Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość ZW
Czy ktoś mógłby mi wskazać jakie są minusy przewymiarowania ogrzewania podłogowego (dodajmy, że elektrycznego). ...

Są inne wady?

Nie ma żadnych wad. Wadą (a raczej - głupotą) byłoby niedowymiarowanie i dogrzewanie się w szczycie.

Użytkuję podłogówkę od pół roku. Nawet w mróz podłoga nie jest ciepła. Powiedziałbym raczej - niezimna i o żadnym przegrzaniu nie ma mowy. Wahania temp powietrza (rano-wieczorem) ok 0,5-1st, dla mnie bez znaczenia.

pozdrawiam.

PS: samoregulacja to mit - sprawdziłem własnymi rękami że zużycie prądu zależy wyłącznie od nastawienia termostatu podłogowego x czas grzania.

https://forum.murator.pl/topic/95156-przewymiarowanie-ogrzewania/page/2/#findComment-2260460

Samoregulacja występuje przy ogrzewaniu podłogowym - wodnym.

Mianowicie gdy temperatura wody (z kotła lub mieszacza) wynosi n.p. 40 stopni, co powoduje nagrzanie podłogi do n.p. 25 stopni, zaś w pomieszczeniu panuje 10 stopni, to ciepło odbierane jest intensywnie - bo różnica temperatur między podłogą a powietrzem wynosi 15 stopni.

Gdy powietrze w pomieszczeniu nagrzeje się do n.p. 20 stopni, wówczas odbiór ciepła zmniejszy się - bo różnica temperatur zmaleje do 5 stopni.

Mówimy wówczas o samoregulacji.

Ale w przypadku podłogówki z kablami grzejnymi odbiór ciepła określa moc tych kabli, więc samoregulacja nie wystąpi.

Jeśli podniesie się temperatura w pomieszczeniu, to także zostanie podniesiona temperatura podłogi, bo energia wydzielana w kablach nie ulegnie zmniejszeniu, z tego powodu, że w pomieszczeniu jest cieplej.

https://forum.murator.pl/topic/95156-przewymiarowanie-ogrzewania/page/2/#findComment-2260884

Gość ZW

Zbigniew, przyznam że nie obniżałem temperatury w domu do 10st żeby sprawdzić czy samoregulacja zachodzi ;)

Nie neguję samoregulacji jako zjawiska fizycznego, mam tylko na myśli znikomy efekt praktyczny w normalnych warunkach.

Przy temperaturze powietrza w okolicach 21st energia doprowadzona do kabli zależy tylko od nastawienia termostatów i czasu pracy ogrzewania, doprowadzona energia nie zależy od tego czy w domu jest akuratnie 22 czy 20. Nadmiar mocy "gdzieś" się rozchodzi, tak samo niedobór. Zapewne w całej konstrukcji domu i w podłodze też.

pozdrawiam

Na marginesie - między wodnym i elektrycznym nie ma żadnej różnicy. Temperatura kabli jest ograniczana termostatem podłogowym i utrzymuje się na zadanym poziomie niezależnie od temp powietrza.

https://forum.murator.pl/topic/95156-przewymiarowanie-ogrzewania/page/2/#findComment-2262000