Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam tylko wątpliwości o opłacalnosć takiego zakupu. Te kotły z niską dolną granicą modulacji są generalnie sporo droższe od "typowych". pytanie czy warto. Wiem że mniej troszke spalą ale czy to się kiedykolwiek zwróci? Czy warto płacić tylko za świadomość posiadania takiego kotła?

Jakie Ty masz rozwiazanie?

Odpowiedz na to pytanie dużo by wyjaśniła - ta dobra modulacja niestety kosztuje ale czy zawsze? Jest pewne że gdy budynek potrzebuje max. 12 kW a kupimy kocioł 24 kW, to modulacja poszła się bujać. Najważniejsze nie przewymiarowywać kotłów i będzie w miarę OK /w zależności od marki/.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam tylko wątpliwości o opłacalnosć takiego zakupu. Te kotły z niską dolną granicą modulacji są generalnie sporo droższe od "typowych". pytanie czy warto. Wiem że mniej troszke spalą ale czy to się kiedykolwiek zwróci? Czy warto płacić tylko za świadomość posiadania takiego kotła?

Ja zamierzam wejśc w coś takiego, są opinie na forum ludzi zadowolonych z tego kotła

http://www.allegro.pl/item706659898_junkers_cerapur_smart_zsb_14_3c_kondensat_rzeszow.html

a i cena nie jest jakas kosmiczna.

Jakie Ty masz rozwiazanie?

Przecież w tym wątku masz przykład jakiegoś Junkersa z mocą w przybliżeniu 3-14kW - to już jest bardzo przyzwoicie. Cena jak podają inni w granicach 3500-4000 tyś a to już jest bardziej niż bardzo przyzwoicie.

Witam wszystkich!

Przeczytałem cały wątek i trochę namieszało mi to w głowie.

Mam gorącą prośbę do speców w temacie (RAPczyn?;) ) o doradzenie w wyborze.

Dom piętrowy - dach płaski - sporo przeszkleń:

- kubatura: 750m3 + 49m3 garaż (w bryle budynku, ale odizolowany, nieogrzewany)

- pow. użytkowa 167m2 + 17m2 garaż

parter 81m2 (55m2 ogrzewanie podłogowe + 1 grzejnik w osobnym pokoju + drabinka w łazience) - wys. 2,9m

piętro 86m2 (6 grzejników) - wys. 2,7m

- ściany Porotherm 25 + 15 ocieplenie

- dach wełna 30

- podłoga 8 styrodur

- osób docelowo: 4-5

- region: Wielkopolska

Jakiej mocy potrzebuje taki dom?

Na dogrzanie kominek na parterze z dystrybucją gorącego powietrza.

Kocioł stanie na piętrze w pralni/kotłowni. Miejsce na zasobnik będzie choć wolałbym aby nie był jakis gigantyczny (problemu ze wspólnym poborem wody w kilku punktach raczej nie będzie).

Pierwotnie planowałem zakup kotła kondensacyjnego o max. mocy ok 21kW z zasobnikiem ok.50-60l jaki miałem w poprzednim domu (110m2 - 2 osoby), ale wygląda na to, że to moze być nietrafiony pomysł.

Jednocześnie zainteresowany jestem w przyszłości wpięciem kolektorów do podgrzewania wody, więc nie wiem który z kotłów oferowałby taką otwartą opcję, a jednocześnie spełniał najważniejsze kryterium czyli obsługę ogrzewania w możliwie ekonomiczny sposób.

Czy iść w duży zasobnik celem przyszłościowego wpięcia kolektorów czy też odpuścić sobie i wybrać stosunkowo ekonomiczny i skuteczny w ogrzewniu kocioł z mniejszym zasobnikiem (np.120l)

Witam wszystkich!

parter 81m2 (55m2 ogrzewanie podłogowe + 1 grzejnik w osobnym pokoju + drabinka w łazience) - wys. 2,9m

- dach wełna 30

- podłoga 8 styrodur

Czy iść w duży zasobnik celem przyszłościowego wpięcia kolektorów czy też odpuścić sobie i wybrać stosunkowo ekonomiczny i skuteczny w ogrzewniu kocioł z mniejszym zasobnikiem (np.120l)

Wychodzi ok. 19,3W/m^3 domu

Aby podłączyć w przyszłości kolektory próżniowo rurowe CPC dla 4 osób potrzebujesz zbiornika np. 190l z jedną wężownicą - to przy technice AquaSystem, w przypadku techniki glikolowej zbiornik 300l.

A czy ktoś miał doświadczenia z Immergasem? Mają w ofercie taki fajny nowy kocioł: VICTRIX X 24 2 I - moduluje od 3-24 kW. Wydaje się ciekawy. Jakieś za lub przeciw?

Baaardzo ciekawy zakres mocy, ciekawe z jaką mocą się uruchamia. Z drugiej strony niska sprawność i spaliny spełniające tylko "błękitnego anioła" - do "programu hamburskiego" NOx są w połowie drogi.

Baaardzo ciekawy zakres mocy, ciekawe z jaką mocą się uruchamia. Z drugiej strony niska sprawność i spaliny spełniające tylko "błękitnego anioła" - do "programu hamburskiego" NOx są w połowie drogi.

Widzę, że nic nie wiesz o piecu ale i tak stawiasz na NIE.

Niska sprawność a niby na jakiej podstawie to wyczytałeś ?

na podstawie tabelek buuhaha straszne różnice 3% sprawności do 110 jeśli jakiś piec to osiąga.

"Błękitny Anioł" to i tak więcej niż dają inne piece :).

Witam wszystkich!

- dach wełna 30

- podłoga 8 styrodur

Jakiej mocy potrzebuje taki dom?

Ludzie po co wypisujecie takie ilości danych przecież i tak wam tego nikt dokładnie aż nie policzy. tzn nie będzie brał pod uwagę.

Wystarczy powierzchnia mieszkalna plus jakie ocieplenie i rodzaj kotłowni i zasilanie.

dal twojego domu wyszło zasilanie gazem wolnostojący przy Kotle z zasobnikiem wbudowanym

Zapotrzebowanie cieplne budynku 14.96 kW

Link do twojego wyliczenia. Ze schematem Kotłowni.

http://www.kotly.pl/doborkotla/kotly.php?bud=1&mur=1&pow=187&paliwo=1&instgrzew=1b&kolektory=nie&gazowy=3&olejowy=&zapotrz=14.96&A=187

Link jak ktoś chce sam sobie wyliczyć żaden problem :) takich kalkulatorów jest pełno.

http://www.kotly.pl/doborkotla/

Wydaje mi się że znalazłem najlepszą opcję: Junkers ZSBR 16-3A (3,3kW-14,6kW). pogodówka ze sterowaniem wszystkim co potrzeba. cena też w miarę na tle innych. Zgodnei z tabelką spalania też całkiem nieźle. Pytanie tylko czy Junkers jako firma to dobry wybór? Macie doświadczenia z awaryjnością, z jakością i dostępnością serwisu?

Wydaje mi się że znalazłem najlepszą opcję: Junkers ZSBR 16-3A (3,3kW-14,6kW). pogodówka ze sterowaniem wszystkim co potrzeba. cena też w miarę na tle innych. Zgodnei z tabelką spalania też całkiem nieźle. Pytanie tylko czy Junkers jako firma to dobry wybór? Macie doświadczenia z awaryjnością, z jakością i dostępnością serwisu?

To nie lepiej kupić Cerapur Modul ZBS 14/100S-3MA

Już ma zasobnik warstwowy więc nie trzeba dodatkowej pompy i instalacji.

Co ważne że podgrzew wody jest przepływowy a nie jak w zwykłym zasobniku przez nagrzewnicę. Tym sposobem

* mniejsza wielkość zasobnika przy takim samym komforcie użytkowania (o 50 % mniejsza wymagana pojemność zasobnika)

* krótszy czas nagrzewania zasobnika - zasobnik jest szybciej napełniany ciepłą wodą.

Cenowo wyjdzie podobnie 5500 + Zasobnik 3000 tys + instalacje

a za "Lodówkę" zapłacisz 8500 zł Moi znajomi jaką już drugi sezon i sobie chwalą

teraz ja też się skłaniam ku temu Cerapur Modul

to kup wersję z zasownikiem który ma możliwość podłaczenia solarów w lodówce

ZBS 14/210 S-3MA

Jak dla mnie solary to nie na nasz klimat. Musisz mieć z założenia większy zasobnik a na solarach będziesz miał może z parę miesięcy mniejszego grzania.

A reszta roku musisz podgrzewać aż cały zasobnik więc to co zaoszczędzisz w lato zużyjesz w zimę. Tego roku lato jest tak upalne że hoho.

Zrób sobie kalkulację i Ci wyjdzie ze zwrot kosztów instalacji to minimum 15 lat a gdzie jeszcze oszczędność ?

Solary to na klimat Włochy, Chorwacja, Hiszpania itp.

Polecam artykuł :)

http://www.tanie-ogrzewanie.pl/pl/news/63.html

Musisz mieć z założenia większy zasobnik a na solarach będziesz miał może z parę miesięcy mniejszego grzania.

A reszta roku musisz podgrzewać aż cały zasobnik więc to co zaoszczędzisz w lato zużyjesz w zimę. Tego roku lato jest tak upalne że hoho.

W dzisiejszych czasach można podłączyć kolektory już do zbiorników od pojemności 120l, z jedną wężownicą, poziome.

Przy zbiornikach dwuwężownicowych kocioł ogrzewa tylko górną część zbiornika - przy pojemności łącznej 300l, kocioł ogrzewa ok. 130l.

W dzisiejszych czasach można podłączyć kolektory już do zbiorników od pojemności 120l, z jedną wężownicą, poziome.

Ciekawe bardzo ciekawe może przykłady a nie z palca wyssane. Wszystko można zrobić tylko za jaką cene to już nie ma sensu.

Przy zbiornikach dwuwężownicowych kocioł ogrzewa tylko górną część zbiornika - przy pojemności łącznej 300l, kocioł ogrzewa ok. 130l.

To samo coś wiesz ale chyba nie do końca :)) Wiadomo od razu kocioł nie podgrzeje całej wody w zasobniku do tej samej temperatury. Stopniowo dąży do ogrzania całego zbiornika równą temperaturą, ale nie opowiadaj takich bajek to że kocioł podgrzewa 130l w zasobniku 300l.

Wężownica solarna zawsze jest umiejscowiona w dolnej partii zbiornika bo tam jest najzimniejsza temperatura i wspomaga ( jeszcze raz WSPOMAGA !!! ) nagrzewanie wody w zasobniku.

Ten kto myśli że jeśli ma instalację solarną i mu się już piec w lato nie włączy to jest w grubym błędzie.

Ciekawe bardzo ciekawe może przykłady a nie z palca wyssane. Wszystko można zrobić tylko za jaką cene to już nie ma sensu.

To samo coś wiesz ale chyba nie do końca :)) Wiadomo od razu kocioł nie podgrzeje całej wody w zasobniku do tej samej temperatury. Stopniowo dąży do ogrzania całego zbiornika równą temperaturą, ale nie opowiadaj takich bajek to że kocioł podgrzewa 130l w zasobniku 300l.

Wężownica solarna zawsze jest umiejscowiona w dolnej partii zbiornika bo tam jest najzimniejsza temperatura i wspomaga ( jeszcze raz WSPOMAGA !!! ) nagrzewanie wody w zasobniku.

Ten kto myśli że jeśli ma instalację solarną i mu się już piec w lato nie włączy to jest w grubym błędzie.

http://paradigma.pl/AquaSystemy.htm