Kryspin 28.07.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Ale lasu nie trzeba kosić raz w tygodniu i jakiś specjalnych wymogów także nie stawia, pierdulanse hmm. chodzi poprostu w wyważenie powierzchni dzialki do możliwości czasowych domowników bo lepiej mieć mały zadbany ogródek niż połacie trawnika z albo wypaloną trawą albo taką do kolan Ale są pasjonaci mam znajomego który ma działkę 6000 m2 obsadzoną trawą, jak zaczyna kosić w poniedziałek kończy środa-czwartek na dwie kosiarki i w poniedziałek znów jazda ale... ma bo lubi, zresztą ostatnio coś mówił o traktorze kosiarce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasi 28.07.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Ja sądze że do takich "normalnych" domów to takim optimum jest 1500 m2. Ta powierzchnia, jak sądze pozwala zrealizować na tej działce wiele różnych przydatnych miejsc...letni ogórd, w którym można imprezować, kawałek przyjemnej trawki etc... Mam identycznie zdanie, a jestem posiadaczka dwoch polozonych obok siebie dzialek kazda 1170 m2. Na poczatku chcialam z tego co bedzie za domem i calej drugiej dzialki zrobic duzy ogrod, ale kto sie tym bedzie zajmowal Wiec decyzja na razie jest taka, ze zagospodarowujemy 1 dzialke, a druga byc moze sprzedamy jak beda potrzebne pieniadze na wykonczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raru1 14.08.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 1100m2 i wystarczy.Z przodu las .z tyłu las i tylko 2 sąsiadów.Terenów zielonych więc aż nadto.Kombinuje jeszcze co mądrego zrobić w miejsce trawy,aby chwastów zbyt długo nie kosić i nie podlewać-wolę siedzieć na leżaczku i pić piwko niż charować we własnym domu do tego jeszcze za to płacąc(woda ,paliwo ew.prąd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robactwo 01.09.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 No cóż, ilu nas jest, tyle też będzie opinii. Moja działka ma 1264 m2, 50,50m na 25 i jest super, wjazd od wschodu od południowego-zachodu ogród, wystarczy tez miejsca na oczko wodne i parę drzew większych. Pozdrawiam forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 10.10.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 biorąc możliwości i sposób życia - okazuje się, że 900 m2 jest OK. Gdyby było więcej reszta porastałałby chyba trawą. Teraz mam akurat kontuzje nogi, trudno zająć się tymi 900 m2 (a i tak dwa tygodnie stała odłogiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 10.10.2006 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Raru1 ale ci zrobili awatarek...ano tak to jest jak się komuś sztuczny ruch generuje )))))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 21.10.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Ja mam 1300 metrów. Gdy planowałem budowę wolałem 2000. Jednak jak zacząłem prace na działce żałowałem, że nie jest to 700 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 24.10.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 6000 metrów, wolałabym więcej ale jestem realistką, o więcej nie dam rady zadbać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniss 24.10.2006 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 6000 metrów, wolałabym więcej ale jestem realistką, o więcej nie dam rady zadbać. A i o 6000 m będzie ciężko (mi by było), chyba że z pomocą ogrodników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imhotep 25.10.2006 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 1500m2 pewnie wystarczy(zwłaszcza że taką mamy ). Do samodzielnego karczowania i koszenia w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 26.10.2006 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 całościowo mam 60 arów i nie uważam żeby to było za dużo:-) Daje to możliwości - duże możliwości, np obsadzenia granic działki dowolnymi krzakami, ogrodu, sadu. Oczywiście bardziej cywilizowana część działki jest znacznie mniejsza. Odnośnie trawy - można posiać łąkę, którą kosi się 2-3 razy w roku, do tego pięknie kwitnie, ładnie wygląda i coś na niej/w niej żyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pol_Paweł 26.10.2006 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Wszystko rozbija się o pojęcie "optymalności". Dla jednego optymalna będzie działka, o którą będzie mógł zadbać poświęcając mało czasu i finansów. Dla innego będą się liczyć inne aspekty. Dla mnie "optymalna" jest działka, na której dobrze się czuję. Niecierpię ścisku, hałasu, wścibstwa. Stąd moja optymalna działka (już wybrana i niemal nabyta) to 90 m x 160 m. Z trawą jakoś sobie poradzę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 26.10.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Czasem jest tak , ze budujemy gdzies na wygwizdowie , wsrod lanow pszenicy i zyta , zagonow ziemniakow , burakow badz lak kwietnych z kepami brzoz..... Kupujcie (dokupujcie) duze dzialki wtedy. Ani sie czlowiek obejrzy a w kolo jak grzyby po deszczu wyrastaja nowe domy. Zal sielskich widokow , spokoju , ciszy .... skowronek juz nie spiewa.Ale na pocieszenie mozna wykroic ze swojej dzialki kilka mniejszych optymalnych , w cenie nieporownywalnie wyzszej niz za grunt pionierskiej inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 26.10.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Czasem jest tak , ze budujemy gdzies na wygwizdowie , wsrod lanow pszenicy i zyta , zagonow ziemniakow , burakow badz lak kwietnych z kepami brzoz..... Kupujcie (dokupujcie) duze dzialki wtedy. Ani sie czlowiek obejrzy a w kolo jak grzyby po deszczu wyrastaja nowe domy. Zal sielskich widokow , spokoju , ciszy .... skowronek juz nie spiewa. Ale na pocieszenie mozna wykroic ze swojej dzialki kilka mniejszych optymalnych , w cenie nieporownywalnie wyzszej niz za grunt pionierskiej inwestycji. Dokładnie... skądś znam ten ból... optymalna działka czyli jak największa ! Na pewno się na tym nie straci a raczej wręcz przeciwnie... a wygrodzić mniejszy kawałek przecież nie problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikka 30.01.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 My mamy 1000m2 kwadratowych, domek jescze nie stoi ale już mi ciasno . W przeciwieństwie do meza jestem przyzwyczajona do przeszczeni wokoł domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 30.01.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 mam 1100 m2 i uważam, że to za mało, ja kocham przestrzenie i najlepiej jakbym miała wokól siebie hektar juz zreszta mam takie cos upatrzone i jak tylko wygram w totka... Jak dobrze pójdzie to dokupimy działke obok, ok 1500 m2 i juz będzie nieźle. Cieszę się, że nie mam tez sąsiadów wokoło, okno w okno. Tak więc te moje 1100 to jest absolutne minimu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbychu_z_trucka 30.01.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Nie ma moim zdaniem czegoś takiego, jak wielkość optymalna. Można powiedzieć, że optymalna dla x, y, ale nie ogólnie. Jest wielkość minimalna i to wg mnie około 700m2, przy mało uciążliwym sąsiedztwie i domu o niewielkiej powierzchni zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 31.01.2007 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Wszystko ma "zady i walety". Miałam dużą działkę - 3000m i była fantastyczna pod względem poczucia swobody i intymności - odpowiednia odległość od granic (drogi i sąsiadów), duże możliwości kształtowania ogrodu w formie małego parku - tak trochę "po angielsku". Niestety trzeba mieć świadomość, że pracując zawodowo nie jest sie w stanie samemu odpowiednio zadbać o taki ogród, nawet jeśli jest on kształtowany w stylu "naturalnym". Te naturalne ogrody są tak naprawdę zadbane, to nie chaszcze i chwasty. W zasadzie powinno się mieć ogrodnika, bo nie zostaje czasu na wypoczynek w ogrodzie, ciągle się coś robi a i tak końca nie widać. Koszt jest też duży - sprzęt, nawozy, środki ochrony roślin - wszystkiego więcej. W tej chwili będę budować nieduży dom na działce 930 m. Nie zdecydowałabym się jednak na działkę poniżej 800 m i szeregowiec, szczególnie taki w którym do mikro-ogrodu wchodzi się tylko przez duży pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 01.02.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Wg mnie optymalna to 1500 - 2000m ale w kwadracie. Ze wzgledow czysto prawnych musialem kupic wieksza, na 1 arze rosły jerzyny - taka zaraza ze kilka tygodni z nimi walczylem i dalej nie wiem czy na wiosne znowu nie zaczne . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 01.02.2007 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 taka zaraza ze kilka tygodni z nimi walczylem i dalej nie wiem czy na wiosne znowu nie zaczne . Pozdrawiam Postrasz je CBŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts