies propozycje mile widziane; oprocz dobrego stosunku cena/jakosc, bardzo wazna jest tez niezawodnosc urzadzenia i dostepnosc/jakosc serwisu;

z gory dziekuje za wszelkie rady;

czy naprawde nikt nie zna odpowiedzi na moje pytania? bardzo bym prosil chocby o wyjasnienie watpliwosci z punktu 1); z gory dziekuje;

Może i mi pomożecie, bo jakoś średnio ufam radom udzielanym przez sprzedawców i innych fachowców, którzy swoją wiedzę czerpią z katalogów.

Właśnie jestem na etapie doboru kotła gazowego kondensacyjnego (z zasobnikiem) do ogrzewania nowo budowanego domu. Dom ma powierzchnię ok. 220 m2, parterowy z użytkowym poddaszem. Mieszkać mają w nim dwie aktywne zawodowo osoby (pewnie w najbliższej przyszłości rodzina się powiększy). Ogrzewanie podłogowe ma być w łazienkach (łącznie ok. 30 m2) i w holu (ok. 20m2).

Dodam, że jestem zainteresowany aby kocioł grzewczy i zbiornik (jaka pojemność?) na ciepłą wodę były w kompaktowej obudowie. Mam na to jakieś 10.000 zl, ale znając Waszą wiedzę i znajomość rynku, wierzę, że i z tej kwoty uda się coś zaoszczędzić. No bo po co przepłacać .... :D

Z góry dziękuję za rady.

Może i mi pomożecie, bo jakoś średnio ufam radom udzielanym przez sprzedawców i innych fachowców, którzy swoją wiedzę czerpią z katalogów.

Właśnie jestem na etapie doboru kotła gazowego kondensacyjnego (z zasobnikiem) do ogrzewania nowo budowanego domu. Dom ma powierzchnię ok. 220 m2, parterowy z użytkowym poddaszem. Mieszkać mają w nim dwie aktywne zawodowo osoby (pewnie w najbliższej przyszłości rodzina się powiększy). Ogrzewanie podłogowe ma być w łazienkach (łącznie ok. 30 m2) i w holu (ok. 20m2).

Dodam, że jestem zainteresowany aby kocioł grzewczy i zbiornik (jaka pojemność?) na ciepłą wodę były w kompaktowej obudowie. Mam na to jakieś 10.000 zl, ale znając Waszą wiedzę i znajomość rynku, wierzę, że i z tej kwoty uda się coś zaoszczędzić. No bo po co przepłacać .... :D

Z góry dziękuję za rady.

Słabo przeczytałeś wątek. Bez info o stanie ocieplenia, zapotrzebowaniu na ciepło domu i chrarakterystyki użytkowania ciepłej wody nikt ci satysfakcjonującej ciebie odpowiedzi nie da.

W takiej sytuacji uzupełniam dane.

Dom ma powierzchnię ok. 220 m2, parterowy z użytkowym poddaszem. ściany z pustaków ceramicznych u-220, docieplone styropianem 15 cm. Poddasze wełna mineralna 15 cm + 10 cm. Mieszkać mają w nim dwie aktywne zawodowo osoby , w związku z czym większość dnia spędzamy poza domem, ale lubimy żeby było ciepło ok. 23 C przynajmniej podczas naszej obecności. Jeżeli chodzi o zapotrzebowanie na ciepłą wodę to w zasadzie jedynie do zmywania, gdyż oboje w zasadzie codziennie kąpiemy się na siłowni czy basenie. Pewnie w najbliższej przyszłości rodzina się powiększy więc i zapotrzebowanie na ciepłą wodę się zwiększy ale na pewno nie będzie przekraczać tzw. normy. Jak już pisałem ogrzewanie podłogowe ma być w łazienkach (łącznie ok. 30 m2) i w holu (ok. 20m2).

Dodam, że jestem zainteresowany aby kocioł grzewczy i zbiornik (jaka pojemność?) na ciepłą wodę były w kompaktowej obudowie. Mam na to jakieś 10.000 zl, ale znając Waszą wiedzę i znajomość rynku, wierzę, że i z tej kwoty uda się coś zaoszczędzić. No bo po co przepłacać ....

Mam nadzieję, że to wystarczy i z góry dziękuję za rady.

W takiej sytuacji uzupełniam dane.

Dom ma powierzchnię ok. 220 m2, parterowy z użytkowym poddaszem

Nie wiem czy ten kocioł kondensacyjny zwróci Ci się w porównaniu z niekondensacyjnym. :-)

Ja przy podobnej powierzchni mam dużo gorzej ocieplony dom, okna stare drewniane z Włoszczowej k=2,2 i zużywam za sezon grzewczy 1600m3 gazu GZ50, co po odliczeniu gazu na ciepłą wodę i gotowanie daje jakieś 1200m3 gazu na CO.

Cena gazu teraz u mnie to 1,60zł/m3, co daje za sezon ok. 1900zł. Powiedzmy, że kocioł kondensacyjny zużywa o 15% mniej gazu na sezon, czyli zapłacimy ok. 1600zł. Zaoszczędzimy 300zł na rok. Nie wiem ile teraz kosztują kotły, ale ja swój kocioł ze zbiornikiem 120l firmy na "V" (nie będę reklamował :-) ) 3 lata temu dałem 4500zł. Czyli różnica w cenie (powiedzmy za kondensacyjny z zasobnikiem dajemy 7500zł) zwróci mi się po 10 latach.

Do tego droższe przeglądy za kondensacyjny dochodzą (ja na razie miałem 1 przegląd i konserwację po roku za 100zł z dojazdem, żeby mieć gwarancję na 2 rok).

Ogólnie to musisz to przekalkulować na chłodno. :-)

Popytaj ile kosztuje przegląd, jak długa gwarancja. Nie napalaj się na sterowanie pogodowe, chyba, że jest w cenie kotła. :-)

Ale to jest tylko moje zdanie, z którym niekoniecznie się zgadzam. ;-)

Dzięki za dotychczasowe podpowiedzi i liczę na więcej. W zasadzie jestem zdecydowany na kocioł kondensacyjny i w związku z tym, że ten proponowany De Dietrich jest w jednej obudowie z zasobnikiem, to bardzo poważnie rozważę jego zakup (zwłaszcza, że cena jest poniżej zakładanego budżetu). A może ktoś jeszcze coś mi zasugeruje ?? Każda dobra rada jest na wagę złota..., a przede wszystkim spokojnego i bezstresowego funkcjonowania w nowo wybudowanym domu.

Z góry dzięki.

Ja dla siebie nie kupowałabym kompaktu. Czy duża różnica jest w cenie jak kupisz oddzielnie zasobnik? Jaka jest cena wymiany samego zbiornika?, jeżeli jest zespolony z kotłem. Nie jestem też zwolennikiem kondensatów, tylko, że wybór kotła kondensacyjnego ma uzasadnienie, ale jaką korzyść masz z kompaktu.

Gość Gosc_gość
Dla mnie w zasadzie nie ma znaczenia, ale dla żony podstawowe znaczenia ma walor estetyczny, z którym muszę pogodzić walory funkcjonalne.

Proza życia :D

Kompakcik ma duże zalety - kotłownia u mnie to powierzchnia 70x70cm 8)

cały osprzęt mieści się za kotłem i jakieś pompki nad - reszta pomieszczenia jest do wykorzystania :p

Witam,

Zastanawiam sie nad wyborem przeplywowego podgrzewacza wody (prysznic/umywalka/zlew). Mam do wybory dwa modele, oba 19,2kW, oba hydrogenerator;

- vaillant atmoMag mini 11-0 GX

- junkers WRDP 11-2G

Oba maja dokladnie takie same osiagi.

Prosze o opinię użytkowników jak i znawców tematu,.