Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewymiarowanie ogrzewania

frykow

Recommended Posts

Czy ktoś mógłby mi wskazać jakie są minusy przewymiarowania ogrzewania podłogowego (dodajmy, że elektrycznego). Planuję dać 2x większą moc od wyliczonego zapotrzebowania, aby ogrzewać jedynie w taryfie nocnej. Jednak nawet przy takiej 2x większej mocy, bez problemu dobieram odpowiednie kable grzejne (mam stosunkowo niskie zapotrzebowanie na ciepło).

Pierwszy minus:

- większy koszt instalacji

Są inne wady?

Czy ktoś mógłby mi wskazać jakie są minusy przewymiarowania ogrzewania podłogowego (dodajmy, że elektrycznego). Planuję dać 2x większą moc od wyliczonego zapotrzebowania, aby ogrzewać jedynie w taryfie nocnej. Jednak nawet przy takiej 2x większej mocy, bez problemu dobieram odpowiednie kable grzejne (mam stosunkowo niskie zapotrzebowanie na ciepło).

Pierwszy minus:

Są inne wady?

nic Ci to nie da - pamiętaj, że podłogi nie możesz za mocno nagrzać bo to niezdrowe

ja mam podłogówke wodną i grzeje w II taryfie i bez zwiększania mocy to wystarcza

nic Ci to nie da - pamiętaj, że podłogi nie możesz za mocno nagrzać bo to niezdrowe

ja mam podłogówke wodną i grzeje w II taryfie i bez zwiększania mocy to wystarcza

Rozumie, i w zasadzie mogę się zgodzić (choć jeszcze to przemyślę). Ale od jak dawna użytkujesz to ogrzewanie? Bo zapotrzebowanie jest liczone dla wartości skrajnych, a ostatnie 2 zimy są bardzo ciepłe.

Wadą grzania w nocy jest zbyt wysoka temperatura nad ranem i rano, a zbyt niska wieczorem. A powinno być odwrotnie.

Jest to wada, ale mam wrażenie (na razie niestety tylko wrażenie), że przy domu o dużej bezwładności cieplnej, nie będzie to zauważalne (może jakiś 1K różnicy w ciągu doby).

Te 2 stopnie - to i zdrowiej i taniej.

Regulatory Vaillanta (pewnie także innych firm) mają taką opcję pod nazwą OBNIŻENIE NOCNE. I wynosi ono właśnie te 2 stopnie.

Każde zmniejszenie nastawionej temperatury o jeden stopień to (jak pamiętam) zmniejszenie zużycia paliwa o około 5%.

Te 2 stopnie - to i zdrowiej i taniej.

Regulatory Vaillanta (pewnie także innych firm) mają taką opcję pod nazwą OBNIŻENIE NOCNE. I wynosi ono właśnie te 2 stopnie.

Każde zmniejszenie nastawionej temperatury o jeden stopień to (jak pamiętam) zmniejszenie zużycia paliwa o około 5%.

widzisz - jak grzejesz prądem to taniej jest jak w nocy jest cieplej - i to taniej o 50 %

widzisz - jak grzejesz prądem to taniej jest jak w nocy jest cieplej - i to taniej o 50 %

W pierwszym poście tego wątku Frykow pisze:

Czy ktoś mógłby mi wskazać jakie są minusy ... ogrzewania podłogowego (elektrycznego). Planuję dać 2x większą moc od wyliczonego zapotrzebowania, aby ogrzewać jedynie w taryfie nocnej.

Pierwszy minus:

Są inne wady?

Zatem cała energia na ogrzewanie (dzień i noc) dostarczona będzie w taniej taryfie nocnej.

Ale już energiii na oświetlenie wieczorne, TV oraz gotowanie potraw nie da się pobierać w tej tańszej o połowę (50% jak piszesz) taryfie.

Ona będzie pobierana w taryfie dwukrotnie droższej.

Przy czym dom bywa ogrzewany przez 1/2 roku, a pozostałe odbiorniki używane są przez cały rok.

A nie można zmieniać taryfy częściej niż 1 raz w roku.

Oj, nie kłóćcie się, bo to i tak nie temat :) Ja wybieram taryfę weekendową, tańszy prąd mam w nocy, dwie godziny w ciągu dnia i przez całą sobotę i niedzielę. A dom głównie użytkujemy w weekendy - w tygodniu to tylko jako sypialnia robi.

Fotograf, nie napisałeś mi od jak dawna użytkujesz to ogrzewanie?

W pierwszym poście tego wątku Frykow pisze:

Czy ktoś mógłby mi wskazać jakie są minusy ... ogrzewania podłogowego (elektrycznego). Planuję dać 2x większą moc od wyliczonego zapotrzebowania, aby ogrzewać jedynie w taryfie nocnej.

Pierwszy minus:

Są inne wady?

Zatem cała energia na ogrzewanie (dzień i noc) dostarczona będzie w taniej taryfie nocnej.

Ale już energiii na oświetlenie wieczorne, TV oraz gotowanie potraw nie da się pobierać w tej tańszej o połowę (50% jak piszesz) taryfie.

Ona będzie pobierana w taryfie dwukrotnie droższej.

Przy czym dom bywa ogrzewany przez 1/2 roku, a pozostałe odbiorniki używane są przez cały rok.

A nie można zmieniać taryfy częściej niż 1 raz w roku.

pralka, zmywarka chodzą u mnie w II taryfie

gotuje na gazie

oświetlenie i tv to bardzo mało prądu zużywa

moge Ci powiedzieć, że na liczniku mam teraz na 1000 kWh w drogiej taryfie 6000 kWh w taniej - latem 3000 kWh - weź kalkulator i policz - mi sie opłaca

Planuję dać 2x większą moc od wyliczonego zapotrzebowania, aby ogrzewać jedynie w taryfie nocnej.

Pierwszy minus:

Są inne wady?

Masz na myśli podłogowe ogrzewanie akumulacyjne?

Nie da się tym w ogóle sterować. To nie są piece akumulacyjne z rozładowaniem dynamicznym, wygodne w użyciu, które dają ciepło gdy jest potrzebne. Takie ogrzewanie będzie oddawać ciepło gorzej niż piec akumulacyjny z rozładowaniem statycznym.

Planuję dać 2x większą moc od wyliczonego zapotrzebowania, aby ogrzewać jedynie w taryfie nocnej.

Pierwszy minus:

Są inne wady?

Masz na myśli podłogowe ogrzewanie akumulacyjne?

Nie da się tym w ogóle sterować. To nie są piece akumulacyjne z rozładowaniem dynamicznym, wygodne w użyciu, które dają ciepło gdy jest potrzebne. Takie ogrzewanie będzie oddawać ciepło gorzej niż piec akumulacyjny z rozładowaniem statycznym.

to poczytaj o samoregulacji podłogówki

(...)

to poczytaj o samoregulacji podłogówki

Samoregulacja podłogówki występuje przy ogrzewaniu podłogowym wodnym - natomiast przy elektrycznym ... - no nie wiem :-?

cytat z podanego linku:

W wersji akumulacyjnej, warstwa wylewki jest naprawdę gruba. Kable grzejne nie znajdują się tuż pod powierzchnią podłogi tylko pod warstwą betonu o grubości 7-10 cm. Ta warstwa ma za zadanie akumulować ciepło z ogrzewania podłogowego, wytworzone w tańszej taryfie, i oddawać je do pomieszczenia nieco później.

Frykow, ja tak będę miał i daje 3 x więcej ciepła- przy akumulacyjnym podłogowym należy moc kabli dobrać 3 x większe aby zebrać w nocy moc na cały dzień.

Jeśli masz na myśli dodatkowe przewymiarowanie tych 3 x więcej to myślę że też nic się nie stanie- po prostu będziesz krócej grzał z większą mocą.

Akumulacyjne ma różną automatykę, możesz kupić drogą i się niczym nie martwić a możesz kupić taką jak przy zwyklym ogrzewaniu elektrycznym podłogowym i wtedy musisz poznać jak Twój dom się zachowuje.

Faktem jest że takie ogrzewanie to jak piece statyczne ile odda podłodze tyle odda do domu.

Ale przy małym zapotrzebowaniu na ciepło, spokojnie wg mnie mozna temu zaradzić, wolna ucieczka ciepła spowoduje że spokojnie poradzisz sobie z regulacją.

Fakt, też jest taki, że podłogówka bardzo długo się "rozpędza", powoduje to jego duża inercja ale jak pisałem wg mnie przy małym zapotrzebowaniu na ciepło to problemu nie będzie.

Pamiętaj że kable dobierasz na -18 C, a zazwyczaj jest dużo łagodniej więc dużą mocą kabli, myślę że szybko nadrobisz powolne straty ciepła.

Ja rozmawiałem ze specami od akumulacyjnego to bez względu na zapotrezbowanie ciepła kazali mi dobrać kable na ok. 120-150 W/m2.

Dobrałem chyba na 100.

pzdr