MARTINA1 13.11.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 13.11.2009 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Trafiłaś w sedno. Na razie są tylko oparte. I są to baaardzo tymczasowe drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 13.11.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Super ,super -pracuj ,pisz i fotografuj ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 20.11.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Są nowości -fajnie i zdjęcia ładne .... Kibicuję Twojej budowie niezmiennie ....zapytam jak daleko masz od rzeki Wisły ? obok tych 2 drzew to chyba jakiś stawik ?.Gleba to chyba jakiś margiel ,kamieni fuul.. ten nowy wykop tak zaplanowałeś czy brakło CI miejsca od wjazdu? . Widoki masz super .. i tu Ci zazdroszczę . Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 20.11.2009 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Są nowości -fajnie i zdjęcia ładne .... Kibicuję Twojej budowie niezmiennie ....zapytam jak daleko masz od rzeki Wisły ? obok tych 2 drzew to chyba jakiś stawik ?.Gleba to chyba jakiś margiel ,kamieni fuul.. ten nowy wykop tak zaplanowałeś czy brakło CI miejsca od wjazdu? . Widoki masz super .. i tu Ci zazdroszczę . Pozdrowienia. Obok tych dwóch drzew (wierzb) to właśnie rzeka Wisła Jakieś 70-80 metrów od mojej przyszłej chałupy Gleba to cholera wie co... Takie kamienie pomieszane z czymś ilasto-gliniastym. Mój koparkowy mówi na to "rupień". Ręczne kopanie w tym to mordęga (ostatnio złamałem kilof...). Ale są i zalety - to, co wykopałem z szamba można wykorzystać na utwardzenie drogi. Nowy wykop tak zaplanowałem. Teren opada w kierunku Wisły i bez sensu byłoby robić szambo "pod górkę" względem domu. Poza tym tam dołem (wzdłuż wału wiślanego) ma kiedyś biec nitka kanalizacji, do której mam nadzieję się podłączyć. A co do widoków, to z poziomu parteru już niestety nie są aż tak fajne (choć i tak nie można narzekać)... To jedna z wad parterówek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 20.11.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 ............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 20.11.2009 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Przy dobrej pogodzie pięknie widać Babią Górę (tylko trochę te wierzby ją zasłaniają). Gdzieś miałem fajną fotkę - jak ją wygrzebie, to wrzucę do dziennika. A na glebach to ja się nie znam. Ale skoro twierdzisz, że to margiel, to może być. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Grzegorz 21.11.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Vafel gdzie zamawiałeś tak tanie szambo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 21.11.2009 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Vafel gdzie zamawiałeś tak tanie szambo? W Rusocicach - Zakład betoniarski Jan Stańko. Dzisiaj przywieźli Wkrótce pojawi się notka o tym w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 21.11.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Vafel gdzie zamawiałeś tak tanie szambo? W Rusocicach - Zakład betoniarski Jan Stańko. Dzisiaj przywieźli Wkrótce pojawi się notka o tym w dzienniku No to Joanna i Grzegorz daleko nie mają do Stańki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Grzegorz 22.11.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 No to Joanna i Grzegorz daleko nie mają do Stańki Fakt daleko nie mamy. Tym bardziej, że zakład jest za płotem mojego domu rodzinnego Swoją drogą oni produkują szamba? Myśleliśmy, że tylko kręgi A my daleko szukaliśmy... Dziękujemy za namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 22.11.2009 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 No w zasadzie to to są kręgi... tyle tylko, że z dnem, pokrywą, kominkiem i włazem... dziury na rurę trzeba sobie samemu zrobić... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Grzegorz 22.11.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 W porządku. Już wszystko wiem W przyszłym roku pewnie skorzystamy Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 26.11.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 W wymianę doświadczeń wrzuciłam fajny kolornik do dobierania okien ,dachu + elewacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 26.11.2009 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 W wymianę doświadczeń wrzuciłam fajny kolornik do dobierania okien ,dachu + elewacji ... Nie jestem pewien czy on taki fajny. Wolę pobawić się zdjęciem swojego domu w Paint.NET czy innym Gimpie. Przynajmniej mogę od razu ocenić czy np. kolorek ściany będzie pasował do otoczenia i innych elementów budynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 04.12.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 WitajOd jakiegoś czasu obserwuje twój dziennik i postępy budowlane. Sam mam bardzo podobny domek trochę inny z zewnątrz, ale w środku prawie bliźniaczy, chodzi o układ pomieszczeń. Zastanawiałeś się nad tym, czy nie zagęścili ci podłogówki przy drzwiach tarasowych. Uważam, że ogólnie masz dość gęsto położone rurki bo 15cm na całej powierzchni więc zapas będzie spory. Mam pytanie, czy liczyłeś zapotrzebowanie na ciepło w OZC? i czy projekt podłogówki ktoś liczył? Bo ja sam projektowałem podłogówkę u siebie (100% - nie mam grzejników) i mi powychodziły odległości dla paneli 25 cm. tylko pod oknami zagęściłem do 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 04.12.2009 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Liczyłem zapotrzebowanie w OZC, ale w tym momencie nie pamiętam wyników (było chyba między 6 a 7 tysięcy + 1,5 tysiąca na wentylację - ale nie daje sobie nic uciąć). Jak wrócę do domu, to sprawdzę i wkleję do dziennika. Podłogówki nikt nie przeliczał, ale jak zauważyłeś mam rurki dość gęsto (kilkanaście centymetrów) i na 100% jest to trochę zbyt gęsto jak na , więc mam zapas i mogę sobie regulować podłogówkę temperaturą wody. Jeszcze co do rurek, to nie martwię się tym, że są zbyt rzadko rozmieszczone, tylko tym, że są równomiernie rozmieszczone, więc będę mógł sobie podnieść albo obniżyć temperaturę, ale całej podłogi. Może być więc tak, że jak pod oknem będzie dobrze, to na środku pokoju podłoga będzie już za ciepła, a jak obniżę temperaturę, żeby na środku było OK, to pod oknami będzie zimno... Tego się obawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 04.12.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Ja zaprojektowałem strefę brzegową pod oknami jako początek pętli pokojowej w odstępach 15cm trzy rzędy, a dalej to już normalnie ślimak z 25 cm odstępu. Moje zapotrzebowanie to ok 4,5kW i dla temperatury zasilania 35stC wychodziły mi odstępy 35-30 cm.Rozrysowałem sobie planowany przebieg rurek i policzyłem długości i wtedy wyliczyłem moc grzejnika i porównywałem z zapotrzebowaniem wyliczonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 04.12.2009 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Ja podłogówki nie policzyłem, bo już nie zdążyłem (nie umiem tego zrobić "z kopyta", a nie miałem już czasu, żeby szukać jak to się liczy). Mam nadzieję, że jakoś sobie poradzę z tym, co mam już zalane betonem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 04.12.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Źle na pewno nie będzie. Ja się tylko zastanawiałem czy nie za mało daję, choć z wyliczeń jeszcze wychodzi zapas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts