Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Bardzo proszę o pomoc w wyborze pieca lub pieców.

Dom o powierzchni ok. 150m2 http://www.extradom.pl/projekt-domu-TYMEK%20wersja%20A-ID-4111.html?typ=parterowe_z_poddaszem&powierzchnia=&garaz=1_miejsce&strona=16 tylko podniesiona ścianka kolankowa.

-Rodzina 2+2.

-Ściany gazobeton plus ocieplenie.

- Podłogówka w łazienkach i kuchni

- Podpiwniczenie pod garażem i kotłownią (dwie kotłownie)

Myśleliśmu o ogrzewaniu gazowym (gaz ziemny) oraz alternatywa - piec węglowy w kotłowni w piwnicy.

Bardzo proszę o podanie najlepszego dla nas warianu kotła/ów. Jaka moc będzie wystarczająca, jaki zasobnik? Nie robiliśmy jeszcze żadnej wyceny więc nie mamy nawet rozeznania. Oczywiście mamy ograniczony budżet więc najwyższe półki nie wchodzą w grę:(

Czy zasobnik może być w innym pomieszczeniu niż kocioł? Gdzie najlepiej ummiejscowić kocioł gazowy w naszym przypadku?

Pozdrawiam

pozwolę sobie coś zasugerować jako że jestem "na świeżo" po wyborze kotła i zainstalowaniu kotłowni, ja mam pow 140mkw jednak na jednym poziomie a to zasadnicza różnica, wydaje mi się - jednak expertem nie jestem że jeśli jest dopuszczony węgiel (nie w każdej gminie można uzyskać pozwolenie na ogrzewanie paliwem stałym - np "w mojej" nie) to będzie to tańsza od gazu opcja, ale bardziej wymagająca (dokładanie, czyszczenie)

co do samego modelu/firmy to trzeba brać pod uwagę np.dostępność serwisu

Wydaje mi się że zasobnik powinien być blisko pieca w przeciwnym razie będą straty ciepła na tych rurkach=więcej opału na ogrzewanie

Hydra który mi instalował piec jest także serwisantem i mieszka blisko (może nie jest to coś mega ważnego ale przeglądy, ewentualne wezwania serwisu....)

Może warto by wypowiedział się RAPCZYN, 1950, Lazik - tak patrząc na forum to ich opinie nie są bez znaczenia

No i oczywiście warto poszukać sprawdzonego fachowca w okolicy który policzy moc wymaganą do ogrzania domu, podpowie (generalnie tego typu usługi są za free:) )

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Bardzo proszę o podanie najlepszego dla nas warianu kotła/ów. Jaka moc będzie wystarczająca, jaki zasobnik? Nie robiliśmy jeszcze żadnej wyceny więc nie mamy nawet rozeznania. Oczywiście mamy ograniczony budżet więc najwyższe półki nie wchodzą w grę:(

Czy zasobnik może być w innym pomieszczeniu niż kocioł? Gdzie najlepiej ummiejscowić kocioł gazowy w naszym przypadku?

Pozdrawiam

Kocioł kondensacyjny gazowy najwygodniej będzie powiesić w "pralni+kotłowni". Myślę, że kocioł o mocy maksymalnej około 10kW powinien wystarczyć, zbiornik o pojemności ok. 150l.

proszę poczytać na tych stronach o kosztach ogrzewania gazowego i elektrycznego to może zmieni Pan zdanie i zaoszczędzi kilkadziesiąt tysięcy i zainstaluje ogrzewanie elektryczne. Tanie,wygodne i bezpieczne.

Rozumie cię doswiadczony to dla ciebie zabawa polegająca na tym aby " przekrecic" kogos z opcji gaz na opcję prąd. :lol: :lol:

Poprostu chcesz sprawdzić swoją siłę marketingu, BRAWO !!! 8) 8) 8)

Może ci się uda, ale wysil główkę i znajdż lepsze argumenty , bo na razie to "cienki Bolek jesteś" :D :D :D :D

Jaki kocioł gazowy kondensacyjny polecacie na ogrzanie domu opisanego poniżej - mój facowiec od centralnego poleca Aristona Genus Premium 24 z podłanczanym 120l zasobnikiem i Pogodowy cyfrowy sterownik Clima Manager, twiedzi że montował go już niejednokrotnie i ludzi są z nich zadowoleni.

mój dom to 140 m kwaratoowych użytkowych. Na całym dole tj. Kuchnia Salon Jadalnia Wiatrołap Korytarz Łazienka i Łazienka na poddaszu razem około 65 m2 będzie podłogówka, a reszta tj. poddasze i kotłowania to grzejniki. Dom z max-a 29cm + 12cm stryropianu, poddasze 25cm wełny, podłoga 10cm styropianu, na płycie 7cm styro.

taaa... może jakiś przykład z życia wzięty? Nie? No cóż to ja podam, mój kolega ma w domu podłogówkę elektryczną - tzw kable akumulacyjne bo niby miało być tanio bo jak się gres nagrzeje to ciepło trzyma, ....fakt ale do nagrzania trzeba CAŁY DZIEŃ mieć włączone a przy tem zewn około -10 (co nie jest novum - mazowieckie) po południu trzeba załączyć znowu. Efekt? Rachunek za sezon grzewczy dla pow ok 70mkw to przeszło 3000ZŁ ZA PRĄD + 15MSZEŚĆ DREWNA KOMINKOWEGO, izolacje wykonane poprawnie, fundamenty i ściany zabezpieczone przed wilgocią

ale niestety..., więc Panie(Pani?) doswiadczony daj sobie spokój

Witam

Pozdrawiam

Kocioł kondensacyjny gazowy najwygodniej będzie powiesić w "pralni+kotłowni". Myślę, że kocioł o mocy maksymalnej około 10kW powinien wystarczyć, zbiornik o pojemności ok. 150l.

Bardzo proszę o jakieś konkretne modele, ciałabym sprawdzić ceny w naszych okolicach oraz serwis.

Jaki kocioł gazowy kondensacyjny polecacie na ogrzanie domu opisanego poniżej - mój facowiec od centralnego poleca Aristona Genus Premium 24 z podłanczanym 120l zasobnikiem i Pogodowy cyfrowy sterownik Clima Manager, twiedzi że montował go już niejednokrotnie i ludzi są z nich zadowoleni.

mój dom to 140 m kwaratoowych użytkowych. Na całym dole tj. Kuchnia Salon Jadalnia Wiatrołap Korytarz Łazienka i Łazienka na poddaszu razem około 65 m2 będzie podłogówka, a reszta tj. poddasze i kotłowania to grzejniki. Dom z max-a 29cm + 12cm stryropianu, poddasze 25cm wełny, podłoga 10cm styropianu, na płycie 7cm styro.

Moim zdaniem ten kocioł będzie dwukrotnie "za duży". Zważywszy, że dom ma pewnie zapotrzebowanie na moc w okolicach 8-9kW.

Konkretny model do 14 kW;

http://www.junkers.com/pl/pl/produkte_1/urzdzeniakondensacyjne/cerapursmart/cerapursmart_1.aspx?detail=true

do tego sterownik i zasobnik CWU 120 l ( nie musi byc Junkersa )

Kocioł w cenie ok. 3800zł, zasobnik CWU do 1200zł, sterownik FW100 za 600zł.

Mam ten sam model ze zbiornikiem z Biawaru 125l + FW 100.

NIe sądziłem ,że piec gazowy może byc tak cichy.

Uprzejmie prosze o porade.

Nasz dom ma 3 poziomy: parter(suterene), pietro i mieszkalne poddasze. W calym domu podlogowka. 2 lazienki: jedna na parterze i druga na poddaszu, kuchnia na pietrze. Piec gazowy ma wisiec w gornej lazience, wiec ciepla woda do dolnej lazienki, bedzie musiala "leciec" przez 2 kondygnacje.

Dom na razie wakacyjny - i tak zostanie przez najblizsze 10/15 lat, wiec ciepla woda potrzebna tylko latem a zima sporadycznie, za to ogrzewanie wazne zima, by wilgoc nie weszla w mury. Dom w calosci 120 m2 (112 m2 powierzchni mieszkalnej). Na gorce, gdzie wiecznie wiatr chula....

Miejsca duzo nie ma na trzymanie zasobnika na wode, gdy tak naprawde nie jest on potrzebny przez wiekszosc czasu, dlatego chciemy kociol gazowy, kondensacyjny, wiszacy, 2 funkcyjny.

Pan Hudraulik zaproponowal nam piec Junkers Cerapur Acu. O taki:

http://www.junkers.com/pl/pl/produkte_1/urzdzeniakondensacyjne/cerapuracu_2/cerapuracu_3.aspx

Na ceneo.pl sa w cenie od 7 i pol tys PLN do 8 i pol tys PLN....cena....uff...

Przeszukujac internet znalazlam piec Vaillant'a na ceneo.pl o 2 tys PLN tanszy:

http://www.vaillant.pl/Klienci_indywidualni/systems-and-products/gas/gastype1/produkt_vaillant/aquaPLUS_VUI_wersja_Turbo.html

Duzej roznicy nie widze, oprocz tego, ze wbudowany zasobnik jest o 22 litry mniejszy.

Wlasnie, co mi daje ta roznica w wielkosci wbudowanego zasobnika?

To po pierwsze, a po drugie kolacze mi sie po glowie pytanie podyktowane troche ekonomia zakopow, gdyz piec gazowy 2 funkcyjny bez zasobnika jest znowu tanszy od tego z zasobnikiem:

wiem, ze ten wbudowany zasobnik to podwyzsza komfort, gdyz ma sie ciepla wode natychmiast po odkreceniu kranu....ale czy jest to az takie niezbedne i roznica pomiedzy czekaniem na wode z normalnego 2 funkcyjnego a tego z wbudowanym zasobnikiem jest az taka wielka? Niestety nie moge uzyskac odpowiedzi na to od naszego Pana Hydraulika...

Jak poczekam pare sekund na ciepla wode, to przeciez czapka z glowy mi nie spadnie...ale moze faktycznie, ze wzgledu na odleglosci pomiedzy lazienkami taki piec jest niezbedny i nie ma dyskusji.

Czy oprocz Junkersa w cenie Mercedesa mam jeszcze inne opcje?

:wink:

Pozdrowienia,

Maja

Immergas - co powiecie o tej firmie kotłów. Podobno są to kotły z górnej półki, robią wnętrza do takich kotłów jak Buderus czy Vaillant. Jak on się ma do firmy ARISTON i co sadzicie wy o Aristonie, i czy faktycznie Immergas jest firmą z górnej półki w porównaniu z Aristonem czy Bruderusem czy De Dietrich. Takie przynajmniej usłyszałem opinie od gościa handlującego różnymi kotłami różnych firm, co do Viessmann to powiedział że co do tych kotłów to głównie płaci się za firmę.

Żeby mieć ciepłą wodę od razu po odkręceniu kurka to nie trzeba mieć wcale pieca dwufunkcyjnego a wystarczy każdy jeden, nawet jednofunkcyjny. To ustrojstwo "od razu" to tzw. cyrkulacja i jest właściwie niezależna od kotła.

Ale czy do jednofunkcyjnego to ja nie potrzebuje miec na mur-beton takze i zasobnik/zbiornik na wode, taki min 120 litrowy?

Maja

Żeby mieć ciepłą wodę od razu po odkręceniu kurka to nie trzeba mieć wcale pieca dwufunkcyjnego a wystarczy każdy jeden, nawet jednofunkcyjny. To ustrojstwo "od razu" to tzw. cyrkulacja i jest właściwie niezależna od kotła.

Ale czy do jednofunkcyjnego to ja nie potrzebuje miec na mur-beton takze i zasobnik/zbiornik na wode, taki min 120 litrowy?

Maja

Potrzebujesz, ale ja pisałem tylko w kwestii "woda ciepła od razu", a nie o tym ile miejsca masz na kocioł.