alela 30.01.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 kupiłam taki i w sklepie zalecają go przed fugowanie zaimpregnować oczywiście ich preparatem który do najtańszych nie należy. Z kolei mój glazurnik powiedział żebym sobie odpuściła tą impregnacje bo to dodatkowe koszty i płytka może po impregnacji przestać błyszczeć.Teraz jestem w kropce bo nie wiem co robić i kogo słuchać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 30.01.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Koniecznie impregnować. Zaimpregnowanie powoduje, ze płytka nie będzie przyjmować plam. Już się rozglądałam za tym płynem, jedna butelka litrowa wystarcza na 30 m 2 powierzchni. Tak mnie przynajmniej poinformowano w sklepie. Uważam, że koszt niewielki, wieć warto to zrobić żeby potem nie pluć sobie w brodę. Kupiliśmy jedną płytkę gresu polerowanego na przeprowadzenie testu wytrzymałościowego. I po pozostawieniu na noc plamy z herbaty, nie da się jej już doczyścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 30.01.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Ja też impregnowałam. I nie przestał się błyszczeć A że się plami to fakt Mi woda w łazience kapała na karton ze stalowymi zszywkami i rdza weszła w ten gres nawet mimo impregnacji Inna sprawa, że bardzo późno to zauważyłam, bo zaworek był zastawiony... kartonem Mogło kapać ze 2 m-ce A na tyle mało, że nigdzie ta woda nie wypływała... Plamy nie schodzą, zresztą widać, że są "wchłonięte", na szczęście dla mnie i tak to jest pod szafką, ale... IMPREGNOWAĆ. "Normalne" zabrudzenia spokojnie można teraz doczyścić z tego gresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuuska1 30.01.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Ja swój gres impregnowłam , nie jestem jednak przekonana,że było to słuszne. Spzredawca mówił - nie impregnowac ,bo to jakoś itd.. - trudno jednak polegać na tej opinii. Przed impregnowaniem pięknie się błyszczał a teraz - no cóż - są smugi . Trudno ich sie pozbyć . PO umyciu płytki wyglądają jakby wymagały.... froterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 30.01.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Tuuska1, a czym impregnowałaś? Bo u mnie żadnych smug, po myciu też, a impregnował mi glazurnik, więc zakładam, że specjalnie się nie cackał Impregnowałam Sann Profi, takim w puszeczce (nie pamiętam dokładnej nazwy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 30.01.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Sadzac jednak po napisach umieszczonych przy plytkach gresowych w sklepie, odnioslem wrazenie,ze nie kazdy gres trzeba impregnowac.Tak bynajmniej mozna bylo wywnioskowac z info.umieszczonych przy plytkach.A moze sie myle??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 30.01.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Gresów szkliwionych nie trzeba impregnować, bo szkliwo na wierzchu płytki zabezpiecza ją przed wchłanianiem, tak jak szkliwo na glazurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 31.01.2008 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Jak zdążyłam się dotychczas zorientować to chyba wszyscy producenci gresów polerowanych ( przynajmniej wszyscy ci z którymi maiłam styczność ) zalecają impregnowanie takiego gresu. Właśnie wczoraj zakupiliśmy 60 m.kw. gresu polerowanego i napewno będziemy go impregnować, nie wiem tylko jeszcze który konkretnie preparat wybrać bo jest ich mnóstwo i oczywiście każdy jest świetny wg sprzedawców OK możesz powiedzieć gdzie zakupiłaś ten swój środek? Jeżeli jest sprawdzony to może zdecydujemy się właśnie na ten. Aha, napisz jeszcze proszę czy impregnowaliście przed czy po fugowaniu, a może dwa razy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 31.01.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Znalazłam puszeczkę - nazywa się to "Sann Profi ochrona płytek polerowanych". Jest w 0,5l puszeczkach. Kupowałam razem z płytkami, ale widziałam w Leroy Merlin, więc przypuszczam, że jest ogólnie dostępny. Koszt (w Warszawie ) 38-48 zł/puszka. Starczyła mi na podłogę w kuchni (10 m2), ścianę w kuchni (4m), podłogę w łazience i szafie wnękowej (ok. 3m). Podłoga w kuchni z gresu niepolerowanego satynowanego, których chłonie 2x więcej niż poler. Glazurnik twierdzi, że położył 2 warstwy Nie było mnie przy tym Impregnował zaraz po wyschnięciu fug, więc fugi też od razu zaimpregnowane. Mogę też polecić tej samej firmy "Środek do usuwania zaprawy spoinowej" i "Czysta glazura i terakota". Po umyciu tym ostatnim dobrze odciśniętą gąbką nie robią się żadne zacieki na glazurze Nie trzeba dodatkowo wycierać. Tyle że śmierdzi jak diabli (przez chwilę na szczęście) i bez rękawiczek nie radzę używać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 31.01.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź Jutro zobaczę u nas w Castoramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 31.01.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź Jutro zobaczę u nas w Castoramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alela 31.01.2008 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 To chyba też zaimpregnuje, a już myślałam ze się uda i nie będzie trzeba. Zastanawia mnie tylko bo mi w sklepie kazali to zrobic ale przed fugowaniem ! a Wy tu piszecie że po fugowaniu!? Chyba przeprowadzę test z tą herbatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 31.01.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 To chyba też zaimpregnuje, a już myślałam ze się uda i nie będzie trzeba. Zastanawia mnie tylko bo mi w sklepie kazali to zrobic ale przed fugowaniem ! a Wy tu piszecie że po fugowaniu!? Chyba przeprowadzę test z tą herbatą. Są dwie szkoły: falenicka i otwocka Po fugowaniu od razu z fugami impregnujesz. Przed fugowaniem podobno mogą być problemy z trzymaniem się fugi Ale może ta druga szkoła ma swoje przewagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 31.01.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Gres należy zaimpregnować PRZED fugowaniem jeżeli planuje się dać ciemniejszą fugę, bo jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że fuga zostanie wtarta w pory gresu i będzie potem nie do usunięcia, plamy zostaną na zawsze. Impregnować należy dwa razy - wzdłuż, a potem w przeciwnym kierunku.Po zaimpregnowaniej podłodze nie powinno się chodzić przez 24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 31.01.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Mówiłam, że są dwie szkoły Akurat ja dawałam ciemniejszą fugę, mało tego glazurnik po myciu zostawił miejscami tę zieloną wodę z fugą niewytartą na beżowym gresie Mało zawału nie dostałam Na jego szczęście zero plam, nic się nie stało A jeśli chodzi o kierunek impregnacji, to na moim impregnacie stało jak wół, żeby w jednym kierunku obie warstwy To kazałam w jednym kierunku A jak było naprawdę, to na szczęście nie mam pojęcia - póki co jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 31.01.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Mówiłam, że są dwie szkoły Jej OK, to rzeczywiście miałaś szczęście i wcale Ci się nie dziwię, że o mało co nie dostałaś zawału. Na moim było, żeby w dwóch - bo ja z tej drugiej szkoły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alela 31.01.2008 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 robie test z herbatą i na jednej płytce zrobie ten impregnat:) kurczę , boję się od razu tak walić wszędzie ten impregnat zobacze czy,, po,, też będzie się podłoga błyszczała?,,bo nie mam zamiaru mieć smug. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 31.01.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Alela, tylko sprawdź czy nie masz na tym gresie wosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuuska1 31.01.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Ja moją płytkę gresową potraktowałam : herbatą, kawą winem, masłem ,olejem , przecierem pomid. buraczkami i surówką z czerwonej kapusty. Zostawiłam to wszystko na około 12- 18 godzin -potem starłam . Wszystko idealnie zeszło po za czerwona kapustą( mam wrażenia,że ta zostawiła swój ślad) . Zaimpregnowałam HP -jakimś tam do impregnowania gresów polerowanych - no ale po umyciu ja widzę smugi ( do froterowania).Wcześniej gres był idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 01.02.2008 01:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Mówiłam, że są dwie szkoły Jej OK, to rzeczywiście miałaś szczęście i wcale Ci się nie dziwię, że o mało co nie dostałaś zawału. Na moim było, żeby w dwóch - bo ja z tej drugiej szkoły . Zrobiłam tak, jak radziła kobita w sklepie A miałam bardzo mało czasu na decyzję Trafiłam na fajną kobitkę - parę rzeczy mi podpowiedziała i ani razu się nie nacięłam na jej radach. Rzeczywiście kobieta wiedziała, o czym mówi - praktycznie każdą płytkę, którą miała w ofercie, potrafiła "zdefiniować" co do jej wad i zalet Zarówno technicznych, jak i estetycznych. Każdemu życzę, żeby trafił na takiego handlowca z prawdziwego zdarzenia. Jestem na 100% pewna, że jakby ten akurat gres się tak łatwo plamił, to by mi poradziła tę "drugą szkołę" Duże pozdrowienia dla pani z Glazomatu na Kabatach (mam nadzieję, że nie podpadam reklamą, ale nawet jeśli, to wiem za co ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts