Gość tomek136 30.01.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 WitamZaczynam budowac dom i przymierzam sie do zakupu materiałów!W tej samej cenie moge kupic gazobeton H+H i keramzytobeton OptirockaCo proponujecie co lepsze??? zgory dziekuje za odpowiedz!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 30.01.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 A co masz w projeckcie ? Obydwa materiały ścienne mają wady i zalety. Np bloczki z gazobetonu są nasiąkliwe i dosyć delikatne, ale za to dobrze się z nich muruje, łatwo się je docina (np. piłą) i łatwo się prowadzi w nich instalację, są także dobrym zabezpieczniem przed utratą ciepła. Keramzytobeton ma mniejszę nasiąkliwość, większą trwałość, ale jest cięższy trudno się go docina no i nie każda ekpia chce i potrafi w czymś takim murować. Zaletą keramzytobetonu, w wersji Optiroc jest to, że bloczki są profilowane na pióro - wpust, przez co nie trzeba dawać spoiny pionowej. Jeśli ja miałbym wybierać, to raczej wybrałbym beton komórkowy. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 30.01.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 31.01.2008 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 a ja mam cały dom z keramzytu, jeszcze w nim nie mieszkam ale gdybym wybierał jeszcze raz wybrałbym keramzyt docinanie bloczków - zero problem - kątówka i po sprawie, a wiercenie jak w masło (czy gazobeton) za to mam ceramikę która nie trzyma wody = jest sucha pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 31.01.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Keramzytobeton to nie ceramika Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 31.01.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 arktyk - tak jak w poprzednim poście: http://forum.muratordom.pl/post2303640.htm#2303640 , Ty chyba nbie lubisz keramzytu, jeśli się z nim nie spotkałeś to nie wiem dlaczego.... ale co tam każdy ma prawo do własnej opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 31.01.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Keramzyt to ceramika, tylko technologia inaczej wyglada.te kuleczki są z wypalonej gliny ale czym są połączone to nie wiem. Tak czy siak to ceramika.Odnośnie keramzytu trzeba pamiętać (nie wszyscy o tym wiedzą) że pod otworami trzeba dawać dodatkowe zbrojenie.http://www.keramzyt.pl/n_wyroby.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 01.02.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Moim zdaniem keramzytobeton to nie jest ceramika, a forma pośrednia pomiędzy ceramiką a betonem komórkowym. Może sam keramzyt ewentualnie można "podciągnąć" pod ceramikę, ale nie keramzytobeton, Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 01.02.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 pewnie uznasz że jestem upierdliwy... ale co tam w Twojej wypowiedzi słowo "ewentualnie" mogę uznać - daje możliwość innej interpretacji. Więc czym wg Ciebie jest produkt powstały w wyniku wypalania ilastej gliny w piecu obrotowym w temp ok 1200 stopni? Jeśli nie ceramika to co...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 01.02.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Uważam jednak, że keramzyt można w jakimś stopniu uznać za ceramikę, ale ze względu na jego właściwości bloczki konstrukcyjne robione są z dodatkiem betonu. Więc keramzytobeton ceramiką nie jest. Zresztą cały nas spór nie ma chyba większego znaczenia praktycznego. Jeśli wybrałeś keramzytobeton i jesteś zadowolony to OK. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 01.02.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 kulturalna dyskusja zawsze jest OK a i tak inni uznają nas za dwóch MUNDRALI... pozdrawiam Cię ciepło P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.02.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 mamy BK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 01.02.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 idąc tym tropem można stwierdzić że bk to powietrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 08.02.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 a ja mam cały dom z keramzytu, jeszcze w nim nie mieszkam ale gdybym wybierał jeszcze raz wybrałbym keramzyt docinanie bloczków - zero problem - kątówka i po sprawie, a wiercenie jak w masło (czy gazobeton) za to mam ceramikę która nie trzyma wody = jest sucha pozdrawiam czy fundament też masz z keramzytu ? jeśli tak to proszę napisz jaka grubość i czy ocieplaliście . ja mam w projekcie zwykłe betonowe bloczki w poprzek czyli grubość fundamentu 38cm , gość od keramzytu stwierdził że jak dam właśnie bloczki keramzytowe w poprzek to raczej nie ma potrzeby ocieplać fundamentu . czy to prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 08.02.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Nie, fundament mam z bloczka betonowego (wzdłuż, czyli gr 24cm) + 8cm styrop.Gość od keramzytu ma racje, można dać na fundament bloczek z keramzytu jak piszesz i nie potrzeba docieplenia, ale warunek żeby był to na pewno bloczek keramzytowy - fundamentowy.pozdrawiam P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts