SuchyX 28.01.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Witam od niedawna mamy w domu nowy piec kondesacyjny + zasobnik 130L. Piec i zasobnik są firmy Hoval, model pieca to TopGas® classic moc 16kW o ile dobrze pamiętam. Mamy tzw. regulator pogodowy czyli czujnik pokojowy + czujnik temp. zew. i problem jest taki: gdy ustawiona jest np rządana temp. pokojowa 18 stopni i czujnik pokazuje temp pomieszczenia 20 stopi to piec chyba powinien się wyłączyć a on chodzi non-stop od 6 do 22. Dodam że włączona jest krzywa grzewca a po wyłączeniu jej piec wogole niechce się włączyć nawet jak ustawie temp. rządaną 30 stopni. Jeszcze jedno w nocy piec wogóle się nie włącza... troche zaczyna mnie to już w qur... że tak powiem. Wie ktoś czego to może być przyczyna czy to wina pieca czy te sterownika co jest w pokoju zamontowany na ścianie ?? Pilnie potrzebuje jakiejś porady w tej sprawie. Zdjęcie sterownika: http://img222.imageshack.us/img222/1148/toptronicgrossmo8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SuchyX 29.01.2008 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam, Przyczyną problemów może być to, iż przy występowaniu regulatora pokojowego należy usunąć z kotła wszystkie mostki elektryczne. Możliwe, że instalator coś przeoczył. Bardzo proszę się z nim skontaktować i poprosić go o sprawdzenie kotła od strony elektrycznej, a także przejrzenia nastaw automatyki zgodnie z instrukcją serwisową. Z poważaniem, Taką dostałem odpowiedź od firmy Hoval ale o co z tymi mostkami elektrycznymi chodzi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SuchyX 28.12.2009 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Mogę tylko napisać że pomaga ustawienia temp dziennej na 24h wtedy piec chodzi cały czas tzn, chodzi potem nie chodzi itd.. Jak miałem ustawione fabrycznie: dzień (grzanie) - 6-22 - temp np 20noc (obniżanie) - 22-6 temp np 20 to na obniżaniu w ogóle się piec nie włączał. Dziwi mnie trochę taki stan sytuacji. U was tak samo ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts