daggulka 29.01.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam. Znalazłam kilka wątków na ten temat-większość z dość zamierzchłych czasów - przewałkowałam i zostałam w punkcie wyjścia, zdania są mocno podzielone. Z tym, że po przemyśleniu skłaniam się do użycia pod wylewki grubej folii budowlanej zamiast papy. Warstwy mają wygladać tak: parter: chudziak gruba folia styropian 10cm zwykła folia czarna wylewka zabrojona kratownicą metalową (cholera wie jak to sie nazywa fachowo ) poddasze: strop styropian 5cm zwykła folia czarna wylewka Może ktoś utwierdzi mnie w przekonaniu , że myślę w dobrym kierunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 29.01.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Moim zdaniem ok, chociaż zamiast ,,kratownicy,, dałbym włókna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 29.01.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Moim zdaniem ok, chociaż zamiast ,,kratownicy,, dałbym włókna dodam, oczywiście układ taki odpowiada przy ogrzewaniu podłogowym, jeżeli nie masz podłogówki śmiało daj pape termozgrzewalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.01.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Moim zdaniem ok, chociaż zamiast ,,kratownicy,, dałbym włókna dodam, oczywiście układ taki odpowiada przy ogrzewaniu podłogowym, jeżeli nie masz podłogówki śmiało daj pape termozgrzewalną A to papy termozgrzewalnej nie można dawać pod ogrzewanie podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.01.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam. Znalazłam kilka wątków na ten temat-większość z dość zamierzchłych czasów - przewałkowałam i zostałam w punkcie wyjścia, zdania są mocno podzielone. Z tym, że po przemyśleniu skłaniam się do użycia pod wylewki grubej folii budowlanej zamiast papy. A ja odwrotnie miała być gruba folia 1mm a teraz raczej myślę o papie termogrzewalnej albo papa 1x i na to folia jako 2 warstwa. Podobno papa termozgrzewalna lepiej się zachowuje jako izolator cieplny niż folia która będzie leżeć bezpośrednio na betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 29.01.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Moim zdaniem ok, chociaż zamiast ,,kratownicy,, dałbym włókna dodam, oczywiście układ taki odpowiada przy ogrzewaniu podłogowym, jeżeli nie masz podłogówki śmiało daj pape termozgrzewalną A to papy termozgrzewalnej nie można dawać pod ogrzewanie podłogowe? papa lepsza jest jak folia, ale jak rozgrzejesz podłogówke to możę być zapaszek, tak u mnie się to objawiło , na razie jestem dobrej myśli może się wypachnie [/code] u mnie było tak -papa termozgrzewalna v70 s30( taka niby specjalna do wewnątrz) -folia -styropian(z odblaskiem tam gdzie podłogówka) 2x6 na zakładke -wylewka z włóknami polipropylenowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.01.2008 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Hm...ale od izolowania cieplnego to jest styropian Folia lub papa są od izolacji przeciwwilgociowej, tylko że: jeśli położę papę to i tak na to jeszcze będę musaiała dać folię, ponieważ styro nienajlepiej reaguje z lepikiem...czyli wtedy papa i folia- podwójny niepotrzebny koszt według mnie a swoją drogą... nie wiem czy dobrze myślę- poprawcie mnie ewentualnie pod chudziakiem jest piasek....ale ... nie dam sobie głowy urwać że nie osiadł jeszcze troszeczkę przez rok, więc powiedzmy że jest tam może nawet szczelina powietrza...a nawet jesli nie to wilgoci są tam śladowe chyba ilości w tej grubej warstwie piachu no i w razie czego styropian przecież nie absorbuje wilgoci no a gdyby nie daj boże powódź się zdarzyła to i tak co mi po tej papie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 29.01.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Hm...ale od izolowania cieplnego to jest styropian Folia lub papa są od izolacji przeciwwilgociowej, tylko że: jeśli położę papę to i tak na to jeszcze będę musaiała dać folię, ponieważ styro nienajlepiej reaguje z lepikiem...czyli wtedy papa i folia- podwójny niepotrzebny koszt według mnie a swoją drogą... nie wiem czy dobrze myślę- poprawcie mnie ewentualnie pod chudziakiem jest piasek....ale ... nie dam sobie głowy urwać że nie osiadł jeszcze troszeczkę przez rok, więc powiedzmy że jest tam może nawet szczelina powietrza...a nawet jesli nie to wilgoci są tam śladowe chyba ilości w tej grubej warstwie piachu no i w razie czego styropian przecież nie absorbuje wilgoci no a gdyby nie daj boże powódź się zdarzyła to i tak co mi po tej papie z tą papą dobrze rozumujesz że wchodzi w reakcje z styropianem i przez to daje sie jeszcze folie( koszt folii na 100 m/2 to ze 100zł co to za koszt), nie dawaj zwykłej papy i lepiku bo jest toksyczny i śmierdzący , tylko papa termozgrzewalna, dogrzewana do chudziaka palnikiem gazowym, z zakładką takz 5-7 cm, a jak masz pod chudziakiem wilgoć to nie jest wskazane a konieczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 29.01.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Ktoś pisał już że nie dałby drugi raz papy termozgrzewalnej, ponieważ czuć ją zwłaszcza przy ogrzewaniu podłogowym. Uważam że uwalniają się z niej trujące związki całymi latami. Owszem jest niezastąpiona jako izolacja pozioma fundamentów, balkonów, tarasów,garaży itp. i na tym koniec. Do wnętrza pomieszczeń a wylewki tak można traktować, niestety uważam się nie nadaje. Za duża powierzchnia którą się oddycha. Papa była dobra za czasów komuny gdy nie było nic innego w zamian. Dzisiaj przy takiej różnorodności folii budowlanych każdy znajdzie coś odpowiedniego bez problemu.Być może jest nieodzowna przy bardzo podmokłym gruncie ale to chyba przypadki szczególne. PS.Warto zatopić w wylewce w sypialni pod łóżkiem trochę siatki miedzianej jako odpromiennik żył wodnych, które zawsze w większym lub mniejszym stopniu występują, bez oglądania się na radiestetów. Zawsze to spokojniejszy i zdrowszy sen. Uważam nie zaszkodzi a może pomóc.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.01.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 ale jaja, czy Ty tak na serio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.01.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Hm...ale od izolowania cieplnego to jest styropian Folia lub papa są od izolacji przeciwwilgociowej, tylko że: Owszem ale jak położysz papę na betonie a obok kawałek folli to zobaczysz sama jak jest różnica wystarczyc przyłożyć rękę najpierw do papy a pożniej do folii. Ale zgadzam się że jest to mało przekonywujący argument jeśli położę papę to i tak na to jeszcze będę musaiała dać folię, ponieważ styro nienajlepiej reaguje z lepikiem...czyli wtedy papa i folia- podwójny niepotrzebny koszt według mnie Każda papa zgrzewalna albo inaczej z modyfikowanym asfaltem może być bez problemów łączona z styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 29.01.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 ale jaja, czy Ty tak na serio? jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.01.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 ale jaja, czy Ty tak na serio? jak najbardziej czyli jaja... uff, ulżyło mi, bo miałem zamiar polemizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.01.2008 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 jeszcze jedno mi się nasunęło.... przecież między fundamentem a ścianą jest dwa razy papa na lepiku ...więc od ścian fundamentowych też wilgoć według wszelkich prawideł się nie dostanie ma ktoś jeszze jakieś argumenty "za" papą? bo te dotychczasowe do mnie nie przemawiają i skłaniam się dalej ku folii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 29.01.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 ale jaja, czy Ty tak na serio? jak najbardziej czyli jaja... uff, ulżyło mi, bo miałem zamiar polemizować Na spokojny sen w obronie przed żyłami wodnymi można zamiast drogiej siatki z miedzi spać na sienniku - pomaga. Drugi sposób to wysypac pod łóżko kasztany - tyz pomaga Drzewiej to se ludziska radzili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.01.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 drzewniej to takie tam wymyslali,tera to diwidi, lub (przy słabszym promieniowaniu) sidi sie zakopuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 29.01.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Skoro zeszliśmy z tematu za moją przyczyną to na marginesie dodam że gościu który produkował taką siatkę do tych celów zbił podobno niezłą kaskę.Swoją drogą nie wiem gdzie taka siatka jest do kupienia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 29.01.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 tera to diwidi, lub (przy słabszym promieniowaniu) sidi sie zakopuje Ja znam metodę z kasztanami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomD 29.01.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Właśnie zakończyłem wylewki i uważam że dobra gruba folia na beton w zupełności wystarczy. Chudziak był wylany prawie rok temu. Jak dotąd był suchutki żadna wilgoć z dołu nie podciągała - folia w zupełności wystarczy jako izolacia. Styropian parter 5 + 3, piętro 3 ( pełni jedynie funkcje wygłuszajace ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.01.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Właśnie zakończyłem wylewki i uważam że dobra gruba folia na beton w zupełności wystarczy. Chudziak był wylany prawie rok temu. Jak dotąd był suchutki żadna wilgoć z dołu nie podciągała - folia w zupełności wystarczy jako izolacia. Styropian parter 5 + 3, piętro 3 ( pełni jedynie funkcje wygłuszajace ). A to dawałeś folie pod chudziaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts