Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosztorys - realny czy zachecający

Gość dododo

Recommended Posts

Gość dododo

to jaki sens ma secobud ?

chyba jakos odzwierciedla ceny budowy ?

Pozatym od IV kw 2007 teraz wszystkok potanialo, bloczki, sal,styrop, o robotnikow jakby latwiej nawet chodza i sie pytaja kiedy zaczynamy ...

mam wrazenie ze w zeszle lato bylogorzej

Wg mnie jakieś 250 tys PLN i dużo swojej pracy. Dlaczego? Banki przyjmują po ok. 2 tys. PLN (minimum) za m2 pow. użytk. do kosztorysu przy kredytach hipot. , bynajmniej w kuj - pom. Dodaj do tego 10 % swoich środków. Wychodzi ok. 250 tys PLN. A kosztorysy dla Banków są w miarę realne.

173 tys? no chyba ze wszystko robisz sam, pustak zuzlowy, blacha na dach, panele po 17zl/m2 w promocji itd. to moze sie udac. Ale tak normalnie to nie ma szans. To sa takie fajne kosztorysiki zeby przyciagnac i przekonac klienta, a jak zaczniesz budowe i przejedziesz sie do hurtowni to sobie pglad zweryfikujesz. Moj dom mial kosztowac 220tys max bez wykonczenia poddasza - tak sobie zalozylem a teraz to sie modle zeby mi 270tys starczylo - czyli ponad 20% wiecej.

Niestety kosztorysy mają wielkie wady i jeśli nie będzie napisane, że jest realny to niestety możesz zapomnieć o tym, że się w danej kwocie zmieścisz. Pomyślmy inaczej praca koparki 10 minut i podana cena za pracę koparki 20 zł (tak przykładowo mówię). Powiedz kto przyjedzie z koparką żeby zarobić 20 zł? Na dzień dobry jest 300zł. Kosztorys to możesz sam zrobić wspomagając się tym co na stronie i zobaczysz dopiero różnicę. Takii kosztorysy to jak mówić że mam "firmę" co mi wybuduje m2 za 1000zł.

Gość dododo
dostalem kosztorys wykonawczy tego budynku no i wychodzi na materialy 114 tys brutto , najdrozszy jest strop 5000,mury 12000,dachowka 6000,beton razem 10 000, bloczki 4000,dreno 6000, reszta to drobnica 70 za wykonanie chyba nie najgorzej 30tys surowy zamkniety

dostalem kosztorys wykonawczy tego budynku no i wychodzi na materialy 114 tys brutto , najdrozszy jest strop 5000,mury 12000,dachowka 6000,beton razem 10 000, bloczki 4000,dreno 6000, reszta to drobnica 70 za wykonanie chyba nie najgorzej 30tys surowy zamkniety

buduj - za taką cenę to i 20 domków - sprzedaż będziesz ustawiony do końca życia

Gość dododo

Fajny masz dziennik budowy, zauwazylem ze lales beton bezposrednio do wykopu , mi bardzo tego odradzaja , ale murarz mowi ze to to samo w tlumaczeniu :), co do kosztorysu to wiem ile chce murarz , nie wiem jakie moga byc haki w czasie budowy, skoro z kosztorysu wynika 170 a praktycy wierdza ze 350 najmniej to jest to zbyt duza rozbieznosc ,

szkoda ze w Twoim dzienniku budowy nie ma materialu ktory kupowales na poszczegolnych rtapach,

dododo

zrozum

ja nie jestem twoim wrogiem i nawet cię nie atakuję - ale jezeli chcesz zbudować stan surowy zamknięty za 30k a na rynku są takie domki po 300 tys to zbuduj ich 20 i zarobisz kupę kasy. Każdy z tego forum co zaczął budowę w 2007 w maju czy czerwcu (tak jak ja) powie ci że te wyceny to bzdura. Kosztorysy nie zawierają całej masy potrzebnych rzeczy i są skopane tak jak gotowe projekty.

PS

Beton na ławy lałem bezpośrednio do ziemi - widzisz jakieś przeciwskazania? Lałem w czerwcu - temp ok 35 stopni - grunt spójny.

Gość dododo

przepraszam jak moj mail wydal Ci sie pretensjonalny,

chce sobie przed rozpoczeciem poukladac w glowie, orientowalem sie ile koparka za humus i wykopy =500, za 10m3 b20 =3000 za 500kg stali zbrojeniowej 1000 papa na izolacje to szczegol, hudziak nastepne 3000 , pustaki 10000 strop tez 10000 nadproza 2000 cement 1000,wieniec 2000 wiecej do stanu przed wiezba nie moge znalezc a fachowiec chce 100 za m2 ? co jeszcze moge potrzebowac do stanu otwartego przed konstrukcja wiezby ? to dopiero 30 000material i 10000 robota ,na dach 40000 starczy, reszta wewnatrz sukcesywnie stolarka moze 20000

Projekty gotowe rzeczywiscie nie sa praktyczne, duzo niepotrzebnego udziwnienia,caly czas bede sie upieral ze dachy plaskie sa duzo latwiejsze,szybsze i tansze w wykonaniu , czy ladniejsze - kwestia gustu

spoko

a gdzie pospółka

piasek do murowania i kamyczek

bloczki M6

styropian do ocieplenia fundamentów

dysperbit

drewno na szalunki

stemple

taras i wejście do domu (drewno, piasek, pospółka, beton itd)

kominy (bo chyba zamierzasz mieć jakiś komin)

to tak na szybko - bez kosztów pracy w materiale to ok 20-30 tys

A tak poważnie to

koszty dzisiaj rozkładają się mniej więcej tak

- stan surowy zamknięty z papą - ok 800 zł /m2 pow całkowitej

- stan developerski (czyli instalacje, tynki itd) - łącznie ok 1600 zł/m2 pow całkowitej

- wyposażenie .... kwota x - wbrew pozorom spora sumka

każda zmiana typu - chcę mieć deskowany dach i dachówkę ceramiczną to kwota ok 10-15 tys, lepsze okna, drzwi itd - każda zmiana to koszt a w skali budowy to dziesiątki tysięcy złotych

Chcesz tanio - kup kosztorys - kup wszystko na budowę - dogadaj się z budowlańcami i na wszystkie etapy i do dzieła.