Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

spamik dla jasości moja kotłownia dopiero powstaje ale powiem Ci tak uważam, że 1F z zasobnikiem w łazience nie będzie ładnie wyglądał dużo rur itd jeżeli nie chcesz stojącego z zasobnikiem to masz opcje tylko jedną 2F. 2F nie ma zasobnika a w stojącym masz wsio schowane i zasobnik. Jeżeli musi być wiszący bez sterty rurek to tylko opcja 2f.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ,mam pytanie w kwesti wyboru pieca gazowego.A mianowicie dom z poddaszem ,121m2 powierzchni użytkowej 179 całkowitej,poddasze ocieplone 25cm wełny,sciany pororherm 38 cm plus styropian 10cm,na dole WC góra łazienka odległośc od pieca do łazienki około 10 metrów .Rodzina 2+2.Poddasze ogrzewane za pomocą grzejników powierzchnia ok.90m2 dół grzejniki plus podłogówka pow.ok 90m2 w tym podłogówki 40-50m2,zastanawiam się nad piecem jednofunkcyjnym plus zasobnik 120l,czy to dobry wybór,jak tak to co polecacie w rozsądnej cenie i jakości z góry dzięki

nie doszukałem się odpowiedzi na moje pytanie więc ponawiam może ty Rapczyn pomożesz

czy ktos mający doemk ok 120 metrów moze mi powiedziec ile go cała impreza wyniosła- piec na gaz, kaloryfery , robocizna?? tak w przyblizeniu- jakie to sa koszta?? 20 tys a moze 30 tys??czy taniej

bo ja znalząłm system ogrzewania powietrzo nadmuchowego i wtedy nie ma sie grzejników i cały koszt z piecem gazowym firmy Carnier infinity 96 060-14 ( moc11-17kw) i całym systemme rozprowadzenia kanałow i robocizna to cenia 27 ok 27 tys.

Ktos sie moze do tego odniesc bo ja jestem zielona jak lisc sałaty.

czy ktos mający doemk ok 120 metrów moze mi powiedziec ile go cała impreza wyniosła- piec na gaz, kaloryfery , robocizna?? tak w przyblizeniu- jakie to sa koszta?? 20 tys a moze 30 tys??czy taniej

bo ja znalząłm system ogrzewania powietrzo nadmuchowego i wtedy nie ma sie grzejników i cały koszt z piecem gazowym firmy Carnier infinity 96 060-14 ( moc11-17kw) i całym systemme rozprowadzenia kanałow i robocizna to cenia 27 ok 27 tys.

Ktos sie moze do tego odniesc bo ja jestem zielona jak lisc sałaty.

Moge , całość za 20 tys.,

ale jak znalazłaś wykonawce syst. powietrznego to moze znajdziesz conajmniej 5 wykonawców w systemie z kalafiorami.

Zapros gosci na wycene pod konkretny domek i wybierz najlepsza dla ciebie oferte.

Witam ,mam pytanie w kwesti wyboru pieca gazowego.A mianowicie dom z poddaszem ,121m2 powierzchni użytkowej 179 całkowitej,poddasze ocieplone 25cm wełny,sciany pororherm 38 cm plus styropian 10cm,na dole WC góra łazienka odległośc od pieca do łazienki około 10 metrów .Rodzina 2+2.Poddasze ogrzewane za pomocą grzejników powierzchnia ok.90m2 dół grzejniki plus podłogówka pow.ok 90m2 w tym podłogówki 40-50m2,zastanawiam się nad piecem jednofunkcyjnym plus zasobnik 120l,czy to dobry wybór,jak tak to co polecacie w rozsądnej cenie i jakości z góry dzięki

nie doszukałem się odpowiedzi na moje pytanie więc ponawiam może ty Rapczyn pomożesz

Jeśli chcesz mieć najwyższą jakość to moim zdaniem Paradigma Modula II 2-10 oraz zbiornik Aqua 155, jeśli chcesz tańsze rozwiązanie to Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C oraz zbiornik ST 160 lub SO 160.

tacim raczej w 90% Modulę :wink:

les jak czytałeś wątek to wiesz że w 90% przypadków Rapczyn radzi Cerapur Smart 14-3 masz dom jak mój i piecyk już stoi i czeka na założenie. Zasobnik też 120l rodzina 2+2. 119 m użytkowej normalnie bliźniak :)
tak czytałem calutki wątek ale chciałem się upewnić dzięki tacim miałeś racje nie 90 ale w 100% Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3 tak radzi Rapczyn,pozdrawiam

Jeśli chcesz mieć najwyższą jakość to moim zdaniem Paradigma Modula II 2-10 oraz zbiornik Aqua 155, jeśli chcesz tańsze rozwiązanie to Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C oraz zbiornik ST 160 lub SO 160.

tacim raczej w 90% Modulę :wink:

Dzięki Rapczyn za sugestie

Witam. Moim zdaniem wymiennik w Paradigma Modul jest nie do wyczyszczenia po kilku latach używania. W przekroju to może ładnie wygląda ale dobre wyczyszczenie jest niemożliwe. pozdr adam

Nie nastręcza to żadnego problemu, a urządzeniem czyszczącym może być brzeszczot do metalu wkładany w wymiennik poziomo oraz pod kontem 45st od góry i od dołu - świetnie się to sprawdza.

Zdaje się, że w nowelizacji z lipca tego roku wpisano obowiązek co rocznych przeglądów kotłów.

Witajcie - mam duży dylemat a zero wiedzy - i nie chcę opierać się tylko na tym co proponuje instalator (sprzedawca)

dom z poddaszem użytkowym : kubatura 1000m3, ogrzewanie : cały dom - podłogówka, + rekuperator, ocieplenie : 15cm styro + 25 wełna poddasze.

co wybrać do ogrzewania : jakieś sensowne propozycje?

czy warto przepłacać do najdroższej opcji zaproponowanej przez instalatora :

1) najtańszy : VC 246 + VIH R 150 + regulator calorMATIC 430 za 1 PLN*

2) średni : VSC INT 246/2-C210 (lodówka) (+ 5500 pln od wersji 1)

3) drogi : ecoVit/2 pakiet + zasobnik vih k300 (+5000 pln od wersji 2 , czyli 10500 od wersji 1)

czy zdąży mi się zwrócić w ciągu życia kotła 10000 zł różnicy?

spamik dla jasości moja kotłownia dopiero powstaje ale powiem Ci tak uważam, że 1F z zasobnikiem w łazience nie będzie ładnie wyglądał dużo rur itd jeżeli nie chcesz stojącego z zasobnikiem to masz opcje tylko jedną 2F. 2F nie ma zasobnika a w stojącym masz wsio schowane i zasobnik. Jeżeli musi być wiszący bez sterty rurek to tylko opcja 2f.

No właśnie o to chodzi, że jakby miał być 1f (lodówka) to byłby w kotłowni, tylko wtedy jest długa cyrkulacja. A 2f wiszące są już modele z małymi zasobnikami (ok.40-50 lnp. Immergas ZEUS 24kw), więc i cyrkulację można zrobić i komfortowo korzystać z wody. Wtedy taki byłby w łazience. Chodzi mi o ekonomiczność, kedy jest szansa, że lodówka mi się zwóci w stosunku do tańszego 2f z krótszą cyrkulacją.

Moim zdaniem kotły trochę za duże, tzn. ich moc minimalna jest bardzo wysoka.

Spodziewam się, że dom ma OCB na poziomie 17kW.

Lepszym rozwiązaniem będzie Paradigma Modula II 4-20, DeDietrich MCA 25, Viessmann 300-W 19kW. Te trzy kotły będą miały znacznie lepiej dopasowaną moc do potrzeb budynku.

HubertG napisz jaki masz dom (powierzchnia, kubatura, ocieplenie, straty ciepła jeśli znasz) oraz instalację.

Witam, około 150 m2. Ściany podwójne 2x5cm styropianu, dach ocieplony (styropian, papa, blacha oraz podłoga styropian, deski, panele podłogowe)

Tylko grzejniki i sporadycznie kominek. Grzejniki duże wymiarowo (tyle wiem).

Witam,

Czy ktoś może mi doradzić jaki piec gazowy wybrać do mieszkania w starym budownictwie (dość ciepłe) powierzchnia ok 64m2.

Projekrant polecił mi kondensacyjny, natomiast dzis jak odwiedziłam jeden sklep i tam mi odradzono piec kondensacyjny, polecono natomiast zwykły dwufunkcyjny (Beretta Ciao II).

W tej chwili już nie wiem co wybrac:(

Proszę o pomoc

Potrzebuję porady.

Mam w planach kocioł gazowy c.o. z zasobnikiem. Chcę wykonać od razu również instalację pod solary z wyprowadzeniem na stryszek, a za jakiś czas (kilka lat) dokupić również panele solarne. Czy kupić od razu zasobnik z dwoma wężownicami, czy na razie kupić zwykły i potem wymienić na biwalentny?

Czy może teraz kupić jakiś używany zasobnik z jedną wężownicą?

Czy w ogóle funkcjonuje "rynek wtórny" używanych zasobników, kotłów? Czy od razu zamontować duży zasobnik z dwoma wężownicami wiedząc, że część nie będzie przez jakiś czas używana...

Witam, około 150 m2. Ściany podwójne 2x5cm styropianu, dach ocieplony (styropian, papa, blacha oraz podłoga styropian, deski, panele podłogowe)

Tylko grzejniki i sporadycznie kominek. Grzejniki duże wymiarowo (tyle wiem).

Do takiego domu sugerowałbym raczej kocioł kondensacyjny o niższej mocy niż te o, których wspomniałeś.

Np. Paradigma Modula II 2-10, Junkers Cerapur Smart 14-3C, DeDietrich MCA 15 oraz do tego zbiornik c.w.u.

pomozcie 8)

potrzebuje piec Vaillanta 246 i jaki do tego zasobnik wody VIH 120 L czy 150 L. W domu beda mieszkaly 4 osoby: dwojka doroslych i 2 dzieci. A w domu na calosci ogrzewnie podlogowe

prosze podpowiedzcie

Skąd wiesz, że potrzebujesz taki kocioł?

Witam,

Czy ktoś może mi doradzić jaki piec gazowy wybrać do mieszkania w starym budownictwie (dość ciepłe) powierzchnia ok 64m2.

Projekrant polecił mi kondensacyjny, natomiast dzis jak odwiedziłam jeden sklep i tam mi odradzono piec kondensacyjny, polecono natomiast zwykły dwufunkcyjny (Beretta Ciao II).

W tej chwili już nie wiem co wybrac:(

Proszę o pomoc

W sklepie prawdopodobnie doradzono Ci to co akurat mieli na stanie. Jeśli można zainstalować kocioł kondensacyjny to go zainstaluj.

Potrzebuję porady.

Mam w planach kocioł gazowy c.o. z zasobnikiem. Chcę wykonać od razu również instalację pod solary z wyprowadzeniem na stryszek, a za jakiś czas (kilka lat) dokupić również panele solarne. Czy kupić od razu zasobnik z dwoma wężownicami, czy na razie kupić zwykły i potem wymienić na biwalentny?

Czy może teraz kupić jakiś używany zasobnik z jedną wężownicą?

W przypadku instalacji solar glikolowej, wygodniej od razu kupić odpowiedni zbiornik. W przypadku instalacji solar w Aqua technice można podłączyć kolektory pod zbiornik z jedną wężownicą (pod pewnymi warunkami).