Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Dom w rododendronach 6 " pancki i łukasia - KOMEN

Pancka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 505
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

otóż:

"namacalnie" domek jest przesłodki, bajeczny..i chyba dzięki właśnie temu,że nie jest duży.

Uważam,że wystarczający na 4 osobową rodzinę...

Wrażenie " z papieru " miałam troszkę inne - w salonie ( nie powiększonym o gabinet ) nie będzie jednak imprez dla przyjaciół :-? bo ciężko mi będzie w nim pomieścić naście osób...na szczęście został jeszcze pokój nad garażem, który jest ogromny ( garaż dwustanowiskowy )

Sypialnie na górze też są filiganowe dlatego tu aż się prosi podwyższenie ściany kolankowej - chociażby o 1 pustak

Ale właśnie ta filigranowość to cały urok rodusia6

Ja zakochalam się po raz kolejny w tym projekcie ;-)

Witam :) jestem tu nowa. Potrzebuję kilku porad. Razem z moim mężem chcemy wybudować domek :lol: jak wielu tu użytkowników. Podoba nam się projekt Rodo 6 tylko jeszcze nie jesteśmy na 100% przekonani do niego. Czy ktoś już budował ten dom? Ciekawi mnie jaki jest przybliżony koszt stanu zamknietego - realny. Przyznam,ze to bardzo uroczy domek i atrakcyjny w środku (układ i wielkość pomieszczeń). Może jest ktoś z okolic Krakowa? Chętnie obejrzałabym domek "na żywo" i z przyjemnością wnętrza. Każda porada i opinia bardzo mile widziana :p pozdro

Pancka przepraszam :) nie zwrócilam uwagi,ze pisze w dzienniku. Juz uciekam. A przy okazji - czy w przybliżeniu można określić jakie są koszty Rodo 6 pod kluczyk?? gdyż to nam wlasnie nie daje sposobu, mąż mówi,ze drogo :-? ale mi sie on tak podoba,ze wlasciwie w grę wchodzi jeszcze granat, ale w rodo jest wykusz i idealny dla naszej dzialeczki uklad pomieszczen. Czy ktos juz mieszka w rodo 6- jak wrazenia? :lol:

bluebelko - nie wiem jeszcze jakie są koszta, ponieważ my jesteśmy na samym początku.Napewno nie sugeruj się kosztami z archonu!!

Dużo zależy jakim sposobem będziecie budowali - firma? sposobem gospodarczym tj."ręce własne"..? to znacznie obniża koszty.Na cenę wpłynie napewno również materiał z jakiego postawicie dom - jaką cegłę wybierzecie i dachówkę - oczywiście cena okien i drzwi jest bardzo różna i na to napewno tez będziecie mieli sami wpływ.

My też braliśmy pod uwagę "granata".Ostatecznie ( jak widać :wink: ) stanęło na rodo6.

Poczytaj forum - wysłałam Ci linka.Tam na któreś stronie pisaliśmy o kosztach.

My wzieliśmy 350 tys.zł.kredytu i musimy się zmieścić do stanu "do zamieszkania" :D .

Buduje nam firma, będziemy mieli piwnicę i garaż dwustanowiskowy...

A mężowi powiedz : KTO W ŻYCIU NIE RYZYKUJE TEN NIC NIE MA !!

a STRACH MA WIELKIE OCZY...

Nasi rodzice mieli jeszcze ciężej i dali radę - to my jesteśmy pokoleniem pesymistów i narzekaczy.

Jak się nastawicie pozytywnie to dacie radę!

Rom - Dzień dobry !! ...................... oddaj dzidziusia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pancka dzięki za odpowiedz :) co prawda mój mąż nie jest nadal przekonany, bo nie mamy zbyt wiele kasy, a wielkie kredyty jednak nie są nam w smak

przykre to, ze na wymarzony domek tyle trzebe czekac :cry:

ze czasem te marzenia rozstrzaskują się o codziennosc.

granat tez jest uroczy, tyle,ze musielibymsmy pewne zmiany wprowadzic, Rodo 6 bylby idealny.

Jesli ktos na forum ma szczescie mieszkac w rodo6, bardzo prosze opowiedziec jak to bylo z budową, z kosztami, jak sie mieszka..

:roll: jestem estetką i elewacja musi byc piekna!!! nie podobaja mi sie chalupy czy stodoly.. oby tylko pieniazki starczyly chociaz na zrobienie parteru, a o poddasze bedziemy sie martwić potem..

pozdrowienka i do uslyszenia :wink:

my narazie jestesmy na etapie bieganiny od okienka do okienka, od urzedu do urzedu, ale geodeta pomierzyl, zrobi mapki, teraz projekt tylko kupic i jakies tam inne zalatwienia papierkowe :roll:

ale juz nie moge sie doczekac :wink: ja jestem optymistką

nie licze pieniedzy :lol:

licze moje marzenia..

pozdro :p :D :p

• 2 weeks później...

Witam!

Mam prośbę do Pancki. Analizuję zmiany rododendronowiczów 6 w projekach i przyznam szczerze, że bardzo mnie zainteresował pomysł z powiększoną łazienką i wygospodarowaną suszarnią w miejscu dawnej kotłowni. Wydaje mi się pomysł super, przy okazji łazienka by biała wietrzenie przez okno suszarni.

W związku z tym moja prośba Pancka czy nie mogłabyś przesłać na e-maila: [email protected] projektu po przekóbkach takiego z wymiarami.

I jeszcze jedno, co się zmniejszyło w wyniku przesunięcia przejścia do garaży przy schodach, co z prysznicem w dolnej łazience i czy nie zmniejszył się gabinet. Bardzo proszę o odzew, gdyż wyobraźnia moja szwankuję. A tak wogóle to jestem ciekawa jak pozostali rozwiązują kwestię suszenia odzieży, pościeli, firanek. Ja myślałam o zadaszeniu tarasu, ale nie wiem czy nie będzie w środku domu ciemno.

benia - cieszę się, że podoba Ci się nasz projekt :D .

Co do wymiarów dolnej łazienko - suszarni..muszę siąść i powymierzać ( projekty są w starostwie).Będę miała zsyp bielizny z czego się bardzo cieszę - koniec łażenia z miskami prania po schodach 8) .

Za chwilkę wychodzę do pracy, ale obiecuję Ci to wysłać w najbliższym czasie.

Co do schodów i gabinetu - schody zostają w pierwotnym położeniu a gabinet celowo zmniejszyliśmy, ale od drugiej strony tj. przesuwając ściankę od salonu w głąb gabinetu .Tu zablokowała nas belka i dlatego ta ścianka jest w literę L (wykorzystamy to na fikuśne półki i lustro od korytarza :wink: ).

Prysznic w łazience dolnej również pozostaje - jest na prawo od wejścia ( zaznaczyłam na szkicu - to taki łuk )

Jeżeli masz jeszcze jakieś pyatnia lub niejasno coś wytłumaczyłam to śmiało pisz!

Wymyśliliśmy inne umeblowanie salonu... wkleję w wolnej chwili do dzienniczka

serwus romie...ehhh...troszkę się podłamałam...utkneliśmy w martwym punkcie i nie bardzo wiem jak z niego wystartowac od nowa...

wstrzymali nam wniosek o pozwolenie na budowę bo mamy jakies tam braki...

a tu nie ma czasu za tym chodzić..święta - wszyscy urzędasy idą juz na wolne.. kupe roboty w domu, dzieci, praca....

Pancka nie łam się!!!!! ja tez trzymam kciuki :lol:

ja wczora jodebrałam prawomocne pozwolenie (też tam były braki-brak 3 kresek w 1 oknie-błehehehe), spotkanie z kierownikiem-dzisiaj zawieźć papiery do starostwa i za tydz. mozna ruszać :D całe szczęście,że ekipa umówiona na koniec marca powiedziała,że zacznie tydz. po świętach-prawie zdąże geodete umówić, a wczesniej sprzątnąć tę kupe ziemi wybranej na drogę (podobno nie wolno było jejjescze robić, ale ciiiiiiiii... :wink: ), która jest w miejscu tycznia :-?

buduje (tzn.będę budować) tez rodo 6 i równiez okolice kraka :D

ja na szczęście mam mame od reką i zajmie się małym łobuzem (9m-cy), jak musze załatwic papierki do budowy-bez niej... pozwolenie byłoby chyba za 100 lat!!!

3maj się 8) 8) 8)

OGROMNE DZIĘKI ANGELA!!

my mamy dwóch urwisów - prawie 3 latka i 1,5 rocznego... Dziadki to super inwestycja ! nam ich bardzo tu brakuje teraz ;-( Jesteśmy zdani sami na siebie... Dobrze, że mamy super sąsiada, który wiele nam pomaga w załatwieniu papierków.

Jednak nie widzę tego póki co kolorowo.. A chcieliśmy zacząć w kwietniu...

Napisz mi na priv.gdzie dokł.budujecie? może będziemy mieszkać nieopodal - kraków to przecież mała wieś :wink:

Pozdrawiam cieplutko...lecę myć okna..... wrrr