Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kulca Moim zdaniem moc kotła powinna wynikać z zapotrzebowania na nią dla domu. Osobiście wydaje mi się że jest pewnie w granicach 10kW (dla pewności trzeba by policzyć). http://paradigma.pl/Kotly_kondnsacyjne.html taki kocioł o mocy 10kW i ze zbiornikiem ~155l ma NL=1,6. "NL" to jest jakieś 3,5 osoby.

Jak to w końcu jest z tym doborem mocy kotła? W wielu miejscach spotykam się z informację, że:

"Kocioł kondensacyjny ma max sprawności przy ok 1/3 mocy znamionowej, a zwykły najwyższą sprawność ma przy mocy max."

To po co tak cyzelować max moc jak wg powyżej reguły przewymiarowany kocioł kondensacyjny będzie pracował optymalnie???

A tak w ogóle to szukam kondensata dla mojego domu:

- kubatura ogrzewana: około 470m3

- ściany zewn: silkaty 24cm + wełna lub styropian 20cm

- podłoga styropian 20cm

- dach: wełna 30cm

Zasobnik CWU: 120l.

Wentylacja mech. z rekuperatorem.

Pzdr

Krzych

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzien dobry. czy spotkaliscie sie, a moze ktos juz uzytkuje kocioł firmy HOVAL top gas, jak wyglada cenowo wobec vv

Witam,

Chcialem zapytac czy kupiles w koncu ten kociol firmy Hoval?

Jesli tak, to czy jestes z niego zadowolony i jak sie sprawuje (tzn awaryjnosc, zuzycie gazu, etc....)

pzdr

Wojtek

Kulca Moim zdaniem moc kotła powinna wynikać z zapotrzebowania na nią dla domu. Osobiście wydaje mi się że jest pewnie w granicach 10kW (dla pewności trzeba by policzyć). http://paradigma.pl/Kotly_kondnsacyjne.html taki kocioł o mocy 10kW i ze zbiornikiem ~155l ma NL=1,6. "NL" to jest jakieś 3,5 osoby.

Jak to w końcu jest z tym doborem mocy kotła? W wielu miejscach spotykam się z informację, że:

"Kocioł kondensacyjny ma max sprawności przy ok 1/3 mocy znamionowej, a zwykły najwyższą sprawność ma przy mocy max."

To po co tak cyzelować max moc jak wg powyżej reguły przewymiarowany kocioł kondensacyjny będzie pracował optymalnie???

A tak w ogóle to szukam kondensata dla mojego domu:

- kubatura ogrzewana: około 470m3

- ściany zewn: silkaty 24cm + wełna lub styropian 20cm

- podłoga styropian 20cm

- dach: wełna 30cm

Zasobnik CWU: 120l.

Wentylacja mech. z rekuperatorem.

Pzdr

Krzych

Wychodzi jakieś 15W/m^3 czyli około 7kW przy -20stC. W taki przypadku lepszym wyborem będzie kocioł o mocy od 2 do 10 kW niż od 4 do 20kW. Będzie on pracował bez taktowania przy znacznie wyższych temperaturach zewnętrznych.

Nie jest powiedziane, że powyższa reguła jest prawdziwa. Nie pamiętam który kocioł ale znalazłem kiedyś w dokumentacji technicznej kotła maksymalne spalanie przy różnych mocach i z prostego dzielenia wychodziło, że przy mocach minimalnych miał gorszą sprawność niż przy powiedzmy 80% mocy.

RAPczyn, czy do Junkersa cerapur smart tego mniejszego, wystarczy zasobnik na wode czy musze kupic wymiennik?

Pozdr.

Chyba nie do końca rozumiem pytanie.

Cerapur Smart 14-3C potrzebuje zbiornika c.w.u. abyśmy mogli korzystać z c.w.u. Napisz ile osób będzie korzystać z c.w.u. i czy w przyszłości chcecie podłączyć kolektory słoneczne.

Kolektorow nie bedzie, osob okolo 3.

Widzialam na stronach sklepow internetowych zasobniki i wymienniki. Wymiennik chyba dodatkowo podgrzewa wode.

Biawar jest chyba najkorzystniejszy cenowo.

Czy do tego kotla wystarczy tylko zasobnik, taki np. 120-150l?

Zbiornik 120 litrowy powinien wystarczyć, dodatkowo zamontuj mieszacz automatyczny na wyjściu c.w.u.

RAPczyn, czyli zasobnik, nie wymiennik?

A do czego sluzy ten mieszacz?

Załóżmy, że temperatura zadana c.w.u. to 5ostC mieszaczem obniżamy temperaturę na wyjściu ze zbiornika do np. 40stC oszczędzamy w ten sposób energię, oszczędzamy straty na orurowaniu oraz zwiększamy zapas gorącej wody.

Do RAPczyn - pytanie z tego samego gatunku. Budynek z lat 60-tych, aktualnie w przebudowie.

do ogrzania ok. 380 m3,

sciany z cegly pelnej 40 cm ocieplone 15 cm styropianu z grafitem,

podloga parteru/poddasza 10 cm styropianu,

w dachu 25 cm welny mineralnej,

4 osoby, ktore lubia kiedy w zimie jest w pomieszczeniach 23 stC

parter podlogowka 70 m2 p.u, poddasze grzejniki 65 m2 p.u

Tez mam zamiar kupic kondensata, tylko czy ta inwestycja się zwroci? Jaki najleszy zeby jak najmniej placic za gaz? Rozwazam 2 firmy na literke V i jedna na literke J.

Do RAPczyn - pytanie z tego samego gatunku. Budynek z lat 60-tych, aktualnie w przebudowie.

do ogrzania ok. 380 m3,

sciany z cegly pelnej 40 cm ocieplone 15 cm styropianu z grafitem,

podloga parteru/poddasza 10 cm styropianu,

w dachu 25 cm welny mineralnej,

4 osoby, ktore lubia kiedy w zimie jest w pomieszczeniach 23 stC

parter podlogowka 70 m2 p.u, poddasze grzejniki 65 m2 p.u

Tez mam zamiar kupic kondensata, tylko czy ta inwestycja się zwroci? Jaki najleszy zeby jak najmniej placic za gaz? Rozwazam 2 firmy na literke V i jedna na literke J.

Podjedź na ul. Kruczkowskiego 27, Dąbrowa Górnicza - masz z 15km i tam zapytaj o kocioł o mocy 10kW.

Witam,

Przeczytałem wątek ale mam trochę mętlik. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jaki piec mam kupić?

Dom 125 m2 parterowy zamieszkały na razie przez 2 osoby

Ściana pustak max grubość 25 cm ocieplony styropianem 15 cm, strop

ocieplony wełną 16 cm, posadzka styropian 10 cm

Ogrzewanie podłogowe około 32 m2

Ogrzewanie grzejnikowe reszta domu (8 grzejników)

Kotłownia kubatura około 12,5 m3 i zmieści się w niej praktycznie

każdy rodzaj pieca

Cyrkulacja

Piec ma ogrzewać wodę bieżącą i służyć do centralnego ogrzewania.

W projekcie pierwotnym zakładany pobór energii do ocieplenia był

14,44 KW

W projekcie jest napisane, że potrzebny jest kocioł o mocy 25 kW.

Jednak projekt się trochę zmienił i w związku z tym zapotrzebowanie

chyba maleje bo projektowane były ściany z 12 cm styropianu a jest

15, zrezygnowaliśmy z garażu w bryle i jest tam pokój a zatem

odeszły drzwi garażowe i straty ciepła na tym.

Czy to nie za duży piec?

z wyliczeń posługując się wzorami z internetu wyszło mi około 10 kW.

1. Ile kW powinien miec mój piec?

2. Jaki piec powinienem kupić jednofunkcyjny z zasobnikiem czy

kondensacyjny z zasobnikiem?

Myślałem o Junkersach kondensacie Cerapur Smart 14-3 albo o jednofunkcyjnym Ceraclass 14-2

Kup tego Junkersa 1-funkcyjnego , smarta 14 KW.

U mnie na dom 159m2 ( bez garażu 134 m2) kocioł ma obniżoną moc maksymalną do 11kW i spokojnie przy mrozach ( -20 st. C)wystarczyło.

Obliczona moc cieplna domu to 11 kW, ( bez CWU)

Ocieplenie mam :sciany porotherm 30 + styro 12cm, dach- wełna 25 cm.

ad 2, jak masz już zrobioną cyrkulacje CWU to musisz kupić kocioł 1-funkcyjny + zasobnik CWU

Pozwolę sobie i ja zadać pytanie na temat "jaki kocioł do mojego domu".

Potrzebny będzie do co i cwu.

Połowa bliźniaka o pow. ok. 155 m2, wysokość parteru 3 m, piętra 2,7 m, ściana z cegły porotherm ocieplona styropianem 15 cm, dość dużo dużych okien. Mam rury do cyrkulacji, modułowy komin Schiedel, mało podłogówki (ok. 8 m2 w kuchni), reszta to zwykłe grzejniki na ścianach.

Planuję dogrzewać chatę kominkiem i rozważam instalację kolektorów słonecznych.

Zakładam w takiej sytuacji, że nie ma sensu kondensat i potrzebuję 1-funkcyjny kocioł z zasobnikiem dla 4 osób.

Jakiego kotła poszukiwać?

Rangifer

Czy ktoś słyszał może coś na temat pieca ACV Prestige. Jest to gazowy kocioł kondensacyjny ze stali nierdzewnej z samoczyszczącym sie wymiennikiem ciepła. Poleca mi go jeden fachowiec i mówi że naprawdę warto go kupić. Kosztuje ok 9000 zł , dlatego wolałabym się dowiedzieć od kogoś kto już użytkuje taki piec czy naprawdę warto.

Chciałbym już wygrzać podłogówkę, a gaz na mojej ulicy dopiero w planach, choć zaawansowanych. Czy ma sens podłączenie butli, czy to wykonalne i jak oszacować zapotrzebowanie na gaz, powiedzmy na dobę przy 200m2 podłogówki?

Podłączenie butli z propanem ma sens tylko wtedy jak masz przezbrojony kocioł na gaz z butli.

Jak masz kocioł na gaz ziemny a odpalisz na gazie z butli to albo wypalisz/uszkodzisz kocioł albo w najgorszym przypadku " wyleci" komin w powietrze.

Ja tez prosze o pomoc w doborze mocy kotla, instalator koniecznie chce zainstalowac kociol o mocy 24 kw konkretnie vaillanta z zasobnikiem 120 l ale ja uwazam ze to za duza moc.

Mamy dom o powierzchni 190 m2, kubatura okolo 500 m3, 70 m 2 podlogowki reszta to grzejniki tradycyjne radsona.

Zbudowany z porothermu k25 ocieplony 12 styropian.

Dom jest na 3 poziomach, mamy tez dosc spore okna okolo 90 m2 przeszklen

Czy wystarczy 18 kw? nie mamy rekuperacji

pozdrawiam

Witam,

szukam dobrego rozwiązania (kondensacja pod gaz miejski) dla takich parametrów:

- dom 260m2, dobrze ocieplony

- rodzina 2+3

- 2 łazienki+łazienka przy sypilani

- na dole i na górze podłogówka (osobne sterowanie)

- w łazienkach i pom. gosp. grzejniki (w łazienkach na dosuszanie, bo jest oczywiście podłogówka)

- wyprowadzenie do solara (ale na razie go nie zainstaluję)

Najbardziej interesuje mnie:

- moc kotła

- pojemność zasobnika (najchętniej od razu dwuwężownicowy, z uwagi na możliwość zainstalowania solarów)

- oczywiście propozycje konkretnych rozwiązań, najlepiej takie z Waszej praktyki

Dzięki!