Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słup TPSA na działce.

AggusiA

Recommended Posts

Witam,

Szanowni Państwo na działce, której jestem właścicielką stoi słup telekomunikacyjny. Do TPSA zwróciłam się ponad miesiąc temu z prośbą o usunięcie słupa z mojej działki. Minął miesiąc i nikt nie reaguje ze strony TPSA na moje pismo.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć co z takim problemem zrobić?

Jak reguluje prawo możliwość usunięcia takiego słupa?

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.

Agnieszka

W jakiej formie zwróciłaś się do TP? Masz jakieś potwierdzenie, że oni dostali Twoją prośbę?

Dzwoniłaś do nich ostatnio spytać się jak sprawy idą. Może załatawiają to u siebie wewnętrznie jeszcze.

Kiedy ten słup został postawiony na działce? Może TP otrzymało zgodę na jego postawienie, mają to w papierach i teraz nie mają zamiaru nic z tym robić.

witam. mialem taki sam problem. kilkanascie miesiecy prosilem te-psy o przesuniecie slupa z wiadomym powodzeniem. krew mnie zalewala i nie moglem sie patrzec na ten slup. dodam , ze slup blokowal rozpoczecie prac budowlanych na mojej dzialce. pytalem sie wielu ludzi co z tym zrobic i szef ekipy zaproponowal bardzo drastyczne rozwiazanie.

kiedy na dzialke przyjechala koparka poprosilem operatora o pchniecie slupa zeby sie lekko przechylil. po czym zadzwonilem do tepsy, ze maja przechylony slup i zeby sobie przyjechali i go poprawili. umowilem sie na konkretna godzine na naprawe. po pzrzyjechaniu ekipy tepsy porozmawialem z panem brygadzista zeby ten slup troszke pzresuneli i sie zgodzil. zaplacilem za naprawe slupa 400zl.( poniewaz zostal uszkodzony prze ze mnie) i zakonczylem problem.

sprawe zakonczylem w 5 dni i kosztowalo mnie to 400 zl. w porownaniu z wielomiesieczna walka z tepsa to niewiele . pozdr

ja równiez miałem słup tpsa na działce. Biegnacy od niego kabel przeszkadzałw postawieniu ściany kolankowej. Napisałem do tpsa pisemko, że w dniu x rozpoczynam prace związane z budową ściany kolankowej co spowoduje zerwanie lini telefonicznej. po kilku dniach przyjechali i przestawili słup.

Z nimi wszystko na pismie - listem poleconym albo na biuro podawcze z potwierdzeniem otrzymania pisma.

Po pierwsze - sprawdź czy zostało wydane pozwolenie przez gminę na postawienie słupa na działce. Postaraj się dowiedziec od poprzedniego właściciela "historię" tego słupa. Być może podpisał on umowę z TP S.A. i wziął na kieliszek chleba kilka denarów.

Jeśli będą problemy z ustaleniem tych faktów, złóź pisemny wniosek w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego o rostrzygnięcie czy słup stoi legalnie czy też nie.

TP S.A. bardzo często budowała studzienki, tudzież inne ustroistwo, bez pozwoleń - czyli NIELEGALNIE.

Znam sytuację, kiedy telefoniarze mieli wydane pozwolenie na budowę, tyle tylko że w postępowaniu nie brał udziału właściciel nieruchomości. Takie sprawy załatwia się od ręki - wniosek o unieważnienie pozwolenia na budowę złożony u wojewody. [/code]

Miałem podobną sytuację. Opisałem w dzienniku. Trwało to około miesiąca a może nawet dwa. Zasada jest jedna. Słup muszą przestawić ale kwestia jest gdzie ma on stanąć.

Jeśli pozwolimy postawić go na naszej działce to jest to kwestia aby tepsa załatwiła ekipę i dźwig (tydzień) i bez najmniejszych kosztów go przestawiają.

Jeśli chcemy pozbyć się słupa na dobre to tepsa musi załatwiać pozwolenia np u właściciela pasa drogowego aby tam słup umieścić i to trwa min rok czasu. No i tepsa musi mieć środki finansowe.

• 2 weeks później...

Ja o tym gdzie pisac dowiedziałem sie od znajomego. Na infolini kierowali mnie do punktu obsługi klienta w moim rejonie a tam tylko wzruszali ramionami.

Cała tepsa :evil:

Okazało sie że zajmuje się tym Pion Sieci - Obszar Eksploatacji danego rejonu (u mnie Katowice) i o adres takiego działu trzeba pytać. Nie dzwonić tylko smarować pismo bo papier cierpliwy i na pismo muszą odpowiedzieć a rozmowę oleją.