Flexus 30.01.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Jestem synem spadkodawcy, który zmarł w II połowie 2006 roku. Wyrok stwierdzający nabycie spadku zapadł w ubr. W dokładnie miesiąc po uprawomocnieniu się wyroku sądu złożyłem do urzędu skarbowego zeznanie SD-3. I - jak Czytelnik się domyśla - urząd skarbowy nie zwolnił mnie z podatku spadkowego na mocy artykułu 3 ust. 2 ustawy z dnia 16 listopada 2006 o zmianie ustawy o podatku od spadków i darowizn oraz ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. Niebawem wniosę odwołanie.Jaką mam szansę, że Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie odwołanie uwzględni?Czy ktoś uzyskał już pozytywną decyzję w/s odwołania w podobnej sprawie?Czy czeka mnie konieczność złożenia pozwu do sądu?Nadmieniam, że w ubr. sąd w Bydgoszczy wydał już wyrok w podobnej sprawie nakazujący zwrot podatnikowi podatku spadkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 01.02.2008 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Przepraszam, że sam awansuję wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 01.02.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Chyba to znasz:http://www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=2121.220.0.39.8.1.0.1.htm Organy podatkowe będą się twardo opowiadały za opodatkowaniem (jak słyszałem Dyr. IS w Bydgoszczy wniósł skargę kasacyjną do NSA). Jeśli masz tylko chęć i zapał - zawsze się odwołuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 01.02.2008 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Chyba to znasz: http://www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=2121.220.0.39.8.1.0.1.htm Organy podatkowe będą się twardo opowiadały za opodatkowaniem (jak słyszałem Dyr. IS w Bydgoszczy wniósł skargę kasacyjną do NSA). Jeśli masz tylko chęć i zapał - zawsze się odwołuj. Ten właśnie artykuł zainspirował mnie do odwołania, które wczoraj złożyłem do Izby Skarbowej zgodnie z obowiązującą procedurą za pośrednictwem Urzędu Skarbowego. Wiem, że nikłe mam szanse pozytywnej odpowiedzi na to odwołanie chociażby dlatego, że na stronie Ministerstwa Finansów można wyczytać m.inn. odpowiedź na interpelację poselską w tej sprawie. Ale że odpowiedź bezczelnie mija się z ustawą, to postanowiłem nie darować fiskusowi, który po prostu "rżnie głupa", bo udaje, że nie ma art.3 ust 2 w ustawie nowelizującej ustawę o podatku od spadków i darowizn. Ministerstwo widzi tylko starą i nową ustawę, a nie widzi trzeciej ustawy tj. tej, która ze starej zrobiła nową. A właśnie tylko w tej trzeciej jest istota sprawy - taki typowy kruczek prawniczy dla wtajemniczonych. Ale ewidentnie do wykorzystania. Stoi czarno na białym zwolnienie z podatku. Szukam innych chętnych do skorzystania z tego kruczka. Razem byłoby raźniej działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatlea 19.02.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Bardzo wiele osób już działa w tej sprawie - ja juz od wielu miesięcy działam, ale niestety dopiero teraz moge złożyć odwołanie do izby skarbowej, bo mój urząd skarbowy wiele miesięcy grzebał sie z wydaniem decyzji. Dla mnie sprawa jest oczywista - zwolnienie się należy i wiedziałam to już od momentu gdy przeczytałam ustawę, choć wtedy jeszcze wiele osób uważało odmiennie i nie zauwazało kluczowego dla nas artykułu w ustawie o zmianie ustawy. Co ciekawsze w urządzie skarbowym pewna bardzo kompetentna pani nie wiedziała, że coś takiego jak ustawa o zmianie ustawy w ogóle istnieje i nie sposób było jej nic wytłumaczyć... No ale to szczegół - ja w tym tygodniu składam odwołanie i czekam z niecierpliwością jaki wyrok w tej kwestii wyda NSA. Pozdrawiam i powodzenia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 20.02.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Możecie podesłać wzór takiego odwołania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 20.02.2008 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Możecie podesłać wzór takiego odwołania ? Podesłałbym, ale moje odwołanie napisalem sam, a nie jestem prawnikiem. Przypuszczam, że można je było napisać lepiej. Gdyby odwołanie napisał mi prawnik, to - za jego zgodą - opublikowałbym je tutaj. Więc wybacz i nie nalegaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatlea 20.02.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Ja mimo, że już niebawem będę prawnikiem, to przy pisaniu odwołania skonsultuję się z bardziej doswiadczonym, znajomym prawnikiem - będe u niego dziś wieczorem i jak coś napiszę to mogę poradzić na co zwrócić uwagę. A dziś odebrałam decyzję z poczty i już się we mnie wszystko przewraca na myśl o tym, że muszę tyle kasy zapłacić... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszmer 21.02.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 24 maja 2006 r zmarł tata . Nie było testamentu. Spadkobiercy to mama brat i ja, Ja i Brat chcemy odrzucić spadek by dom pozostał w całości własnością mamy. Rozprawa za tydzień - 27 lutego i czuję, że zaczną sie schody. My akurat podlegamy pod WSA Bydgoszcz, który zasądził w analogicznej sprawie , że nie płacimy podatku. Tylko czy dla US wyrok sądowy cokolwiek znaczy. Naczytałem sie tyle, że i tak nie przyjmą druku SD-Z1. Pewnie wyślemy pocztą i pewnie cofną. Ja wyrocznią nie jestem i nie wiem co w końcu NSA czy TK zdecydują. Zapłacic i tak trzeba wcześniej. Chciałbym jedynie żeby nie było tak, że powiedzą potem - : "A tak , należało sie , ale złożył Pan zły formularz i przepadło". Ja na to ,że przecież sami mi nie pozwolili złożyc SD-Z1. A oni - "A ma Pan dowody" - I tak się skończy ta historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatlea 22.02.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 No to jaki problem w złożeniu sd-z1? Należy wysłać go pocztą, listem poleconym, albo złożyć w urzędzie - uprzeć się, powołać się na wyrok wsa, przy ewentualnej odmowie przyjęcia zażądać pisemnego potwierdzenia, że taki wniosek był składany. Tylko prosze pamiętać, aby złożyć formularz w terminie- to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 22.02.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 24 maja 2006 r zmarł tata . Nie było testamentu. Spadkobiercy to mama brat i ja, Ja i Brat chcemy odrzucić spadek by dom pozostał w całości własnością mamy. Rozprawa za tydzień - 27 lutego i czuję, że zaczną sie schody. Z odrzuceniem spadku może nie być tak prosto, jeśli Wy odrzucicie, to spadek przechodzi na Waszych spadkobierców (jeśli istnieją). Prościej jest przyjąć należny spadek, a później znieść współwłasność (jeśli wśród najbliższej rodziny i bez wzajemnych rozliczeń, to wolne od podatku), sądownie było dużo taniej niż u Notariusza, choć nie wiem jak jest teraz. 3 lata temu przerabiałem, podobny problem (też istotna była data nabycia spadku) i gdzieś znalazłem wykładnię, że: " jeżeli nabycie spadku następuje w drodze postanowienia sądowego, to datą nabycia jest data uprawomocnienia, lub otrzymania postanowienia". Znajoma przeprowadzała w ubiegłym roku postępowanie spadkowe po zmarłych kilka lat wcześniej rodzicach i również nie zapłaciła podatku. Ważne jest tylko, aby zgłosić to do US w ciągu miesiąca od nabycia, aby nie płacić podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatlea 22.02.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Niestety jeśli chodzi o datę nabycia spadku, to jest nią dzień śmierci spadkodawcy - w tej kwestii nie ma raczej wątpliwości. Jeżeli ktoś nie zapłacił podatku po zmarłych kilka lat wcześniej rodzicach to z całą pewnością nie z powodu zwolnienia od podatku na podstawie omawianej tu nowej ustawy, ale pewnie wartosć spadku zmieściła się w ramach kwoty wolnej od podatku. Jeśli chodzi natomiast o datę uprawomocnienia się postanowienia sądu o nabyciu spadku, to data ta jest momentem powstania obowiązku podatkowego i od tej chwili liczy się termin na złożenie zgłoszenia w us. A jeśli chodzi o odrzucanie spadku to nie orientuję sie dobrze, ale chyba może to być rzeczywiście nie zawsze najlepsze wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszmer 23.02.2008 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Nie znam nomenklatury prawnej i nie wiem czy zrzeczenie czy odrzucenie spadku. Chcieliśmy by było to mamy , a ona pytała znajomego prawnika. Właśnie przeczytałem tekst z http://www.akademiaprawa.pl/poradnik-9.html , ale nie wszystko zrozumiałem.Mam wrażenie , że skoro mineło więcej niż pół roku to już nie mogę odrzucić spadku.A co do tego , że to proste wysłać formularz pocztą to ok - zobaczymy jaki to da efekt. Co do opisywanej tu innej sprawy to trzeba pamiętać, że w ramach ulgi mieszkaniowej też można było nie płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatlea 24.02.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Jeśli chodzi o wysyłanie pocztą, to ja właśnie tak zrobiłam i wiem, ze jest on teraz w aktach sprawy- na szczęście sprawdziłam to osobiście, ale matrwiłam się, ze nie dojdzie, zaginie po drodze, albo cokolwiek. Moim zdaniem lepiej jednak by było spróbować złożyć go osobiście - zrobić xero i na kopii poprosić o pieczątkę "wpłynęło..l.", albo tak jak pisałam wcześniej zażądac pisemnej oodmowy przyjęcia tego formularza. Nie wiem jak to w praktyce może wyglądać, ale wydaje mi się, ze z powodu takiej sytuacji jaka zaistniała, czyli pozytywnego wyroku sądu dla podatmików, urzędy skarbowe muszą sobie zdawać sprawę, że ten formularz jest ważny... Ale jak wiadomo oni są najmądrzejsi i mają nasze zwolnienie w nosie A w kwestii odrzucania, zrzekania się spadku, to chyba pisał coś o tym Pan Marek Kutarba - polecam jego stronę - super dużo informacji, zwłaszcza o interesującej nas sprawie zwolnienia. http://www.gazetaprawna.pl/blogi/marek_kutarba/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszmer 24.02.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Dzięki bardzo za ten adres. Nie dokopalem sie do niego wcześniej ,a przeglądałem tego bardzo dużo. Teraz zanużam sie w lekturze. Ps. Ciekawe jak długo "Góra" bedzie udawać, że nie ma sprawy. Może ktoś ma wiedzę z innych spraw czy to rok, dwa , a może 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 08.04.2008 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Otrzymałem odpowiedź z Izby Skarbowej na odwołanie - negatywną.Teraz mam parę tygodni na złożenie skargi do WSA w W-wie. Niestety ten WSA daje wyroki negatywne w takich sprawach, zatem inne niż WSA w Bydgoszczy i WSA w Gliwicach.Cała więc nadzieja w NSA, który już rozpatruje 4 takie sprawy. Pisała o tym Rzeczpospolita miesiąc temu http://www.rp.pl/artykul/103090.htmlA może NSA wydał już jakiś wyrok w jednej z tych spraw? Czy ktoś coś wie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatlea 12.06.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Nie wiem czy już wiecie, ale dziś NSA orzekł niestety na naszą niekorzyść Jestem wściekła- nie rozumiem, nie pojmuję jak mozna tak orzec w tej sprawie? Przecież przepisy są jasne, czarno na białym jest napisane, ze powinno nas objąć zwolnienie. Szczerze wątpię od tego dnia w wymiar sprawiedliwości... Brak mi słów. Ja jednak mimo wszystko skłądam na wszelki wypadek w przyszłym tygodniu skargę do WSA na decyzję Izby Skarbowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 12.06.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 1. czy istnieje jeszcze "mądrzejsza" instancja, czy to już koniec ? 2. czyli przykładowo, nabyłem nieruchomośc xx lat temu, chcąc czy nie chcąc, los tak zdecydował. Obowiązek podatkowy nastepuje jednak z dniem uprawomocnienia się wyroku sądu. To jest jasne.Chyba dobrze rozumiem ?Nie rozumiem jednak dlaczego według cen rynkowych z dnia uprawomocnienia się wyroku sądu, a nie z chwilą nabycia ??? Hipotetycznie.Jeżeli przykładowo prowadzę działalność gospodarczą i sprzedałem maszynę, to mam obowiązek zapłacić podatek. Jasne.Jeśli Ustawodawcy wpadnie coś do głowy i w międzyczasie zmieni stawkę podatku, przepisy lub tp. ( w czasie pomiędzy sprzedażą a zapłatą podatku ), to płacę podatek według dnia sprzedaży ( nabycia maszyny przez kontrahenta ). Dlaczego w przypadku spadków jest inaczej ?Czy ktoś mnie może uświadomić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts