Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mamy zamiar remontowac dach (wymiana starej blachy trapezowej na blachodachówke), nasz dekarz stwierdził ze konieczne jest dodatkowo położenie folii ale nam dokladnie nie umial wytlumaczyc po co:)

Zastanawiam sie jaka rolę miałaby spełniac taka folia w przypadku poddasza nieużytkowego, gdzie strop i tak juz jest wystarczająco dobrze ocieplony.

Obawiam sie czy, w przypadku gdyby folia okazała sie nie najlepszej jakości, nie dojdzie do zawilgocenia elementow drewnianych dachu.

Bardzo prosze o odpowiedz czy w przypadku poddasza nieuzytkowego konieczne jest położenie folii.

https://forum.murator.pl/topic/95078-poddasze-nieu%C5%BCytkowe-a-folia/

Mamy zamiar remontowac dach (wymiana starej blachy trapezowej na blachodachówke), nasz dekarz stwierdził ze konieczne jest dodatkowo położenie folii ale nam dokladnie nie umial wytlumaczyc po co:)

Zastanawiam sie jaka rolę miałaby spełniac taka folia w przypadku poddasza nieużytkowego, gdzie strop i tak juz jest wystarczająco dobrze ocieplony.

Obawiam sie czy, w przypadku gdyby folia okazała sie nie najlepszej jakości, nie dojdzie do zawilgocenia elementow drewnianych dachu.

Bardzo prosze o odpowiedz czy w przypadku poddasza nieuzytkowego konieczne jest położenie folii.

Ja zrozumiałem, że żadnej folii u ciebie teraz nie ma. I bardzo dobrze. Folia nic nie pomoże w twoim przypadku, a może zaszkodzić. Folia jest potrzebna tylko na użytkowym poddaszu, gdzie występuje wilgoć. W innym przypadku najlepiej jest wentylować poddasze.

https://forum.murator.pl/topic/95078-poddasze-nieu%C5%BCytkowe-a-folia/#findComment-2254892

Tu chodzi o tzw. folię wstępnego krycia a nie jakąś paroizolacyjną.

Zadaniem folii wstępnego krycia jest odprowadzenie ewentualnych skroplin pary wodnej mogących się pojawić na spodniej stronie blachodachówki.

Folia ta ma większe znaczenie przy pokryciu dachówką ceramiczną lub cementową. W tym przypadku bardziej chodzi o odprowadzenie poza obręb dachu drobin deszczu lub śniegu, które wiatr może wciskać pod dachówkę.

Przestrzeń pomiędzy folią a blachodachówką musi być wentylowana.

Można zastosować folię o niskiej paroprzepuszczalności.

https://forum.murator.pl/topic/95078-poddasze-nieu%C5%BCytkowe-a-folia/#findComment-2254937

Zadaniem folii wstępnego krycia jest odprowadzenie ewentualnych skroplin pary wodnej mogących się pojawić na spodniej stronie blachodachówki.

Folia ta ma większe znaczenie przy pokryciu dachówką ceramiczną lub cementową. W tym przypadku bardziej chodzi o odprowadzenie poza obręb dachu drobin deszczu lub śniegu, które wiatr może wciskać pod dachówkę.

Niby racja, ale jak woda ma się dostać pod blachodachówkę?

A skąd skropliny na nieużytkowym poddaszu? Poza tym ja mam użytkowe poddasze i po położeniu folii paroprzepuszczalnej i zaizolowaniu wełną gdy pracowałem dłużej (pociłem się) woda i tak kapała.

https://forum.murator.pl/topic/95078-poddasze-nieu%C5%BCytkowe-a-folia/#findComment-2254957

Niby racja, ale jak woda ma się dostać pod blachodachówkę?

A skąd skropliny na nieużytkowym poddaszu? Poza tym ja mam użytkowe poddasze i po położeniu folii paroprzepuszczalnej i zaizolowaniu wełną gdy pracowałem dłużej (pociłem się) woda i tak kapała.

Woda może się pojawić w postaci szronu na spodzie blachodachówki. Niewiele tego ale da się zaobserwować, np dzisiaj rano odwiedziłem swoje poddasze i kilka strużek na folii wst. krycia było widać.

Skoro kolega ma poddasze użytkowe to raczej niewiele może o tym żjawisku powiedzieć.

https://forum.murator.pl/topic/95078-poddasze-nieu%C5%BCytkowe-a-folia/#findComment-2254980