Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Małego domku podkrakowskie budowanie - komentarze

Vafel

Recommended Posts

• Odpowiedzi 242
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Fenix2: po prostu zapianowałem wszystko obficie dookoła, a po wierzchu pomalowałem czarnym mazidłem nierozpuszczającym styropianu.

Pati25: no też się cieszę, że wreszcie uporałem się z tymi drzwiami. Chociaż nadal czasami się zastanawiam, że może należało jednak wziąć te Węgrzyny, albo całkiem odpuścić i na wejściowe też wziąć KMT, tylko z szybką. Na szczęście wszystko już zamówione i mam nadzieję, że będzie OK.

A z kotłem to nadal nie wiem co zrobić. Albo wezmę Sekoma Skam-P 12 kW za 5750 zł (z PID i zwykłą retortą) albo dołożę do jakiegoś kotła 15kW z Brucerem (Ogniwo albo Tilgner)... ale nie wiem. Chętnie wziąłbym tego Sekoma, ale nie wiem jak będzie z paleniem na zwykłej retorcie jak mi się trafi jakiś węgiel słabej jakości...

Fenix2: po prostu zapianowałem wszystko obficie dookoła, a po wierzchu pomalowałem czarnym mazidłem nierozpuszczającym styropianu.

Pati25: no też się cieszę, że wreszcie uporałem się z tymi drzwiami. Chociaż nadal czasami się zastanawiam, że może należało jednak wziąć te Węgrzyny, albo całkiem odpuścić i na wejściowe też wziąć KMT, tylko z szybką. Na szczęście wszystko już zamówione i mam nadzieję, że będzie OK.

A z kotłem to nadal nie wiem co zrobić. Albo wezmę Sekoma Skam-P 12 kW za 5750 zł (z PID i zwykłą retortą) albo dołożę do jakiegoś kotła 15kW z Brucerem (Ogniwo albo Tilgner)... ale nie wiem. Chętnie wziąłbym tego Sekoma, ale nie wiem jak będzie z paleniem na zwykłej retorcie jak mi się trafi jakiś węgiel słabej jakości...

Co do pieca to Ci nic nie doradze bo jeszcze nie dotarłam do tego etapu.

Ale drzwi zamówiłes i beda świetne nie mysl o innych .Takie sa i beda ok :)Lepiej skup sie na tym kotle :)

Witam wszystkich użytkowników forum, witaj Vafel.

Przeczytałem Twój dziennik i podoba mi się, że z takim zaangażowaniem budujesz swój dom, super.

Planujemy z żoną budowę domu bardzo podobnego do waszego (parter z poddaszem nieużytkowym, dach dwuspadowy, 100m2) no i w takiej samej technologii. Również moim faworytem jest zew. silka 18cm + styropian (i tu się zastanawiam 20 czy 22cm?), wew. silka 12cm. Przeczytałem, że brałeś pod uwagę wentylację mech. z odzyskiem. Dlaczego zrezygnowałeś? Mam również pytanie, jaką izolację zastosowałeś na dach i podłogę oraz czy jakoś specjalnie izolowałeś pierwszą warstwę ściany nośnej od fundamentu?

Przepraszam, że tyle pytań na pierwszy raz :) , ale zaczynam tracić z oczu pierwotne koncepcje i szukam porad praktyków.

Życzę Ci szybkiego końca zimy, żebyś mógł dokończyć co zacząłeś.

No i oczywiście gratuluję potomka :)

Pozdrawiam

Witam wszystkich użytkowników forum, witaj Vafel.

Przeczytałem Twój dziennik i podoba mi się, że z takim zaangażowaniem budujesz swój dom, super.

Planujemy z żoną budowę domu bardzo podobnego do waszego (parter z poddaszem nieużytkowym, dach dwuspadowy, 100m2) no i w takiej samej technologii. Również moim faworytem jest zew. silka 18cm + styropian (i tu się zastanawiam 20 czy 22cm?), wew. silka 12cm. Przeczytałem, że brałeś pod uwagę wentylację mech. z odzyskiem. Dlaczego zrezygnowałeś? Mam również pytanie, jaką izolację zastosowałeś na dach i podłogę oraz czy jakoś specjalnie izolowałeś pierwszą warstwę ściany nośnej od fundamentu?

Przepraszam, że tyle pytań na pierwszy raz :) , ale zaczynam tracić z oczu pierwotne koncepcje i szukam porad praktyków.

Życzę Ci szybkiego końca zimy, żebyś mógł dokończyć co zacząłeś.

No i oczywiście gratuluję potomka :)

Pozdrawiam

Dzięki wielkie :-) Potomek dziś oficjalnie zyskał imiona Szczepan Andrzej :-)

A co do budowy...

Z wentylacji mechanicznej zrezygnowałem ze względu na koszty (13-15 tys. zł jeśli miałaby to robić firma). Teraz trochę żałuję, ale z drugiej strony wciąż mogę ją zrobić wykorzystując poddasze nieużytkowe na puszczenie kanałów.

Co do izolacji na dachu, to w ogóle nie będę go izolował. Zaizoluję tylko strop warstwą 30-40 cm wełny mineralnej (ale jeszcze nawet nie kupiłem wełny). Pod podłogą mam 13 cm styropianu.

Pierwszej warstwy ściany nośnej nie izolowałem niczym od fundamentu, ale ścianę fundamentową mam ocieploną 5 cm styropianu, cokół też ocieplę 10 cm styropianu i mam nadzieję, że to wystarczy...

Powodzenia przy budowie! I załóż swój własny dziennik :-)

Dzięki za informacje.

Z tą naszą budową to chyba jeszcze potrwa. Na razie robimy przyłącza (elektryka stanie jak puszczą mrozy, wod-kan się projektuje), tymczasową bramę wjazdową, składzik na narzędzia, itp. Coś się jednak dzieje i jeśli nie pojawią się jakieś poważne (tfu,tfu...) przeszkody to w końcu ruszymy :)

Już niedługo powszechna opinia, że dla siebie powinno się budować za drugim lub trzecim razem, stanie się nieaktualna, a to za sprawą wymiany informacji między budującymi np. na tego typu forach ;)

Powodzenia!

• 2 weeks później...

Dzieki za info o kominach na pw

U nas komin będzie systemowy, wewnatrz ocieplony wełną a z zwenątrze styropianem - chyba 10 cm.

Walczę z dograniem fachowców.

1. murarze

2. tynkarz - tynk mozaikowy (+ocieplenie)

3. dekarze - dach +obróbki

Cięzko tylko będzie z tynkarzami bo komin w maju a ściany w sierpniu i nie wiem czy będzie im sie chciało :cry:

Ciekawe jak jest z trwałości takiego tynku?

O trwałości niewiele mogę powiedzieć. Na razie jedna zima (nie cała) i jeszcze się trzyma na kominie...

Zapytaj swoich murarzy czy Ci nie otynkują tego komina. Albo dekarzy. W końcu to nie jest jakaś trudna robota...

Po co chcesz tak bardzo ocieplać komin (aż 10 cm styropianu)?