darsalam 14.09.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Podciągam temat.Jak prawidłowo powinny być przygotowane warstwy pod podłogówke.Dawać papę a pod nią jakieś "mazidło" czy odpuścić i dać folie a może i pape i folie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.09.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 A jak folię dawaną jako izolacja pozioma łączyć z izolacją poziomą ścian fundamentowych? Ściany te są u mnie równo z chudziakiem, tak że na chudziaku naokoło wszystkich ścian wystaje u mnie 15cm kołnierz standardowej folii PVC do izolacji fundamentowych. Czymś to z folią rozkładaną na chudziaku kleić (czym?), czy po prostu folię wywijać na ściany, a może jeszcze inaczej się to robi? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 27.01.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Podbijam temat.1.Folia czy papa? Pomiedzy ścianami zewnętrznymi a fundamentem mam pape x2 (nie klejona, jakas tak co sama pod naciskiem sie miała skleic - na osnowie z jakiegoś polistyrenu czy coś podobnego).Wystaje do wewnątrz jakies 10 cm.2.Dawać pape na chdziaka aby ja połączyć czy folie? 3.Jak papę , to jaką i czy ją łączyć ( poszczególne pasy wewnątrz pomieszczeń) z soba? Nie popęka jak bedzie połączona przy ruchach chudziaka?4.A może pape i na to folię x 2 i dopiero styropian? 5 Czy samą folie ( ale jak ja połączyć z wystającą papą ( izolacja scian na fundamencie)?Czy sie nie poprzeciera od chodzenia?6. Czy papa termozgrzewalna faktycznie nie reaguje z styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 27.01.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Zapomniłem dodać, ze bede miał podłogówke na całości. Niektórzy piszą, ze papa może smierdzieć ale nikt nie pisze , ze mu msierdzi. Wszyscy , ze może!!!!! Jak jest faktycznie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 27.01.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Papa termozgrzewalna lub na lepiku zabezpiecza przed dostawaniem się wilgoci do budynku z gruntu. Wykonanie izolacji z folii takiej gwarancji nie daje bo w 99% nie jest ze sobą łączona. Czy śmierdzi? Wątpię ze względu na barierę jaką stanowi styropian, którego jest na posadzce na gruncie ok.10cm.Obecnie papy modyfikowane nie zawierają rozpuszczalników, które wchodziły w reakcję ze styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość iwb 30.01.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) to niebieskie to mata a nie folia, nie ma tu żadnej papy tylko hydroizolacja hybrydowa, i jest trwałe połączenie izolacji poziomej pod ścianą z izolacją na płycie to nowe technologie stosowane w domach energooszczędnych, w Polsce za 15 lat będą dostępne w castoramach obich czy PSB Edytowane 30 Stycznia 2013 przez iwb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.01.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Czy śmierdzi? Wątpię ze względu na barierę jaką stanowi styropian, którego jest na posadzce na gruncie ok.10cm. Jaki styropian? W moim przypadku będzie go 0. U mnie kolejność warstw od dołu jest taka folia, styropian, folia, 25 cm betonu. Pod wszystkimi ścianami na parterze 0,5 metrowej szerokości paski papy. Na to pójdą rurki CO i zostanie to uzupełnione 6-8 cm mixokreta z zagęszczeniem lub 4-5 cm anhydrytu. Tu się jeszcze waham Edytowane 30 Stycznia 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 30.01.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 plusfoto - paweł78 pisał do mnie, ponieważ ja bede miał styropian i mysle czy dac pape czy folie. Chodzi mi o to czy bedzie smierdziala papa, a Paweł78 pisze, ze nie powinna:) Moze ktos, coś jeszcze doradzi lub sie wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekdomus 31.01.2013 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 plusfoto - paweł78 pisał do mnie, ponieważ ja bede miał styropian i mysle czy dac pape czy folie. Chodzi mi o to czy bedzie smierdziala papa, a Paweł78 pisze, ze nie powinna:) Moze ktos, coś jeszcze doradzi lub sie wypowie? ja bym dał jedno i drugie .Papę pociągnąłbym tak aby połączyła się z izolacja poziomą ścian tak aby tworzyły ciągłą barierę. Folii z papą nie połączysz. N papę dałbym folie która jest gazoszczelna i chroniła by Ciebie przed brzydkim zapachem a styropian przed ewentualnym znikaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 31.01.2013 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) iwb z tym PSB Cie ponioslo lekko wymieniajac w jednym ciagu z Obi i Casto... aaaa juz wiem dlaczego Autoryzowany wykonawca mc bauchemie... zaskocze Cie PSB np ma w ofercie Botament BM92.... odpowiednik Nanuflexu ktory jest dedykowany dla wykonawcy... wiec.. co ciekawe MC Bauchemie jest w OBI - jako Ultrament... A przeciez MC Bauchemie to ten sam producent: MC Bauchemie dla Ciebie, Botament dla m.in PSB, Ultrament dla marketow Schomburg, Sika, BASF, MC, PIR, PUR, Aerogel, iniekty: krzemiany do przepon poziomych, epoksydy do zszywania rys, piany i zywice poliuretanowe..., izolacje kurtynowe...szpachlowki pcc... takie rzeczy znajdziesz w tym wzgardzonym przez Ciebie PSB Zdziwilbys sie... oj zdziwil... i nieladnie tak ogolnikowo pisac... Edytowane 1 Lutego 2013 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
x5d 03.03.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 to powiem tobie tak, piach to jak gąbka i ciągnie wode i wilgoć z dołu jak diabli, wiosną wylewałem chudziak na jesień było sucho a na wiosne następnego roku na chudziaku plamy wilgoci , po to ta papa, fakt mam wysoki stan wód gruntowych piach nie ciągnie wody. wsiąka w niego jak najbardziej ale z dołu nie ciągnie. przeczytałem to i zrobiłem doświadczenie w szklanej rurze o długości 1.2m i średnicy 6 cm. podciągnęło zaledwie centymetr ponad poziom rozlanej pod nim wody (choć chciałem dowieść że nie przekroczy połowy - test trzy dobowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 03.03.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 piach nie ciągnie wody. wsiąka w niego jak najbardziej ale z dołu nie ciągnie. przeczytałem to i zrobiłem doświadczenie w szklanej rurze o długości 1.2m i średnicy 6 cm. podciągnęło zaledwie centymetr ponad poziom rozlanej pod nim wody (choć chciałem dowieść że nie przekroczy połowy - test trzy dobowy). Oczywiście,że piasek podciąga kapilarnie ! http://www.nascon.pl/upload/files/1330473624-raport_nascon_-_kapilarność_czynna.pdf 2 Piasek gruby od 3 cm do 15 cm 1 Żwir < 3 cm Lp. Rodzaj gruntu Wysokość Hk Piasek średni od 15 cm do 30 cm Piasek drobny od 30 cm do 50 cm Piasek pylasty od 50 cm do 2 m Pył od 2 m do 5 m Glina od 5 m do 15 m Ił piaszczysty od 15 m do 50 m Ił > 50 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 04.03.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Hmm... czyli jak mam 2m piasku, żwiru pod podłogą, a wody gruntowe jeszcze niżej to w zasadzie izolacja pozioma w moim przypadku to zbytek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 16.10.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 MOJA OPCJA TAKA ... może się mylę Dom parterowy bez piwnicy. 1. Na chudziak asfaltowy r-r gruntowy modyfikowany SBS do oczyszczania i gruntowania betonu. 2. Elastyczny kit przy oknie tarasowym na całej długości ściany. 3.Papa icopal szybki profil SBS 4.Styropian EPS 100 i dopiero wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 29.12.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Podłączam się pod temat gdyż też rozważam papa, czy folia na chudziak w piwnicy, która będzie ogrzewana podłogówką. Moja sytuacja wygląda tak. Piwnica w bardzo suchym gruncie, na zdjęciu poniżej widać warstwy piasku w wykopie. Wykop pod piwnicę robiliśmy na początku września 2012, zasypany był 01.12.2013 - w tym czasie nie widziałem tam wody nawet po deszczach. Chudziak lałem w sierpniu 2013, i w czasie gdy piwnica była bez chudziaka wody tam nie widziałem. Pod chudziakiem nie dawałem żadnej foli tylko zostawiłem rodzimy piach. Teraz mam w jednym pomieszczeniu w piwnicy zostawiony otwór prostokątny na ukrycie w posadzce pompy do wyrzucenia wody z pralni. W otworze na dnie ciągle rodzimy piach - wody nie widać, ale będę całą zimę sprawdzał regularnie. Na ławach mam podwójną warstwę papy na lepiku (na zimno), później warstwa z bloczka betonowego (wysokość 14 cm) i jeszcze raz warstwa papy. Także mam teraz dwie warstwy papy jako izolację poziomą; jedna na poziomie chudziaka, a druga 15 cm wyżej. Niestety, ale podczas prac wystające poziomo warstwy papy uległy uszkodzeniu, poszarpały się itp. Jedynym sposobem na połączeni ich z izolacją na chudziaku byłoby zastosowanie papy i zgrzanie jej do warstw poziomych wystających z muru. W ten sposób miałbym w miarę szczelną izolację. Myślę, że folią nie uszczelniłbym w ten sposób, chyba, że wystarczy wywinąć folię z 15 cm na ścianę i już. Pytanie czy jest sens przy takim gruncie stosować wersję z papą, czy wystarczy folia? Jeśli chodzi o ogrzanie papy rurkami to nie raczej się tego nie obawiam ponieważ: 1. Na papę dałbym 10-15 cm styro i nie sądzę, że warstwa styro przepuści ciepło w dół w kierunku papy. 2. Nawet jeśli ciepło dotrze do papy to pamiętajmy, że ogrzewanie podłogowe prawidłowo zaprojektowane i wykonane ma na zasilaniu wodę o temp. 35-37*C, a więc jest to woda o temp. ludzkiego ciała, zakładając że całe 37*C przedrze się w dół do papy przez warstwę 10 cm styro. 3. Nie sądzę 37*C rozgrzało papę do tego stopnia, że zaczęłaby wydzielać jakieś związki chemiczne. gdyby tak było to pewnie nie można by jej zbyt długo trzymać w rękach. Pozostaje sprawa lepiku, być może ten lekko podgrzany coś wydziela? Ale czy 37*C wystarczy żeby go podgrzać. Może jakiś fachowiec się wypowie? Mój grunt: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian.piotrowski5 30.12.2013 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Podoba mi się opcja akumulatora. Chyba zastosuję podobne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 31.12.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Podoba mi się opcja akumulatora. Chyba zastosuję podobne rozwiązanie. so krórego posta się odnosisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 04.01.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Podłączam się pod temat gdyż też rozważam papa, czy folia na chudziak w piwnicy, która będzie ogrzewana podłogówką. Moja sytuacja wygląda tak. Piwnica w bardzo suchym gruncie, na zdjęciu poniżej widać warstwy piasku w wykopie. Wykop pod piwnicę robiliśmy na początku września 2012, zasypany był 01.12.2013 - w tym czasie nie widziałem tam wody nawet po deszczach. Chudziak lałem w sierpniu 2013, i w czasie gdy piwnica była bez chudziaka wody tam nie widziałem. Pod chudziakiem nie dawałem żadnej foli tylko zostawiłem rodzimy piach. Teraz mam w jednym pomieszczeniu w piwnicy zostawiony otwór prostokątny na ukrycie w posadzce pompy do wyrzucenia wody z pralni. W otworze na dnie ciągle rodzimy piach - wody nie widać, ale będę całą zimę sprawdzał regularnie. Na ławach mam podwójną warstwę papy na lepiku (na zimno), później warstwa z bloczka betonowego (wysokość 14 cm) i jeszcze raz warstwa papy. Także mam teraz dwie warstwy papy jako izolację poziomą; jedna na poziomie chudziaka, a druga 15 cm wyżej. Niestety, ale podczas prac wystające poziomo warstwy papy uległy uszkodzeniu, poszarpały się itp. Jedynym sposobem na połączeni ich z izolacją na chudziaku byłoby zastosowanie papy i zgrzanie jej do warstw poziomych wystających z muru. W ten sposób miałbym w miarę szczelną izolację. Myślę, że folią nie uszczelniłbym w ten sposób, chyba, że wystarczy wywinąć folię z 15 cm na ścianę i już. Pytanie czy jest sens przy takim gruncie stosować wersję z papą, czy wystarczy folia? Jeśli chodzi o ogrzanie papy rurkami to nie raczej się tego nie obawiam ponieważ: 1. Na papę dałbym 10-15 cm styro i nie sądzę, że warstwa styro przepuści ciepło w dół w kierunku papy. 2. Nawet jeśli ciepło dotrze do papy to pamiętajmy, że ogrzewanie podłogowe prawidłowo zaprojektowane i wykonane ma na zasilaniu wodę o temp. 35-37*C, a więc jest to woda o temp. ludzkiego ciała, zakładając że całe 37*C przedrze się w dół do papy przez warstwę 10 cm styro. 3. Nie sądzę 37*C rozgrzało papę do tego stopnia, że zaczęłaby wydzielać jakieś związki chemiczne. gdyby tak było to pewnie nie można by jej zbyt długo trzymać w rękach. Pozostaje sprawa lepiku, być może ten lekko podgrzany coś wydziela? Ale czy 37*C wystarczy żeby go podgrzać. Może jakiś fachowiec się wypowie? Mój grunt: [ATTACH=CONFIG]232233[/ATTACH] Może ktoś się wypowiedzieć w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talar 05.01.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Ja u siebie mam również piaszczysty grunt. Na chudziaku ktory sie konczy rowno ze scianami dałem warstwe papy termozgrzewalnej. Teraz przed ociepleniem podłogi i wylewkami zgrzeję to z papą termozgrzewalną na chudziaku. Byz moze położe folię na to jeszcze (mam troche pozostałej po wcześniejszych pracach). Jednak izolacja z tej foli dla wilgoci i potencjalnych gazów z papy będzie srednio skuteczna ze wzgledu na zniszczenia jakie powstaja w folii podczas ukladania. Lepik na zimno nie jest zalecany do izolacji podłogi ze wględu na duze ilosci gazów ktore wydziela. Alternatywa dla papy termozgrzewalnej to lepik na ciepło i zwykła papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domderlis 09.01.2014 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Odnośnie tej papy i temperatury 37...to zamknij w garażu rolkę i wrzuć tam farelkę niech Ci podgrzeje temperaturę do 30...i po 24 wejdź na lecznicze inhalacje hehehe. Tak na poważnie to ile tego ciepła przeniknie przez 10cm styro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts