Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co oznacza "dzia?ka sasiednia" w art.61.1.1 nowej

am00

Recommended Posts

Spóźniłem się ze złożeniem wniosku o warunki zabudowy, bo geodeta miał jakieś problemy i trafiłem na nową ustawę "o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym".

Żeby uzyskać warunki zabudowy dla działki rolnej w wypadku braku planu miejscowego trzeba spełnić 5 warunków (art.61.1). Mam problem z pierwszym: "co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy ....". Byłbym zwolniony z tego warunku (art.61.4.) gdybym miał 9ha (średnia w gminie), ale moja działka ma tylko 2.5ha. Urzędnik w gminie twierdzi, że sąsiednia, to przyległa. Tymczasem u mnie sąsiednia nie jest zabudowana. Zabudowana jest dopiero trzecia z kolei. Rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania wymagań dotyczących nowej zabudowy w przypadku braku planu miejscowego jeszcze nie ma. W projekcie tego rozporządzenia dostępnym na stronie http://www.mi.gov.pl jest jednak, napisane, że do ustalania warunków zabudowy należy określić otoczenie w odległości minimum trzech szerokości frontowych działki.

Urzędnik boi się podjąć korzystną dla mnie decyzję bo ponoć wypowiadały się w prasie na ten temat "autorytety". Sam widziałem w Rzeczypospolitej taką "opinię". Na razie złożyłem wniosek i się denerwuję.

Spróbuj zasięgnąć informacji odnośnie nowej ustawy u źródła.

Urząd Mieszkalnictwa i Rozwoju Miast

ul. Wspólna 2, 00-926 Warszawa Tel: 661 81 11 Fax:661 80 66

E-mail: [email protected] [email protected]

Ja dzwoniłem i prosiłem o wykładnię prawa odnośnie ustawy o planowaniu przestrzennym. Tam podano mi numer do osoby zajmującej się tymi sprawami.

Niestety, gdzieś ten numer zapodziłem :(

Jak znajdę to wrzucę na forum.

Nie ma co wysyłać mail'i - na razie nikt nie odpisał, a wysłałem ich kilka do różnych departamentów :roll:

Pozdrawiam