Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam ,mam pytanie w kwesti wyboru pieca gazowego.A mianowicie dom z poddaszem ,121m2 powierzchni użytkowej 179 całkowitej,poddasze ocieplone 25cm wełny,sciany pororherm 38 cm plus styropian 10cm,na dole WC góra łazienka odległośc od pieca do łazienki około 10 metrów .Rodzina 2+2.Poddasze ogrzewane za pomocą grzejników powierzchnia ok.90m2 dół grzejniki plus podłogówka pow.ok 90m2 w tym podłogówki 40-50m2,zastanawiam się nad piecem jednofunkcyjnym plus zasobnik 120l,czy to dobry wybór,jak tak to co polecacie w rozsądnej cenie i jakości z góry dzięki

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To i ja zapytam....

-domek 200m2 użytkowej, 100m dół, 100 góra, salon wysoki z antresolą 37m2

-ściany silikat 24cm, dół domu 15cm styropian Lambda31 + elewacja drewniana, góra 20cm styropian Lambda31

-dach 20cm styropian + 20cm wełna URSA 0.4

-podłoga 12cm styropian

-rekuperator

-okna 3-szybowe, z czego 70% szyb na południe

-rodzinka 2+1

Podłogówka na dole ok 80m2 i 3 grzejniki, góra 30m2 podłogówki i 4 grzejniki.

Czy taki smart 14kw wystarczy? No i co lepsze w moim przypadku - kompletować smarta + zbiornik 120l + (nie mam pojęcia co do tego mojego systemu trzeba dodać) czy może wygodniejszym i lepszym rozwiązaniem będzie cerapur modul zbs14 z zasobnikiem 100l.....może ma w sobie więcej niezbędnych akcesoriów, które i tak bym musiał dokupic?

To i ja zapytam....

-domek 200m2 użytkowej, 100m dół, 100 góra, salon wysoki z antresolą 37m2

-ściany silikat 24cm, dół domu 15cm styropian Lambda31 + elewacja drewniana, góra 20cm styropian Lambda31

-dach 20cm styropian + 20cm wełna URSA 0.4

-podłoga 12cm styropian

-rekuperator

-okna 3-szybowe, z czego 70% szyb na południe

-rodzinka 2+1

Podłogówka na dole ok 80m2 i 3 grzejniki, góra 30m2 podłogówki i 4 grzejniki.

Czy taki smart 14kw wystarczy? No i co lepsze w moim przypadku - kompletować smarta + zbiornik 120l + (nie mam pojęcia co do tego mojego systemu trzeba dodać) czy może wygodniejszym i lepszym rozwiązaniem będzie cerapur modul zbs14 z zasobnikiem 100l.....może ma w sobie więcej niezbędnych akcesoriów, które i tak bym musiał dokupic?

Mam podobny domek (jeśli chodzi o wielkość i antresolę w salonie). Z praktyki ci powiem że 14kW ci wystarczy! Weź przemyśl tylko wielkość zasobnika ze zapotrzebowanie w wodę.

witam. kupiłem cerapur smarta 14kW. czy wziąć do niego pogodówke czy regulator pokojowy??

Oczywiście że PODODOWKE!

Poczytaj forum, gdzie jest wiele opinii użytkowników jak wpoływa pogodówka na ekonomikę.

ok. dzięki. mam jeszcze jedno pytanie dotyczące sytuacji przejściowych np jeśli w domu jest chłodno a na zewnątrz świeci słońce i jest ciepło to czy piec nie wyłączy się i czy dom wtedy zostanie niedogrzany??

pozdr

kg

witam. kupiłem cerapur smarta 14kW. czy wziąć do niego pogodówke czy regulator pokojowy??

Oczywiście że PODODOWKE!

Poczytaj forum, gdzie jest wiele opinii użytkowników jak wpoływa pogodówka na ekonomikę.

jeżeli mogę dołączyc się ze swoim pytaniem (ale to trochę inna sytuacja). Mam Vitodens 300, ze streowaniem Vitotronic 100 (czyli nie tym poogodowym), do podłogówki zas wstawiono pompę Wita i mieszacz Bloc T40 - jak się okazało, ustawiany ręcznie. chciałam ten system przerobić na sterowany poogodowo, waham się jeszcze, czy dostawiac sterowanie do tego mieszacza, czy zamieniac sterowanie pieca np. na oryginalne. Nie wiem, co bardziej się sprawdzi??

(jeśli chodzii o ekonomikę pracy)

Ja jakiś czas temu odpaliłem Junkers Cerapur Smart 14kW. Dom ok 200 mkw, wszędzie podłogówka, sterownik pogodowy FW100 i zasobnik 220L z 2 wężownicami. Ustawiłem temperaturę na 17,5 st i przez ostatnie dni zużycie to 7-10 m3 na dobę. Biorąc pod uwagę, że jest to nowy dom, spory, pierwsze grzanie, nigdzie nie ma drzwi wew. oraz nie jest zamieszkany, również brak progów w drzwiach wejściowych, wydaje mi się że jest optymistycznie. Mam nadzieję, że tak jak piszą w kolejnych sezonach będzie już tylko lepiej :-)

Dzieki za podpowiedzi.

A czym w takim razie rozni sie taki cerapur smart od cerapur modul oprocz tego, ze jedno wisi, jedno stoi i ma zasobnik... czy sa jakies roznice dotyczace standardowego wyposazenia? No i tak okiem laika rozumiem, ze ten cerapur modul ze 100l zasobnikiem warstowoym w przyblizeniu odpowiada smartowi z zasobnikiem 150l ?

W 2008 roku we wrześniu przeprowadziłem modernizacje kotłowni gazowej w 15 letnim domu.Dom 1100m3 -400m2 powierzchni wraz z garażem.Wymieniłem piec atmosferyczny Vk48kw ,oraz podgrzewacz 160litrow marki Vailant na piec dwufunkcyjny marki ACVPrestige Excelent24kw.W roku 1992 nikt nie zawracał sobie głowy jakimś OZC ,tylko instalator stwierdził ,że żeby było ciepło piec ma mieć 48kw!!!mocy.Taki został zainstalowany,i jak się okazało to był ogromny błąd.Piec pracował nieekonomicznie, taktował i co za tym idzie zużywał dużo gazu.I tu bardzo pomogło mi czytanie forum ,a w doborze mocy pieca posty Pana RAPCZYNA.

Chociaż nie wybrałem PARADIGMY /cena/z wyboru pieca jestem zadowolony.Zasadą jest, aby nie przewymiarować mocy pieca ,oraz niska dolna modulacja.Po roku użytkowania moje zużycie gazu na ogrzewanie ,oraz CWU spadło i to bardzo. W domu komfort mieszkania się poprawił -tj stała temperatura dzień i noc ok 20,5stC, nie słychać strzelających grzejników.Bałem sie tak małej mocy pieca do mojego domu, przy modernizacji w 2008 roku.Instalator proponował ACV heatmaster 32kw, ale zaryzykowałem i zostałem przy 24kw.W zimie/styczeń 2009/przy -20stC piec pracował średnio z mocą 16 kw i miał jeszcze zapas mocy,gdy było cieplej pięknie modulował

Zużycie gazu na ogrzewanie i cwu roczne; 3 osoby bez kominka i reku.

ROK 2005/2006 5369m3

ROK 2006/2007 4322m3

ROK 2007/2008 4463m3

ROK 2008/2009 3012m3 po wymianie na kondensat.

Jeszcze raz dziękuje Wszystkim doradcą .Pozdrawiam

Witam,

Jestem własnie przed wymianą starego kotła gazowego (DOM GAZ 20 KW). Zwracam się z prośba do doświadczonych forumowiczów o pomoc w wyborze nowego kotła.

Kilka słów o domu:

Dom 30 letni podpiwniczony, rozbudoany o 1 pietro.

piwnica -100m2 brak ogrzewania

parter - 90m2 - stara instalacja + nowe grzejniki

piętro - 100m2 - nowa instalacja + nowe grzejniki

Domownicy 4 os dorosłe + 2 dzieci.

Jaki rodzaj pieca wybrać (interesuje mnie raczej piec z zasobmnikiem na wodę 150l).

Kotłownia jest duża wiec nie ma ograniczenia na wielkość kotła.

Przy teraźniejszym piecu rachunki wychodziły ok 1000 zł / mc .

I jeszcze jedna sprawa chciałbym zamknać się w 10 tys zł.

Pozdrawiam i dziękuję za każdą poradę.

wazik

W 2008 roku we wrześniu przeprowadziłem modernizacje kotłowni gazowej w 15 letnim domu.Dom 1100m3 -400m2 powierzchni wraz z garażem.Wymieniłem piec atmosferyczny Vk48kw ,oraz podgrzewacz 160litrow marki Vailant na piec dwufunkcyjny marki ACVPrestige Excelent24kw.W roku 1992 nikt nie zawracał sobie głowy jakimś OZC ,tylko instalator stwierdził ,że żeby było ciepło piec ma mieć 48kw!!!mocy.Taki został zainstalowany,i jak się okazało to był ogromny błąd.Piec pracował nieekonomicznie, taktował i co za tym idzie zużywał dużo gazu.I tu bardzo pomogło mi czytanie forum ,a w doborze mocy pieca posty Pana RAPCZYNA.

Chociaż nie wybrałem PARADIGMY /cena/z wyboru pieca jestem zadowolony.Zasadą jest, aby nie przewymiarować mocy pieca ,oraz niska dolna modulacja.Po roku użytkowania moje zużycie gazu na ogrzewanie ,oraz CWU spadło i to bardzo. W domu komfort mieszkania się poprawił -tj stała temperatura dzień i noc ok 20,5stC, nie słychać strzelających grzejników.Bałem sie tak małej mocy pieca do mojego domu, przy modernizacji w 2008 roku.Instalator proponował ACV heatmaster 32kw, ale zaryzykowałem i zostałem przy 24kw.W zimie/styczeń 2009/przy -20stC piec pracował średnio z mocą 16 kw i miał jeszcze zapas mocy,gdy było cieplej pięknie modulował

Zużycie gazu na ogrzewanie i cwu roczne; 3 osoby bez kominka i reku.

ROK 2005/2006 5369m3

ROK 2006/2007 4322m3

ROK 2007/2008 4463m3

ROK 2008/2009 3012m3 po wymianie na kondensat.

Jeszcze raz dziękuje Wszystkim doradcą .Pozdrawiam

No to pięknie 7,5 m3 gazu rocznie na ogrzanie 1m2 powierzchni domu.

Jak to mówią " dom 7 litrowy" , mysle że kazdy chciałby mieć takie zużycie. :lol:

Witam,

Jestem własnie przed wymianą starego kotła gazowego (DOM GAZ 20 KW). Zwracam się z prośba do doświadczonych forumowiczów o pomoc w wyborze nowego kotła.

Kilka słów o domu:

Dom 30 letni podpiwniczony, rozbudoany o 1 pietro.

piwnica -100m2 brak ogrzewania

parter - 90m2 - stara instalacja + nowe grzejniki

piętro - 100m2 - nowa instalacja + nowe grzejniki

Domownicy 4 os dorosłe + 2 dzieci.

Jaki rodzaj pieca wybrać (interesuje mnie raczej piec z zasobmnikiem na wodę 150l).

Kotłownia jest duża wiec nie ma ograniczenia na wielkość kotła.

Przy teraźniejszym piecu rachunki wychodziły ok 1000 zł / mc .

I jeszcze jedna sprawa chciałbym zamknać się w 10 tys zł.

Pozdrawiam i dziękuję za każdą poradę.

wazik

Dom 30 letni a jaka modernizacja ocieplenia ścian i dachu???

Dzieki za podpowiedzi.

A czym w takim razie rozni sie taki cerapur smart od cerapur modul oprocz tego, ze jedno wisi, jedno stoi i ma zasobnik... czy sa jakies roznice dotyczace standardowego wyposazenia? No i tak okiem laika rozumiem, ze ten cerapur modul ze 100l zasobnikiem warstowoym w przyblizeniu odpowiada smartowi z zasobnikiem 150l ?

Tym samym czym sedan z przyczepką a kombik. :lol:

Jak to mówią " dom 7 litrowy" , mysle że kazdy chciałby mieć takie zużycie.

[/

Zużycie calkowite gazu zawiera, także przygotowanie CWU na 3 dorosłe osoby.W lecie na CWU zużycie ok 40 m3 na miesiąc.quote]

Zużycie calkowite gazu zawiera, także przygotowanie CWU na 3 dorosłe osoby.W lecie na CWU zużycie ok 40 m3 na miesiąc.

U mnie na CWU (z cyrkulacją sterowaną okresowo przez sterownik) i gotowanie średniomiesięcznie wychodzi około 1,2 m3 na dobę.

Zużycie calkowite gazu zawiera, także przygotowanie CWU na 3 dorosłe osoby.W lecie na CWU zużycie ok 40 m3 na miesiąc.

U mnie na CWU (z cyrkulacją sterowaną okresowo przez sterownik) i gotowanie średniomiesięcznie wychodzi około 1,2 m3 na dobę.

Bez cyrkulacji CWU.Duże odległości do punktów poboru ciepłej wody od pieca.

Własna studnia i POŚ.