Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja odpusciłem, wziołem junkersa cerasmart 14 kW , takiego jak chciałem.

Montaż robiła ekipa autoryzowanych instalatorów, która widnieje na stronach http://www.junkersa. (szukaj w ważne adresy)

http://www.junkers.com/pl/pl/ek/porady/pakietKorzysci/wazneadresy.html

Wszystko szybko i dobrze zrobione, wpisy i pieczątki na fakturach i gwarancjach wpisane.

Dodatkowo to już serwisant ( też autoryzowany) przeprowadził sprawdzenie montażu oraz ustawił parametry kotła ( dodatkowo przeprowadzał szkolenie z obsługi całego systemu przez domowników).

Kocioł , zbiornik CWU programator itd. kupił mi instalator w cenach z allegro (w/g mnie najniższych) :D

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i o to dokładnie mi chodzi.

Wolę kupić sobie sama.

Sama = taniej.

Instalatorzy mają ceny z kosmosu, nijak to się ma do rzeczywistości.

I to jeszcze w stawce 7 % VAT (usługa ). Czyli normalnie ( z 22 % VAT) byłoby jeszcze drożej !

Czyli zgarnia 15 % z VAT-u no i jeszcze dokłada "swoją marżę".

Sandal po prostu.

:o

A ja z innej beczki :

Już kilku instalatorów UPIERA SIĘ, że to oni będą kupować WSZYSTKIE materiały.

W tym oczywiście to co najdroższe : kocioł. :wink:

Rzecz jasna, że zaproponowane przez nich modele są o wiele droższe niż ceny katalogowe lub na internecie !

Nie wiem, myśleli, że tego nie sprawdzę ?

Ceny katalogowe są z wysoką marżą. Przykładowo kocioł o cenie katalogowej 5200 zl kupilem na allegro za 3650 zl. Gdyby jakis instalator chciał dorzucic swoja marże do ceny katalogowej to kocioł pewnie by kosztował 6000 zl czyli 75% wiecej.

Moi instalatorzy nie wnikali w to kto kupuje materiały i tego sie trzymaj.

Pluszku,

fakt, źle się wyraziłam - ceny "katalogowe"producentów są znacznie wyższe.

Chodziło mi raczej o aktualnę cenę rynkową ( tzn. przyzwoitą ).

Np. z netu. :wink:

Oki, będę się upierać przy swoim !

Tylko te marudzenie instalatorów : jęczenie, mlaskanie, kręcenie głową i przebąkiwanie jakiś pogróżek o braku gwarancji...

Boję się, że mi nerwy mi puszczą, hahahaha !

:wink:

Pluszku,

Tylko te marudzenie instalatorów : jęczenie, mlaskanie, kręcenie głową i przebąkiwanie jakiś pogróżek o braku gwarancji...

Powiedz, że już kupiłaś kocioł, bo miałaś okazję itp :-). Postaw przed faktem dokonanym.

Witam

Mam mały klopot w wyborze pieca

hydraulik zaproponował mi Brotje ECOTERM KOMPAKT WBS 22 ewentualnie JUNKERS ZSB 22

oba są nienieckie

dostęp do servisu jest przy jednym i drugim

proszę o pomoc w wyborze ..

Nie wiem jak z jakością, funkcjonalnością

krótkie info na temat domu

pow całk 179 m2, uzytk 120 m2, ogrzewanie podlogowe w łazienkach, mat gazobeton H+H 22cm plus steropian 14 cm, dachówka betonowa ocieplona wata 20 cm

Wydaje mi si, że Brotje ma znacznie za dużą moc do twoich potrzeb Junkers również.

B moduluje dopiero od 7kW.

J moduluje również od 7,3kW.

Dom ma prawdopodobnie zapotrzebowanie w okolicach 10kW więc widać, że oba kotły są za duże, MCR moduluje od 6,3kW.

..... dodam moze jeszcze, ze w domu utrzymujemy stosunkowo niskie temperatury "pokojowe", zwykle rzedu 17-18 stopni za dnia i 16 stopni noca;

2) ewidentnie obcykany w temacie kolega RAPczyn czesto podaje 10 kW jako gorna granice mocy kolta potrzebnej dla domu o podobnej wielkosci, ale niektorzy sugeruja ze powinno to byc powyzej 20 kW;

Myslę, że przy tak niskim Twoim zapotrzebowaniu na ciepło :o spokojnie bierz ten mały.

Jak obecnie wytrzymujesz +34C.... bo rozumiem że pochodzi z dalekiej północy albo z gór :)

Pluszku,

jak szukalem pieca to pytalem sie nie o cene urzadzenia, ale o rabat od ceny katalogowej. O ile pamietam byl pow.30%, a potem zalapalem hydraulika, ktory mial mi go kupic na 7% Vat i odstapilem mu 5% z tego vatu 15%.

Juz pogubilem sie, czy ten 7%vat na urzadzenie z montazem jeszcze jest.

Taki hydraulik, ktory juz na wstepie doklada marze za kupno nie budzi mojego zaufania...

Co do gwarancji to na rozruch przyjezdza serwisant od producenta i to z nim rozmawiasz o gwarancji (mi np. proponowal przedluzenie gwarancji).

..... dodam moze jeszcze, ze w domu utrzymujemy stosunkowo niskie temperatury "pokojowe", zwykle rzedu 17-18 stopni za dnia i 16 stopni noca;

2) ewidentnie obcykany w temacie kolega RAPczyn czesto podaje 10 kW jako gorna granice mocy kolta potrzebnej dla domu o podobnej wielkosci, ale niektorzy sugeruja ze powinno to byc powyzej 20 kW;

Myslę, że przy tak niskim Twoim zapotrzebowaniu na ciepło :o spokojnie bierz ten mały.

Jak obecnie wytrzymujesz +34C.... bo rozumiem że pochodzi z dalekiej północy albo z gór :)

Ogrzewanie to pikus, zazwyczaj piece sa przewymiarowane, dlatego wazna jest modulacja. Istotny jest komfort CWU, dlatego montuje sie wieksze piece i sa rozbiezne opinie o mocy.

WItam i równiez prosze o pomoc.

Od wszystkich uwag, pomyslow i opinii mam juz ogromny metlik w głowie.

Poszukuje kotła gazowego. Na chwile obecna nawej juz nie wiem czy koniecznie kondensacyjny.

Dom o powierzchni netto 155m2

Podłogówka: kuchnia 16m2, hol 10m2, wiatrolap 5m2, lazienka dolna 4,5m2 i lazienka gorna 10m2. Łącznie ok 46m2.

Dodatkowo w tych pomieszczeniach planuję grzejniki płytowe (w lazienkach oczywiscie drabinki).

Do ogrzania pozostaje dodatkowo salon 30m2 oraz 2 pokoje dzieciece po 12m2 (ze skosami na poddaszu), sypialnia 12m2, garderoba ok 4m2 oraz górny hol 7m2.

Dom z bloczka 36cm PREFABETU - nie przewiduje docieplania.

Co sugerujecie? jaki kocioł wybrać? Ma sens pchać się w kondensat?

Robiłem wstepne zapytania o grzejniki i widze ze koszt grzejników (które dla kondensata muszą byc wieksze - bo wiadomo ze pracuje na nizszych temp.) jest wyzszy o ok 1000-1500zł.

Do tego dochodzi wiekszy koszt kotła o jakies 3-5tys w zaleznosci od producenta.

Kominek w salonie przewidziany jako dodatkowe źródło ciepla - ale nie główne.

Bez plaszcza wodnego.

Rodzina obecnie 2os - w przyszlosci max 4.

Łazienka dolna graniczy ze ścianą kotłowni, natomiast górna znajduje się nad kotłownią wiec odległości niezbyt duże - max 2-3m.

Kuchnia oddzielona od kotłowni zaledwie holem czyli równiez 2-3m.

Początkowo myślałem nad Immergasem (kondensatem).

Teraz sam już nie wiem.

Proszę o pomoc i wszelkie cenne uwagi

Ogrzewanie to pikus, zazwyczaj piece sa przewymiarowane, dlatego wazna jest modulacja. Istotny jest komfort CWU, dlatego montuje sie wieksze piece i sa rozbiezne opinie o mocy.

Tam potrzebny przy tych wymaganiach na CWU był piec jednofunkcyjny. Tak więc mała moc jest OK.

Standardowe pytanie co kupić:

Dom 200m2 pow użytkowej + duży garaż (jest opcja podłączenia grzejników)

ściana pustak Leier 30cm + 20 cm styropian

Dachówka ceramiczna, ocieplona wełną 25cm

10 cm styropianu pod wylewką

2 łazienki dla 3 osób ciepłolubnych

w obu łazienkach podłogówka, reszta ogrzewana grzejnikami.

Grzejniki starałem się trochę przewymiarować dobierając ok. 100W/m2

Wydaje mi się, że kocioł można dobrać poniżej. Tylko nie mam za bardzo pojęcia jak bardzo - 55W/m2 czy 70W/m2 , a może jescze inaczej.

No to jeszcze jedna uwaga do zastanawiających się nad kotłem gazowym KONDENSACYJNYM.

Do takiego kotła wymagany jest specjalny wkład kominowy !

W przypadku mojego komina taki wkład wyniósłby dodatkowo 2 tys. zł.

Jest też drugie rozwiązanie, tańsze :

zamiast tego wkładu kominowego można zamontować taki dolot powietrza z zewnątrz - pionowy ( przez dach ) lub poziomy ( przez ścianę ).

Koszt tego wariantu - około 400 zł.

Do kotłów NIKONDENSACYJNYCH takich "bajerów" nie trzeba.

Dowiedziałam się o tym dopiero niedawno.

Standardowe pytanie co kupić:

Dom 200m2 pow użytkowej + duży garaż (jest opcja podłączenia grzejników)

ściana pustak Leier 30cm + 20 cm styropian

Dachówka ceramiczna, ocieplona wełną 25cm

10 cm styropianu pod wylewką

2 łazienki dla 3 osób ciepłolubnych

w obu łazienkach podłogówka, reszta ogrzewana grzejnikami.

Grzejniki starałem się trochę przewymiarować dobierając ok. 100W/m2

Wydaje mi się, że kocioł można dobrać poniżej. Tylko nie mam za bardzo pojęcia jak bardzo - 55W/m2 czy 70W/m2 , a może jescze inaczej.

Jaką masz kubaturę do ogrzania? Ile izolacji na podłodze i w dachu?

Dach - 25cm wełny

Podłoga - 10cm styropian

Kubatura:

wg projektu 950m3, ale to jest z garażem, nieużytkową częścią poddasza i skosami nie łapiącymi się do pow użytkowej. Niestety nie bardzo dowierzam tym obliczeniom, gdyż to oznaczałoby, że nieogrzewana część domu + skosy (pow. podawałem użytkową) zjadają 350m3.

Wg mnie to jest tak:

200m2 x 2,65m + 15% skosy (które też są częścią ogrzewanej kubatury) ~600m3.

Reszta to garaż ~100m3 i poddasze nieużytkowe~50m3 (wątpie, że tyle tam jest).

Ups, ale cena:-)

A coś tańszego możesz polecić?

Nie chcę polecać, raczej nakierunkować - też szukałem małego taniego kociołka i wybrałem Junkersa Cerapur Smart 3-14 kW, przedtem myślałem o DeDietrich MCR 24, ale chciałem aby dolna modulacja była niższa. Mój instalator oferuje go za 3500 netto. Mam ok 220 mkw, z tym, że wszędzie mam podłogówkę. Jestem jeszcze przed montażem, ale jest kilka osób na forum, które go używają i są zadowolone.