Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Immergas - co powiecie o tej firmie kotłów. Podobno są to kotły z górnej półki, robią wnętrza do takich kotłów jak Buderus czy Vaillant. Jak on się ma do firmy ARISTON i co sadzicie wy o Aristonie, i czy faktycznie Immergas jest firmą z górnej półki w porównaniu z Aristonem czy Bruderusem czy De Dietrich. Takie przynajmniej usłyszałem opinie od gościa handlującego różnymi kotłami różnych firm, co do Viessmann to powiedział że co do tych kotłów to głównie płaci się za firmę.

Może to rozjaśni :

http://www.budujemydom.pl/index.php?option=com_content&task=specialblogcategory&act=view_ranking&id=&rankingid=11165&Itemid=39

Żeby mieć ciepłą wodę od razu po odkręceniu kurka to nie trzeba mieć wcale pieca dwufunkcyjnego a wystarczy każdy jeden, nawet jednofunkcyjny. To ustrojstwo "od razu" to tzw. cyrkulacja i jest właściwie niezależna od kotła.

Ale czy do jednofunkcyjnego to ja nie potrzebuje miec na mur-beton takze i zasobnik/zbiornik na wode, taki min 120 litrowy?

Maja

Potrzebujesz, ale ja pisałem tylko w kwestii "woda ciepła od razu", a nie o tym ile miejsca masz na kocioł.

OK - czyli nie wyrazilam sie jasno od poczatku :wink:

Kotla jednofunkcyjnego nie biore wcale pod uwage, bo nie chce miec zbirrnika na wode. Miejsce moze by sie znalazlo, ale uwazam go za zbedny (dom wakacyjny i brak chetnych do codziennych kapieli zima, jesienia i wiosna) i dlatego jest tylko jedyna sluszna opcja piec: 2funkcyjny.

Tylko ze sa 2 typy piecow 2 funkcyjnych (pomijam otwarta i zamknieta komore spalania) - zwykle oraz z malym zbiornikiem (Junkers 42 l; Vaillant 20 l) na wode.

Tutaj sie zastanawiam ktory dla nas jest lepszym wyborem... :lol:

Takim ktory musi byc, a ktory tak na prawde jest fajny, ale pewne guziki sa niepotrzebne.

Cos na zasadzie jak mi Pan Maz tlumaczy: ze w Szwecji samochod z klimatyzacja jest fajna rzecza, ale tak na prawde nie jest niezbedna, gdy w takiej Grecji samochod z kilmatyzacja jest juz koniecznoscia :wink:

Maja

Witam, nie łapię wszystkiego już. Uparłem się na Kominek z PW i tego mi nikt jeszcze nie odradzał, ale na 10 osób które pytałem, każdy ma inne zdanie na temat pieca gazowego. Jedni mówią że jedno funkcyjny będzie lepszy bo z buforem to podgrzeje cwu i co, a drudzy tłumaczą, że dwufunkcyjny i z buforem, też podgrzeje cwu i co, tylko że cwu będzie szybciej i cieplej i więcej. Ale jeśli tak, to chyba potrzeba więcej gazu? 250m pow użytkowej ma mi ogrzewać w zimie sam kominek, a bufor przypilnować ciepła. i co poradzicie?

Witam, nie łapię wszystkiego już. Uparłem się na Kominek z PW i tego mi nikt jeszcze nie odradzał, ale na 10 osób które pytałem, każdy ma inne zdanie na temat pieca gazowego. Jedni mówią że jedno funkcyjny będzie lepszy bo z buforem to podgrzeje cwu i co, a drudzy tłumaczą, że dwufunkcyjny i z buforem, też podgrzeje cwu i co, tylko że cwu będzie szybciej i cieplej i więcej. Ale jeśli tak, to chyba potrzeba więcej gazu? 250m pow użytkowej ma mi ogrzewać w zimie sam kominek, a bufor przypilnować ciepła. i co poradzicie?

Poradze, nie przejmuj się , życie jest takie piękne , ze co zrobisz i tak bądzzie dobrze ( pamiętaj że cyrkulacja powoduje , że ciepłą wode masz szybko ( kupując 1-funkcyjny ), ale jak masz blisko kotła łazienki to mozesz kupic 2 - funkcyjny bez cyrkulacji i też będzie chulać dobrze ) :) :)

Poradze, nie przejmuj się , życie jest takie piękne , ze co zrobisz i tak bądzzie dobrze ( pamiętaj że cyrkulacja powoduje , że ciepłą wode masz szybko ( kupując 1-funkcyjny ), ale jak masz blisko kotła łazienki to mozesz kupic 2 - funkcyjny bez cyrkulacji i też będzie chulać dobrze ) :) :)

Dzięki :) , tylko że oba rozwiązania mają swoje plusy, to wiem, pytanie fundamentalne, co będzie ekonomicznie lepsze. Namawiają mnie na Buderusa GE112, jednofunkcyjny, kondensacyjny. A z drugiej strony Junkers dwufunkcyjny. Różnica w kasie 10k. Do instalatora mam zaufanie, bo od 10 lat obsługuje mi Buderusa Logano GE515-450. Natomiast z takimi malutkimi zabawkami do domu, ja nie miałem do czynienia. Stąd mój dylemat.

Za instalacje to on weźmie ode mnie 300 , to nie problem, ja się zastanawiam kiedy ta różnica w cenie kotła mi się zwróci i czy w ogóle. A instalator instaluje i Junkersa i Buderusa. Wybór między żeliwem a aluminium jest tylko na pozór oczywisty. Tu całość decyzji musi opierać się na zużyciu gazu. Obsługa będzie w tej samej cenie. Awaryjnośc Buderusa dużo mniejsza, więc do Junkersa dorzucam koszt części, no i ewentualnie po 15-tu latach wymiana Junkersa na nowy. Buderus wytrzyma minimum 30-35 lat. To i tak daje mi różnicę na poziomie 4 tys przez 30 lat. I tu jest pytanie o koszt gazu i różnicę w zużyciu, przy czym dla mnie super zabawą jest palenie w kominku. I teraz :

1. W zimie głównie drzewo + gaz do ogrzania co i cwu.

2. W lecie raczej tylko gaz do cwu.

No i teraz grzanie jednofunkcyjnym ( nawet i kondensacyjnym ) dużo wody do wymiennika i cały czas, albo dwufunkcyjny i grzanie tylko pod bieżące potrzeby. Co lepsze, znaczy tańsze.? Tu mam "być albo nie być" ;)

Ja na 99% łykam Junkersca carapur smart choc instalator namawia mnie na WOLFA CBA11 czy jakoś tak moduluje od 3,6 do 10 z haczykiem podobnuie jak junkers choć górna ma niższą ale z zasbnikiem i pogodówka to jakieś 3 koła różnicy jak to widzita.

RAPczyn co sądzisz to tym.

Aznet już widzę jak masz wdomu kocioł 30 lat daj luz technika tak pójdzie do przodu że za góra 10l go wydupczysz .

Aznet już widzę jak masz wdomu kocioł 30 lat daj luz technika tak pójdzie do przodu że za góra 10l go wydupczysz .

Tu mam Buderusa już 12 lat i jakoś nie widzę najmniejszego powodu by go zmieniać...

No chyba, że masz coś wspólnego z Talibami i załatwisz by gaz się skończył..... :lol:

No chyba że Junkersa, albo innego Wiessmana, to żeczywiście za 10 - 15 lat trzeba wymienić. Ale o tym napisałem :cry: Wyżej...

Ja na 99% łykam Junkersca carapur smart choc instalator namawia mnie na WOLFA CBA11 czy jakoś tak moduluje od 3,6 do 10 z haczykiem podobnuie jak junkers choć górna ma niższą ale z zasbnikiem i pogodówka to jakieś 3 koła różnicy jak to widzita.

RAPczyn co sądzisz to tym.

Junkers będzie miał chyba mniejsze zużycie gazu.

Witam,

a mi co byście doradzili - domek z użytkowym poddaszem, 200m2 pow. uzytkowej, parter 4 grzejniki + 60m2 podłogówki, poddasze 8 grzejników + 15m2 podłogówki. Sciany porotherm25 + 15cm styro, poddasze 27cm wełny.

Do tego rekuperator. 2 łazienki, 4 osoby w domu.

Mój hydraulik proponuje mi De Dietrich MCR II 24 z zasobikiem 100l, sterowaniem pogodowym oraz sterowaniem 2. obiegiem grzewczym.

Jako 2 opcję wskazał Vaillanta ecoTEC plus VC186 z zasobnikiem 120l oraz hydrauliczny rozdzielacz strefowy Immergas DIM wysoka/niska temperatura.

Czy taki zestaw będzie współgrał ze soba i da się tym dobrze sterować?

W jednym ze sklepów polecano mi jeszcze Wolfa CGW-20/120. Ten kocioł o tyle mi odpowiada, że ma warstwowy zasobnik, który spokojnie mogę powiesić na ścianie a miejscem w kotłowni nie mogę za bardzo szastać.

Który wg was kocioł będzie najodpowiedniejszy do moich potrzeb. Jestem otwrty również na inne typy.

Witam,

Mój hydraulik proponuje mi De Dietrich MCR II 24 z zasobikiem 100l, sterowaniem pogodowym oraz sterowaniem 2. obiegiem grzewczym.

Rozmawiałem z kilkoma osobami, instalatorami i tez proponują De Ditricha. Ale nie znam nikogo kto go używa. Jak dla mnie to 150 litrów to za mało.

Chyba zrobię dwa bufory. Jeden na lato, drugi na zimę. Na lato 150l, na zimę 1000. Czy ktoś próbował takiego rozwiązania?