Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odwieczny dylemat jaki piec gazowy wybrać?

Chciałbym zmienić dotychczasowy piec Demrad BK C 224 http://www.idmar.pl/download/kat_dwufunkcyjne.pdf

(kupiony w Castoramie na inny mocniejszy również z Castoramy gdyż mam jeszcze możliwość zwrotu i ewentualnej dopłaty do innego modelu niestety jedynie w tym sklepie i z asortymentu Castoramy mogę wybrać coś „lepszego”).

Mieszkanie szczytowe adaptacja strychu 100m2

4 pokoje

Kuchnia

2 Łazienki (w jednej wanna w drugiej prysznic)

Ilość osób 5

11 grzejników (podaje według kolejności rozmieszczenia względem pieca od najbliższych do najdalej położonych)

W łazienkach po 1 grzejniku model Domi oraz Costa-500/ 802 (1wsza łazienka 3,5m2 2ga 2,4m2)

W kuchni 2 grzejniki Viessmann 22 550x600 (kuchnia 8,5m2 otwarta na przedpokój)

W 2 małych pokojach po 1 grzejniku Viessmann 22 550x1000 po 11,2m2

Duży 28m2 pokój 3 grzejniki (nie znane) a’la Viessmann wymiary 600x800 (zdjęcia Załącze w linku) http://www.tkk.pl/~pinki/grzalki

Duży 18m2 pokój 1 grzejnik jak wyżej wymiary 600x1200

Przedpokój 16,5m2 1 grzejnik jak wyżej wymiary 400x900

Sterownik umieszczony na przedpokoju Vaillant VRT 240

Z racji elewacji zabytkowej ocieplenie musiało iść od wewnątrz, styropian 10 cm pod sufitem wełna 15 cm, ścianki działowe regispy + wełna 7 cm.

Od pieca do najdalszego kranu około 10 m rurami (kuchnia)

Dotychczasowy piec spełniał dwie funkcje ogrzewanie wody oraz centralne ogrzewanie.

W załącznikach dodaje fotografie z piecem, sterownikiem i instalacją.

Myślę że dotychczasowy piec nie był wystarczająco sprawny aby zapewnić ciepłą wodę (podczas korzystania w tym samym czasie z dwóch łazienek np. podczas prysznicu w tym samym czasie w dwóch łazienkach - woda nie była ciepła) bądź w przypadku korzystania z łazienki i jednoczesnego mycia naczyń. Kolejnym mankamentem było ogrzewanie, grzejniki bliżej pieca nagrzewały się szybko, natomiast ostatnie grzejniki nie zdążyły nabrać temperatury a piec już się wyłączał (sterownik w przedpokoju) więc nie było równomiernego ogrzewania wszystkich pomieszczeń i zimą wyczuwalna była różnica średnio 3-4 oC.

Z racji braku miejsca odpada opcja osobnego zasobnika, jaki piec wybrać, ewentualnie co dorzucić do instalacji aby puszczane w komin pieniążki ze spalanego gazu, chociaż przekładały się na cieplny komfort ogrzewania jak i ciepłej wody.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powoli wybieram piec gazowy. Trochę poczytałem i wychodzi mi, że potrzebuję 1-funkcyjnego, z zasobnikiem około 150 litrów, sterownikiem pokojowym. Moja pierwsza przymiarka to Junkers Ceraclass i zasobnik Biawaru.

I teraz pytania, na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi:

- Dowolny piec potrafi obsługiwać dowolny zasobnik na CWU? Czy są tu jakieś ograniczenia?

- Zauważyłem, że niektóre kotły maja już wbudowany zawór 3-drożny - jakie ma to znaczenie?

- Kocioł z otwartą a zamknięta komora spalania - jakie będą różnice w kosztach budowy instalacji? Kotłownię mam, wybić w niej wlot powietrza do kotła nie jest problemem, komin już stoi, bez wkładu. Czy przy zamkniętej komorze potrzebuję specjalnego, droższego wkładu kominowego w porównaniu do zwykłej kwasówki wymaganej przez kociołek z otwartą komora spalania? Jakie są to różnice?

- Regulator pokojowy uniwersalny, np. Euroster. Taki regulator jest dużo tańszy niż firmowy. da się go bezproblemowo podłączyć do Junkersa Ceraclass?

- Sterowanie pompami CWU i CO - każdy kocioł to potrafi czy muszę na to zwracać uwagę?

Na razie tyle, ale na pewno będę jeszcze męczył.

Chciałbym zmienić dotychczasowy piec Demrad BK C 224 http://www.idmar.pl/download/kat_dwufunkcyjne.pdf

(kupiony w Castoramie na inny mocniejszy również z Castoramy gdyż mam jeszcze możliwość zwrotu i ewentualnej dopłaty do innego modelu niestety jedynie w tym sklepie i z asortymentu Castoramy mogę wybrać coś „lepszego”).

4 pokoje

Kuchnia

Ilość osób 5

11 grzejników (podaje według kolejności rozmieszczenia względem pieca od najbliższych do najdalej położonych)

W łazienkach po 1 grzejniku model Domi oraz Costa-500/ 802 (1wsza łazienka 3,5m2 2ga 2,4m2)

Duży 28m2 pokój 3 grzejniki (nie znane) a’la Viessmann wymiary 600x800 (zdjęcia Załącze w linku) http://www.tkk.pl/~pinki/grzalki

Z racji elewacji zabytkowej ocieplenie musiało iść od wewnątrz, styropian 10 cm pod sufitem wełna 15 cm, ścianki działowe regispy + wełna 7 cm.

Dotychczasowy piec spełniał dwie funkcje ogrzewanie wody oraz centralne ogrzewanie.

Myślę że dotychczasowy piec nie był wystarczająco sprawny aby zapewnić ciepłą wodę (podczas korzystania w tym samym czasie z dwóch łazienek np. podczas prysznicu w tym samym czasie w dwóch łazienkach - woda nie była ciepła) bądź w przypadku korzystania z łazienki i jednoczesnego mycia naczyń. Kolejnym mankamentem było ogrzewanie, grzejniki bliżej pieca nagrzewały się szybko, natomiast ostatnie grzejniki nie zdążyły nabrać temperatury a piec już się wyłączał (sterownik w przedpokoju) więc nie było równomiernego ogrzewania wszystkich pomieszczeń i zimą wyczuwalna była różnica średnio 3-4 oC.

Z racji braku miejsca odpada opcja osobnego zasobnika, jaki piec wybrać, ewentualnie co dorzucić do instalacji aby puszczane w komin pieniążki ze spalanego gazu, chociaż przekładały się na cieplny komfort ogrzewania jak i ciepłej wody.

Co do grzejników to zawołaj instalatora, niech wyreguluje instalację.

Co do ciepłej wody to może jest w Castoramie jakiś kocioł z wbudowanym zbiornikiem ciepłej wody. Przy dwóch jednoczesnych poborach potrzebujesz wydatku około 18l/min a ten kocioł który masz ma 9,7l/min.

Pamiętaj, że zapotrzebowanie na moc na potrzeby c.o. to będzie raptem jakieś 7kW przy -20stC

4 pokoje

Kuchnia

Ilość osób 5

Co do grzejników to zawołaj instalatora, niech wyreguluje instalację.

Co do ciepłej wody to może jest w Castoramie jakiś kocioł z wbudowanym zbiornikiem ciepłej wody. Przy dwóch jednoczesnych poborach potrzebujesz wydatku około 18l/min a ten kocioł który masz ma 9,7l/min.

Pamiętaj, że zapotrzebowanie na moc na potrzeby c.o. to będzie raptem jakieś 7kW przy -20stC

Jaki złoty środek proponujesz i panaceum na trapiący mnie problem, bo będąc laikiem rozumiem że jak dam dużo mocniejszy piec to minie się z celem gdyż ogrzewać będzie podobnie a spalać więcej paliwa. Czy może jestem w błędzie?

Witam!

Dostałam właśnie wycenę na montaż kotła VAILLANT VC pl us 186/3-5+VIH 120 , z pompą do cyrkulacji Wilo+ calormatic 430(z modułem do sterowania cyrlulacją). Do tego komin w szacht jakieś 4 metry. Cena zawiera koszt montażu i uruchomienia. Całkowity koszt 9600zł. Podpowiedzcie czy to dobra cena, umawiać się czy szukać dalej.???

Powoli wybieram piec gazowy. Trochę poczytałem i wychodzi mi, że potrzebuję 1-funkcyjnego, z zasobnikiem około 150 litrów, sterownikiem pokojowym. Moja pierwsza przymiarka to Junkers Ceraclass i zasobnik Biawaru.

I teraz pytania, na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi:

- Dowolny piec potrafi obsługiwać dowolny zasobnik na CWU? Czy są tu jakieś ograniczenia?

- Zauważyłem, że niektóre kotły maja już wbudowany zawór 3-drożny - jakie ma to znaczenie?

- Kocioł z otwartą a zamknięta komora spalania - jakie będą różnice w kosztach budowy instalacji? Kotłownię mam, wybić w niej wlot powietrza do kotła nie jest problemem, komin już stoi, bez wkładu. Czy przy zamkniętej komorze potrzebuję specjalnego, droższego wkładu kominowego w porównaniu do zwykłej kwasówki wymaganej przez kociołek z otwartą komora spalania? Jakie są to różnice?

- Regulator pokojowy uniwersalny, np. Euroster. Taki regulator jest dużo tańszy niż firmowy. da się go bezproblemowo podłączyć do Junkersa Ceraclass?

- Sterowanie pompami CWU i CO - każdy kocioł to potrafi czy muszę na to zwracać uwagę?

Na razie tyle, ale na pewno będę jeszcze męczył.

ad. 1 powinien byc 1-funkcyjny

ad. 2 zawór 3 -drożny przełącza grzanie wody z CO na CWU i odwrotnie

ad. 3 kotły kondensacyjne i turbo ( z zamkniętą komorą spalania ) wymagają wkładu koncentrycznego, w kominie zewnątrz rury z nierdzewki pobierane jest powietrze do spalania a wewnatrz rury jest " wydech " spalin.

Dla kotła z otwartą komorą spalania wykorzystujesz tylko wewnetrzną cześć rury z nierdzewki do wyrzutu spalin, zasysanie powietrza jest z pomieszczenia kotłowni. Różnica w cenie to koszt trójnika do kotła kondens. zamiast kolanka do zwykłego kotła.

Wywietrznik jest zawsze potrzebny w kotłowni.

ad. 4 Nie wiem czy Euroster pracuje z nowym rozwiązaniem sterowania kotła pod nazwą "Bosch 3"- generacji , lepiej kupić orginalny regulator ( ze względu na serwis i gwarancje, dochodzenie kto winien sterownik czy kocioł), sterow. pok. powinien byc montowany w pokoju a nie na kotle w kotłowni.( ja wybrałem ster.pogodowy FW100)

ad. 5 nowa elektronika sterowania w kotle np. Junkers Smart ( jak u mnie) pozwala na podłączenie pompy cyrkulacyjnej CWU i sterowanie czasowo, co do CO pompa może chodzić non-stop albo byc właczana tylko na czas pracy kotła ( kiedy jest płomień).

Ogólnie nowa elektronika Bosch 3 , w pierwszym okresie pracy po zamontowaniu kotła " uczy sie " pracy do danych warunków domu ( ok. 30 dni)

quote="purbansk"]Witam,

a mi co byście doradzili - domek z użytkowym poddaszem, 200m2 pow. uzytkowej, parter 4 grzejniki + 60m2 podłogówki, poddasze 8 grzejników + 15m2 podłogówki. Sciany porotherm25 + 15cm styro, poddasze 27cm wełny.

Do tego rekuperator. 2 łazienki, 4 osoby w domu.

Mój hydraulik proponuje mi De Dietrich MCR II 24 z zasobikiem 100l, sterowaniem pogodowym oraz sterowaniem 2. obiegiem grzewczym.

Jako 2 opcję wskazał Vaillanta ecoTEC plus VC186 z zasobnikiem 120l oraz hydrauliczny rozdzielacz strefowy Immergas DIM wysoka/niska temperatura.

Czy taki zestaw będzie współgrał ze soba i da się tym dobrze sterować?

W jednym ze sklepów polecano mi jeszcze Wolfa CGW-20/120. Ten kocioł o tyle mi odpowiada, że ma warstwowy zasobnik, który spokojnie mogę powiesić na ścianie a miejscem w kotłowni nie mogę za bardzo szastać.

Który wg was kocioł będzie najodpowiedniejszy do moich potrzeb. Jestem otwrty również na inne typy.

Ja wybrałbym WOLFA z uwagi na to że:

-zajmuje mało miejsca

-zasobnik z kwasówki(odpada wymiana anody)czyli mniejszy koszt przeglądu

-ładowany warstwowo co oznacza ciepłą wodę 2-3minuty po starcie

-pionowy wymiennik ciepła w kotle(nie ma kłopotów z przepalonymi wymiennikami przy słabo odpowietrzonych układach wodnych

Witam,

a mi co byście doradzili - domek z użytkowym poddaszem, 200m2 pow. uzytkowej, parter 4 grzejniki + 60m2 podłogówki, poddasze 8 grzejników + 15m2 podłogówki. Sciany porotherm25 + 15cm styro, poddasze 27cm wełny.

Do tego rekuperator. 2 łazienki, 4 osoby w domu.

Mój hydraulik proponuje mi De Dietrich MCR II 24 z zasobikiem 100l, sterowaniem pogodowym oraz sterowaniem 2. obiegiem grzewczym.

Jako 2 opcję wskazał Vaillanta ecoTEC plus VC186 z zasobnikiem 120l oraz hydrauliczny rozdzielacz strefowy Immergas DIM wysoka/niska temperatura.

Czy taki zestaw będzie współgrał ze soba i da się tym dobrze sterować?

W jednym ze sklepów polecano mi jeszcze Wolfa CGW-20/120. Ten kocioł o tyle mi odpowiada, że ma warstwowy zasobnik, który spokojnie mogę powiesić na ścianie a miejscem w kotłowni nie mogę za bardzo szastać.

Który wg was kocioł będzie najodpowiedniejszy do moich potrzeb. Jestem otwrty również na inne typy.

Ja wybrałbym WOLFA z uwagi na to że:

-zajmuje mało miejsca

-zasobnik z kwasówki(odpada wymiana anody)czyli mniejszy koszt przeglądu

-ładowany warstwowo co oznacza ciepłą wodę 2-3minuty po starcie

-pionowy wymiennik ciepła w kotle(nie ma kłopotów z przepalonymi wymiennikami przy słabo odpowietrzonych układach wodnych

Domy podobne do twojego były już bardzo często omawiane. Masz chatkę dobrze ocieploną więc szukaj czegoś z niską dolną mocą. Około 3-4kW powinno być satysfakcjonujące.

ad. 1 powinien byc 1-funkcyjny

[...]

Ogólnie nowa elektronika Bosch 3 , w pierwszym okresie pracy po zamontowaniu kotła " uczy sie " pracy do danych warunków domu ( ok. 30 dni)

Super, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Dzisiaj rano pogadałem trochę przez telefon z moim hydraulikiem. W 100% się zgodziliście. Czyli na pewno 1-funkcyjny, wiem też, że zasobnik powinien mieć dodatkowe wejście i wyjście do cyrkulacji. Co do rur spalinowych udało mi się znaleźć w sieci materiały szkoleniowe junkersa, więc też już nie mam wątpliwości co i jak. I teraz trzeba wybrać coś malutkiego z kotłów, optimum dla mnie byłby Junkers Cerapur z modulację od 3,3 kW. Nic innego do 4 tysięcy nie udało mi się wypatrzeć. Ewentualnie waham się jeszcze nad czymś nie-kondensacyjnym, z modulacją od 8,5 kW, eksploatacja droższa, ale koszt zakupu niższy o około 1000 zł i być może serwis tańszy. Podpowiecie coś?

najwazniejsze jest zadanie sobie pytania w trakcie zakupu pieca: gdzie i czy faktycznie blisko bede mial serwisanta od tego kotla....reszta to pikus-przepraszam "Pan Pikus" :lol:

Mam kondensat Hoval Top Gas Classics 18KW do tego radiowy termostat programowalny Honeywell CM 907, calosc "spieta" z solarami i kominkiem z PW i hula jak ta lala :lol:

Takze najwazniejsze jest: bys mial kolo siebie konkretnego serwisant, ktory zepnie calosc i zgra konkretnie, ba w razie awarii i na okresowy przeglad przyjedzie szybko i bez sciemniania.

:wink:

Witam, odnosnie nie zawodnosci kotłow moge powiedziec cos od strony serwisu i ich ewentualnej awaryjności a nie z punktu widzenia handlowcow. Zajmujemy sie serwisem, montazem juz od ponad kilku lat i moge powiedziec nie robiac nikomu reklamy ze najmniej psuja sie kotly Junkersa oczywiscie tez sa rozne modele mniej i wiecej awaryjne dla tak zwanych enerytów ale do Junkersa jest najmniej zgloszen. Przy wyborze kotła radzil bym sie kierowac rownież serwisem jego dostepnością i dostepem do cześci. Marki kotów mniej popularnych odradzal bym. Chcialbym również zwrócic uwage ze nowe kotły niestety co 2,3 lata wymagają przeglądu i czyszczenia o czym wiele osób zapomina. Niestety sa to juz urzadzenia znaczniej bardziej precyzyjne i brud, za kamienienie wymiennika, brudny palnik wymagaja okresowego przegladu. Inaczej urzadzenia te wpadaja w przegrzew zaczynaja zuzywac wiecej gazu i w efekcie prowadzi to do powazych awarii, a najwazniejsze ekonomia spalania gazu sie wali. Wieć czasami warto jest wydac pare groszy na przeglad niż wpedzic sie w jakąs powazna awarie i nie przeplacac za gaz.

pozdrawiam Kamil!

Nam polecili Kocioł Buderus GB022 24kW+kol.kom.+sił. Co o nim myślicie?

Chcą ze wszystkim czyli:

Kocioł Buderus

GB022 24kW

+kol.kom.+sił.

Wymiennik

ciepła płyt.

LB31-20

Grupa na dwie

pompy

Pompa WILO

25/4 STAR RS

ŚRUBUNEK R1

B/USZCZELEK do

pompy

Sterownik

Pompy Obieg.

C.O. SP-100

9700 czy to dużo?????

Czy ktoś miał styczność z kotłami Termet?????????? Podzielcie sie doświadczeniami?

Z tego co słyszałem ( od instalatora) to są dobre ale te droższe.

Wymiennik

ciepła płyt.

LB31-20

A po co to dla kotła gazowego ? Jakie będzie ogrzewanie : kaloryfery, podłogówka czy mieszane.

Za 10600 zł mam kompletna kotłownie: kocioł + ster. pogod. ,z zasobnikiem biwalentnym 300l, kominem 7 m i dodatkowym kaloryferem.

A GB 022 to już stara technologia ( sprzedaja go od 10 lat , teraz z zasobnikiem i programatorem można go dostac za 5400 zł.)

Witam, odnosnie nie zawodnosci kotłow moge powiedziec cos od strony serwisu i ich ewentualnej awaryjności a nie z punktu widzenia handlowcow. Zajmujemy sie serwisem, montazem juz od ponad kilku lat i moge powiedziec nie robiac nikomu reklamy ze najmniej psuja sie kotly Junkersa oczywiscie tez sa rozne modele mniej i wiecej awaryjne dla tak zwanych enerytów ale do Junkersa jest najmniej zgloszen. Przy wyborze kotła radzil bym sie kierowac rownież serwisem jego dostepnością i dostepem do cześci. Marki kotów mniej popularnych odradzal bym. Chcialbym również zwrócic uwage ze nowe kotły niestety co 2,3 lata wymagają przeglądu i czyszczenia o czym wiele osób zapomina. Niestety sa to juz urzadzenia znaczniej bardziej precyzyjne i brud, za kamienienie wymiennika, brudny palnik wymagaja okresowego przegladu. Inaczej urzadzenia te wpadaja w przegrzew zaczynaja zuzywac wiecej gazu i w efekcie prowadzi to do powazych awarii, a najwazniejsze ekonomia spalania gazu sie wali. Wieć czasami warto jest wydac pare groszy na przeglad niż wpedzic sie w jakąs powazna awarie i nie przeplacac za gaz.

pozdrawiam Kamil!

poza podejerzeniem (wybacz jeśli bezpodstawne) o "nieumyślne" promowanie pewnej marki - pada jej nazwa :D to w kwestii dostępności serwisu oraz przeglądów corocznych - niektóre firmy oferują przedłużenie gwar przy przeglądach robionych przez aut seriwsantów - jest to oczywiste że serwisowanie regularne nie idzie w kosmos. Dodam swoje 3 grosze że nie bez znaczenia (by nie napisać że bardzo duże ma znaczenie) jest cena takiego sprzętu - sam kupiłem kocioł Buderusa choć głowiłem się nad vailantem i viessmanem - a kupiłem bo dostałem bardzo dobrą ofertę cenową

Czy ktoś miał styczność z kotłami Termet?????????? Podzielcie sie doświadczeniami?

Z tego co słyszałem ( od instalatora) to są dobre ale te droższe.

Wymiennik

ciepła płyt.

LB31-20

A po co to dla kotła gazowego ? Jakie będzie ogrzewanie : kaloryfery, podłogówka czy mieszane.

Za 10600 zł mam kompletna kotłownie: kocioł + ster. pogod. ,z zasobnikiem biwalentnym 300l, kominem 7 m i dodatkowym kaloryferem.

A GB 022 to już stara technologia ( sprzedaja go od 10 lat , teraz z zasobnikiem i programatorem można go dostac za 5400 zł.)

to co możesz polecić z dobrych kotłów ,ale tańszych?????????/

ogrzewanie będzie mieszane , mozna powiedzieć, że 1/4 domu( 140m2) ( dwie łazienki, hol i kuchnia) będzie miała podłogówkę, dom dobrze ocieplony