Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

papa czy folia pod wylewki?

daggulka

Recommended Posts

Witam.

Znalazłam kilka wątków na ten temat-większość z dość zamierzchłych czasów :wink: - przewałkowałam i zostałam w punkcie wyjścia, zdania są mocno podzielone.

Z tym, że po przemyśleniu skłaniam się do użycia pod wylewki grubej folii budowlanej zamiast papy.

Warstwy mają wygladać tak:

parter:

chudziak

gruba folia

styropian 10cm

zwykła folia czarna

wylewka zabrojona kratownicą metalową (cholera wie jak to sie nazywa fachowo :roll: )

poddasze:

strop

styropian 5cm

zwykła folia czarna

wylewka

Może ktoś utwierdzi mnie w przekonaniu , że myślę w dobrym kierunku? :wink:

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Znalazłam kilka wątków na ten temat-większość z dość zamierzchłych czasów :wink: - przewałkowałam i zostałam w punkcie wyjścia, zdania są mocno podzielone.

Z tym, że po przemyśleniu skłaniam się do użycia pod wylewki grubej folii budowlanej zamiast papy.

A ja odwrotnie miała być gruba folia 1mm a teraz raczej myślę o papie termogrzewalnej albo papa 1x i na to folia jako 2 warstwa.

Podobno papa termozgrzewalna lepiej się zachowuje jako izolator cieplny niż folia która będzie leżeć bezpośrednio na betonie.

Moim zdaniem ok, chociaż zamiast ,,kratownicy,, dałbym włókna

dodam, oczywiście układ taki odpowiada przy ogrzewaniu podłogowym, jeżeli nie masz podłogówki śmiało daj pape termozgrzewalną

A to papy termozgrzewalnej nie można dawać pod ogrzewanie podłogowe?

papa lepsza jest jak folia, ale jak rozgrzejesz podłogówke to możę być zapaszek, tak u mnie się to objawiło :evil: , na razie jestem dobrej myśli może się wypachnie :) [/code]

u mnie było tak

-papa termozgrzewalna v70 s30( taka niby specjalna do wewnątrz)

-folia

-styropian(z odblaskiem tam gdzie podłogówka) 2x6 na zakładke

-wylewka z włóknami polipropylenowymi

Hm...ale od izolowania cieplnego to jest styropian :roll:

Folia lub papa są od izolacji przeciwwilgociowej, tylko że:

jeśli położę papę to i tak na to jeszcze będę musaiała dać folię, ponieważ styro nienajlepiej reaguje z lepikiem...czyli wtedy papa i folia- podwójny niepotrzebny koszt według mnie :roll:

a swoją drogą... nie wiem czy dobrze myślę- poprawcie mnie ewentualnie

pod chudziakiem jest piasek....ale ... nie dam sobie głowy urwać że nie osiadł jeszcze troszeczkę przez rok, więc powiedzmy że jest tam może nawet szczelina powietrza...a nawet jesli nie to wilgoci są tam śladowe chyba ilości w tej grubej warstwie piachu :roll:

no i w razie czego styropian przecież nie absorbuje wilgoci :roll:

no a gdyby nie daj boże powódź się zdarzyła to i tak co mi po tej papie :roll:

jeśli położę papę to i tak na to jeszcze będę musaiała dać folię, ponieważ styro nienajlepiej reaguje z lepikiem...czyli wtedy papa i folia- podwójny niepotrzebny koszt według mnie :roll:

a swoją drogą... nie wiem czy dobrze myślę- poprawcie mnie ewentualnie

pod chudziakiem jest piasek....ale ... nie dam sobie głowy urwać że nie osiadł jeszcze troszeczkę przez rok, więc powiedzmy że jest tam może nawet szczelina powietrza...a nawet jesli nie to wilgoci są tam śladowe chyba ilości w tej grubej warstwie piachu :roll:

no i w razie czego styropian przecież nie absorbuje wilgoci :roll:

no a gdyby nie daj boże powódź się zdarzyła to i tak co mi po tej papie :roll:

z tą papą dobrze rozumujesz że wchodzi w reakcje z styropianem i przez to daje sie jeszcze folie( koszt folii na 100 m/2 to ze 100zł co to za koszt), nie dawaj zwykłej papy i lepiku bo jest toksyczny i śmierdzący , tylko papa termozgrzewalna, dogrzewana do chudziaka palnikiem gazowym, z zakładką takz 5-7 cm, a jak masz pod chudziakiem wilgoć to nie jest wskazane a konieczność

Ktoś pisał już że nie dałby drugi raz papy termozgrzewalnej, ponieważ czuć ją zwłaszcza przy ogrzewaniu podłogowym. Uważam że uwalniają się z niej trujące związki całymi latami. Owszem jest niezastąpiona jako izolacja pozioma fundamentów, balkonów, tarasów,garaży itp. i na tym koniec. Do wnętrza pomieszczeń a wylewki tak można traktować, niestety uważam się nie nadaje. Za duża powierzchnia którą się oddycha. Papa była dobra za czasów komuny gdy nie było nic innego w zamian. Dzisiaj przy takiej różnorodności folii budowlanych każdy znajdzie coś odpowiedniego bez problemu.

Być może jest nieodzowna przy bardzo podmokłym gruncie ale to chyba przypadki szczególne.

PS.

Warto zatopić w wylewce w sypialni pod łóżkiem trochę siatki miedzianej jako odpromiennik żył wodnych, które zawsze w większym lub mniejszym stopniu występują, bez oglądania się na radiestetów. Zawsze to spokojniejszy i zdrowszy sen. Uważam nie zaszkodzi a może pomóc.

pzdr.

Owszem ale jak położysz papę na betonie a obok kawałek folli to zobaczysz sama jak jest różnica wystarczyc przyłożyć rękę najpierw do papy a pożniej do folii.

Ale zgadzam się że jest to mało przekonywujący argument

Każda papa zgrzewalna albo inaczej z modyfikowanym asfaltem może być bez problemów łączona z styropianem.

jeszcze jedno mi się nasunęło....

przecież między fundamentem a ścianą jest dwa razy papa na lepiku :roll: ...więc od ścian fundamentowych też wilgoć według wszelkich prawideł się nie dostanie :roll:

ma ktoś jeszze jakieś argumenty "za" papą? bo te dotychczasowe do mnie nie przemawiają i skłaniam się dalej ku folii :roll:

ale jaja,

czy Ty tak na serio?

jak najbardziej

czyli jaja...

uff, ulżyło mi, bo miałem zamiar polemizować

Na spokojny sen w obronie przed żyłami wodnymi można zamiast drogiej siatki z miedzi spać na sienniku - pomaga.

Drugi sposób to wysypac pod łóżko kasztany - tyz pomaga

Drzewiej to se ludziska radzili :D

Właśnie zakończyłem wylewki i uważam że dobra gruba folia na beton w zupełności wystarczy. Chudziak był wylany prawie rok temu. Jak dotąd był suchutki żadna wilgoć z dołu nie podciągała - folia w zupełności wystarczy jako izolacia. Styropian parter 5 + 3, piętro 3 ( pełni jedynie funkcje wygłuszajace ).

Właśnie zakończyłem wylewki i uważam że dobra gruba folia na beton w zupełności wystarczy. Chudziak był wylany prawie rok temu. Jak dotąd był suchutki żadna wilgoć z dołu nie podciągała - folia w zupełności wystarczy jako izolacia. Styropian parter 5 + 3, piętro 3 ( pełni jedynie funkcje wygłuszajace ).

A to dawałeś folie pod chudziaka?