Crisiano 16.01.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 A ja dam na chudziaka xps'a 3 cm a na to jakiś styropian podłogowy. Żadnej papy czy foli.Folia dopiero na styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 20.02.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Podłączam się pod temat gdyż też rozważam papa, czy folia na chudziak w piwnicy, która będzie ogrzewana podłogówką. Moja sytuacja wygląda tak. Piwnica w bardzo suchym gruncie, na zdjęciu poniżej widać warstwy piasku w wykopie. Wykop pod piwnicę robiliśmy na początku września 2012, zasypany był 01.12.2013 - w tym czasie nie widziałem tam wody nawet po deszczach. Chudziak lałem w sierpniu 2013, i w czasie gdy piwnica była bez chudziaka wody tam nie widziałem. Pod chudziakiem nie dawałem żadnej foli tylko zostawiłem rodzimy piach. Teraz mam w jednym pomieszczeniu w piwnicy zostawiony otwór prostokątny na ukrycie w posadzce pompy do wyrzucenia wody z pralni. W otworze na dnie ciągle rodzimy piach - wody nie widać, ale będę całą zimę sprawdzał regularnie. Na ławach mam podwójną warstwę papy na lepiku (na zimno), później warstwa z bloczka betonowego (wysokość 14 cm) i jeszcze raz warstwa papy. Także mam teraz dwie warstwy papy jako izolację poziomą; jedna na poziomie chudziaka, a druga 15 cm wyżej. Niestety, ale podczas prac wystające poziomo warstwy papy uległy uszkodzeniu, poszarpały się itp. Jedynym sposobem na połączeni ich z izolacją na chudziaku byłoby zastosowanie papy i zgrzanie jej do warstw poziomych wystających z muru. W ten sposób miałbym w miarę szczelną izolację. Myślę, że folią nie uszczelniłbym w ten sposób, chyba, że wystarczy wywinąć folię z 15 cm na ścianę i już. Pytanie czy jest sens przy takim gruncie stosować wersję z papą, czy wystarczy folia? Jeśli chodzi o ogrzanie papy rurkami to nie raczej się tego nie obawiam ponieważ: 1. Na papę dałbym 10-15 cm styro i nie sądzę, że warstwa styro przepuści ciepło w dół w kierunku papy. 2. Nawet jeśli ciepło dotrze do papy to pamiętajmy, że ogrzewanie podłogowe prawidłowo zaprojektowane i wykonane ma na zasilaniu wodę o temp. 35-37*C, a więc jest to woda o temp. ludzkiego ciała, zakładając że całe 37*C przedrze się w dół do papy przez warstwę 10 cm styro. 3. Nie sądzę 37*C rozgrzało papę do tego stopnia, że zaczęłaby wydzielać jakieś związki chemiczne. gdyby tak było to pewnie nie można by jej zbyt długo trzymać w rękach. Pozostaje sprawa lepiku, być może ten lekko podgrzany coś wydziela? Ale czy 37*C wystarczy żeby go podgrzać. Może jakiś fachowiec się wypowie? Mój grunt: [ATTACH=CONFIG]232233[/ATTACH] Czy ktoś może doradzić? Papa, czy folia w sytuacji opisanej w cytacie powyżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 20.02.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 trochę "wody" upłynęło znów, teraz ja stoję przed kolejnym dylematem --- 100% podłogówka, dom bez piwnic, grunt mieszakny trochę gliny trochę piachu... jak miałem fundamenty po obfitych deszczach woda w wykopie szybko nie schodziła... teraz się zastanawiam czy dawać papę na chudziak... pod chudziakiem (ok10cm) piasek zagęszczony, do tego studnia chłonna głęboka na 4,5m drenaż opaskowy . studnia suchutka, przy opadach drenaż ściąga wodę ale jest jej bardzo mało. Poziom chudziaka jest jakieś 20cm wyżej od gruntu... jest sens dawać papę ? jedni polecają inni mówią że wystarczy sama folia, jeśli folia to zwykła budowlana czy jakaś specjalna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 21.02.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 trochę "wody" upłynęło znów, teraz ja stoję przed kolejnym dylematem --- 100% podłogówka, dom bez piwnic, grunt mieszakny trochę gliny trochę piachu... jak miałem fundamenty po obfitych deszczach woda w wykopie szybko nie schodziła... teraz się zastanawiam czy dawać papę na chudziak... pod chudziakiem (ok10cm) piasek zagęszczony, do tego studnia chłonna głęboka na 4,5m drenaż opaskowy . studnia suchutka, przy opadach drenaż ściąga wodę ale jest jej bardzo mało. Poziom chudziaka jest jakieś 20cm wyżej od gruntu... jest sens dawać papę ? jedni polecają inni mówią że wystarczy sama folia, jeśli folia to zwykła budowlana czy jakaś specjalna ? Jak zdecydujesz się na papę to tylko tą grubą termozgrzewalną. A jak folia to budowlana gruba dla pewności podwójnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 22.02.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 problem w tym że mimo tylu przeczytanych informacji sam dalej nie wiem czy warto wydawać bądź co bądź sporo więcej na papę czy pozostać przy trochę grubszej foli ... tak samo jak z wylewkami zwykłe vs anhydryt ... co etap to milion wątpliwości a gotowych rozwiązań brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 22.02.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 problem w tym że mimo tylu przeczytanych informacji sam dalej nie wiem czy warto wydawać bądź co bądź sporo więcej na papę czy pozostać przy trochę grubszej foli ... tak samo jak z wylewkami zwykłe vs anhydryt ... co etap to milion wątpliwości a gotowych rozwiązań brak To fakt że dobra papa kosztuje. Tez miałem ten dylemat tylko ze u mnie w piwnicy i dlatego w końcu wybrałem papę. Chociaż teren mam suchy. Weź pod uwagę jedno: tego juz nigdy nie zmienisz jakby coś było nie tak. Papę przynajmniej będziesz miał do czego przygrzac - chodzi mi o połączenie jej z papą jaką pewnie masz pomiędzy bloczkami fundamentu na poziomie chudziaka. A do czego tą folię przykleisz? A przecież izolacja musi mieć ciągłość bo inaczej nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Marian 23.02.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Wszystkie materiały występują w różnych wersjach jakościowych, dlatego w zależności od wybranego sposobu wykonania izolacji radziłbym o analizę wybranego materiału a raczej właściwości jakimi się cechuje. Bez robienia pseudoreklamy - patrzcie co kupujecie bo czasem człowiek dzisiaj zaoszczędzi kilkanaście złotych a wpłynie to w znaczny sposób na cały czas użytkowania budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 23.02.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Wszystkie materiały występują w różnych wersjach jakościowych, dlatego w zależności od wybranego sposobu wykonania izolacji radziłbym o analizę wybranego materiału a raczej właściwości jakimi się cechuje. Bez robienia pseudoreklamy - patrzcie co kupujecie bo czasem człowiek dzisiaj zaoszczędzi kilkanaście złotych a wpłynie to w znaczny sposób na cały czas użytkowania budynku. W przypadku papy vs. folia nie rozmawiamy o kilkunastu złotych ale o jakimś tysiącu (zależy jaka powierzchnia). Natomiast zgodzę się że teraz zaoszczędzisz ale jak coś będzie nie tak to już nie poprawisz. Kup papę, a oszczędności poszukaj w wyposażeniu łazienki albo kuchni tam zawsze po latach możesz pozmieniać. Znam takich co budując niemalże gwoździe prostowali po szalunkach, a później lampkę nad lustro za 1500 złotych kupowali. No ale lampkę to znajomi widzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.02.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Znam takich co budując niemalże gwoździe prostowali po szalunkach, a później lampkę nad lustro za 1500 złotych kupowali. No ale lampkę to znajomi widzą... Kurcze, więc moi znajomi i u Ciebie się budowali? Papa, tylko to jest najlepszą izolacją chudziaka, żadna folia szczególnie na tak nierówną i ostrą powierzchnię. Można oczywiście zastosować folię do oczek wodnych , ale kogo na nią stać dawać na chudziak, zapewne tylko producenta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 23.02.2015 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Kurcze, więc moi znajomi i u Ciebie się budowali? Papa, tylko to jest najlepszą izolacją chudziaka, żadna folia szczególnie na tak nierówną i ostrą powierzchnię. Można oczywiście zastosować folię do oczek wodnych , ale kogo na nią stać dawać na chudziak, zapewne tylko producenta. Pozdrawiam . Tak druciarzy nie brakuje. Ale na koniec jakiś najnowszy TV lub podłoga z drewna egzotycznego bo to przecież goście widzą a wracając do tematu kolego marnon to moim skromnym zdaniem na razie nie jesteś na etapie, w którym powinieneś szukać jakiś znacznych oszczędności. Jak możesz to nie oszczędzaj tam gdzie już nigdy w życiu nie będziesz mógł nic poprawić. A co do pytania o wylewki, chociaż to nie ten wątek. Anhydryt szybciej się nagrzewa i szybciej oddaje ciepło. Będziesz miał podłogówkę? Jeśli nie to chyba nie ma powodu do anhydrytu. Jeśli tak to masz następne pytanie; chcesz żeby posadzka szybciej ciepło oddawała? Ja mam 100% podłogówki i wręcz przeciwnie - zależało mi na tym żeby posadzka jak najdłużej ciepło trzymała i dlatego wybrałem wylewki cementowe. Ja innych "zalet" anhydrytu nie znam, ale z chęcią poznam. Sam nie jestem fachowcem, dlatego moje opinie "skrzyżuj" jeszcze z kimś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 23.02.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 oszczędność to nie argument jeśli chodzi o ten etap, z faktów bądź mitów naczytałem się o papie że :- reaguje ze styropianem ( jakieś substancje w papie, rozpuszczalniki itp)- warto dać jak jest wysoki poziom wód gruntowych - na papę i tak trzeba dać folię - papa przy podłogówce potrafi być wyczuwalna podczas ogrzewania forum ma to do siebie że jeden uważa że ma rację , kilka innych osób to powtórzy doda od siebie i niezły zamęt się robi... szukam raczej jakiegoś wypośrodkowania... jaką papę polecacie ? na parterze mam ok 100m2 podłogi... ja robię podłogówkę w całym domu łącznie z garażem, a o wylewkach anhydrytowych myślę tylko ze względu na to że mam planowane tylko 10cm styropianu pod podłogówką na parterze co jest obecnie trochę mało, przy anhydrycie mogę dac więcej izolacji bo jest tej wylewki mniej ok 4-5cm ... pytanie czy nie lepiej dać lepszy styropian a zwykłą wylewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.02.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 ....jaką papę polecacie ? na parterze mam ok 100m2 podłogi... . Sam zastosowałem V60 S24 Szybki Profil SBS - Icopala, czy dobrze to się okarze po latach, zastosowałem na tą papę również folię oddzielając ją od styropianu czemu ? bo też się naczytałem, a koszt niewielki. U mnie również 100% podłogówki - nic nigdy czuć nie było tą papą nawet jak grzałem na maxa. Fakt czuć papą jak się ją układa, wszak palnik ją topi i w taki sposób uzyskuje się połączenie . Po ok 3 dniach i wywietrzeniu sama w sobie już nie śmierdziała. Bardziej czuć było tynk na ścianach. Układałem na 168 m2 całość w dwóch etapach przed (łącząc izolacje poziomą ścian i posadzkę) i po tynkowaniu(chudziak). Układanie zajęło mi 18 godzin. Folię rozkładałem ok 4 godzin. O wylewkach niewiele mogę powiedzieć, ale w Twoim przypadku zastosował bym jak najlepszą i najgrubszą izolację termiczną masz niewiele miejsca więc zapewne rozważał bym również wylewkę anhydrytową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 23.02.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Sam zastosowałem V60 S24 Szybki Profil SBS - Icopala, czy dobrze to się okarze po latach, zastosowałem na tą papę również folię oddzielając ją od styropianu czemu ? bo też się naczytałem, a koszt niewielki. U mnie również 100% podłogówki - nic nigdy czuć nie było tą papą nawet jak grzałem na maxa. Fakt czuć papą jak się ją układa, wszak palnik ją topi i w taki sposób uzyskuje się połączenie . Po ok 3 dniach i wywietrzeniu sama w sobie już nie śmierdziała. Bardziej czuć było tynk na ścianach. Układałem na 168 m2 całość w dwóch etapach przed (łącząc izolacje poziomą ścian i posadzkę) i po tynkowaniu(chudziak). Układanie zajęło mi 18 godzin. Folię rozkładałem ok 4 godzin. O wylewkach niewiele mogę powiedzieć, ale w Twoim przypadku zastosował bym jak najlepszą i najgrubszą izolację termiczną masz niewiele miejsca więc zapewne rozważał bym również wylewkę anhydrytową. Pozdrawiam Tez mam papę pod posadzka z ogrzewaniem podłogowym w piwnicy. Tez jakis Icopal tylko nie pamiętam modelu, ale taka gruba byla 5mm. Co prawda wprowadzam się za ok. 3-4 tyg. ale grzeje już od października i jestem tam codziennie i nic nie czuję. Miałem ten sam dylemat ale: - co do reakcji ze styropianem to dałem na papę folię budowlaną i to podwójnie - co do zapachu pod wpływem temp. to wytłumaczyłem sobie to tak ze temp. wody w podłogowce to max 36 stopni, czyli tyle co temp mojego ciała a dotykałem papę i nic się z nią nie działo . No i trzeba pamiętać że rurki podłogówki od papy oddziela jeszcze styropian który z tych 36 stopni do papy niewiele już przepuści. Ciepło pójdzie raczej do góry. Co do styropianu z lepszą lambda to ja tak zrobiłem właśnie w piwnicy. Dałem szary 0.031 10cm. Producent zapewniał ze się nadaje ale wyraźnie było czuć ze się uginał dużo bardziej niż zwykły podłogowy , (lambda =0.044) który zastosowałem na wyższych kondygnacjach. No ale na razie wylewki się nie zapadają wiec pewnie ten szary faktycznie się nadawał. Musisz to dobrze sprawdzić jak będziesz dawał grafitowy w posadzkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 23.02.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Sorki. Mój post powyżej był oczywiście do marnona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 23.02.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 na forum polecali taki Austrotherm podłoga premium 031, 80 kps co do papy trochę się tego obawiam, tak jak piszecie lepsza izolacja ale ta cała chemia w tym czy aby nie będzie szkodziła... jak to bywa na każdym etapie można doktorat zrobić będąc laikiem bo czytacz czytasz i czytasz i już nic z tego nie wiesz nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5zymon 23.02.2015 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Dołącze się do dyskusji . Mam ten sam problem papa czy folia. Myślałem żeby całość pomalować dysperbitem i na to położyć 2x folie, zamiast papy. Rzecz w tym że nigdy w życiu nie miałem nic do czynienia z kładzeniem papy nie wiem jak miałbym sobie z tym poradzić, pomalowanie dysperbitem i położenie folii wydaje się z kolei mniej skomplikowane.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.02.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Dołącze się do dyskusji . Mam ten sam problem papa czy folia. Myślałem żeby całość pomalować dysperbitem i na to położyć 2x folie, zamiast papy. Rzecz w tym że nigdy w życiu nie miałem nic do czynienia z kładzeniem papy nie wiem jak miałbym sobie z tym poradzić, pomalowanie dysperbitem i położenie folii wydaje się z kolei mniej skomplikowane.... Pomaluj dysperbitem ok 1m2 chudziaka połóż na nim folię czarną, przyciśnij paczką styropianu. Za 3-4 dni podnieś folię - może to przekona Cię do innego rozwiązania. Czemu szukacie oszczędności tam gdzie ich nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5zymon 24.02.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Pomaluj dysperbitem ok 1m2 chudziaka połóż na nim folię czarną, przyciśnij paczką styropianu. Za 3-4 dni podnieś folię - może to przekona Cię do innego rozwiązania. Czemu szukacie oszczędności tam gdzie ich nie ma? Nie szukam oszczędności, sam papy nigdy nie kładłem a nie wiem gdzie szukać kogoś kto mi ją położy wiesz pomyślałem o rozwiązaniu które mogę*wykonać sam. Z resztą*pod ewentualną papą też jeszcze chciałem sam pomalować dysperbitem. Dysperbit jest na bazie wody z tego co czytałem i nie ma żadnych żrących środków....zniszczy folie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 24.02.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Nie szukam oszczędności, sam papy nigdy nie kładłem a nie wiem gdzie szukać kogoś kto mi ją położy wiesz pomyślałem o rozwiązaniu które mogę*wykonać sam. Z resztą*pod ewentualną papą też jeszcze chciałem sam pomalować dysperbitem. Dysperbit jest na bazie wody z tego co czytałem i nie ma żadnych żrących środków....zniszczy folie? Butla z gazem, palnik za 130 zł i nieco bardziej doświadczony budowlaniec Ci to zrobi. Samemu też nic trudnego właściwie chociaż ja się nie podjąłem bo nie mam zmysłu majsterkowicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.02.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Nie szukam oszczędności, sam papy nigdy nie kładłem a nie wiem gdzie szukać kogoś kto mi ją położy wiesz pomyślałem o rozwiązaniu które mogę*wykonać sam. Z resztą*pod ewentualną papą też jeszcze chciałem sam pomalować dysperbitem. Dysperbit jest na bazie wody z tego co czytałem i nie ma żadnych żrących środków....zniszczy folie? Nie zniszczy folii, ale położenie papy szczególnie termozgrzewalnej jest niczym innym jak układaniem chodników w mieszkaniu, tak jak kolega wspomniał butla , palnik i można samemu ułożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts