Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o radę w sprawie wyboru dobrego pieca kondensacyjnego jednofunkcyjnego, bez zasobnika. Juz nie będę wspominała, że za rozsądną cenę i ekonomiczny................ czyli najlepszy

Będziemy mieli bojler na 140 litrów i dodatkowy drugi piec na paliwo stałe ( za jakiś niedaleki czas).

Dom ( jak na zdjęciu) 150m2 użytkowych.

Podłogówka na parterze około 40m2, na piętrze łazienka 16m2.

Ocieplony 12 styropianem, ściany gazobetonowe.

Z góry dziękuję

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli się psuje to na pewno.

Napewno jak się nie psuje, ale jak weżmiesz z" dobrym serwisem -24 godziny" :wink:

co na awarie zgłoszoną w piatek powiedzą ci , że przyjada w poniedziałek albo we wtorek bo maja 24 godziny na przyjecie zgłoszenia ale naprawy wykonują tylko w dni robocze to zimą pozostanie ci płakac i czekać.

Zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania wyszło mi na poziomie 17,4.

Dom będzie raczej dobrze zaizolowany, 15cm styropianu na ścianach i gruncie, gruba warstwa wełny pod dachem, duże przeszklenia od poludnia i zachodu, podłogówki ok 200 m2 na dwóch poziomach.

1. Ile trzeba dodać kW na grzanie wody?

2. Czy przy dużej bezwładności podłogówki "można liczyć" na podgrzanie wody w tzw. międzyczasie?

3. czy kocioł można dobrać na styk, czy z % zapasem? Jakim?

Zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania wyszło mi na poziomie 17,4.

Dom będzie raczej dobrze zaizolowany, 15cm styropianu na ścianach i gruncie, gruba warstwa wełny pod dachem, duże przeszklenia od poludnia i zachodu, podłogówki ok 200 m2 na dwóch poziomach.

1. Ile trzeba dodać kW na grzanie wody?

2. Czy przy dużej bezwładności podłogówki "można liczyć" na podgrzanie wody w tzw. międzyczasie?

3. czy kocioł można dobrać na styk, czy z % zapasem? Jakim?

Ad.1. Można nie dodawać lub +1kW.

Ad.2. Spokojnie, dom ma taką inercję, że nie odczujesz różnicy, do tego dochodzą możliwości automatyki (nie wszystkie mogą) wyłączenia np. jednego z dwóch obiegów w czasie gdy kocioł pracuje na potrzeby również c.w.u.

Ad.3. Na styk jest ciężko trafić z mocą kotłów, więc przeważnie jest jakiś zapas.

Proszę o radę w sprawie wyboru dobrego pieca kondensacyjnego jednofunkcyjnego, bez zasobnika. Juz nie będę wspominała, że za rozsądną cenę i ekonomiczny................ czyli najlepszy

Będziemy mieli bojler na 140 litrów i dodatkowy drugi piec na paliwo stałe ( za jakiś niedaleki czas).

Dom ( jak na zdjęciu) 150m2 użytkowych.

Podłogówka na parterze około 40m2, na piętrze łazienka 16m2.

Ocieplony 12 styropianem, ściany gazobetonowe.

Z góry dziękuję

A mi RAPczyn nie pomoże, plisssssssssssssssssssssss :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? bo widzę, żeś Ty jakiś znawca :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Po głowie (też ze wzgl. na ceny i jakieś tam relacje) chodzą mi dwa piece -

Broetje WGB 20c - nominalnie 4,5 do 20 kW oraz vitodens 200 viessmanna - 4,5 do 17,9. Zasobnik 120 litrów planuję dać inny, z galmetu.

Z tych dwóch Broetje WGB 20c jest sprawniejszym kotłem, natomiast w tym przypadku Paradigma Modula II 4-20 dalej pozostaje moim faworytem.

30Agulka Moim zdaniem świetnie nadawać będzie się Modula II 2-10, ma chyba najwyższą sprawność na rynku z tym, że cena nie jest najniższa.

[... w tym przypadku Paradigma Modula II 4-20 dalej pozostaje moim faworytem.
Nawet za Twoją namową (sprzed kilku miesiecy) sprawdzałem ofertę. Cena przygniata.... za bardzo. Dzięki za porady...

No kocioł z automatyką pogodową dla 1 obiegu grzewczego i c.w.u. to katalogowo 3145Enetto, a sam goły 2749Enetto.

[... w tym przypadku Paradigma Modula II 4-20 dalej pozostaje moim faworytem.
Nawet za Twoją namową (sprzed kilku miesiecy) sprawdzałem ofertę. Cena przygniata.... za bardzo. Dzięki za porady...

No kocioł z automatyką pogodową dla 1 obiegu grzewczego i c.w.u. to katalogowo 3145Enetto, a sam goły 2749Enetto.

RAPczyn a możesz podać linka :lol: katalogu z tym kotłem

Witam

Bardzo proszę o pomoc w wyborze pieca lub pieców.

Dom o powierzchni ok. 150m2 http://www.extradom.pl/projekt-domu-TYMEK%20wersja%20A-ID-4111.html?typ=parterowe_z_poddaszem&powierzchnia=&garaz=1_miejsce&strona=16 tylko podniesiona ścianka kolankowa.

-Rodzina 2+2.

-Ściany gazobeton plus ocieplenie.

- Podłogówka w łazienkach i kuchni

- Podpiwniczenie pod garażem i kotłownią (dwie kotłownie)

Myśleliśmu o ogrzewaniu gazowym (gaz ziemny) oraz alternatywa - piec węglowy w kotłowni w piwnicy.

Bardzo proszę o podanie najlepszego dla nas warianu kotła/ów. Jaka moc będzie wystarczająca, jaki zasobnik? Nie robiliśmy jeszcze żadnej wyceny więc nie mamy nawet rozeznania. Oczywiście mamy ograniczony budżet więc najwyższe półki nie wchodzą w grę:(

Czy zasobnik może być w innym pomieszczeniu niż kocioł? Gdzie najlepiej ummiejscowić kocioł gazowy w naszym przypadku?

Pozdrawiam