Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu we wpó?w?asno?ci i jedna czy dwie ulgi podatkowe

krispl

Recommended Posts

Każda osoba , niepełnoletnia też , jeśli ma własne dochody ma prawo do odrębnej ulgi budowlanej. Wyjątek stanowią małżeństwa , które od dnia zawarcia związku małżeńskiego mają prawo tylko do jednej wspólnej ulgi. To w ramach polityki prorodzinnej rządu. Na działce należącej np. do jednej osoby (może być nawet grunt dzierżawiony lub tylko udostępniony) może do współwłasności budować kilka osób i każda ma do wykorzystania swoją ulgę (małżeństwo w tym wypadku to jak jedna osoba). Ale każdy musi mieć faktury na swoje nazwisko.

Wcale nie jestem tego tak w 100 % pewny. Mój rzeczywisty problem polegał na tym że chodziło nie o ulgę budowlaną (tzw. dużą) ale o o małą czyli remontową. Urząd Skarbowy podparł się kodeksem cywilnym, który mówi że współwłaścicele nieruchomości pobierają korzyści z nieruchomosći jak również ponoszą wydatki związane z nieruchomosćią ale do wysokości swojego udziału w nieruchomości. Tak więc jeśli dwie osoby nie są małżeństwem i mają dom to każde z nich może remontować taki dom w dowolnym zakresie i na dowolną kwotę ale posiada tylko prawo odliczenia do 1/2 limitu normalnych wydatków remontowych.

Między innymi dlatego powstał problem czy ulga jest związana z konkretną nieruchomością - jedna nieruchomość i jedna ulga podatkowa czy też z osobą - wiele osób współwłaścicieli i wiele ulg.

W związku z tym pytałem czy przy dużej uldze budowlanej gdziekolwiek udało się komuś przepnąć taką interpretację przepisów że ulga jest związana z osobą a nie z nieruchomosćią.