Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I jeszcze jedno powiązane pytanie - od kotła do łazienki będzie około 6 metrów. jak długo będę musiał czekać na ciepłą wodę po odkręceniu kranu przy kotle 2-funkcyjnym?

Powiedzmy, że pojemność rury wynosi 0,14l/m * 6m = 0,84l.

Zakładając, że wylewka ma wydatek 0,15l/s to 0,84l / 0,15l/s = 5,6s

Do tego należy dodać czas na uruchomienie i inercję wymiennika - nie wiem, ze 3s??

I jeszcze jedno powiązane pytanie - od kotła do łazienki będzie około 6 metrów. jak długo będę musiał czekać na ciepłą wodę po odkręceniu kranu przy kotle 2-funkcyjnym?

Powiedzmy, że pojemność rury wynosi 0,14l/m * 6m = 0,84l.

Zakładając, że wylewka ma wydatek 0,15l/s to 0,84l / 0,15l/s = 5,6s

Do tego należy dodać czas na uruchomienie i inercję wymiennika - nie wiem, ze 3s??

Ale to są wart. czasowe dla zasobnika? Przy kotle 2-f trzeba jeszcze trochę poczekać aż kociołek nagrzeję wodę co również trochę czasu trwa. Uruchomienie kotła trwa z 2s, dalsze z 10s trzeba poczekać aż zacznie lecieć ciepła woda. W sumie ok. 20s :-(

Witam.

Proszę o poradę. Chcę kupić kocioł kondensacyjny na gaz ziemny i sa dwa warianty:

1. jednofunkcyjny z zasobnikiem np vaillant 186

2. dwu funkcyjny z zasobnikiem warstwowym np wolf cgw 20

Spaliny mam wyprowadzone przez ścianę więc moc do 21 kW. Jakiej mocy powinienem dobrać kocioł. zasobnik 120l wiszący obok kotła.

Vaillanta i wolfa podałem przykładowo, może jakieś inne firmy np Junkers czy Wiessman. Prosze o podpowiedź.

Oto dane domu:

powierzchnia netto 100 m2

kubatura 440 m2

zapotrzebowanie na moc wg projektu 8 kW

ściany pustak max 28cm + 12 styropianu, poddasze 25 wełny, posadzka na gruncie 10 styropianu 3 osoby jedna łazienka bez natrysku

prosze o rade i dziękuję

pozdrawiam

kg

Witam.

Proszę o poradę. Chcę kupić kocioł kondensacyjny na gaz ziemny i sa dwa warianty:

Spaliny mam wyprowadzone przez ścianę więc moc do 21 kW. Jakiej mocy powinienem dobrać kocioł. zasobnik 120l wiszący obok kotła.

Vaillanta i wolfa podałem przykładowo, może jakieś inne firmy np Junkers czy Wiessman. Prosze o podpowiedź.

Oto dane domu:

kubatura 440 m2

ściany pustak max 28cm + 12 styropianu, poddasze 25 wełny, posadzka na gruncie 10 styropianu 3 osoby jedna łazienka bez natrysku

prosze o rade i dziękuję

pozdrawiam

kg

Poczytaj opinie na forum o kotłach i sam zdecyduj.

np. phans napisał

Sąsiad ma Junkersa Acu Hit i ten faktycznie jest cichy - Boże jaki ten Junkers cichy w stosunku do mojego Vaillanta......

8) :lol: :lol:

A jak dalej nie bedziesz zdecydowany to ....

kup Modula II 10 kW Paradigmy , albo jednofunkcyjny z zasobnikiem np vaillant 186 ,Junkers smart 14 kW lub inny ale z dobrym serwisem

Powiedzcie mi czym różni się poza cena ok 2tysi CerapurSmart 14-3 od Carpaur Modul 14. Wyglądem to na pewno, moduluje od 2,9 czyli super ale czy warto przepłacić ???

tu to jeszcze widać różnicę;) różnica między cerapur smart a cerapur comfort, wg. infolinii junkersa, jest taka że 1szy jest robiony w Turcji a 2gi w Niemczech. Oprócz 2kw różnicy w max. mocy, wystarcza to by uzasadnić 3tys zł różnicy w cenie...:)

Witam,

drogi rapczyn a jaki kocioł najlepiej będzie pasował do tego domku według tego projektu (ogrzewanie podłogowe).

http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=356

Zastanawiam się nad kotłem jednofunkcyjnym z zasobnikiem.

Witam.

Oto dane domu:

kubatura 440 m2

prosze o rade i dziękuję

pozdrawiam

kg

np. phans napisał

Sąsiad ma Junkersa Acu Hit i ten faktycznie jest cichy - Boże jaki ten Junkers...

dziki mariankossy ale chyba vailant 186 jest za duży przedewszysstkim modulacja mocy od 7 kW co przy -5 pewnie za dużo i piec będzie taktował.

Witam.

Oto dane domu:

kubatura 440 m2

prosze o rade i dziękuję

pozdrawiam

kg

np. phans napisał

Sąsiad ma Junkersa Acu Hit i ten faktycznie jest cichy - Boże jaki ten Junkers...

dziki mariankossy ale chyba vailant 186 jest za duży przedewszysstkim modulacja mocy od 7 kW co przy -5 pewnie za dużo i piec będzie taktował.

Zgadza się.

5,6s

W sumie ok. 20s :-(

Super, dzięki za obydwie odpowiedzi.

A jak ocenicie poniższy pomysł z cyrkulacją. Zakładam, że nie jest fajnie, jak cyrkulacja działa całą dobę. Nie jest również fajnie, jak działa przez pół doby. A jakby podłączyć pompę do włącznika światła w łazience? Pstrykam włącznik, zaczyna cyrkulować, zanim otworzę drzwi w łazience i dojdę do baterii już prawie mam ciepłą wodę. Do zrealizowania oczywiście tylko przy zasobniku i kotle 1 funkcyjnym. Zadziała?

Witam.

Oto dane domu:

kubatura 440 m2

Ja muszę wybrać bardzo podobny kocioł. Niska modulacje ma Junkers Ccerapur Smart ZSB 14-3 (od 3,3 kW), ale ciekawe jaka sprawność przy tej najniższej mocy. Jest również ISOTWIN F 25 H-MOD, który moduluje też od tej okolicy, nie jest to jednak kondensacyjny.

Waham się również cały czas, czy nie zrezygnować z patrzenia na dolną moc, bo to bardzo ogranicza wybór i nieraz trzeba sporo dopłacić za kocioł (albo kupić nie-kondensacyjny). Pogodzić się z taktowaniem, ale przy okazji dołożyć pieniądze do pogodówki i może mocniej przewymiarować grzejniki? Nie mam na razie ostatecznego pomysłu, co kupić, żeby nie zapłacić dużo na wstępie, a żeby było w miarę oszczędnie.

5,6s

W sumie ok. 20s :-(

Super, dzięki za obydwie odpowiedzi.

A jak ocenicie poniższy pomysł z cyrkulacją. Zakładam, że nie jest fajnie, jak cyrkulacja działa całą dobę. Nie jest również fajnie, jak działa przez pół doby. A jakby podłączyć pompę do włącznika światła w łazience? Pstrykam włącznik, zaczyna cyrkulować, zanim otworzę drzwi w łazience i dojdę do baterii już prawie mam ciepłą wodę. Do zrealizowania oczywiście tylko przy zasobniku i kotle 1 funkcyjnym. Zadziała?

Zadziała wszystko co uruchomii pompę cyrkulacji.

Swoją drogą to niektóre sterowniki kotłów mają funkcje załączania cyrkulacji już wbudowaną i można ustawiać odpowiednie nastawy.

Jaki kocioł można zamontować w bloku?

Bardzo ciepłe, zaizolowane 60m2.

Niestety zwykłe grzejniki - ogrzewane Morą (2f) z otwartą kom. spalania (w łazience).

Zapotrzebowanie wody 2-osobowe

Potrzeby na CO minimalne, CWU musi dawać komfort gorącej(!) wody.

Wszystkie turbo (łazienka) zaczynają się od 9kW. Instalator stwierdził, że kondensat (zaczynający się od 3 kW) bez sensu, a w ogóle, to żaden kocioł realizujący CWU przepływowo, nie da komfortowego z niej korzystania.

Więc co? Hektary gazu w komin?, czy woda z garnka na kuchence? :-)))

Pliiiiiiiis! O radę.

Wiem, że szczęśliwcy od domków są w przewadze, ale może ktoś pomoże w małej (ale tylko metrażowo) sprawie !!!! PLIIIIIIS!

Acha! 3 tys. Euro odpadają w przedbiegach (ZŁ + jest OK)

mariankossy Dzięki... |:-(

ja to dopiero wymiękam...

Ale w instalację elektryczną "nie wchodzę"

Mora miała parametry CO coś ok. 18 KW, więc byłam ręcznym sterownikiem (zał/wył) i jakieś 7l/min dla CWU - więc tylko mały strumień dawało się podgrzać. Mordowałam się z tym parę ładnych lat i teraz chcę bardziej komfortowo.

Rozumię, że kosztem nadmiarowego CO (czyt. niepotrzebnie spalanego gazu) cóż, trudno... skoro nie ma innej rady. Chodzi o to, by znaleźć jakiś sensowny kompromis.

Rozważam Immergas Victrix 26 2I: albo kondensat 3-24 kW z przepływową wodą CWU(ok. 13 l/min), albo turbo Zeus 2f z wbudowanym zasobnikiem 45L, ale już od 9 kW-24 kW. Oba w okolicy 4 tys.

Będę wdzięczna za jakieś porównanie, lub inne sugestie.

Swoją drogą nie bardzo rozumię problem z grzejnikami (przy kondensacie): przecież jest im wszystko jedno czy oddają do otoczenia ciepło z wody o temp. 40 st, czy 80 st. - choć jak znam życie, to pewnie "czemuś innemu" nie jest wszystko jedno. Ech!

witam.

zdecydowałem się na junkersa smarta 14 kW. nie mam miejsca na zasobnik stojący i w gre wchodzi wiszący. te znów junkers ma za małe max wiszący to 75l. moje pytanie czy można do tego kotła jednofunkcyjnego podłączyć inny zasobnik np galmet, wiszący,cylindryczny zawieszony powiedzmy pod sufitem nad kotłem i zabudowany karton gipsem? co Wy na to?

witam.

zdecydowałem się na junkersa smarta 14 kW. nie mam miejsca na zasobnik stojący i w gre wchodzi wiszący. te znów junkers ma za małe max wiszący to 75l. moje pytanie czy można do tego kotła jednofunkcyjnego podłączyć inny zasobnik np galmet, wiszący,cylindryczny zawieszony powiedzmy pod sufitem nad kotłem i zabudowany karton gipsem? co Wy na to?

To nic nie przeszkadza, ze względu na cene ja mam zasobnik CWU 300 L firmy Galmet.

Jaki kocioł można zamontować w bloku?

Bardzo ciepłe, zaizolowane 60m2.

Potrzeby na CO minimalne, CWU musi dawać komfort gorącej(!) wody.

Sporo drożej i nie kondensacyjny, ale z wbudowanymi zasobnikami: Saunier Duval ISOTWIN F 25 H-MOD. Może jednak warto się szarpnąć, z CWU nie powinno być problemów przy takim układzie.

Sporo drożej i nie kondensacyjny, ale z wbudowanymi zasobnikami: Saunier Duval ISOTWIN F 25 H-MOD.

Dzięki i za tę sugestię. Sprawdzałam SD ISOTWIN C25 - cenowo też ok. 4tys+, ale w ocenach 7/10 punktów za jakość i 8/10 pkt. za ekonomiczność. No i coś z usterkowością nie tak..., ale spróbuję znaleźć servis i popytać - zdam relację, jak się do-edukuję :-).

Dzięki, pozdrawiam

Ula