Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ups, ale cena:-)

A coś tańszego możesz polecić?

Nie chcę polecać, raczej nakierunkować - też szukałem małego taniego kociołka i wybrałem Junkersa Cerapur Smart 3-14 kW, przedtem myślałem o DeDietrich MCR 24, ale chciałem aby dolna modulacja była niższa. Mój instalator oferuje go za 3500 netto. Mam ok 220 mkw, z tym, że wszędzie mam podłogówkę. Jestem jeszcze przed montażem, ale jest kilka osób na forum, które go używają i są zadowolone.

"Będzie Pan zadowolony."

http://www.youtube.com/watch?v=zaVQ6wiINic

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę o pomoc w dobraniu pieca gazowego dom parterowy z nieużytkowym poddaszem strop ocieplony 15 cm styropianu planowane ocieplenie później poddasza, podłoga na gruncie 10 cm styropianu ściany 3W 16 cm wełny + 2 cm pustki brak ogrzewania podłogowego tylko grzejniki zender nowa nhl 63/56 1400 na 14m kw. pokoju.

Powierzchnia mieszkalna 112m kw. wysokość ok. 2,90m ilość osób 2 w weekend 4 osoby. 2 łazienki blisko kotłowni a kuchnia oddalona ok. 8 metrów.

Proszę o radę czy kocioł jedno czy dwufunkcyjny oraz zwykły czy w moim przypadku (brak podłogówki) kondensacyjny będzie oszczędny :o

Wybrałam jednofunkcyjne po przeczytaniu forum z zasobnikiem 120 l

1. Vitodens 200W moc 4,8-19 kW zakres modulacji 1:4 lub

2. Vitodens 300W moc 3,5-11,8 kW zakres modulacji 1:5

lub

1. Vaillant VC 126/3-5 moc 6-12 KW modulacja 30-100%

Wcześniej myślałam o dwufunkcyjnym Vitedons 100W ale na forum brak zainteresowania tym kotłem zmusił mnie do weryfikacji :lol:

Ups, ale cena:-)

A coś tańszego możesz polecić?

Nie chcę polecać, raczej nakierunkować - też szukałem małego taniego kociołka i wybrałem Junkersa Cerapur Smart 3-14 kW, przedtem myślałem o DeDietrich MCR 24, ale chciałem aby dolna modulacja była niższa. Mój instalator oferuje go za 3500 netto. Mam ok 220 mkw, z tym, że wszędzie mam podłogówkę. Jestem jeszcze przed montażem, ale jest kilka osób na forum, które go używają i są zadowolone.

Witam,

Też wybrałem ten piecyk, ale taniej, za 3600 brutto w sklepie internetowym, razem z zasobnikiem Galmeta 300l (na priv mogę dać namiary)

Z drugiej strony znalazlem za cenę niższą niż kotła Paradigma (>2k€) Junkersa ZSB 16 z zasobnikiem 120L, pogodówką (8200PLN). Z tego co widzę podobna jest cena De Dietrich MCR albo Beretty Kompakt Green.

Zastanawiam się czy warto wydać 2x więcej. Nie ukrywam, że nie jestem znawcą tematu i dlatego poszukuję odpowiedzi na tym forum.

Prawda jest taka, że Junkers bardziej kojarzy mi się z bombowcem niż kotłem ;-)

Sam zachodzę w głowę i już przepatrzyłem wszystko i dalej nic nie wiem.

Ja mam u siebie zrobioną instalację grzejnikową z podłogówką z rozdzielaczami, ale bez mieszalnika i bez pompy obiegowej.

Dlatego skłaniam się do junkersa kondensata Junkers CERAPUR MODUL ZBS 14/100S-3MA, to jest stojący z zasobnikiem warstwowym 100l ma już w sobie pompę obiegową do C.O. i naczynie wzbiorcze chyba 12l.

Jest to nowy model pieca właśnie takiego szukałem startujący z jak najmniejszą mocą kW 3,3 - 14,2 cena około 8400zł

Czy ktoś miał już do czynienia z serią Junkers Cerapur Modul

Zastanawia mnie co tak naprawdę jeszcze jest potrzebne do podłączenia.

Hydraulik z którym prowadzę negocjację proponuje mi uzbrojenie całej kotłowni w osprzęt WOLF tzn kocioł kondensacyjny CGB-24 i zasobnik CWU zestawy mieszająco pompowe wszystko Wolfa.

Jeszcze do niedawna byłem przekonany że w mojej kotlowni będzie Viessmann albo Vaillant ale oferta tego hydraulika jest ciekawa.

Czy kotły kondensacyjne Wolfa bardzo ustępują Viessmannom.

Jak jest z serwisem Wolfa?

Chętnie poczytam opinie użytkowników Wolfa.

Przeczytałem cały wątek i generalnie wynika z niego, że nie ma idealnego kotła. Jeszcze klika dni temu nie rozważałem innej opcji niż Viesmann lub Vaillant - głównie ze względu na serwis, który "wydaje" mi się dobry, a po zimowych przygodach moich znajomych z kotłami uważam że serwis nie jest bez znaczenia. Ale to tylko wyobrażania. Stąd prośba o pomoc w wyborze rozwiązania do mojej kotłowni. Dane:

1. Powierzchnia do ogrzania: 260 m2 ( parter i poddasze użytkowe)

2. Z tego 70-80 m2 podłogówką (przy czym w każdym pomieszczeniu a są to głównie łazienki dodatkowy grzejnik)

3. Podłogówka na oddzielnym obwodzie z mieszaczem (nie RTL czy inne rozwiązania w rozdzielaczu itp.)

4. Raczej układ z zasobnikiem (nie będzie miejsca na kompakt ze względu na obecne rozmieszczenie rur w kotłowni - zawsze miał być kocioł wiszący)

5. Łazienki 2 + kotłownia

6. Rodzina: 4 osoby

7. Sterowanie pogodowe ze sterownikiem w pokoju

Jest jeszcze takie pytania:

1. czy cały osprzęt warto kupować od razu z kotłem tego samego producenta czy tak samo dobrze ale taniej wyjdzie kupić to oddzielnie (mieszacze z siłownikiem, kolektory itp.)?

2. czy przy dwóch obwodach konieczne jest zastosowanie sprzęgła hydraulicznego?

3. czy przy podłogówce nie jest istotne jaki maksymalny przepływ ma kocioł?

Opcji jest sporo ale pytanie co będzie najbardziej optymalne – jeżeli chodzi o użytkowanie ale i o koszt początkowy.

Dzięki za pomoc.

Ja właśnie wczoraj robiłam kompletne zakupy do c.o.

:D

Przyjaciel ze studiów jest z "branży" i od początku doradzał Vaillanta.

W sumie nie wiem czemu, ale jego słowa są dla nas jak wyrocznia i nie dyskutujemy za dużo.

Bierzemy co każe.

:wink:

Więc zamówiłam wczoraj :

- kocioł Vaillanta VC Eco Plus ( kondensat jednofunkcyjny ).

- zasobnik 300 l dwuwężownicowy, ale już nie z Vaillanta - była duża różnica w cenie, a wybrał mi tańszy o dobrej jakości.

Zasobnik taki duży, bo teraz zrobimy tylko samo "wyprowadzenie" pod solary, a zakup kolektorów dopiero za rok lub dwa - jak fundusze pozwolą.

- osprzęt : regulator pogodowy, wkład kominowy, jakieś zaworki i takie tam z grupy Vaillanta - podobno mają lepiej współpracować ze "swoim" kotłem.

Jestem dobrej myśli.

Jeszcze kilka informacji o samym domu:

1. porotherm 25 cm

2. ocipelnie scian 15 cm styropianem 0,031 (tyle co 19 cm zwyczjanym 0,04)

3. podloga 10 cm styro 0,031

4. dach - 25 cm wełny

5. strop poddasza - 20 cm wełny.

6. rekuperator

7. okna z pakietami szybowymi 0,7

To na tyle.

S.

Max z CWU 14kW. Wybierz coś z niską dolną modulacją. Mam bardzo podobnie ocieplony domek i mój kocioł przez ponad 90% pracy na CO działał na najniższej możliwej dla kotła modulacji.

Mam tylko wątpliwości o opłacalnosć takiego zakupu. Te kotły z niską dolną granicą modulacji są generalnie sporo droższe od "typowych". pytanie czy warto. Wiem że mniej troszke spalą ale czy to się kiedykolwiek zwróci? Czy warto płacić tylko za świadomość posiadania takiego kotła?

Jakie Ty masz rozwiazanie?

Mam tylko wątpliwości o opłacalnosć takiego zakupu. Te kotły z niską dolną granicą modulacji są generalnie sporo droższe od "typowych". pytanie czy warto. Wiem że mniej troszke spalą ale czy to się kiedykolwiek zwróci? Czy warto płacić tylko za świadomość posiadania takiego kotła?

Jakie Ty masz rozwiazanie?

A ile są droższe i ile będziesz zużywał gazu ... wtedy można spróbować to wyliczyć.