Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin ze zwykłej cegły - otynkowany ???

Recommended Posts

Szanowni forumowicze, zwracam się z prośbą o opinie na temat mojego poysłu:

ponieważ mam dość duże kominy, nad dachem wchodzi mi około 800 szt. cegły klinkierowej. Pomnożywszy to przez 1,71 za szt. daje kwotę 1368 PLN , doliczając zaprawę do klinkieru + robociznę zamkne się pewnie w kwocie około 2000 PLN. Jak na kominy ponad dachem to chyba trochę duża kwota, pomyślałem więc żeby zrobić kominy w całości z cegły pełnej ( wewnątrz oczywiście odpowiednie wkłady do gazu oraz kominka ) a następnie całość otynkować na cienkim styropianie w kolorze elewacji lub cokołu ???

Co o tym myślicie - czy to jest jakaś alternatywa - czy to ma sens ??? :o

Czas mnie strasznie goni - muszę już ewentualnie zamawiać klinkier !!! :lol:

jaka jest różnica cenowa ? Czy podana cena dotyczy klinkierówki pełnej czy dziurawki ?

Ale jednak mimo wszystko sugerowałbym klinkier. W przypadku tynkowanego komina to jest po prostu komin i nic więcej. W przypadku komina z klinkieru opróćz jego oczywistej funkcji ma jeszcze jedną dodatkową - dobrze zrobiony jest ozdobą domu a to nie jest bez znaczenia :)

hejka ...ja powiem tylko tyle ...cegla pelna kosztuje ok. 1 pln ...ja kupilem klinkier dziurawke za 1.10 ..legalnie na fakture .....fakt II gatunek ...ale roznicy zadnej ...miala byc niby poobijana ...ale nie byla ..wiec warto poszukac ..z tego co dowiedzialem sie ..jesli kilka cegiel na palecie jest utluczonych to producent obniza cene calej palety i daje ja w II sorcie...poszukaj ..przy takiej ilosci oplaca sie ....ja wzielem 3 palety...;-)

hejka ...ja powiem tylko tyle ...cegla pelna kosztuje ok. 1 pln ...ja kupilem klinkier dziurawke za 1.10 ..legalnie na fakture .....fakt II gatunek ...ale roznicy zadnej ...miala byc niby poobijana ...ale nie byla ..wiec warto poszukac ..z tego co dowiedzialem sie ..jesli kilka cegiel na palecie jest utluczonych to producent obniza cene calej palety i daje ja w II sorcie...poszukaj ..przy takiej ilosci oplaca sie ....ja wzielem 3 palety...;-)

Ja za cegłę pełną zwykłą 0,45 zł netto natomiast najtansząklinkierową jaką znalazłem to Jopek za 1,20 brutto = róźnica prawie dwukrotna , no i oczywiście jakość Jopka podobno pozostawia wiele do życzenia !!!

Ewentualnie napisz jaką kupowałeś cegłę i gdzie ???

jaka jest różnica cenowa ? Czy podana cena dotyczy klinkierówki pełnej czy dziurawki ?

Ale jednak mimo wszystko sugerowałbym klinkier. W przypadku tynkowanego komina to jest po prostu komin i nic więcej. W przypadku komina z klinkieru opróćz jego oczywistej funkcji ma jeszcze jedną dodatkową - dobrze zrobiony jest ozdobą domu a to nie jest bez znaczenia :)

Jest ozdobą domu, jeżeli się odpowiednio "trafi" z kolorem klinkieru pod kolor przyszłej dachówki, elewacji, cokołu, filarków itp. Przeglądając katalogi, zwróciłem uwagę, że zdecydowana większość projektów ma kominy obłożone takimi samymi płytkami, jak cokół domu. I to wygląda rzeczywiście ładnie. A jaka jest gwarancja, że do klinkierowego komina dobierzemy takie same płytki do oklejenia cokołu? I, że taki komin będzie "grał" z naszą wymarzoną dachówką?

... na komin klinkier i tylko klinkier,

na moim osiedlu jest sporo Gości którzy kombinowali tak jak Ty i po 2-3 latach skuwaja tynk, podklejają jakieś płytki, szpachlują, wiążą sznurkami i patrzą zazdrośnie na kominy klinkierowe.............

na tym akurat nie warto oszczędzać moim zdaniem,

pozdr,

jaka jest A jaka jest gwarancja, że do klinkierowego komina dobierzemy takie same płytki do oklejenia cokołu? I, że taki komin będzie "grał" z naszą wymarzoną dachówką?

? a jaki to problem skoordynować te wszystkie rzeczy za jednym zamachem ? Poza tym jeszcze nie widzialem domu z klinkierowym kominem który by psul ogólny wizerunek domu bez względu jaki by nie byl dach czy cokól. No może przy grafitowej dachówce no ale przy wyborze materialu na komin racze juz każdy ma jakie takie pojęcie o swoim dachu ?