HRE 22.08.2003 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 W projekcie mam ścianę BK 25cm postawioną symetrycznie na murze fundamentowym z bloczków 38 cm. Chcę przenieść ocieplenie muru z wewnątrz, jak jest w projekcie, na zewnątrz. Jeśli będzie symetrycznie to ocieplenie muru 5cm zlicuje mi sie z ociepleniem ściany 12 cm. Mogę dać na ścianę 16 cm ale wtedy będzie wystawac tylko 4 cm.Co mówi teoria na ten temat? Proszę o posty od tych którzy mają (jeżeli mają) ścianę ustawioną niesymetrycznie na murze fundamentowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 23.08.2003 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2003 Nie musi. Ale decyduje o tym konstruktor. U mnie w garażu 3 ściany idą symetrycznie względem osi fundamentu, a jedna jest celowo przesunięta. Nawet jednak archirtekt nie wiedział czemu - tak kazał konstruktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 24.08.2003 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Nie musi. Osie budynku nie muszą się pokrywać z osiami muru (na moim projekcie miałem osie konstrukcyjne). PAMIĘTAJ O STOPACH I DŁUGOŚCIACH BELEK STROPOWYCH czasami pare centymetrów zmienia o cały moduł długość belki. To z kolei może powodować komplikacje przy stropie. Pogadaj z kierownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts