Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak powierzchnia działki jesto optymalna?

Jaka wg. was wielkość działki jest optyamlna?  

218 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka wg. was wielkość działki jest optyamlna?

Recommended Posts

Ale lasu nie trzeba kosić raz w tygodniu i jakiś specjalnych wymogów także nie stawia, pierdulanse hmm. chodzi poprostu w wyważenie powierzchni dzialki do możliwości czasowych domowników bo lepiej mieć mały zadbany ogródek niż połacie trawnika z albo wypaloną trawą albo taką do kolan :wink:

Ale są pasjonaci :p mam znajomego który ma działkę 6000 m2 obsadzoną trawą, jak zaczyna kosić w poniedziałek kończy środa-czwartek na dwie kosiarki i w poniedziałek znów jazda ale... ma bo lubi, zresztą ostatnio coś mówił o traktorze kosiarce

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja sądze że do takich "normalnych" domów to takim optimum jest 1500 m2. Ta powierzchnia, jak sądze pozwala zrealizować na tej działce wiele różnych przydatnych miejsc...letni ogórd, w którym można imprezować, kawałek przyjemnej trawki etc...

Mam identycznie zdanie, a jestem posiadaczka dwoch polozonych obok siebie dzialek kazda 1170 m2. Na poczatku chcialam z tego co bedzie za domem i calej drugiej dzialki zrobic duzy ogrod, ale kto sie tym bedzie zajmowal :o Wiec decyzja na razie jest taka, ze zagospodarowujemy 1 dzialke, a druga byc moze sprzedamy jak beda potrzebne pieniadze na wykonczenie :D

• 3 weeks później...
1100m2 i wystarczy.Z przodu las .z tyłu las i tylko 2 sąsiadów.Terenów zielonych więc aż nadto.Kombinuje jeszcze co mądrego zrobić w miejsce trawy,aby chwastów zbyt długo nie kosić i nie podlewać-wolę siedzieć na leżaczku i pić piwko niż charować we własnym domu do tego jeszcze za to płacąc(woda ,paliwo ew.prąd) :wink:

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
całościowo mam 60 arów i nie uważam żeby to było za dużo:-) Daje to możliwości - duże możliwości, np obsadzenia granic działki dowolnymi krzakami, ogrodu, sadu. Oczywiście bardziej cywilizowana część działki jest znacznie mniejsza. Odnośnie trawy - można posiać łąkę, którą kosi się 2-3 razy w roku, do tego pięknie kwitnie, ładnie wygląda i coś na niej/w niej żyje.

Wszystko rozbija się o pojęcie "optymalności". Dla jednego optymalna będzie działka, o którą będzie mógł zadbać poświęcając mało czasu i finansów. Dla innego będą się liczyć inne aspekty.

Dla mnie "optymalna" jest działka, na której dobrze się czuję. Niecierpię ścisku, hałasu, wścibstwa. Stąd moja optymalna działka (już wybrana i niemal nabyta) to 90 m x 160 m. Z trawą jakoś sobie poradzę.

Pozdrawiam

Czasem jest tak , ze budujemy gdzies na wygwizdowie , wsrod lanow pszenicy i zyta , zagonow ziemniakow , burakow badz lak kwietnych z kepami brzoz.....

Kupujcie (dokupujcie) duze dzialki wtedy. Ani sie czlowiek obejrzy a w kolo jak grzyby po deszczu wyrastaja nowe domy. Zal sielskich widokow , spokoju , ciszy .... skowronek juz nie spiewa.

Ale na pocieszenie mozna wykroic ze swojej dzialki kilka mniejszych optymalnych , w cenie nieporownywalnie wyzszej niz za grunt pionierskiej inwestycji.

Czasem jest tak , ze budujemy gdzies na wygwizdowie , wsrod lanow pszenicy i zyta , zagonow ziemniakow , burakow badz lak kwietnych z kepami brzoz.....

Kupujcie (dokupujcie) duze dzialki wtedy. Ani sie czlowiek obejrzy a w kolo jak grzyby po deszczu wyrastaja nowe domy. Zal sielskich widokow , spokoju , ciszy .... skowronek juz nie spiewa.

Ale na pocieszenie mozna wykroic ze swojej dzialki kilka mniejszych optymalnych , w cenie nieporownywalnie wyzszej niz za grunt pionierskiej inwestycji.

Dokładnie... skądś znam ten ból... optymalna działka czyli jak największa ! Na pewno się na tym nie straci a raczej wręcz przeciwnie... a wygrodzić mniejszy kawałek przecież nie problem...

• 3 months później...

mam 1100 m2 i uważam, że to za mało, ja kocham przestrzenie i najlepiej jakbym miała wokól siebie hektar :D juz zreszta mam takie cos upatrzone i jak tylko wygram w totka... :wink:

Jak dobrze pójdzie to dokupimy działke obok, ok 1500 m2 i juz będzie nieźle.

Cieszę się, że nie mam tez sąsiadów wokoło, okno w okno.

Tak więc te moje 1100 to jest absolutne minimu.

Wszystko ma "zady i walety". Miałam dużą działkę - 3000m i była fantastyczna pod względem poczucia swobody i intymności - odpowiednia odległość od granic (drogi i sąsiadów), duże możliwości kształtowania ogrodu w formie małego parku - tak trochę "po angielsku". Niestety trzeba mieć świadomość, że pracując zawodowo nie jest sie w stanie samemu odpowiednio zadbać o taki ogród, nawet jeśli jest on kształtowany w stylu "naturalnym". Te naturalne ogrody są tak naprawdę zadbane, to nie chaszcze i chwasty. W zasadzie powinno się mieć ogrodnika, bo nie zostaje czasu na wypoczynek w ogrodzie, ciągle się coś robi a i tak końca nie widać. Koszt jest też duży - sprzęt, nawozy, środki ochrony roślin - wszystkiego więcej. W tej chwili będę budować nieduży dom na działce 930 m. Nie zdecydowałabym się jednak na działkę poniżej 800 m i szeregowiec, szczególnie taki w którym do mikro-ogrodu wchodzi się tylko przez duży pokój.