revalidon 30.01.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 No właśnie... jak w tytule... Ile mniej więcej procent zużycia prądu trzeba zużywać w taryfie nocnej, aby opłacało się przejście na taryfę G12 /dwutaryfową/..? Nie czekam na posty typu "weź se policz" itp. tylko na posty od osób które przeszły na G!@ i im rachunki spadły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis 30.01.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Myślę, że jedyna konstruktywna odpowiedź, to będzie właśnie "policz sobie sam". Weź do ręki taryfę, z której chciałbyś korzystać, i policz. Przecież w Polsce te taryfy różnią się tak znacząco, że dane z jednego krańca kraju nie dają się porównać do danych z drugiego końca. A jeśli Ci się nie chce albo nie umiesz policzyć, podaj tu ceny za energię w obydwu taryfach (całodobowej i G12), to Ci tu policzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 30.01.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 No właśnie... jak w tytule... Ile mniej więcej procent zużycia prądu trzeba zużywać w taryfie nocnej, aby opłacało się przejście na taryfę G12 /dwutaryfową/..? Nie czekam na posty typu "weź se policz" itp. tylko na posty od osób które przeszły na G!@ i im rachunki spadły... na stronie http://www.enea.pl masz kalkulator i se policz ja oszczędzam kilkaset zł rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 30.01.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 to zalezy od tego jak bedziesz uzywac prądu w taryfie G12 - ja oszczędzam rocznie ok 25% czyli jakies 1000zł - ale ja grzeję w taryfie G12g - jesli nie grzejesz to zyski będą minimalne Acha u mnie wychodzi ze zuzywam 85-90% w taryfie taniej (w okresie zimowym) i około 65-70% w okresie letnie. Mniej podział jest większy niż 55/45% to juz się opłaca ale jeszcze nie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 30.01.2008 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 A jeśli Ci się nie chce albo nie umiesz policzyć, podaj tu ceny za energię w obydwu taryfach (całodobowej i G12), to Ci tu policzę. Cena za energię elektryczną czynną w zł/kWh: - całodobową 0,1584 [g11] - dzienną 0,1798 [g12] - nocną 0,1125 [g12] Stawka opłaty abonamentowej w zł/m-c - 1,33 [g11] - 1,33 [g12] Dystrybucja: Składnik zmienny stawki sieciowej w zł/kWh: - całodobowy 0,1999 [g11] - dzień 0,2116 [g12] - noc 0,1134 [g12] Stawka opłaty abonamentowe w zł/m-c: - 2,68 [g11] - 6,15 [g12] Chętnie zobaczę jakis algorytm... Ponieważ są tu wartości stałe i zmienne proponuję dla uproszczenia przyjąć zuzycie 500 kWh na miesiąc... Według moich obliczeń to trzeba zuzywać więcej niż ok. 40% w taryfie nocnej aby sie opłacało przejść na G12... Biorąc pod uwagę, że taryfa nocna obowiązuje 10 godzin w ciagu doby tj. 10/24 = 41,67% trzeba stosunkowo dużego zuzycia prądu w taryfie nocnej aby sie to opłacało... Przy równomiernym zuzyciu w taryfie dziennej i nocnej psu na budę taka taryfa... Pomijam oczywiście fakt używania prądu do celów grzewczych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 30.01.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 ... Przy równomiernym zuzyciu w taryfie dziennej i nocnej psu na budę taka taryfa... Pomijam oczywiście fakt używania prądu do celów grzewczych... i to jest sedno sprawy taryfa ta jest wlasnie dla głównie tych co grzeją (prądem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 30.01.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 ... Przy równomiernym zuzyciu w taryfie dziennej i nocnej psu na budę taka taryfa... Pomijam oczywiście fakt używania prądu do celów grzewczych... i to jest sedno sprawy taryfa ta jest wlasnie dla głównie tych co grzeją (prądem) niekoniecznie - latem nie grzeje prądem a sie opłaca staram sie pranie, zmywanie itd włączać w taniej taryfie - a tego typu urządzenia mają zazwyczaj mozliwość zaprogramowania godziny startu oprócz tego mam bojler 200litrów, który też grzeje tylko tanim prądem i starcza na cały dzień oświetlenie wokół domu na szczęscie też świeci w taniej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 30.01.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 stawki za prad sa rozne w toruniu energa nocna taryfe ma drozsza od calodziennej o 2-gie miejsce po przecinku wiec prawie wcale stawki sa rozne wiec nie generalizujmy zreszta dwie taryfy to nie tylko noc ale i od piatku wieczora do poniedzialku rana - tak jest w Toruniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 30.01.2008 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 stawki za prad sa rozne w toruniu energa nocna taryfe ma drozsza od calodziennej o 2-gie miejsce po przecinku wiec prawie wcale stawki sa rozne wiec nie generalizujmy dzienna zawsze jest droższa od całodobowej... a nocna tańsza od całodobowej... więc może sprawdź dokładnie... zreszta dwie taryfy to nie tylko noc ale i od piatku wieczora do poniedzialku rana - tak jest w Toruniu ale to jest jeszcze inna taryfa tzw. weekendowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 30.01.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 stawki za prad sa rozne w toruniu energa nocna taryfe ma drozsza od calodziennej o 2-gie miejsce po przecinku wiec prawie wcale stawki sa rozne wiec nie generalizujmy dzienna zawsze jest droższa od całodobowej... a nocna tańsza od całodobowej... więc może sprawdź dokładnie... zreszta dwie taryfy to nie tylko noc ale i od piatku wieczora do poniedzialku rana - tak jest w Toruniu ale to jest jeszcze inna taryfa tzw. weekendowa... pomylka mialo byc: w toruniu energa dzienna w 2-traryfowej taryfe jest drozsza od calodziennej o 2-gie miejsce po przecinku wiec prawie wcale stawki sa rozne wiec nie generalizujmy, nocna oczyywiscie jest tansza nie. u nas jest jedna taryfa na noc i weekend - sprawdzalem gdyz bylem z 1-2 tygodnie z tesciem aby mu zmienili kiedys robili sobie i mieli tansza zdaje sie w nocy i jakies 2 godziny w ciagu dnia. teraz pojechalismy podpisac cos nowego bo mozna bylo zmienic na ta dwutaryfowa nocna oraz weekendowa tak samo jak operator, ceny, warunki tak pewnie i taryfy sa rozne w calej polsce - nie genaralizujmy ja za minute polaczenia komorkowego place z 0,10 zł a Ty? - pewnie masz innego operatora wiec pewnie i cene masz inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 30.01.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Ja też płacę 0,10 zł a dlaczego nie porównywać? różnice u operatorów sa minimalne, a opłaty za dystrybucje są chyba takie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis 30.01.2008 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Według moich obliczeń to trzeba zuzywać więcej niż ok. 40% w taryfie nocnej aby sie opłacało przejść na G12... Mnie wyszło, że 25% wystarczy... Co ciekawe, przy 20% suma kosztów zmiennych dla obydwu taryf była identyczna z dokładnością do 0,001 PLN. Tu jest dokument, w którym to liczyłem. Mam nadzieję, że udostępniam go w formie umożliwiającej zmiany: http://spreadsheets.google.com/ccc?key=puDvGZNiXtRP_l56isYGcEg&hl=en . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 30.01.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Nie mam ogrzewania na prąd, ale jestem nocnym markiem.Mieszkamy teraz w mieszkaniu i 90% gotowania (płyta grzewcza elektr) i sprzątania przypada u mnie na porę nocną.Chodzę spać o 24-1h w nocy. Nie piorę w nocy ze względu na sąsiadów. Ale myślę, że w domu takie rzeczy jak pranie, zmywanie, gotowanie będę robiła po nocce. Grzanie wody prądem w lecie też odbywać się będzie nocą. Nie wiem czy będzie się to opłacać, jak już będę się nad tym zastanawiać to policzę. Poza tym w dzień też jest 2h taniego prądu. Teraz przedmioty są na czasowe ustawianie i można sobie włączyć pralkę i zmywarkę o 4h a po obudzeniu powyciągać i poukładać - inna bajka, jaki kto tryb życia prowadzi, ja zanim wyjdę z domu potrzebuje minimum 50 min a do pracy mam na 7H - wstaje o 5:21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 30.01.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 w toruniu energa nocna taryfe ma drozsza od calodziennej o 2-gie miejsce po przecinku wiec prawie wcale mozesz po polsku? a najlepiej daj linka do cennika Twojego dostawcy prądu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 30.01.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 w toruniu energa nocna taryfe ma drozsza od calodziennej o 2-gie miejsce po przecinku wiec prawie wcale mozesz po polsku? a najlepiej daj linka do cennika Twojego dostawcy prądu.... http://www.energa.pl/upload/wysiwyg/energa_obrot/taryfa_obrot_2008.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 31.01.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Jak sobie przeliczałem w zeszłym roku to przy zużyciu 30 % w tańszej taryfie już się opłacało. A te 30 % to nawet latem miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 15.01.2009 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Podciągam, bo prąd drożeje, może przejść na dwie taryfy...? Opłacaja się dwie taryfy jesli nie ma się ogrzewania elektrycznego...? Może dwutaryfowcy coś podpowiedzą..??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 15.01.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Podciągam, bo prąd drożeje, może przejść na dwie taryfy...? Opłacaja się dwie taryfy jesli nie ma się ogrzewania elektrycznego...? Może dwutaryfowcy coś podpowiedzą..??? mam 2 taryfy lecz nigdy nie liczylem czy sie oplaca pranie, sprzatanie, jakies placuszki czy zarcie ktore dluzej sie robi zawsze w weekendy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 15.01.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 A sprawdziliście ludziki jak macie ustawiony zegarek na liczniku dwutaryfowym. Wydaje mi się że to według niego działają liczniki liczące I i II taryfę (dzienną i nocną) - tzn wiedzą kiedy liczyc jaką taryfę. Bardzo często człowiek z elektrowni sprawdzający liczniki nie przestawia czasu bo mu się nie chce. Gdy mamy zmiane czasu z letniego na zimowy czas na zegarku pozostaje taki sam bo człowiek z elektrowni go nie przestawił. Do tego jeszcze zegar się późni lub spieszy sam w sobie. U mnie wychodzi że wg tego zegarka patrząc i porównując do rzeczywistego czasu moge pralkę, zmywarke itd włączyć już o 20.45Chyba nie musze tłumaczyć że możliwość szybszego zrobienia tańszego prania i zmywania jest mi bardzo na rękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts