Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mole

adiz1

Recommended Posts

Zaobserwowałem, w moim nowowybudowanym domu, że pojawily się mole (no te ze skrzydełkami) - pojedyńcze sztuki na ścianach, parapetach. Skąd to cholerstwo się wzieło? Budynek jest w takim stanie, że pozostały tylko do zrobienia podłogi i płytki na ścianach w łazience i kuchni. Pomieszczenia są puste, tzn nie ma żadnych sprzętów ( mebli, ubrań itp).

W ostatnim czasie (ok 2 m-cy) budynek był intensywnie wietrzony (otwarte okna) - czy możliwe że "przyszły" w ten sposób. Pozostaje jeszcze sprawa izolacji - w ścianach i na suficie mam wełnę mineralną - czy mogą się w tym zagnieździć (może tędy dostały sie do pomieszczeń)? Zbagatelizować sprawę, czy zacząć ostro walczyć z tym problemem?

przyleciały

walcz, bo jak wstawisz meble i ciuchy, to będą miały więcej do jedzenia.

Chyba bym zamknęła okna i rozpyliła obficie na początek Raid na owady. Dość skuteczny byle w dużym stężeniu. Przy okazji pająki wytrujesz przed zasiedleniem domu (choć i tak wrócą :-? ). Mole pewnie zresztą tez...

Na 99% to mole i to raczej ta "ubraniowa odmiana". Teraz mi jeszcze przyszło na myśl, że (3 hipoteza) przywędrowały z ubraniami Panów Budowlańców (przez parę tygodni pozostawiali swoją odzież).

Jeszcze się nie wprowadzam, więc może "wezmę je głodem". Bo co tu jest do zjedzenia - stal, beton, drewno, karton gips, wełna mineralna...?

...tylko co sprzątnę jakiegoś "natręta" ze ściany, to mam wrażenie, że za parę godzin pojawia się w jego miejsce następny :evil:

adiz1 napisał:
Na 99% to mole i to raczej ta "ubraniowa odmiana"...

Upewnij się. Odmiana "spożywcza" może tez być przywleczona w torebkach z produktami mącznymi, kaszą, suszonymi owocami, grzybami. My kiedyś doszliśmy do wniosku, że w tańszych hipermarketach tego typu produkty zawierają jaja i larwy moli. Od cholery tego u nas latało :evil: Z tymi ciuchami robotników to prawie pewniak, ale może fachowcy zostawili gdzieś jakąś torbę z płatkami śniadaniowymi - coś w tym rodzaju.

EZS napisał:
Chyba bym zamknęła okna i rozpyliła obficie na początek Raid na owady. Dość skuteczny byle w dużym stężeniu. Przy okazji pająki wytrujesz przed zasiedleniem domu (choć i tak wrócą)

A właśnie pewna odmiana pająków pasjami poluje na mole i ich larwy (to moje własne obserwacje :) ) Już tu kiedyś o tym pisałem. Pholcus phalangioides. http://www.nicksspiders.com/nicksspiders/pholcusphalangioides.htm

Tylko te skurczybyki też się gwałtownie rozmnażają :roll:

EZS napisał:
A to te na długich nóżkach!

Dobrze że im zawsze darowuję życie.

nie cierpię jedynie tych wielkich i tłustych, owłosionych

Wszystkim nie daruj, bo jak pisałem bardzo się mnożą - wszędzie potem bałaganiarskie pajęczyny (one nie plotą ładnych sieci) - prowadź selekcję i planowany odstrzał :wink:

A kątniki tez swoje robią - nie, żebym je kochał, do ręki nie wezmę, ale nie zabijam, wyprowadzam w słoiczku do ogrodu, a jak są mrozy to do garażu...