Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najlepszy to mały do 10 KW i modulacją od 2 KW , z zasobnikiem CWU .ale takich nie ma.

A ja znalazłem coś takiego (turbo, nie-kondensacyjny): Junkers Ceraclass ZS 12-2 DV AE (max 3 tysie) + zasobnik (500-600 zł). Modulacja od 4 kW do 12 kW. Chyba najtańszy kocioł 1-funkcyjny z taką niską modulacją. Jeżeli się mylę, poprawcie.

A jednak ważne jest tu słowo "kondensacyjny".

Witam,

W związku z tym, że kompletnie się nie znam poprosze o radę jaki piec gazowy wybrać do ogrzania mojego domu:

Parametry:

1) powierzchnia do ogrzania - 210 m2 (bez garażu 50 m2, który z założenia ma być nieogrzewany),

2) kubatura domu - ok 900 m3 bez garażu,

3) ściany zewnętrzne domu w 95 % skłądają się z suporeksu 24 cm + 2 cm pustka powietrzna + 12 cm suporeks + w przyszłym roku 12 cm styropianu , pozostałe 5 % ścian (dobudówka) suporeks 24 cm + za rok styropian 12 cm

3) dom 3 - kodygnacyjny (piwnica, parter, piętro): parter + pietro - 150 m2, piwnica bez garażu 60 m2. Piwnica nie musi być non stop ogrzewana,

4) Na kazdej kondygnacji mam rozdzielnię i ogrzewanie podłogowe w korytarzach + w kuchni, łazience, WC, wiatrołapie - w sumie ok 50 m2 podłogówki,

5) W domu będzie zamontowanych 14 grzejników (łącznie z piwnicą),

6) oddzielna kotłownia ma ok 10 m2,

7) rodzina 3 osobowa, 4 umywalki, jeden prysznic

8) w salonie będę miał "kozę" :lol: , która będzie mogła w czasie największych mogła dogrzewać najbliższe pomieszczenia - planuję jednak z niej korzystać sporadycznie i tylko rekreacyjnie :-)

PS Znajomi doradzają różnie - jedni piec kondensacyjny inni zwykły, bo ponieważ trudno w Polsce o fachowców, którzy potrafią tak wyregulować piec kondensacyjny, że będzie pracował na najlepszych parametrach.

A jednak ważne jest tu słowo "kondensacyjny".

No właśnie nie jestem pewny. Taka przyjemność kosztuje dodatkowo 1000 zł, przy małym metrażu i grzejnikach zamiast podłogówki liczę na oszczędności 10% rocznie, czyli 200 litrów gazu. Dochodzi do tego częstszy serwis i okres zwrotu może sięgnąć 5 lat, albo i dłużej, biorąc pod uwagę świetną modulację Ceraclassa.

Mam pytanie o koszty ogrzewania dla układów:

a) sama podłogówka

b) podłogówka + kaloryfery

Założenia: kocioł kondensacyjnego 15kW.

Czy pomiędzy wariantami a i b będzie znacząca różnica w ilości spalonego gazu?

Pzdr

Krzych

Dla wariantu b , więcej gazu o 15-20% .

Poproszę o uzasadnienie aż tak dużej różnicy.

Mam pytanie o koszty ogrzewania dla układów:

a) sama podłogówka

b) podłogówka + kaloryfery

Założenia: kocioł kondensacyjnego 15kW.

Czy pomiędzy wariantami a i b będzie znacząca różnica w ilości spalonego gazu?

Pzdr

Krzych

Dla wariantu b , więcej gazu o 15-20% .

Temat -rzeka ale tak w skrócie.

Ogrzewania niskotemperaturowe charakteryzują się większym udziałem wymiany ciepła przez promieniowanie w porównaniu do tradycyjnych ogrzewań konwekcyjnych. Dlatego z uwagi na zwiększone promieniowanie cieplne, temperatura powietrza w pomieszczeniu może być (powinna) obniżona o 2-3 st. C, przy zapewnieniu porównywalnego komfortu cieplnego.

Niższa temperatura powietrza sprawia, że ulegają redukcji straty ciepła przez przegrody. Jednocześnie zapotrzebowanie na ciepło do wentylacji jest niższe o ok. 2-7% przy zachowaniu strumienia powietrza wentylacyjnego.

Praca kotła kondensacyjnego:

A -dla samej podłogówki to praca w zakresie temp. 45/30°C;

a B-dla systemu mieszanego ( z kaloryferami ) 75/60°C

Na rysunku nr 3 ze strony http://www.fachowyinstalator.pl/index.php/porady/instalacje-grzewcze/131-wybor-kotla-gazowego-cz-2.html

pracujace identyczne kotły w różnych konfiguracjach

(nas interesuje krzywa A i B ) przedstawia różnice sprawności w zaleznoszci od temp. zasilania.

Przy ogrzewaniu całorocznym :

dla podłogówki kocioł pracujac w zakresie 30st. C do 50 st C ma sprawność nie nizszą niż 105% do 109%

dla układu podłogówka + kaloryfery kocioł bedzie pracował w zakresie nie mniej niż 50 st.C do 85 st.C

ze sprawnoscią nie wieksza niz 103 % do 96 %

Jezeli to wszystko " poskładamy do kupy " : :roll:

a) 2-3 st. C na obnizeniu temp. pomieszczeń ( przyjmije sie oszczędnosc 5% gazu na każdy 1 st. C) , to mamy zaoszczedzone 10%

b) "...ciepło do wentylacji jest niższe o ok. 2-7% " ,

średnio zaoszczedzone 4%

c) ok. 6 % do 9% róznicy sprawności kotła dla pracy w zakresie temp. do kaloryferów , kolejne oszczedn. ok. 7%

....to

Dla wariantu b , więcej gazu o 15-20%

a) 2-3 st. C na obnizeniu temp. pomieszczeń ( przyjmije sie oszczędnosc 5% gazu na każdy 1 st. C) , to mamy zaoszczedzone 10%

średnio zaoszczedzone 4%

c) ok. 6 % do 9% róznicy sprawności kotła dla pracy w zakresie temp. do kaloryferów , kolejne oszczedn. ok. 7%

Widzę, że zagorzały zwolennik podłogówki :-) niektórzy podobnie uzasadniają zasadność solarów, pomp ciepła czy nawet rekuperatorów.

Nie będę walczyć na procenty a napiszę tylko, że podłogówka jest przede wszystkim dla pomp ciepła a niekoniecznie (nawet pod względem ekonomiczności inwestycji) dla kotła kondensacyjnego. Dochodzi jeszcze kwestia bezwładności cieplnej itd... (zainteresowanych odsyłam do innych wątków)

średnio zaoszczedzone 4%

Widzę, że zagorzały zwolennik podłogówki :-) niektórzy podobnie uzasadniają zasadność solarów, pomp ciepła czy nawet rekuperatorów.

Nie będę walczyć na procenty a napiszę tylko, że podłogówka jest przede wszystkim dla pomp ciepła a niekoniecznie (nawet pod względem ekonomiczności inwestycji) dla kotła kondensacyjnego. Dochodzi jeszcze kwestia bezwładności cieplnej itd... (zainteresowanych odsyłam do innych wątków)

phans ale ty mądry jesteś albo .... i jesteś :lol: :lol:

Pytałeś phans

to odpowiedziałem, a jak % nie odpowiada to zamień to na $$

Powiedzcie mi czym różni się poza cena ok 2tysi CerapurSmart 14-3 od Carpaur Modul 14. Wyglądem to na pewno, moduluje od 2,9 czyli super ale czy warto przepłacić ???

Modul to 2w1 " CERAPUR MODUL to urządzenie ze zintegrowanym zasobnikiem warstwowym.""

http://www.junkers.com/pl/pl/produkte_1/urzdzeniakondensacyjne/cerapurmodul_1/cerapurmodul_2.aspx?detail=true

Troszkę mieszam w tym temacie, ale to chyba najlepsze miejsce na forum. Instalację do cyrkulacji mam już założoną. Załóżmy, że kupię kocioł 2-funkcyjny ze względu na koszty zakupu i eksploatacji. Po roku stwierdzę, że jednak mam za mało ciepłej wody, będzie wtedy dla mnie jakiś ratunek? I jaki ekstra koszt z tym związany? Jak się domyślam nie da się tak po prostu podpiąć zasobnika/bufora?

I jeszcze jedno powiązane pytanie - od kotła do łazienki będzie około 6 metrów. jak długo będę musiał czekać na ciepłą wodę po odkręceniu kranu przy kotle 2-funkcyjnym?