Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

impregnujecie gres polerowany?

alela

Recommended Posts

Ja położyłam gres i nie impregnowałam. Mam wrazenie, ze jest na nim wosk bo sie tak idealnie nie błyszczy. Próbowałam go brudzic i jak narazie wszystko sie wycierało bez śladów. Ale sama juz nie wiem. Chyba sie zdecyduje i zaimpregnuję. :roll: ALe jak położy fugi dopiero. Uprzedzę go tylko, zeby fugi szybko czyścił i nie zostawiał długo bo mogą być plamy. :roll:

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byłam wczoraj w castoramie pytać o środek do impregnacji polecany przez OK - nie mieli. Była cała gama środków HG, też ponoć b.dobrych. Już miałam brać ale pan zapytał jednak jaki mamy gres. Odpowiedziałam zgodnie z prawdą, że Ceramstic. Pan na to, że powinnam kupić środek do impregnacji tego właśnie producenta, bo gdyby coś się złego działo z tym gresem ( co się może z nim dziać tak na marginesie :o ) to Ceramstic nie przyjmie reklamacji twierdząc, że to dlatego że nie impregnowano ich preparatem.

I co wy na to? Po pierwsze czy taka reakcja producenta jest wogóle możliwa, a po drugie, jak w razie czego mam udowodnić producentowi płytek jakim środkiem je zaimpregnowałam?

Środka póki co nie zakupiłam, bo nie wiem co robić, czy kupić impregnat Ceramstica czy jakiś inny sprawdzony?

O to i ja czekam na podpowiedź bo mam ten sam gres :lol:

mayland - a jaki konkretnie masz ten gres? My mamy taki kremowy 50/50 i nie widzę na nim wosku. Aha, pan w castoramie powiedział dodatkowo, że bezwzględnie zaimpregnować ten gres przed fugowaniem, a potem drugi raz. W castoramie też handlują Ceramstikiem to może wie co mówi...

• 2 weeks później...

A ja dla odmiany jestem posiadaczem gresu polerowanego Ceramstic UL14-12, po położeniu bajka. Błyszczący i super, położyłem, zaimpregnowałem w jedną stronę Delfinem (tak mi polecono), po zaimpregnowaniu pojawiły się lekkie smugi.

Wymyśliłem z żoną brązową fugę by pasowała do kafelek na ścianach, wszystko fajnie, tylko, że nawet mimo impregnacji gres brudzi się i zostają lekko brązowe smugi. Mam tylko nadzieję, że jakiś żrący środek będzie to w stanie doczyscić. Jak nie to tylko siąść i płakać.

a ja ryzykuje i nie impregnuje.Zrobiłam test na dwóch płytkach na jednej rozlałam kawę i położyłam maczałke od herbaty zostawiłam to na dobę a drugą zaimpregnowałam. Rezultat jest taki że herbatę i kawe starłam , trochę się zeszło ale doczysciłam a płytka zaimpregnowana to porażka! przestała się swiecić to raz a dwa ma pod światło nalot, całkowicie zmatowiała. Zaznaczam że mam płytki jasno kremowe prawie białe , impregnat kupiłam w sklepie w którym wczesniej kupiłam płytki, polecany.Nie wiem czy kiedyś nie pożałuję swojej decyzji ale na dzień dzisiejszy prawdopodobieństwo że rozlana np herbata będzie leżeć dobe na nich jest znikome a mieć tak beznadziejne płytki po impregnacji to kataklizm. Dziękuję Wam tylko za ten pomysł z herbatą bi inaczej wypaćkałabym tym g..m całą podłogę.

Kupiłam impregnat w Obi. Opakowanie 0,5 litra w cenie ok 35zl. W płynie. Śmierdzi jak nie wiem co. Niby do gresu. Nakładać w jednym kierunku i czekać aż weschnie. Powtórzyć. Robiłam próbę. Wsiąka, nic nie widać, gres błyszczy. Założę maskę na twarz i zaimpregnuję cały gres bo smród jest okropny. Po wyschnięciu zapachu nie ma.

Zapach podobny bardzo do tych preparatów do czyszczenia nagrobków :o

Machtomi

ja mam gres z paradyża mistral beż, zaimpregnowałam go preparatem do gresów polerowanych przed fugowaniem i po umyciu pojawiły się smugi które bardzo powoli schodzą. Zastanawiam się czy ten gres należy impregnować.W sklepie paradyża mówili że nie ma potrzeby (taką informację dostałam już po tym zdarzeniu)

No właśnie... Ja mam matowy gres i mój wykonawca

(i sprzedawca w sklepie potwierdził) powiedział, że tego gresu się

nie impregnuje.... Kupiłam już nawet wcześniej środek do impregnacji

gresu niepolerowanego i nie wiem, co robić... Fugi już położone....

Niedługo wchodzi parkieciarz....i co z tym fantem zrobić?

GGGosik

Machtomi

ja mam gres z paradyża mistral beż, zaimpregnowałam go preparatem do gresów polerowanych przed fugowaniem i po umyciu pojawiły się smugi które bardzo powoli schodzą. Zastanawiam się czy ten gres należy impregnować.W sklepie paradyża mówili że nie ma potrzeby (taką informację dostałam już po tym zdarzeniu)

po rozmowie z doswiadczonym panem od takich robot

nie bede impregnowal tego gresu,,, po fugowaniu tez mowil ze nie ma potrzeby

wiec klade plytki,,, czekam ok 2 tyg,,, fuguje i ma byc!!

bardzo wazne aby fugowac kazde plytki dopiero po 2 tyg,,,az klej wyschnie !!