Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GAZOBETON czy KERAMZYTOBETON

Gość tomek136

Recommended Posts

A co masz w projeckcie ?

Obydwa materiały ścienne mają wady i zalety. Np bloczki z gazobetonu są nasiąkliwe i dosyć delikatne, ale za to dobrze się z nich muruje, łatwo się je docina (np. piłą) i łatwo się prowadzi w nich instalację, są także dobrym zabezpieczniem przed utratą ciepła.

Keramzytobeton ma mniejszę nasiąkliwość, większą trwałość, ale jest cięższy trudno się go docina no i nie każda ekpia chce i potrafi w czymś takim murować. Zaletą keramzytobetonu, w wersji Optiroc jest to, że bloczki są profilowane na pióro - wpust, przez co nie trzeba dawać spoiny pionowej.

Jeśli ja miałbym wybierać, to raczej wybrałbym beton komórkowy. :)

Pozdrawiam,

Keramzyt to ceramika, tylko technologia inaczej wyglada.

te kuleczki są z wypalonej gliny ale czym są połączone to nie wiem. Tak czy siak to ceramika.

Odnośnie keramzytu trzeba pamiętać (nie wszyscy o tym wiedzą) że pod otworami trzeba dawać dodatkowe zbrojenie.

http://www.keramzyt.pl/n_wyroby.html

pewnie uznasz że jestem upierdliwy... :D

ale co tam

w Twojej wypowiedzi słowo "ewentualnie" mogę uznać - daje możliwość innej interpretacji. Więc czym wg Ciebie jest produkt powstały w wyniku wypalania ilastej gliny w piecu obrotowym w temp ok 1200 stopni?

Jeśli nie ceramika to co...? :o

Uważam jednak, że keramzyt można w jakimś stopniu uznać za ceramikę, ale ze względu na jego właściwości bloczki konstrukcyjne robione są z dodatkiem betonu. Więc keramzytobeton ceramiką nie jest. Zresztą cały nas spór nie ma chyba większego znaczenia praktycznego. Jeśli wybrałeś keramzytobeton i jesteś zadowolony to OK.

Pozdrawiam,

a ja mam cały dom z keramzytu, jeszcze w nim nie mieszkam ale gdybym wybierał jeszcze raz wybrałbym keramzyt 8)

docinanie bloczków - zero problem - kątówka i po sprawie, a wiercenie jak w masło (czy gazobeton) za to mam ceramikę która nie trzyma wody = jest sucha :D

pozdrawiam

czy fundament też masz z keramzytu ? jeśli tak to proszę napisz jaka grubość i czy ocieplaliście . ja mam w projekcie zwykłe betonowe bloczki w poprzek czyli grubość fundamentu 38cm , gość od keramzytu stwierdził że jak dam właśnie bloczki keramzytowe w poprzek to raczej nie ma potrzeby ocieplać fundamentu . czy to prawda ?