Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Po ostatniej zimie założyłem sobie zmianę kotłowni (kotłownia jest w piwnicy)na oszczędniejszą.W tej chwili mam jakis stary 20 letni piec gazowy RE-GAZ który potrafi schlapać nawet 500-600metrów gazu miesięcznie w zimowe miesiące.Chodzi tylko o ogrzewanie ,wodę użytkową grzeje bojlerami elektrycznymi.Powierzchnia domu około 190metrów budownictwo stare 1950 rok ,jednak mury grube jak cholera do 50cm ,cegła.Dom nie ocieplony.

Problem jest jednak w tym że na dole (90metrów) mieszkają rodzice i jest tam stara instalacja ze starymi grubymi rurami i grubymi żeliwnymi grzejnikami (jest około 100 żeberek ,około 260 litrów wody) natomiast u góry mam wszystko nowe w miedzi i z grzejnikami nowymi (około 30 litrów wody).Dodam jeszcze nie wiem czy to ważne (jestem kompletnie zielony w tym temacie) że na strychu mam zbiornik wyrównawczy.Na tych 180 metrach mieszka 5 osób w tym 4 dziewczyny (chyba bedzie miało to znaczenie przy doborze zasobnika na wodę)

Moim marzeniem jest żeby zmienić kotłownie na oszczędniejszą z nowym piecem jednofunkcyjnym z zasobnikiem abym mógł zlikwidować prądożerne bojlery.Jednak nie stać mnie na zmianę całej instalacji na dole. Podstawowe pytanie brzmi?Czy dwie tak rózne instalacje będą działać razem ze sobą z nowym piecem i zasobnikiem na wodę (około150l) bedąc przy tym oszczędniejszymi?

Czy nie ma sensu o tym mysleć bo oszczędności bedą żadne lub znikome albo wręcz nie da rady tego połoączyć w sensowny sposób?

Druga sprawa że jestem już po rozmowie z fachowcem który zapewniał mnie że po wymianie pieca na kondensacyjny nawet po wstawieniu zasobnika na wodę użytkową ( w tej chwili bojlery) zużycie gazu może sie zminejszyć nawet o połowę?!(około 300m. w najzimniejsze miesiące)Czy to możliwe i na ile jest to prawdopodobne?

Sprawa następna chodzi o piec.Sprawa zbiornika została juz chyba rozstrzygnięta ponoć Biawar 150l jest najlepszy i najtańszy więc to zostawiam jako pewnik.

Jeżeli chodzi piec rozmyslałem nad trzema firmami Vaillant(VV PLUS 200-5,202-5,Viessmann(Vitopend 100,Vitodens 100).....a "fachowiec podsunął mi pomysł na Junkersa?(CERAPUR SMART ZSB Jednofunkcyjny).Ponoc Junkers tak samo dobry jak tamte a może nawet lepszy ,przy tym tańszy i wkład kominowy moze byc przy kondensacie plastikowy.....zgłupiałem juz nic nie wiem. może ktos mi cos poradzi bo juz kompletnie sie pogubiłem.Szukam oszczędnego pieca z dobrym serwisem i mało awaryjnego jeżeli takie w ogóle są.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z kupnem kotła to bym się teraz wstrzymał.

Witam!

Po ostatniej zimie założyłem sobie zmianę kotłowni (kotłownia jest w piwnicy)na oszczędniejszą.W tej chwili mam jakis stary 20 letni piec gazowy RE-GAZ który potrafi schlapać nawet 500-600metrów gazu miesięcznie w zimowe miesiące.Chodzi tylko o ogrzewanie ,wodę użytkową grzeje bojlerami elektrycznymi.Powierzchnia domu około 190metrów budownictwo stare 1950 rok ,jednak mury grube jak cholera do 50cm ,cegła.Dom nie ocieplony.

Moim marzeniem jest żeby zmienić kotłownie na oszczędniejszą ......Szukam oszczędnego pieca z dobrym serwisem i mało awaryjnego jeżeli takie w ogóle są.

Po pierwsze dom trzeba docieplic : strop nad najwyższą kondygnacją oraz sciany.

Strop ociepl najpierw wełna mineralna grubosci conajmniej 15 cm a najlepiej 20 cm ( 15cm i 5 cm ) U (współczynnik przenikania ciepła) dla stropu spadnie do 0,25 W/m2/K

... mury grube jak cholera do 50cm

Pokusiłem sie obliczyc wspólczynnik U dla ściany z pustka powietrzną o grubosci ok. 46- 48 cm ( tynk zewn. -2 cm, cegła pełna 12 cm, pustka pow. , cegła pełna 24 cm ).

Kalkulator (współczynnik U dla ścian , 4-ty od góry ) z tej strony :

http://www.e-izolacje.pl/kalkulatory_budowlane.php

Co z tego jeżeli U dla takiej sciany wynosi 1,7 W/ m2/K , a powinno byc poniżej 0,3 W/m2/K

To jest prawie 6 razy za duże i aby to uzyskać musisz dac 10 cm styropianu na ściany.

Przykład :

dla domu 280 m2 sciany(10x10 m i 7m wysoki, okien nie licze):

teraz przy U=1,7 W/m2/K i różnicy temperatur wewn. +20 st.C , na zewnątrz temp. 0 st.C potrzeba do ogrzania samych scian 9,5 KWh energii tzn. kocioł " zżera" 1 m3 gazu na godzinę, to jest 24 m3 na dobe

dla tego samego domu ale ocieplonego 10 cm styropianu, do ogrzania potrzeba 1,8 KWh co przekłada sie na spalenie 4,5 m3 gazu na dobe

Jak szukasz oszczędnosci to nie zmieniaj kotła tylko ociepl dom.

po rozmowie z fachowcem który zapewniał mnie że po wymianie pieca na kondensacyjny nawet po wstawieniu zasobnika na wodę użytkową ( w tej chwili bojlery) zużycie gazu może sie zminejszyć nawet o połowę?!(około 300m. w najzimniejsze miesiące)Czy to możliwe i na ile jest to prawdopodobne?

Jest to nieprawdopodobne, (góra 5% do 10 % przy nowym kotle), straty ciepła w twoim domu przeciez sie nie zmienią.

Jest to nieprawdopodobne, (góra 5% do 10 % przy nowym kotle), straty ciepła w twoim domu przeciez sie nie zmienią.

Straty ciepła sie nie zmienia ale można przeczytać o kondensatach np. to że są około 10% oszczędniejsze od zwykłych pieców.To że już świeczka nie będzie sie cały czas paliła to tez swoje myslę powinno zrobić.Plus to że w samym piecu będzie mniej wody(teraz jest to chyba z 60 litrów) plus usuniecie samych grubych rur które są w tej chwili przy piecu (chodzi mi o ten sam kawałek do podłączenia pieca)Można jeszcze dodać że sama nowa technologia w piecu teoretycznie już samo to powinno zmniejszyć zużycie gazu.Myślałem że oszczędności mogą sięgnąć około 30%.Czy byłem w błędzie?

Przepraszam,myśląc o ociepleniu myślałem o ścianach a najwyższy strop(strych) ociepliłem, również skosy wełną 12cm plus 5 cm.

Bardzo dobrze , jak ocieplisz ściany ( z tynkiem możesz poczekać , wiadomo kasa)

U moich rodziców po ociepleniu ścian (10 cm styro)" kostki " opłaty za gaz spadły o połowe.

Straty ciepła sie nie zmienia ale można przeczytać o kondensatach np. to że są około 10% oszczędniejsze od zwykłych pieców.To że już świeczka nie będzie sie cały czas paliła to tez swoje myslę powinno zrobić.Plus to że w samym piecu będzie mniej wody(teraz jest to chyba z 60 litrów) plus usuniecie samych grubych rur które są w tej chwili przy piecu (chodzi mi o ten sam kawałek do podłączenia pieca)Można jeszcze dodać że sama nowa technologia w piecu teoretycznie już samo to powinno zmniejszyć zużycie gazu.Myślałem że oszczędności mogą sięgnąć około 30%.Czy byłem w błędzie?

Rury bym zostawił na razie( do czasu wymiany kotła) , ale na poziomie piwnicy obłożyłbym rury pianka żeby strat ciepła nie było.

Stary kocioł przy zasilaniu grzejników (65- 70st. C, kocioł grzewczy z 1987 r. ;ograniczenie dolnej temperatury powrotu: 40°C ) ma ok. 90-94% , kondensat bedzie miał najwyżej 98 -104 % sprawnosci, to skąd te 30 % zysku. :o

Ja to się zastanawiam czy do Cerapur Smart i pogodówki kupić też reg. pokojowy czy to zbędny wydatek ?

Kupując regulator pogodowy masz większe możliwości ekonomicznego i komfortowego grzania.

Pogodowy od pokojowego różni sie tylko tym , ze w pogodówce dodatkowo jest czujnik temperatury zewnetrznej i on pomaga ( z wyprzedzeniem do warunków zewnetrznych ) sterowac ogrzewaniem.

Do podłogówki to podstawa przy tak dużej bezwładności grzejnika, np. zimą

rano na zewnatrz temp. rosnie i kocioł wyłącza grzanie, wieczorem temp. spada i kocioł z wyprzedzeniem zaczyna grzac a nie czeka az w domu zrobi sie zimno ( brak wachan temperatury).

Dodatkowo np. FW100 steruje solarami do grzania CWU, czego przy ster. pokojowym nie ma.

mariankossy rozumiem masz racyjke tylko chodzi o to aby coś wyłaczyło CO jak w kominku napalę.

Była już o tym dyskusja na forum. Generalnie jeśli masz kaloryfery to same się przymkną na termostatach, a jeśli podłogówkę to żaden czujnik Ci nie pomoże ze względu na jej zbyt dużą bezwładność.

Pzdr

mariankossy rozumiem masz racyjke tylko chodzi o to aby coś wyłaczyło CO jak w kominku napalę.

Jak masz kominek to ustawiasz na pogodowym wplyw temperatury wewn. z 50% na 80% ( w ustawieniach serwisowych),

lub nic nie robisz i kocioł nie załacza się puki kominek grzeje i temp. jest wyższa niż zadana na sterowniku( np. 22.0 st.C) :D

Tak jak mówiłem nie znam się na tym.Z tego wynika że wszelka modernizacja-wymiana kotłowni ogrzewania nie ma sensu dopóki nie ocieplę ścian domu.Tym samym zapewnienia fachowca o zysku z wymiany pieca rzędu 40%-50% można włożyć między bajki.Czyli przyjdzie mi , jeżeli to prawda , jeszcze rok posiedzieć i pomęczyć się ze starym piecem :evil:

bizon_3 napisał:

A ja wrócę do swojego pytania, czy ktoś korzysta z takiego zestawu z kotłem kondensacyjnym lub przymierza się do niego?

http://www.bbt.com.pl/pobierz/35.Gazowe_kondensacyjne_centrale_CSZ.pdf

prośba o informacje na jego temat

Ładne, ile za to chcą??

z 3 płytami solarnymi płaskimi WOLFA około 30 tyś. katalogowo, myślę, że można utargować 20-25%.

Cenniki poszczególnych urządzeń

http://www.wolf-polska.pl/

Witam,

Mocno zastanawiam się nad zakupem kotła Innovens MCA 15, De Dietrich. Ponieważ jest to nowość na rynku trochę obawiam się, że zostanę królikiem doświadczalnym. Parametry wydaja się doskonałe. Instalator mówi, że nie nigdy tego typu nie instalował.

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia lub opinie?

Witam,

Mocno zastanawiam się nad zakupem kotła Innovens MCA 15, De Dietrich. Ponieważ jest to nowość na rynku trochę obawiam się, że zostanę królikiem doświadczalnym. Parametry wydaja się doskonałe. Instalator mówi, że nie nigdy tego typu nie instalował.

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia lub opinie?

Szukałem danych o kotłach tej firmy , ale widze że wszysko " tajne",

masz dane techniczne tego kotła ( oprócz jego mocy ), czy chcesz go brac " w ciemno " ?