Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak powierzchnia działki jesto optymalna?

Jaka wg. was wielkość działki jest optyamlna?  

218 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka wg. was wielkość działki jest optyamlna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

MBZ...właśnie chodziło mi o to, co ty doskonale dostrzegłeś...natomiast Ella zjechała mnie za mój "monopol", ale jej samej jakąś ciężko przychodzi zrozumieć inne stanowisko, jak widać nie tylko moje...

Ale proponuje Ella zakączyć tą i tak bezproduktywną jak na ten wątek dyskusje na temat, tak naprawdę bez tematu...

Jak ci aż tak nie pasują moje i innych opinię to nie widzę przeszkód abyś założyła sobie własną ankietę...

Bo jak widzę, byłaś uczulona na mój "urojony monopol" ale jak widzę jest nieco inaczej...sama jesteś uczulona na swój własny...

To jest mój ostatni post na ten nipotrzebny temat..

Natomiast co do innych pow. to nie umieściłem innych opcji nie dlatego że mnie nie interesują zdania "odmieńców" (choć, jak zauważył MBZ, wcale nie chcę ich tak traktować....), tylko po prostu nie pomyślałem że tak też może się kupować....

Senser, ja bezproduktywną (wg Twojego słusznego określenia) dyskusję z Tobą zakończyłam już dawno (dokładnie 29 sierpnia).

Nie wiem, czy zauważyłeś, że ostatnio wypowiadałam się w tym wątku na prośbę Mbz. Więc naprawdę nie rozumiem, po co mnie znowu prowokujesz, drążąc tę męczącą kwestię...

Poza tym zielonego pojęcia nie mam, w którym moim stwierdzeniu wyczytałeś brak tolerancji dla czyichkolwiek opinii - moje posty w tym wątku to jeden wielki apel o tolerancję dla różnorodności sądów i upodobań... (wystarczy dokładnie przeczytać).

A co do mojej ankiety - owszem, założyłam i serdecznie Cię zapraszam do wzięcia w niej udziału.

• 2 weeks później...

Zazdroszczę Wam trochę Ella i Prosciu.

Szukając działki widziałem piękne 10ha z lasem i jeziorkiem w cenie do przyjęcia, niestety o 20km za daleko. Nie odważyłem się.

Mam teraz idealne "minimum socjalne" 1500m 30x50. W tym będzie tylko kawałek trawnika do koszenia a reszta to "chwasty" czyli łąka, i drzewa.

pozdrawiam

• 1 month później...
  • 2 years później...

Ty uparcie narzucasz SWOJĄ optymalność jako "OBIEKTYWNĄ NORMALNOŚĆ" :o :o :o , a opinie odbiegające od Twojej nazywasz "WYBUJAŁYMI FANTAZJAMI" :-? .

To o co Ci właściwie chodzi :o ? Po co ta ankieta :o ?

Zdecyduj się, czy chcesz poznać opinie Forumowiczów , które są różnorodne (bo taka jest natura świata), bo tylko wtedy jakakolwiek ankieta ma sens.

W sensie statystycznym, za "normalność" uznaje się średnią statystyczną, czyli.. przeciętność

I zapewne o to słowo chodziło.

W toku pracy zawodowej miałam do czynienia i z osobami, które przeniosły się z bloku i trwożnie spoglądając na 130 m2 "ogródka" przy szeregówce, pytały, czy nie można tych hektarów odsprzedać sąsiadowi, bo " ja całe życie miałam skrzynki i Pani nawet nie wie ile z tym roboty. A do wypoczywania mamy przecież taras! ".

Byli także tacy, którzy swoją przestrzeń życiową, poczucie wolności, radość z posiadania swego miejsca na ziemi wiązali z zielonym horyzontem. Z nieograniczoną widokiem sąsiadów, przestrzenią, ciszą i spokojem...I w tym ostatnim przypadku 2000 metrów może stanowić tylko " jeden z ogrodowych pokoi"..

Więc - każdemu w/g potrzeb i finansowych możliwości :D

A potrzeby mają to do siebie, że ewoluują w czasie...

optymalna wielkość to dla mnie taka, że nie widać ani nie słychać najdalszych nawet sąsiadów....jakieś 10 ha. mam nadzieję, że kiedyś mi się uda

ojj i to byłoby najlepsze rozwiązanie, mam nadzieję że i nam sie to kiedyś uda. Póki co mamy małą działkę do 500m :roll: i jesteśmy zdani na zaglądanie nam w okna przez sąsiadów.

Utrzymanie ogrodu kosztuje dużo pracy i pieniędzy. Lepiej mniejsza działka ale pięknie utrzymana i obsadzona. Dla pasjonatów ogrodu działka 1200 m. jest optymalna - zmieści się na niej wszystko, równiez warzywnik i sad . Jeśli ktoś chce poprzestać na roślinach ozdobnych to spokojnie zmieści się na 700- 800 m. Zapewniam - pracy nie zabraknie.

• 2 weeks później...
Mieliśmy możliwość kupna działki - 1100 metrów za 33000pln - w ładnym miejscu, ale daleko od szkół, szpitala itp... Jednak zrezygnowaliśmy na rzecz mniejszej działki - 632 metry za 31000pln - miejsce jest równie piękne - obrzeże miasta z widokiem na łąki, pola i cudowny owocowy sad- a do tego blisko szkół, urzędów itp. Uważam, że te 500 metrów, które zostanie mi do koszenia i innych obowiązków ogroniczki w zupełności wystarczy, a jak będzie mało, to kilkaset metrów dalej rozpościerają się łąki na których można pobiegać :wink:

Ciekawy jestem jaka wg. was powierzchnia działki jest optymalna?

Kupiliśmy działkę kwadratową 30x30.5 = 936m2. Myślę że jest to dla "klasy średniej" bez 2 ogrodników i pań do sprzątania :) w sam raz.

Kategoria 500-100 jest za pojemna.

Optymalna wielkość jest ściśle powiązana z jej szerokością. Żeby mieć duży wybór projektów gotowych 20m szerokości to minimum. Patrząc na głębokość liczymy tak: auto przed garażem + zapas to min 6-7m, na dom ok 12m i co najmniej tyle samo na ogród za domem. Daje to 30-31m głeb x 20m szer = 600-620m2 sensownego minimum. Wszystko ponad to lepiej. Górna granica to już kwestia wyobraźni, portfela i potrzeb. Dla nas 1500m to już dużo. Ale to dla nas.

Zależy od zamożności.Gdyby mnie było stać ,chciałbym mieć kilkaset hektarów z lasem,jeziorkiem,łąkami i innymi okolicznościami przyrody.Ale w mieście,bądź na obrzeżach - 2000-3000 m2.

Dlaczego większość z forumowiczów narzeka na zbyt duże wymiary, na nadmiar pracy przy trawnikach itp, itd... w moim przekonaniu trzeba było dalej mieszkać w miastach, w klatkach co je blokami zowią i nie robić nic innego tylko gapić się w telewizor po pracy. To oczywiste że we własnym domu zawsze będzie trzeba coś robić i raz będzie to koszenie trawy, kiedy indziej malowanie w innym terminie układanie skalniaka. A co za różnica czy pracujemy na 1000m2 czy na 3000m2, po prostu im większa działka tym droższy sprzęt.

Ja właśnie kupuję około 3000 m2 i wiem że nie będę biegał tam z kosiarką tylko muszę zaoszczędzić na traktorek (bagatela jakieś 6500 tysiąca :)).

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Ja zdecydowałem się świadomie na działkę 711 m2 i nie większą bo nie mam zamiaru spędzić pół życia kosząc trawnik i podgalając rózne drzewka i inene pierdulanse, oraz 2/3 każdego popołudnia na podlewaniu

Marzy mi się dokupić obok dzałkę i posadzić swój własny prakrycznie bezobsługowy las...