Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak powierzchnia działki jesto optymalna?

Jaka wg. was wielkość działki jest optyamlna?  

218 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka wg. was wielkość działki jest optyamlna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

poczyłem sie jak straszny kułak z moimi 22000m i planowaniem dalszych zakupów ziemi po pewnych wypowiedziach. pytałeś o normatywne wielkości. ja wiem można powiedziec jak w starym dowcipie Smolenia i Laskowika "Normą jest ogół a nie margines" ale ten margines tez ma prawo do własnych marzen, planów i jak dokładnie sprawdzisz to na forum znajdziesz sporo tego "marginesu "

nikamu nie załuje jego działki każdy ma prawo do własnych wyborów z mojego jestem dumny .

Dorzucająć do kwesti ceny i bogactwa- Działki budowlane w mojej okolicy od ok 20 do 200 zł za metr ziemia rolna z możliwością zabudowy 4-15zł za m2. Kto jednak jest cierpliwy i naprawde szuka ten znajduje (2 lata )

moje RANCHO kosztowało po 1,40za metr.

zawsze staram sie unikac tego typu dyskusji tym razem jednak nie wytrzymałem. tym bardziej dziekuje tym którzy staneli w mojej obronie

Wydaje mi sie, ze Senser wcale nie mial na mysli tego, ze male dzialki to norma, a "obszarnicy" to jacys odszczepiency. Ja to zrozumialam tak: jaka minimalnie dzialka jest optymalna pod dom i jakies tam atrakcje podworkowo-ogrodnicze, abstrahujac od tego, jaka ktos ma lub bedzie mial i czy to dobrze, czy zle, wiec wszelkie obrazy, urazy i uwagi typu takie jak Prosciu sa moim zdaniem nie na miejscu.

Droga MBZ - "I Ty, Brutusie....." :cry:

Jakoś tak mi się smutno zrobiło... :cry: :cry: :cry:

Już myślałam, że udało mi się wybrnąć z tej męczącej dyskusji miło i bezboleśnie, a tu... znowu czuję imperatyw (no chyba, że mam obsesję obrony "marginesu" jako zgredziały psycholog :-? ).

Prościu zrozumiał coś inaczej niż Ty, w dodatku poczuł się osobiście dotknięty i to wyraził (nikogo przy tym nie atakując). Czy nie ma do tego prawa :( ? Dlaczego uważasz, że to nie na miejscu :cry: ?

PROŚCIU, chyba musimy się ewakuować do naszego azylu w wątku "Duży Ogród" - tam chyba będziemy wreszcie na miejscu...

Dla mnie optymalne jest 1200-1500m2. Teraz mam 2300m i brak koncepcji jak to zagospodarować. Narazie jest łąka i parę krzaczków. Brak też kasy. Nie poczułam też w sobie żyłki ogrodniczej (jeszcze nie?).

Chcieliśmy mniejszą, ale ta nam się spodobała i okazała się tańsza niż te mniejsze: w sumie ok 11 zł za m2.

Droga MBZ - "I Ty, Brutusie....." :cry:

Jakoś tak mi się smutno zrobiło... :cry: :cry: :cry:

Już myślałam, że udało mi się wybrnąć z tej męczącej dyskusji miło i bezboleśnie, a tu... znowu czuję imperatyw (no chyba, że mam obsesję obrony "marginesu" jako zgredziały psycholog :-? ).

Prościu zrozumiał coś inaczej niż Ty, w dodatku poczuł się osobiście dotknięty i to wyraził (nikogo przy tym nie atakując). Czy nie ma do tego prawa :( ? Dlaczego uważasz, że to nie na miejscu :cry: ?

PROŚCIU, chyba musimy się ewakuować do naszego azylu w wątku "Duży Ogród" - tam chyba będziemy wreszcie na miejscu...

Elu kochana, tu nie bylo nic przeciwko Tobie :) Wybrnelas wspaniale, wiec teraz to chyba ta obsesja :wink:

Uwazam natomiast w dalszym ciagu, ze nie na miejscu jest przeciaganie dyskusji nie na ten temat, ktory jest "w temacie". Rozumiem, ze ktos mogl nie zrozumiec dokladnie, o co chodzilo Senserowi, ale ciagnieceie dalej, jak to sie jest urazonym, nie bardzo mi pasuje.

Coz, pozostaje na przyszlosc bardzo dokladnie czytac to, co jest w temacie i domyslic sie "co autor mial na mysli", pozdrawiam :)

Ela, Prosciu nie ewakuujcie sie, prosze o odpowiedz w tym watku na temat "zadany", bo jestem ciekawa Waszej opinii.

Prosciu, tak nam było przytulnie i bezpiecznie w naszym azylu :D , a tu znowu jesteśmy wywołani do odpowiedzi... :o :wink:

Droga Mbz, wydawało mi się, że na temat zadany odpowiedzieliśmy (ja i Prosciu) w naszych pierwszych wypowiedziach...

Ale jeśli nie było to wystarczająco jasne, to ja mogę powtórzyć...

Dla mnie optymalna powierzchnia działki (Ty jeszcze dodałaś "minimalna optymalna") na dom poza miastem jest zdecydowanie większa niż 2000m2.

Założenie mam takie: jeżeli decyduję się na pewne niewygody związane z mieszkaniem poza miastem, to muszę mieć rekompensatę w postaci rozległej przestrzeni.

I po raz kolejny podkreślam - nie ma to nic wspólnego z zasobnością portfela - na moje 8800m2 wydałam sumę, za którą w niektórych podwarszawskich miejscowościach mogłabym kupić powierzchnię odpowiednią na mały kojec dla pieska... Czyli w sumie zapłaciłam jakieś 25-30% tego, co większość forumowiczów za swoje 1000m2...

Wszystko jest względne... jak zresztą zauważył już Gość powyżej :D .

A co zrobić z dużą przestrzenią? Nie wszędzie musi być wymuskany ogród. Część mamy w planie zalesić, w części będzie park, a mój mąż planuje też w przyszłości kort tenisowy...

A jeśli będzie okazja, to pewnie dokupimy kiedyś obok drugie tyle (koszt kolejnego kojca dla pieska :D ).

Dotychczas tylko jedna osoba napisała, że ma działkę poniżej 10 arów, choć z moich obserwacji wynika, że większość działek w miastach i na przedmieściach ma właśnie 8-10 a. a niemało jest 5-6 arowych. Oczywiście pięknie ukwiecone (i wykoszone) łąki, brzeziniaki i te rzeczy działają na wyobraźnię, ale nie każdy jest urodzonym ogrodnikiem i znajduje radość w koszeniu hektarów. Trzeba jasno powiedzieć, że dużej działki ani nie ogrodzi się, ani nie urządzi i nie utrzyma bez sporych wydatków. Mam znajomych, którzy własnymi rączkami urządzili maleńką działkę w mieście i cieszą się wspaniałym ogródkiem i brakiem nadmiaru ogrodowo-trawnikowych obowiązków. Sami urzadzamy naszą 9 arową działkę, i lekko licząc potrzeba jeszcze min. 2-3 lata aby przestała przypominać plac budowy (w końcu praca do 15-tej i nadmiar czasu wolnego to wyjątkowo rzadki przywilej w dzisiejszych czasach). Tak więc upominam się o to, o czym mało się mówi, że duża działka to nie tylko zachwyty, ale również obowiązki i koszty - czyli jak zawsze wybór jest indywidualny.

Finiszant

Ella, no to mnie przylapalas :oops: :lol:

Ja uwazam, ze trudno jest okreslic minimalna optymalna wielkosc dzialki, ale 1000m jest akurat ( od razu zaznaczam, ze ja mam ciut mniej).

Na dom, na ogrod, na jakis kacik grillowy. I uwazam, ze naprawde trzeba bardzo chciec pracowac w ogrodzie i miec dobry pomysl na to wszystko, bo inaczej bedzie zarastac zielskami i w efekcie zamiast pieknego otoczenia - brzydkie, nie dajace radosci. No chyba, ze kogos stac na ogrodnika :lol:

A ja bym chciała mieć dużą działkę tak przynajmniej z hektar i bardzo zazdroszczę tym co tu piszą, że mają takie posiadłości, ale realia są inne :roll: . Ceny działek w okolicach, które mnie interesują zmuszają mnie do ograniczenia swoich marzeń do 12-15 arów i tak boje się, że się nie zmieszczę z tym, co zaplanowałam :-? . Mam w górach działkę 21 arów i wiem, że za wiele to to nie jest jak na moje potrzeby :wink: . Ale oczywiście to są bardzo indywidualne sprawy, bo każdy ma inne potrzeby jednemu wystarczy maleńki trawniczek a inny chciałby własne pole golfowe :wink: :lol: .

Większość moich klientów chce niedużą działkę (ok. 600 m kw.) ale żeby nic na około nie było zabudowane. Niestety takich działek jest niewiele. Prawda jest taka, że duża działka obsiana trawą to duży kłopot. Taka działka wymaga wiącej pracy niż działka z drzewkami i grządkami.

Spotkałem się z klientami, któży swoją wyśnioną, dużą działkę, dzielili by się pozbyć części kłopotu, a później rok w rok zmniejaszli powierzchnię trawników, obsadzając jak największą cześć krzewami i drzewami.

Pośrednik

MBZ...właśnie chodziło mi o to, co ty doskonale dostrzegłeś...natomiast Ella zjechała mnie za mój "monopol", ale jej samej jakąś ciężko przychodzi zrozumieć inne stanowisko, jak widać nie tylko moje...

Ale proponuje Ella zakączyć tą i tak bezproduktywną jak na ten wątek dyskusje na temat, tak naprawdę bez tematu...

Jak ci aż tak nie pasują moje i innych opinię to nie widzę przeszkód abyś założyła sobie własną ankietę...

Bo jak widzę, byłaś uczulona na mój "urojony monopol" ale jak widzę jest nieco inaczej...sama jesteś uczulona na swój własny...

To jest mój ostatni post na ten nipotrzebny temat..

Natomiast co do innych pow. to nie umieściłem innych opcji nie dlatego że mnie nie interesują zdania "odmieńców" (choć, jak zauważył MBZ, wcale nie chcę ich tak traktować....), tylko po prostu nie pomyślałem że tak też może się kupować....