minkapinka 29.01.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Jesteśmy na etapie robienia projektu (wstępna koncepcje wkleiłam w dziale projekty) i mam pytanie o łazienkę na dole. Początkowo planowaliśmy na dole bibliotekę/pokoj gościnny, zaplanowaliśmy wiec w łazience kabinę prysznicowa - bardziej dla gosci. Później koncepcja sie zmieniła, pokoj goscinny bedzie na gorze, na gorze sa 2 łazienki. Moje pytanie: zostawić kabinę na dole? czy zlikwidować? Wydaje mi sie, ze nie będziemy z tego prysznica korzystać, a większość osób, ktore widzialy koncepcje domu mówi "Zostawić PRYsznic" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas3339 29.01.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 ja sobie nie wyobrazam niemiec prysznica na dole, wlatujesz zmeczony i brudny z ogrodu/garazu czy skad tam jeszcze i lecisz do lazienki wziac szybki prysznic i nie musisz drapac sie po schodach. No ale wasz wybor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiaa29 29.01.2008 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Pomyśl na przykład, że złamiesz nogę - dla mnie to wystarczający argument aby mieć prysznc na dole. Wdrapanie się wtedy na góre , aby się umyć , może być co najmniej kłopotliwe, a po co sobie utrudniać życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 29.01.2008 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Ja bym zrobiła chociaż najprostszy prysznic. U wszystkich znajomych ludzi, którzy mają domki czesto się używa prysznica na dole, pomimo, że full łazienka jest na górze - np. po koszeniu trawy lepiej na górę męża nie wpuszczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 30.01.2008 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Pomyśl na przykład, że złamiesz nogę - dla mnie to wystarczający argument aby mieć prysznc na dole. Wdrapanie się wtedy na góre , aby się umyć , może być co najmniej kłopotliwe, a po co sobie utrudniać życie jesli złamie noge to i tak będę spała na górze, bo na dole nie planuje niczego do spania. Myc sie wiec będę na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.01.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 ja sobie nie wyobrazam niemiec prysznica na dole, wlatujesz zmeczony i brudny z ogrodu/garazu czy skad tam jeszcze i lecisz do lazienki wziac szybki prysznic i nie musisz drapac sie po schodach. No ale wasz wybor. - zgadazm się z przedmówcą - dlatego w łazience na parterze zamontowałem prysznic - to wi\elka wygoda - zwłaszcza że łazienki na poddaszu jeszcze nie wykończyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 30.01.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 ja sobie nie wyobrazam niemiec prysznica na dole, wlatujesz zmeczony i brudny z ogrodu/garazu czy skad tam jeszcze i lecisz do lazienki wziac szybki prysznic i nie musisz drapac sie po schodach. No ale wasz wybor. - zgadazm się z przedmówcą - dlatego w łazience na parterze zamontowałem prysznic - to wi\elka wygoda - zwłaszcza że łazienki na poddaszu jeszcze nie wykończyłem a u nas na parterze w planach jest tylko WC+umywalka+pralka, prysznic i wanna na górze. nie przesadzajcie z tą trawą - chyba nie kosicie jej zębami, żeby znowu tak sie ubabrać, że cały dom miał być usyfiony po waszym przejściu (rozumiem, że to bardziej jednak kwestia wygody, że jak człek zmęczony to się drapać po schodach nie chce). Ja u rodziców często koszę trawę, na dole w łazience nie mają prysznica tylko na górze, więc mam rejs przez cały dom - i jakoś nie zdarzyło się, żeby potem była potrzeba sprzątania. Choć nie powiem aby takie rozwiązanie z prysznicem na dole nie było wygodniejsze, no ale u nas nie będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 30.01.2008 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Widzę, ze mam zupełnie inne podejście do domu i funkcji łazienek, być może błędne.Dla mnie łazienka na dole jest miejscem, z którego korzystają tez goście, a wstawianie do niej wanny, prysznica robi z niej łazienkę familijną z dużymi ręcznikami kąpielowymi, szamponami, zelami pod prysznic itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 30.01.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Łazienka na parterze powinna być z prysznicem . Przedewszystkim z praktycznego punktu , bieganie po piętrach aby się wymyć to zly pomysł . Goście z reguły nie kąpią sie , a jak już to poco mieli by zasuwać na pięterko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 30.01.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Ja będę mieć prysznic na dole, a u góry tylko wannę - odpowiednio do naszych potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas3339 30.01.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Widzę, ze mam zupełnie inne podejście do domu i funkcji łazienek, być może błędne. Dla mnie łazienka na dole jest miejscem, z którego korzystają tez goście, a wstawianie do niej wanny, prysznica robi z niej łazienkę familijną z dużymi ręcznikami kąpielowymi, szamponami, zelami pod prysznic itp. Wiesz, zele itp to moga miec swoje miejsce w jakiejs szafce a reczniki jak goscie przyjda to zawsze mozna sprzatnac. A dlaczego Twoj prysznic mialby gosciom przeszkadzac to nie rozumiem. Ale widac patrzymy inaczej na temat. Ja patrze jeszcze w ten sposob, ze moze za iles lat bede musial wziac do siebie moja mame lub tesciowa a starsi ludzie czesto maja problemy z chodzeniem po schodach albo po prostu ich to bardzo meczy, a i nie wiadomo czy ja sam lub zona zawsze bedziemy na tyle sprawni zeby hycac po schodach. Mam nadzieje ze tak ale na 100% pewnym nie mozna byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.01.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 No trzeba jeszcze wziąć pod uwagę wielkość łazienki na parterze - jeżeli wielka nie jest i kabina prysznicowa by ją jeszcze sporo zmniejszyła - to rzeczywiście jej sens tam jest wątpliwy ... - ale jeżeli miejsca jest dosyć to moim zdaniem warto zainstalować kabinę prysznicową .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 30.01.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Na dole powinien być dodatkowy pokój i łazienka z prysznicem. Po pierwsze: goście (nie chciałabym gościnnego na górze,ale Wasz wybór), po drugie złamana noga (na dole jest kuchnia, wyjście na dwór, nie wyobrażam sobie uwiezienia na górze), po trzecie starszy domownik - tego nigdy nie wiadomo, a pokój z łazienka da domownikom i gościowi większą intymność, no i na końcu starość domowników - lepiej się zabezpieczyć.Reasumując: jeśli na dole macie tylko salon,a u góry dwie dostępne dla wszystkich łazienki, to prysznic rzeczywiście niepotrzebny. Ale czy jeden pokój na dole to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 30.01.2008 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Na dole powinien być dodatkowy pokój i łazienka z prysznicem. Po pierwsze: goście (nie chciałabym gościnnego na górze,ale Wasz wybór), po drugie złamana noga (na dole jest kuchnia, wyjście na dwór, nie wyobrażam sobie uwiezienia na górze), po trzecie starszy domownik - tego nigdy nie wiadomo, a pokój z łazienka da domownikom i gościowi większą intymność, no i na końcu starość domowników - lepiej się zabezpieczyć. Reasumując: jeśli na dole macie tylko salon,a u góry dwie dostępne dla wszystkich łazienki, to prysznic rzeczywiście niepotrzebny. Ale czy jeden pokój na dole to dobry pomysł? na dole jest dodatkowy pokoj i to nie taki mały, bo 16,5m2, w tej chwili nie planujemy tam spania - będą szerokie dwuskrzydłowe drzwi i połączenie z salonem. Gosci duzo nie mamy - 1-2 w roku, przezyje ich nawet na pietrze, które będzie miało 150m2. Nie zakładam, ze dom jest do końca zycia, jesli z jakichś względów nie będzie mi odpowiadał, sprzedam go i zamienię na cos innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 30.01.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Widziałam zdjęcia tego domku i tak jak większość uważam, że lazienka na dole jest za mała na taki duży dom, no i prysznic jest tam obowiązkowyi tak zrobisz jak zechcesz, ale widać po odpowiedziach, że większość radzi ci zbudować łazienkę z prysznicę, więc po co te argumenty że tam prysznic ci nie potrzebny, jak nie jest potrzebny to go nie stawiaj i po kłopocie, po co to pytanie na forum pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 30.01.2008 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Widziałam zdjęcia tego domku i tak jak większość uważam, że lazienka na dole jest za mała na taki duży dom, no i prysznic jest tam obowiązkowy i tak zrobisz jak zechcesz, ale widać po odpowiedziach, że większość radzi ci zbudować łazienkę z prysznicę, więc po co te argumenty że tam prysznic ci nie potrzebny, jak nie jest potrzebny to go nie stawiaj i po kłopocie, po co to pytanie na forum pozdrawiam pytanie zadaje, bo chce poznac rózne argumenty, moze którys przekona mnie do zmiany decyzji. Na wielkosc łazienki nie mam raczej wpływu, tak jak i na wiekszosc powierzchni na parterze domu. Nie moge powiekszyc jej kosztem pomnieszczenia gosp. bo musze gdzies wsadzic piec, filtry, kosiarkę, narty, sanki, łyzwy, rolki, meble ogrodowe itd. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 30.01.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Witam Oczywiście, że na dole powinien być dodatkowy pokój z łazienką na niemiłą okoliczność jaką jest złamanie nogi, ale jeśli w czasie zrastania naszej nieszczęsnej nogi odwiedzą nas goście, to na wszelki wypadek powinien być drugi pokój z łazienką (taki gościnny), przydałby sie też pokój na wszelki wypadek jakby mamusia chciała z nami zamieszkać, ale ponieważ rodziców powinno się traktować równo to trzeba mieć przygotowany pokoik dla teściowej (oba powinny być z niekrępującymi łazienkami). Acha a co w przypadku jak złamiemy obie nogi? (nie to przecież jeden wystarczy), i tak w ten sposób możemy mieć kilka pokoików na "wszelkij pożarnyj słuczaj". Ludzie opamiętajcie się, dla kogo ten dom budujecie? pozdrawiam TINEK P.S. żeby było jasne, należę do ludzi dojrzalszych od większości forumowiczów (w tym roku stuknie 40) moje pokolenie lubi sie gościć (ja w szczególności) i zdarza się nocować znajomych czy teściów, dlatego w nowym domu na poddaszu mam jeden pokój więcej niż jest nas (2+1 - na górze 3 pokoje) i nawet jak się ktoś "oporządzi" od czasu do czasu w górnej łazience (choć na dole też będzie) to mi to szczególnie przeszkadzać nie będzie. Acha, nawet gdyby w cudowny sposób rodzina sie powiększyła ( ) to tez dam rade kogoś przenocować. Rozpisałem sie strasznie, ale nie było moja intencją nikogo krytykować, jeśli ktoś poczuł sie urażony to sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 30.01.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Mi sie zawsze z tych łazienek dla gosci śmiac chce ...he he he eh Sorki ale to tylko moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 30.01.2008 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Mi sie zawsze z tych łazienek dla gosci śmiac chce ...he he he eh Sorki ale to tylko moje zdanie Twoja wypowiedz jest bardzo enigmatyczna, możesz rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 30.01.2008 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Dla "gości", czy nie - powinny być zdecydowanie dwie. Jedna bardziej w stylu pokoju kąpielowego , intymna - z wanną do poleżenia lub hydromasaż jak ktoś lubi, ewentulanie kabiną z bajerami, jak jest miejsce, różnymi osobistymi kosmetykami, itd, itp - najlepiej na górze. A druga, bardzej oficjalna, bliżej pomieszczeń dziennych, przede wszystkim funkcja WC, z którego właśnie korzystają gośie i nie pakują się na górę, ale koniecznie z bidetem oraz wskazana kabina przysznicowa do szybkiego skorzystana i gdy łazienka "główna" zajęta. Co do korzystania przez gości z prysznica, to u mnie to się często zdarzało w poprzednim domu, gdy znajomi pomagali w ogrodzie i wtedy dolny prysznic bardzo się przydaje. A trawę to mój mąż kosi i zębami i wszystkim co się da! Żebyście go widzieli po takiej akcji!!! Też nie wiem dlaczego to tak wygląda. Na górę absolutnie wejść nie może! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts