Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece akumulacyjne - ostatnie rachunki za prąd

ossy

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie do osób ogrzewających swoje domy mieszkania przy pomocy piecy akumulacyjnych. Otóż wlasnie otrzymałam kosmiczny rachunek za energię i zastanawiam się czy to nie jakaś pomyłka, czy rzeczywiście tyle naciągnęłam prądu.

Parę szczegółów:

- Mieszkanie 80 metrów2,

- 4 nowe (z lutego br.) piece akumulacyjne dynamiczne Dimplex o łącznej mocy 12 kilowatów.

- W całym mieszkaniu nowa istnalacja elektryczna (3-fazowa) robiona podczas remontu odbiór styczeń 2008

- Nowy licznik eletroniczny (z lutego br.

- Przeplywowy ogrzewacz wody 24 kW

- 9m2 maty grzewczej 100W/m

- Dwie taryfy (nocna i dzienna) G-12

Oczywiście czajnik elektryczny, pralka, lodówka, (kuchenka nie - mam gazową).

I rachunek za okres od 19 listopada br do 29 stycznia na kwotę 1595zł!

W tym zużucie

- noc: 5235 KWh,

- dzień 953 KWh

W rozbiuciu ze względu na podwyżke do 1 stycznia było to 3244 KWh (noc) - 44 dni i 1991 KWh noc od 2 stycznia do 29 stycznia za 28 dni (nocy)

Po próbach wyliczenia daje to że przez 8 godzin nocy zużywam każdej nocy 73,72 KW!

Czy to normalne? Jakie zużycie jest u Was? Wydaje mi sie, że coś jest nie tak. Zareklamowałam dziś ten rachunek, bo wydaje mi sie, że to za udże zużycie i czekam co wymlyśli energetyka.

Zima łagdna, temperatura w mieszkaniu 19 stopni (nie grzejemy wiecej).

Poprzednie rachunki, grzejemy od 1 paździenika za dwa miesiace (a był to okres od 24.09 do 19 listopada) otrzymałam rachunek na kwotę 766, 16 zł. Wskazanie licznika wówczas było noc 2072 KWh, dzień 649 KWh.

W okresie letnim rachunki za prąd wynoszą 180-200 zł.

Jakie są Wasze opłaty za domy mieszkania ogrzewane przy pomocy piecy akumulacyjnych? A może ja przesadzam? Prosze o poradę. Wcześniej mieliśmy inny rodzaj ogrzewania podczas zmiany na elektryczne (na gazowe nie mogliśmy) mówiono nam, że będziemy płacić około 300 zł miesięcznie. Skąd więc nagle ta kosmiczna różnica?

pozdrawiam

ossy

Wydaje się realne, chociaż pytanie jak ocieplony jest budynek, kubatura, okna itp.

Przy zużyciu 5235 kWh w 72 dni daje średnie obciążenie 8,19 kW w ciągu 8+1h taryfy nocnej.

Jak piszesz masz moc pieców 12kW, wygląda na to że grzeją 2/3 czasu w ciągu 2 taryfy.

Podajesz zbyt mało informacji: jaki budynek, stare - nowe budownictwo, jak ocieplony, jakie okna, jaka temperatura w mieszkaniu, czy piece grzeją tylko w 2 taryfie ?

Pozostaje jeszcze przepływowy ogrzewacz wody... temat rzeka

Pozdrawiam

Niestety, macie racje. Niestety piszę, bo przez moment pozostawał cień nadziei ze moze z licznikiem coś nie tak. Tymczasem po dwudniowej obserwacji wychodzi, że najwięcej szarpie nam przepływówka.

Dzieki serdecznie za wszytskie odpowiedzi.

A mieszkanie w starej poniemieckiej willi. Niestety, nieocieplonej.

• 1 month później...

Dom 130 m, 5 miesiecy temu skonczony. W calosci zrobiony w fabryce /prefabrykowany/, szczelny, cichy i moim zdaniem cieply. Ogrzewalem komikiem /rozprowadzenie + rekuperacja/, drewna kupilem za 250 zl i jeszcze mi go zostalo. Rozpalam o 15-16 i dorzucam mocno przed 22, w dzien sie wygasza.

Ale z pradem mam klopot, glownie z powodu nie dokonczenia tematu z energetyka, czyli wciaz wg taryfy budowlanej.

Kuchenka+piekarnik = prad

Akwarium 700l osprzet + oswietlenie = prad

Podlogowki w lazienkach i kuchni = prad

Boiler 150l = prad

Piece akumulacyjne Dimplex, wlaczone kilka razy, bardziej z ciekawosci = prad

najpier 1000

2 rachunek 2000

Dopiero zamierzam sie wziasc za przelicznie co ile mnie kosztuje, chociaz nie bardzo wiem jak sie za to brac.

Przy tegorocznej zimie (dość słabej) i codziennym popołudniowym paleniu w kominku (bez DGP) za okres od 6.09 (założono mi licznik dwutaryfowy) do 4.03 (ostatni rachunek) zapłaciłem 2 250 złotych. Temperaturę w domu "na prądzie miałem od 19 stopni (nasza sypialnia) do 21 stopni (pokoje dzieci). Reszta domu miała 20 stopni. Po rozpaleniu w kominku temperatura parteru wzrastała do 24 stopni.

Z mojego skromnego doświadczenia mogę stwierdzić, że ekonomicznie model mieszany (kominek/prąd) się sprawdził. Ale jeżeli ceny drewna będą dalej tak rosły to za 2 - 3 lata dołożę ze dwa piece aku i palił będę tylko w dni wolne (cokolwiek by nie mówić jest to kłopotliwe). Ponad to wg mnie połowa sukcesu to sterowniki i programatory w domu (mam ich chyba 12) i w miarę możliwości dyscyplina przy korzystaniu z II taryfy.