Gość dododo 31.01.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 a gdzie pospółka fakt tego nie liczylem ale 1000 starczy piasek do murowania i kamyczek bloczki M6 no tu dodatkowo 5000 styropian do ocieplenia fundamentów fundament nie ocieplam , mam zamiar podloge podwyzszyc i godze sie na mostek dysperbit to kilkaset zlotych drewno na szalunki zastanawiam sie nad stropem zeranskim nie ma szalunkow , nadproza tez gotowe , wience to 1m3 starczy desek stemple przy zeraniu niepotrzebne taras i wejście do domu (drewno, piasek, pospółka, beton itd) drewna nie bedzie betonu i owszem kilka m3 kominy (bo chyba zamierzasz mieć jakiś komin) kominy to ksztaltki kominowe ceramiczne w scianie nosnej, od poziomu wywiewki, kominow dymowych nie przewiduje , generalnie zero cegiel , tylko ceramiczna ksztaltka kominowa 20x20 od stropu nad parterem w gore, na zewnatrz cegla klinkierowa ale to tez 1000 , robocizna wchodzi w stan surowy tak wogole to mysle nad projektem indywidualnym , moim zdaniem plaski dach jest znacznie tanszy od dwuspadowego , w wykonaiu znacznie krotszy czas - same plusy , u niektorych wzbudza kontrowersje i kojarzy sie z minionym okresem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 31.01.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 tak wogole to mysle nad projektem indywidualnym , moim zdaniem plaski dach jest znacznie tanszy od dwuspadowego , w wykonaiu znacznie krotszy czas - same plusy , u niektorych wzbudza kontrowersje i kojarzy sie z minionym okresem dododo, do tego momentu bylo prawie OK, ale jak doszedlem do powyzszego to szczerze sie zadumalem .... z twoich postow wyczuwam - ale moze sie myle - ze twoj budzet raczej nie bedzie rozbuchany, a tu nagle piszesz o projekcie indywidualnym. do tego z plaskim dachem. to co wydasz u architekta, lepiej wlozyc w chocby dwuspadowy dach zamiast plaskiego, ktory nota bene wcale nie musi byc drozszy. poza tym sprawdz, czy na swojej dzialce mozesz budowac dom z takim dachem (WZ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 31.01.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 dodo nie chcę cię dołować - ale pospółka 1000 ?kominy 1000? kamyczek, piasek do murowania i bloczki M6 to lekko 10 tys - łącznie na całą budowę - taras i wejście do domu to w zależności od wielkości licżę że będziesz miał raczej małe - 5 tyskominy 5 tys - jak nie będziesz wydziwiał ? itd liczysz tak jak każdy przed budową - podstawowy materiał + robocizna. Tylko że podstawowy materiał to 70% kosztów o ile nie wydziwiasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 31.01.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Dodam moze wylewki, tynki....?Zapomne o ogrodzeniu...Media? Tu juz przesadzilem.... Projekt indywidualny -> spokojnie 6 mcy Plaski dach - osobiscie jestem za, ale moj urzad mnie prawie za niego zlinczowal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 31.01.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 powoli tworzy sie kolejny watek, gdzie parę osob przekonuje - slusznie zreszta - ze nie da sie wybudowac i wykonczyc domu bez odpowiedniej gotowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 31.01.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Budowałem z firmą - wiec pewnie narzut rzedu 10-15%.Za dom podobnej wielkosci 105 m2 pow zabudowy, 160 m2 pow calkowitaplacilem w 2007 roku w stanie surowym otwartym 143.000 zl all inclusice(robota, materialy, geodeta, kierownik, tarasy 16 m2 + 6 m2, woda w budynku).Przyjmujac ze o tyle w ciagu roku zdrozało ile firma ze mnie sciagnełamozna przyjac ok. 900 zl/m2 stanu surowego z dachowka i 1800 zl/m2 stanu pod klucz - ale mowimy o powierzchni całkowitej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość dododo 03.02.2008 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 to z kolei swiadczyloby ze kosztorys jest realny , 110m2 x 1800 = 200tys , w stanie pod klucz , w rejonie trojmiasta takie domy developerzy wystawiaja w promocji po 450 tys z dzialka 200m2 , i to w stanie develop czyli bez ostatnich 40tys na wykonczenie skromne , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 03.02.2008 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 to z kolei swiadczyloby ze kosztorys jest realny , 110m2 x 1800 = 200tys , w stanie pod klucz , w rejonie trojmiasta takie domy developerzy wystawiaja w promocji po 450 tys z dzialka 200m2 , i to w stanie develop czyli bez ostatnich 40tys na wykonczenie skromne , tylko że ty masz dom 130 m2 + tarasy czego nie liczysz - ale się nie dziwię - sam robiłem tak samo. NIc się nie bój - jak zaczniejsz to skończysz i takiej dewizy się trzymaj. ważne abyś za pieniądze które masz dociągnął do pełnego stanu developerskiego czyli takiego jak kupujesz mieszkanie w bloku. Resztę sobie można robić etapami przez jakiś czas a dom już masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 04.02.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Trafilem na fajny wątek i jakbym nie przeczytał go w całosci to pomyślałbym że to mój wątek z przed kilku miesięcy kiedy przymierzałem się do budowy i liczyłem wszystko dokladnie tak jak DODO który sam stara sie uwierzyć w to ze uda mu sie wybudować za te pieniądze podane w kosztorysie.Ja również myślałem że wyliczę wszystko i doliczę parę tysiecy na nieprzewidywane koszty a realia są dla mnie porażające,aktualnie jestem w połowie drogi do deweloperki i wydałem już dokładnie 289456 zł a zo0stało mi jeszcze tynki i wylewki na dole,zrobienie kotłowni,wykonanie schodów wewnętrznych,rozlożenie podłogowki na dole i parę grzejników na górze,kominek,drzwi garażowe i wejściowe i tarasy na zewnątrz a to dopiero jest do stanu deweloperskiego a gdzie wykończeniowka?łazienki,oswietlenie,tynki zewnętrzne( nie piszę o zagospodarowania podwórka bo przecież do domu można dojść w cholewiakach)a plytki ,podlogi, nie piszę tu już o sufitach podwieszanych bo bez nich mozna sie obejsć ale jeśli sie mówi o kosztach pod klucz to trzeba też doliczyć jaką kuchnie,nie mam pojecia jak ty to zrobisz ale ja chcialbym bardzo zobaczyć te domy wybudowane pod klucz za 173000 mój jeast nie za duży LIBRA w kosztorysie pisało 370k pod klucz a ja nie wiem czy zmieszczę się w 480000 i to by było na tyle a ty Dodo licz dalej i utwierdzaj sie w przekonaniu że ci wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts