Senser 22.08.2003 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Ciekawy jestem jaka wg. was powierzchnia działki jest optymalna? Nie mam na myśli tu działek które już macie (na zasadzie, czy odpowiada wam powierzchnia działek, które już posiadacie, choć może się tak zdarzyć że właśnie tak jest....że wybraliście taką działkę ponieważ wam odpowiadała...). Chodzi mi o to, że czasami, kiedy kupowaliście działkę, kierowaliście się jej pow. ponieważ ograniczały was śodki finansowe i dlatego (powiedzmy) wybraliście małą działkę. A gdybyście mieli więcej to byście kupili...no właśnie jaką? Nie chodzi mi tu o WYBUJAŁE FANTAZJE !!! tylko o taką optymalną działkę, którą jest takim "akurat" ze względu na to czy na tamto.... Ja sądze że do takich "normalnych" domów to takim optimum jest 1500 m2. Ta powierzchnia, jak sądze pozwala zrealizować na tej działce wiele różnych przydatnych miejsc...letni ogórd, w którym można imprezować, kawałek przyjemnej trawki etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 23.08.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2003 W sumie zgadzam sie z Toba. Moja rzeczywistosc byla taka, ze o wielkosci dzialki, i w rezultacie takze o typie zabudowy, przesadzily finanse. Przy lokalnych cenach ziemi na poziomie € 250 za m˛ nie moze byc inaczej.Gdybym byl bogaczem (nieograniczone zasoby finansowe), to wybralbym dzialke ok 20 ha i odgrodzil sie kawalkiem lasu i wysokim plotem od reszty swiata.Wracajac na ziemie, istotnie, 1500 m˛ to jest wystarczajaco duza przestrzen dla jednej rodziny przy jeszcze znosnych kosztach utrzymania i nie chodzi tu o pieniadze, a raczej o zawracanie glowy z koszeniem, pieleniem, strzyzeniem zywoplotow itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marina123 23.08.2003 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2003 Dokladnie jak Doki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 23.08.2003 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2003 Wg. mnie też optymalnie byłoby mieć ok. 1500 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siewonka 25.08.2003 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Myślę że ok 1200 -1300 taką mamy i naprawdę jest co robić chociaż dom budujemy parterowy i zajmuje dość dużo miejsca to to co zostało to i tak jest dużo. Mozna przy koszeniu się zmęczyć chociaż nie powiem kosić lubię ale nie wiem czy mi za pare lat nie przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 25.08.2003 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Jak dla mnie optymalna działka powinna mieć powierzchnię 1500m2 lub troszkę więcej. Powinna być także w kształcie prostokąta z drogą od północy o bokach nie krótszych niż 30m (od drogi) na 50m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 25.08.2003 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 To jest bardzo stronnicza ankieta - dostosowuje opcje do preferencji autora i sięga niewiele dalej... ! Czy mam się czuć dyskryminowana, jeśli jestem zwolenniczką rozległych przestrzeni? Szukałam działki zdecydowanie powyżej 2000m2 i taką mam . I to bynajmniej nie ze względu na finansową rozrzutność - kupiłam ją bardzo tanio ! Z w/w powodów nie zagłosowałam w tej ankiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McŁoś 25.08.2003 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Optymalna - czyli indywidualnie dopasowana do potrzeb, możliwości i oczekiwań !!!Dla mnie moja 750 m2 - wprost idealna. Na rancho optymalna to 100.000 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 26.08.2003 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 niestety nie moge wziaść udziału w ankiecie bo moja działka ma 22000m i uważam że jest za mała. Jak dobrze pojdzie to dokupie jeszcze z 6000m. sam dom to za mało chce mieć duży ogród, sad zona oczko wodne i strumyk , miejsce na wydzielonego grilla. Pies miejsce do biegania. jak to wszystko zmiescić na 2000m??? jak chodziło by tylko o metraz domu to kupiłbym sobie apartament w centrum miasta z widokiem na park. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 26.08.2003 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Drodzy państwo...nikogo nie dyskryminuje!! Miałem taki zamir umieścić opcję ponad 2000 m2 ale nie wiem jak to się stało ale koniec końców opcja ta się nie pojawiła.... Więc jes to czysty przypadek...a nie żadna dyskryminacja.... A z tego co zauważyłem to nie mogę ponownie wyedytować tej ankiety aby zmienić ją nieco.Natomiast prosciu.... nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś...Optymalność w tej ankiecie rozumiałem jaką obiektywną "normalność" a nie co podkreślałem "wybujałe fantazje" to o czym ty piszesz "zakup 6000 m2 itd..." leży poza zasięgiem wiekszości ludzi...stąd też twoje poglądy odbiegają od definicji tej ankiety...Czy możesz sobie wyobrazić aby każdy realnie mgół osiągnąć twoją "optymalność"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PietrekG 26.08.2003 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 2000 m2 i jest super, polowa na dom, garaz, taras, budynki gospodarcze, polowa na ogrod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 26.08.2003 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 moje 753 m2 dla mnie sa ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonja 27.08.2003 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Wiecie co tak sobie myślę, że w zasadzie bardzo wiele przy tej całej optymalności zależy od kształtu działki. Zupełnie inaczej wygląda działka 22 m x 45 m a zupełnie inaczej 30 m x 33 m. No ale próbując wszystko uogólnić chyba przychylę się do Waszych wczesniejszych opinii, czyli, że niech to będzie te 1500 metrów. A swoją drogą - nie sztuka kupic działkę nawet i 30 000 metrów. Sztuką jest dbać o nią i stworzyć coś naprawdę pięknego. I osobiście większą sympatią i podziwem darzyłabym właściciela skromnych 500 metrów, który własnoręcznie kosiłby trawę, zasadzał kwiaty i biegał wokół każdego drzewka, niżeli wielkiego pana wielkich włości z pięknym ogrodem, ale wykonanym przez stado zatrudnionych ogrodników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HRE 27.08.2003 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 mam działke ok 1500m (28 x 55). Jest niezła. Sąsiad kupił 2 działki i ma 3000m. Moge porównać. Jednak 1500 wygląda bardzo skromnie przy 3000. Gdybym miał troche wiecej kasy kupiłbym większą.Ale przy dużej powierzchni jest dużo pracy choćby podlewanie. koszenie itd. Wcale nie jestem pasjonatką grzebania w ziemi.Myślę ze jest to ważny parametr. Po co kupować hektary żeby rosły na nich chwasty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benita72 28.08.2003 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 U mnie 2200m2, tak, by w przyszłości mógł stanąć ewentualnie drugi dom.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 28.08.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Natomiast prosciu.... nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś...Optymalność w tej ankiecie rozumiałem jaką obiektywną "normalność" a nie co podkreślałem "wybujałe fantazje" to o czym ty piszesz "zakup 6000 m2 itd..." leży poza zasięgiem wiekszości ludzi...stąd też twoje poglądy odbiegają od definicji tej ankiety...Czy możesz sobie wyobrazić aby każdy realnie mgół osiągnąć twoją "optymalność"?? To ja w dalszym ciągu czegoś tu nie rozumiem... Senser, czasy komuny i jedynej właściwej opcji mamy już na szczęście za sobą, a Ty uparcie narzucasz SWOJĄ optymalność jako "OBIEKTYWNĄ NORMALNOŚĆ" , a opinie odbiegające od Twojej nazywasz "WYBUJAŁYMI FANTAZJAMI" . To o co Ci właściwie chodzi ? Po co ta ankieta ? Zdecyduj się, czy chcesz poznać opinie Forumowiczów , które są różnorodne (bo taka jest natura świata), bo tylko wtedy jakakolwiek ankieta ma sens. Litoooooości !!! POZWÓL , aby dodatkowe 6000m można było nieśmiało nazwać "optymalnymi" ! Oczywiście z zastrzeżeniem, że nie będzie się tej swojej ekstrawaganckiej optymalności narzucać innym - bo na to na razie tylko TY masz monopol... Zapewniam Cię, że różnorodność nie jest naprawdę dla nikogo zagrażająca - dzięki niej świat jest ciekawszy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 28.08.2003 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Ella...jasne, typowa forumowa postawa....rozciągnąć wątek do upadłego, przestudiować każde słowo do głębi. A później póścić obfity elaborat... Ja nie mam na nic monopolu tak jak i ty nie go nie masz również, twoja racja nie świadczy o moim braku racji....Każdy wie o co mi biega...Przystępując do tego forum wprost marzyłem o monopolach! Nawet chciałem/chcę zawłaszczyć cały Murator !! Hahahah i tyle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 28.08.2003 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Dla mnie - optimum 1500 - mieści się dom parterowy i jeszcze na ogród z miejscem zabaw dla dzieci wystarczy. Byłam w tej szczęśliwej sytuacji, że właściciel pozwolił mi wykroić ze swoich 5000 m2 działkę dla siebie o wybranej przeze mnie wielkości. No i jest 1500 o kształcie niemal kwadratu, z wjazdem od północy i tarasem na południe. Cena za 1m2 tez przystępna, bo kupowałam w miejscowości, na którą nie ma teraz mody. Tylko musieliśmy chodzić za facetemi namawiać go na sprzedaż - bo początkowo nie chciał z nami rozmawiać na temat jakiejkolwiek sprzedaży.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 29.08.2003 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Każdy wie o co mi biega... No chyba jednak nie każdy , ale w sumie to właśnie tchnie optymizmem : jak to miło, że się różnimy i możemy ubogacać się wzajemnie, opowiadając o naszych odmiennych upodobaniach . I tylko o to mi chodziło pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 29.08.2003 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Ja również pozdrawiam...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts