Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie do wszystkich tych, którzy mają kotłownie na paliwo stałe (ekogroszek, drewno itp.) w domu (nie w piwnicy, nie w garażu, tylko jako wydzielone pomieszczenie w domu).

Czy macie jakieś specjalne drzwi pomiędzy kotłownią a resztą domu? Czy czuć w domu zapachy dolatujące z kotłowni? Jak się np. otwiera piec to zawsze trochę dymu wydostanie się do pomieszczenia. Czy czuć to w pozostałej części domu?

Pytam, bo zastanawiam się nad wydzieleniem jednego pomieszczenia na kotłownie, a moja małżonka obawia się tego, że będzie "śmierdziało" i że dym będzie przedostawał się do domu.

Jak to jest?

https://forum.murator.pl/topic/95180-pytanie-do-maj%C4%85cych-kot%C5%82ownie-na-paliwo-sta%C5%82e-w-domu/

miedzy kotłownia a reszta domu mam jeszcze garaz...wiec nawet jak troche nasmrodze to w garazu a w domu juz nie. wazne jest tez zeby miec z kotłóowni drzwi na zew zeby ewentualnie szybko wywietrzyc i nie nosic opału przez dom.

Aktualniemieszkam w domu w którym pomiędzy kotłownią a resztą domu jest pomieszczenie gospodarcze(coś jakby garderoba). Niestety najczęściej drzwi do tego pomieszczenia nie są zamykane :oops: i czasem zdarza się, że dym (choć z regóły w małych ilościach) przedostanie się do reszty domu. Jedno jest jednak pewne, że gdy zdaża się większy "wypadek" z zadymianiem te kolejne drzwi zdecydowanie ratują.

Dla mnie takie pomieszczenie to konieczność.

Szukając projektu zdecydowanie zwracałam uwagę na możliwość oddzielenia tradycyjnej kotłowni od reszty domu (ale absolutnie bez żadnych piwnic).

W moim budującym się domu pod schodami znalazło się pomieszczenie "przejściowe" w nim drzwi do kotłowni i przejście do garażu.

To naczym mi jeszcze zależało to by przy tradycyjnej kotłowni na paliwo stałe tym małym przejściu znalazł się jeszcze kącik na umywaleczkę.

Z drugiej strony w salonie mam zaplanowany kominek a z tamtąd też może się nadymić a nie przewiduję go niczym odgradzać :wink:

Dzięki wielkie. A czy kotłownia na paliwo stałe może być w nieogrzewanym pomieszczeniu (np. na tyłach nieogrzewanego garażu)? czy to, że piec stoi w nieogrzewanym pomieszczeniu nie spowoduje jakichś istotnych strat ciepła itp.?

Dzięki,

Kotłownia może być w pomieszczeniu nieogrzewanym. Wskazana jest jednak izolacja termiczna ścian zewnętrznych aby ograniczyć straty ciepła. Ogrzewanie kotłowni może je tylko powiększyć jako i komfort cieplny placza.