fenix2 19.01.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Kanalizacja podchudziakowa (czy nie jest za płytko? proszę o poradę...) http://img140.imageshack.us/img140/7311/p3083967.th.jpg Witam, Jak uszczelniałeś przepusty rur kanalizacyjnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 20.01.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Vafel ale Ci super zamówiłes drzwi :)Zazdroszcze :)Ja udupiona jestem w domu conajmniej przez miesiąc....także drzwi szukam wirtualnie:)Ale widze ze drzwi to pikuś z porównaniem i wybraniem pieca Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 20.01.2010 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Fenix2: po prostu zapianowałem wszystko obficie dookoła, a po wierzchu pomalowałem czarnym mazidłem nierozpuszczającym styropianu. Pati25: no też się cieszę, że wreszcie uporałem się z tymi drzwiami. Chociaż nadal czasami się zastanawiam, że może należało jednak wziąć te Węgrzyny, albo całkiem odpuścić i na wejściowe też wziąć KMT, tylko z szybką. Na szczęście wszystko już zamówione i mam nadzieję, że będzie OK. A z kotłem to nadal nie wiem co zrobić. Albo wezmę Sekoma Skam-P 12 kW za 5750 zł (z PID i zwykłą retortą) albo dołożę do jakiegoś kotła 15kW z Brucerem (Ogniwo albo Tilgner)... ale nie wiem. Chętnie wziąłbym tego Sekoma, ale nie wiem jak będzie z paleniem na zwykłej retorcie jak mi się trafi jakiś węgiel słabej jakości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 21.01.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Fenix2: po prostu zapianowałem wszystko obficie dookoła, a po wierzchu pomalowałem czarnym mazidłem nierozpuszczającym styropianu. Pati25: no też się cieszę, że wreszcie uporałem się z tymi drzwiami. Chociaż nadal czasami się zastanawiam, że może należało jednak wziąć te Węgrzyny, albo całkiem odpuścić i na wejściowe też wziąć KMT, tylko z szybką. Na szczęście wszystko już zamówione i mam nadzieję, że będzie OK. A z kotłem to nadal nie wiem co zrobić. Albo wezmę Sekoma Skam-P 12 kW za 5750 zł (z PID i zwykłą retortą) albo dołożę do jakiegoś kotła 15kW z Brucerem (Ogniwo albo Tilgner)... ale nie wiem. Chętnie wziąłbym tego Sekoma, ale nie wiem jak będzie z paleniem na zwykłej retorcie jak mi się trafi jakiś węgiel słabej jakości... Co do pieca to Ci nic nie doradze bo jeszcze nie dotarłam do tego etapu. Ale drzwi zamówiłes i beda świetne nie mysl o innych .Takie sa i beda ok :)Lepiej skup sie na tym kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 21.01.2010 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Na razie skupiam się na czymś innym. Ważniejszym niż kocioł i cała ta budowa. Wkrótce napiszę co to takiego (mam nadzieję)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 21.01.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Ja chyba wiem o co chodzi. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 21.01.2010 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Ja chyba wiem o co chodzi. Powodzenia No tak. Zapomniałem, że przecież Ty wiesz To już tuż tuż... więc chwilowo budowa zawieszona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 27.01.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Gratulacje Syn jest,dom jest,nie wiem jak z drzewem.Jeśli jakieś zasadziłeś to jest komplet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boja 27.01.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Gratulacje!!! To jeszcze to drzewo;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 28.01.2010 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Dzięki Drzewa jeszcze nie ma. I przez jakiś czas jeszcze nie będzie, bo jak już zasadzę to drzewo, to nic innego do zrobienia nie zostanie, czyli... czas umierać... A aż tak bardzo to mi się nie spieszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 28.01.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 gratulacje TATUSIU gratulacje MAMUSIU buziaczki JUNIORZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 29.01.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Gratulacje!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek37 31.01.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam wszystkich użytkowników forum, witaj Vafel. Przeczytałem Twój dziennik i podoba mi się, że z takim zaangażowaniem budujesz swój dom, super. Planujemy z żoną budowę domu bardzo podobnego do waszego (parter z poddaszem nieużytkowym, dach dwuspadowy, 100m2) no i w takiej samej technologii. Również moim faworytem jest zew. silka 18cm + styropian (i tu się zastanawiam 20 czy 22cm?), wew. silka 12cm. Przeczytałem, że brałeś pod uwagę wentylację mech. z odzyskiem. Dlaczego zrezygnowałeś? Mam również pytanie, jaką izolację zastosowałeś na dach i podłogę oraz czy jakoś specjalnie izolowałeś pierwszą warstwę ściany nośnej od fundamentu? Przepraszam, że tyle pytań na pierwszy raz , ale zaczynam tracić z oczu pierwotne koncepcje i szukam porad praktyków. Życzę Ci szybkiego końca zimy, żebyś mógł dokończyć co zacząłeś. No i oczywiście gratuluję potomka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 01.02.2010 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Witam wszystkich użytkowników forum, witaj Vafel. Przeczytałem Twój dziennik i podoba mi się, że z takim zaangażowaniem budujesz swój dom, super. Planujemy z żoną budowę domu bardzo podobnego do waszego (parter z poddaszem nieużytkowym, dach dwuspadowy, 100m2) no i w takiej samej technologii. Również moim faworytem jest zew. silka 18cm + styropian (i tu się zastanawiam 20 czy 22cm?), wew. silka 12cm. Przeczytałem, że brałeś pod uwagę wentylację mech. z odzyskiem. Dlaczego zrezygnowałeś? Mam również pytanie, jaką izolację zastosowałeś na dach i podłogę oraz czy jakoś specjalnie izolowałeś pierwszą warstwę ściany nośnej od fundamentu? Przepraszam, że tyle pytań na pierwszy raz , ale zaczynam tracić z oczu pierwotne koncepcje i szukam porad praktyków. Życzę Ci szybkiego końca zimy, żebyś mógł dokończyć co zacząłeś. No i oczywiście gratuluję potomka Pozdrawiam Dzięki wielkie Potomek dziś oficjalnie zyskał imiona Szczepan Andrzej A co do budowy... Z wentylacji mechanicznej zrezygnowałem ze względu na koszty (13-15 tys. zł jeśli miałaby to robić firma). Teraz trochę żałuję, ale z drugiej strony wciąż mogę ją zrobić wykorzystując poddasze nieużytkowe na puszczenie kanałów. Co do izolacji na dachu, to w ogóle nie będę go izolował. Zaizoluję tylko strop warstwą 30-40 cm wełny mineralnej (ale jeszcze nawet nie kupiłem wełny). Pod podłogą mam 13 cm styropianu. Pierwszej warstwy ściany nośnej nie izolowałem niczym od fundamentu, ale ścianę fundamentową mam ocieploną 5 cm styropianu, cokół też ocieplę 10 cm styropianu i mam nadzieję, że to wystarczy... Powodzenia przy budowie! I załóż swój własny dziennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek37 01.02.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Dzięki za informacje. Z tą naszą budową to chyba jeszcze potrwa. Na razie robimy przyłącza (elektryka stanie jak puszczą mrozy, wod-kan się projektuje), tymczasową bramę wjazdową, składzik na narzędzia, itp. Coś się jednak dzieje i jeśli nie pojawią się jakieś poważne (tfu,tfu...) przeszkody to w końcu ruszymy Już niedługo powszechna opinia, że dla siebie powinno się budować za drugim lub trzecim razem, stanie się nieaktualna, a to za sprawą wymiany informacji między budującymi np. na tego typu forach Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Grzegorz 15.02.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Dopiero dziś natrafiłam na informację o potomku Nasze gratulacje z okazji narodzin syna pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 15.02.2010 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Dzięki wielkie Na razie się do siebie nawzajem dostosowujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 18.02.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Dzieki za info o kominach na pw U nas komin będzie systemowy, wewnatrz ocieplony wełną a z zwenątrze styropianem - chyba 10 cm. Walczę z dograniem fachowców. 1. murarze 2. tynkarz - tynk mozaikowy (+ocieplenie) 3. dekarze - dach +obróbki Cięzko tylko będzie z tynkarzami bo komin w maju a ściany w sierpniu i nie wiem czy będzie im sie chciało Ciekawe jak jest z trwałości takiego tynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 18.02.2010 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 O trwałości niewiele mogę powiedzieć. Na razie jedna zima (nie cała) i jeszcze się trzyma na kominie...Zapytaj swoich murarzy czy Ci nie otynkują tego komina. Albo dekarzy. W końcu to nie jest jakaś trudna robota... Po co chcesz tak bardzo ocieplać komin (aż 10 cm styropianu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 18.02.2010 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 10 lub 5 chce sobie ocieplić, na to siatka i tynkCo do wykonawcy to sie waham -chcę żęby dobrze zrobili i równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts