Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

papa czy folia pod wylewki?

daggulka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jak folię dawaną jako izolacja pozioma łączyć z izolacją poziomą ścian fundamentowych? Ściany te są u mnie równo z chudziakiem, tak że na chudziaku naokoło wszystkich ścian wystaje u mnie 15cm kołnierz standardowej folii PVC do izolacji fundamentowych. Czymś to z folią rozkładaną na chudziaku kleić (czym?), czy po prostu folię wywijać na ściany, a może jeszcze inaczej się to robi?

J.

• 3 years później...

Podbijam temat.

1.Folia czy papa?

Pomiedzy ścianami zewnętrznymi a fundamentem mam pape x2 (nie klejona, jakas tak co sama pod naciskiem sie miała skleic - na osnowie z jakiegoś polistyrenu czy coś podobnego).Wystaje do wewnątrz jakies 10 cm.

2.Dawać pape na chdziaka aby ja połączyć czy folie?

3.Jak papę , to jaką i czy ją łączyć ( poszczególne pasy wewnątrz pomieszczeń) z soba? Nie popęka jak bedzie połączona przy ruchach chudziaka?

4.A może pape i na to folię x 2 i dopiero styropian?

5 Czy samą folie ( ale jak ja połączyć z wystającą papą ( izolacja scian na fundamencie)?Czy sie nie poprzeciera od chodzenia?

6. Czy papa termozgrzewalna faktycznie nie reaguje z styropianem?

Papa termozgrzewalna lub na lepiku zabezpiecza przed dostawaniem się wilgoci do budynku z gruntu. Wykonanie izolacji z folii takiej gwarancji nie daje bo w 99% nie jest ze sobą łączona. Czy śmierdzi? Wątpię ze względu na barierę jaką stanowi styropian, którego jest na posadzce na gruncie ok.10cm.

Obecnie papy modyfikowane nie zawierają rozpuszczalników, które wchodziły w reakcję ze styropianem.

Gość iwb

izolacja posadzki i płyty dennej.jpg

to niebieskie to mata a nie folia, nie ma tu żadnej papy tylko hydroizolacja hybrydowa, i jest trwałe połączenie izolacji poziomej pod ścianą z izolacją na płycie

to nowe technologie stosowane w domach energooszczędnych, w Polsce za 15 lat będą dostępne w castoramach obich czy PSB ;-)

Edytowane przez iwb

Czy śmierdzi? Wątpię ze względu na barierę jaką stanowi styropian, którego jest na posadzce na gruncie ok.10cm.

Jaki styropian? W moim przypadku będzie go 0. U mnie kolejność warstw od dołu jest taka folia, styropian, folia, 25 cm betonu. Pod wszystkimi ścianami na parterze 0,5 metrowej szerokości paski papy. Na to pójdą rurki CO i zostanie to uzupełnione 6-8 cm mixokreta z zagęszczeniem lub 4-5 cm anhydrytu. Tu się jeszcze waham

Edytowane przez plusfoto

plusfoto - paweł78 pisał do mnie, ponieważ ja bede miał styropian i mysle czy dac pape czy folie. Chodzi mi o to czy bedzie smierdziala papa, a Paweł78 pisze, ze nie powinna:):)

Moze ktos, coś jeszcze doradzi lub sie wypowie?

ja bym dał jedno i drugie .Papę pociągnąłbym tak aby połączyła się z izolacja poziomą ścian tak aby tworzyły ciągłą barierę. Folii z papą nie połączysz. N papę dałbym folie która jest gazoszczelna i chroniła by Ciebie przed brzydkim zapachem a styropian przed ewentualnym znikaniem.

iwb z tym PSB Cie ponioslo lekko wymieniajac w jednym ciagu z Obi i Casto...

aaaa juz wiem dlaczego :) Autoryzowany wykonawca mc bauchemie... zaskocze Cie PSB np ma w ofercie Botament BM92.... odpowiednik Nanuflexu ktory jest dedykowany dla wykonawcy... wiec..

co ciekawe MC Bauchemie jest w OBI - jako Ultrament...

A przeciez MC Bauchemie to ten sam producent: MC Bauchemie dla Ciebie, Botament dla m.in PSB, Ultrament dla marketow

Schomburg, Sika, BASF, MC, PIR, PUR, Aerogel, iniekty: krzemiany do przepon poziomych, epoksydy do zszywania rys, piany i zywice poliuretanowe..., izolacje kurtynowe...szpachlowki pcc... takie rzeczy znajdziesz w tym wzgardzonym przez Ciebie PSB

Zdziwilbys sie... oj zdziwil... i nieladnie tak ogolnikowo pisac...

Edytowane przez fighter1983

• 1 month później...
to powiem tobie tak, piach to jak gąbka i ciągnie wode i wilgoć z dołu jak diabli, wiosną wylewałem chudziak na jesień było sucho a na wiosne następnego roku na chudziaku plamy wilgoci , po to ta papa, fakt mam wysoki stan wód gruntowych

piach nie ciągnie wody. wsiąka w niego jak najbardziej ale z dołu nie ciągnie. przeczytałem to i zrobiłem doświadczenie w szklanej rurze o długości 1.2m i średnicy 6 cm. podciągnęło zaledwie centymetr ponad poziom rozlanej pod nim wody (choć chciałem dowieść że nie przekroczy połowy - test trzy dobowy).

piach nie ciągnie wody. wsiąka w niego jak najbardziej ale z dołu nie ciągnie. przeczytałem to i zrobiłem doświadczenie w szklanej rurze o długości 1.2m i średnicy 6 cm. podciągnęło zaledwie centymetr ponad poziom rozlanej pod nim wody (choć chciałem dowieść że nie przekroczy połowy - test trzy dobowy).

Oczywiście,że piasek podciąga kapilarnie !

http://www.nascon.pl/upload/files/1330473624-raport_nascon_-_kapilarność_czynna.pdf

2 Piasek gruby od 3 cm do 15 cm

1 Żwir < 3 cm

Lp. Rodzaj gruntu Wysokość Hk

Piasek średni od 15 cm do 30 cm

Piasek drobny od 30 cm do 50 cm

Piasek pylasty od 50 cm do 2 m

Pył od 2 m do 5 m

Glina od 5 m do 15 m

Ił piaszczysty od 15 m do 50 m

Ił > 50 m

• 7 months później...

MOJA OPCJA TAKA ... może się mylę

Dom parterowy bez piwnicy.

1. Na chudziak asfaltowy r-r gruntowy modyfikowany SBS do oczyszczania i gruntowania betonu.

2. Elastyczny kit przy oknie tarasowym na całej długości ściany.

3.Papa icopal szybki profil SBS

4.Styropian EPS 100 i dopiero wylewka ;)

• 2 months później...

Podłączam się pod temat gdyż też rozważam papa, czy folia na chudziak w piwnicy, która będzie ogrzewana podłogówką. Moja sytuacja wygląda tak. Piwnica w bardzo suchym gruncie, na zdjęciu poniżej widać warstwy piasku w wykopie. Wykop pod piwnicę robiliśmy na początku września 2012, zasypany był 01.12.2013 - w tym czasie nie widziałem tam wody nawet po deszczach. Chudziak lałem w sierpniu 2013, i w czasie gdy piwnica była bez chudziaka wody tam nie widziałem. Pod chudziakiem nie dawałem żadnej foli tylko zostawiłem rodzimy piach. Teraz mam w jednym pomieszczeniu w piwnicy zostawiony otwór prostokątny na ukrycie w posadzce pompy do wyrzucenia wody z pralni. W otworze na dnie ciągle rodzimy piach - wody nie widać, ale będę całą zimę sprawdzał regularnie.

Na ławach mam podwójną warstwę papy na lepiku (na zimno), później warstwa z bloczka betonowego (wysokość 14 cm) i jeszcze raz warstwa papy. Także mam teraz dwie warstwy papy jako izolację poziomą; jedna na poziomie chudziaka, a druga 15 cm wyżej. Niestety, ale podczas prac wystające poziomo warstwy papy uległy uszkodzeniu, poszarpały się itp. Jedynym sposobem na połączeni ich z izolacją na chudziaku byłoby zastosowanie papy i zgrzanie jej do warstw poziomych wystających z muru. W ten sposób miałbym w miarę szczelną izolację. Myślę, że folią nie uszczelniłbym w ten sposób, chyba, że wystarczy wywinąć folię z 15 cm na ścianę i już. Pytanie czy jest sens przy takim gruncie stosować wersję z papą, czy wystarczy folia?

Jeśli chodzi o ogrzanie papy rurkami to nie raczej się tego nie obawiam ponieważ:

1. Na papę dałbym 10-15 cm styro i nie sądzę, że warstwa styro przepuści ciepło w dół w kierunku papy.

2. Nawet jeśli ciepło dotrze do papy to pamiętajmy, że ogrzewanie podłogowe prawidłowo zaprojektowane i wykonane ma na zasilaniu wodę o temp. 35-37*C, a więc jest to woda o temp. ludzkiego ciała, zakładając że całe 37*C przedrze się w dół do papy przez warstwę 10 cm styro.

3. Nie sądzę 37*C rozgrzało papę do tego stopnia, że zaczęłaby wydzielać jakieś związki chemiczne. gdyby tak było to pewnie nie można by jej zbyt długo trzymać w rękach.

Pozostaje sprawa lepiku, być może ten lekko podgrzany coś wydziela? Ale czy 37*C wystarczy żeby go podgrzać. Może jakiś fachowiec się wypowie?

Mój grunt:

SAM_8529-002.jpg

Podłączam się pod temat gdyż też rozważam papa, czy folia na chudziak w piwnicy, która będzie ogrzewana podłogówką. Moja sytuacja wygląda tak. Piwnica w bardzo suchym gruncie, na zdjęciu poniżej widać warstwy piasku w wykopie. Wykop pod piwnicę robiliśmy na początku września 2012, zasypany był 01.12.2013 - w tym czasie nie widziałem tam wody nawet po deszczach. Chudziak lałem w sierpniu 2013, i w czasie gdy piwnica była bez chudziaka wody tam nie widziałem. Pod chudziakiem nie dawałem żadnej foli tylko zostawiłem rodzimy piach. Teraz mam w jednym pomieszczeniu w piwnicy zostawiony otwór prostokątny na ukrycie w posadzce pompy do wyrzucenia wody z pralni. W otworze na dnie ciągle rodzimy piach - wody nie widać, ale będę całą zimę sprawdzał regularnie.

Na ławach mam podwójną warstwę papy na lepiku (na zimno), później warstwa z bloczka betonowego (wysokość 14 cm) i jeszcze raz warstwa papy. Także mam teraz dwie warstwy papy jako izolację poziomą; jedna na poziomie chudziaka, a druga 15 cm wyżej. Niestety, ale podczas prac wystające poziomo warstwy papy uległy uszkodzeniu, poszarpały się itp. Jedynym sposobem na połączeni ich z izolacją na chudziaku byłoby zastosowanie papy i zgrzanie jej do warstw poziomych wystających z muru. W ten sposób miałbym w miarę szczelną izolację. Myślę, że folią nie uszczelniłbym w ten sposób, chyba, że wystarczy wywinąć folię z 15 cm na ścianę i już. Pytanie czy jest sens przy takim gruncie stosować wersję z papą, czy wystarczy folia?

Jeśli chodzi o ogrzanie papy rurkami to nie raczej się tego nie obawiam ponieważ:

1. Na papę dałbym 10-15 cm styro i nie sądzę, że warstwa styro przepuści ciepło w dół w kierunku papy.

2. Nawet jeśli ciepło dotrze do papy to pamiętajmy, że ogrzewanie podłogowe prawidłowo zaprojektowane i wykonane ma na zasilaniu wodę o temp. 35-37*C, a więc jest to woda o temp. ludzkiego ciała, zakładając że całe 37*C przedrze się w dół do papy przez warstwę 10 cm styro.

3. Nie sądzę 37*C rozgrzało papę do tego stopnia, że zaczęłaby wydzielać jakieś związki chemiczne. gdyby tak było to pewnie nie można by jej zbyt długo trzymać w rękach.

Pozostaje sprawa lepiku, być może ten lekko podgrzany coś wydziela? Ale czy 37*C wystarczy żeby go podgrzać. Może jakiś fachowiec się wypowie?

Mój grunt:

[ATTACH=CONFIG]232233[/ATTACH]

Może ktoś się wypowiedzieć w tym temacie?

Ja u siebie mam również piaszczysty grunt. Na chudziaku ktory sie konczy rowno ze scianami dałem warstwe papy termozgrzewalnej. Teraz przed ociepleniem podłogi i wylewkami zgrzeję to z papą termozgrzewalną na chudziaku. Byz moze położe folię na to jeszcze (mam troche pozostałej po wcześniejszych pracach). Jednak izolacja z tej foli dla wilgoci i potencjalnych gazów z papy będzie srednio skuteczna ze wzgledu na zniszczenia jakie powstaja w folii podczas ukladania. Lepik na zimno nie jest zalecany do izolacji podłogi ze wględu na duze ilosci gazów ktore wydziela. Alternatywa dla papy termozgrzewalnej to lepik na ciepło i zwykła papa.