Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

impregnujecie gres polerowany?

alela

Recommended Posts

po rozmowie z doswiadczonym panem od takich robot

nie bede impregnowal tego gresu,,, po fugowaniu tez mowil ze nie ma potrzeby

wiec klade plytki,,, czekam ok 2 tyg,,, fuguje i ma byc!!

bardzo wazne aby fugowac kazde plytki dopiero po 2 tyg,,,az klej wyschnie !!

A czemu aż dwa tygodnie? Mój wykonawca kładł fugę na drugi dzień....

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Machtomi

ja mam gres z paradyża mistral beż, zaimpregnowałam go preparatem do gresów polerowanych przed fugowaniem i po umyciu pojawiły się smugi które bardzo powoli schodzą. Zastanawiam się czy ten gres należy impregnować.W sklepie paradyża mówili że nie ma potrzeby (taką informację dostałam już po tym zdarzeniu)

po rozmowie z doswiadczonym panem od takich robot

nie bede impregnowal tego gresu,,, po fugowaniu tez mowil ze nie ma potrzeby

wiec klade plytki,,, czekam ok 2 tyg,,, fuguje i ma byc!!

bardzo wazne aby fugowac kazde plytki dopiero po 2 tyg,,,az klej wyschnie !!

Machtomi

dla mnie również mistral paradyż jest naj i bardzo powaznie zastanawiam się na jego zakupem. Zależy mi jednak aby zachował sie nadal jego piękny poler i tu pytanie bowiem minęlo już kilka dni a ciekawość mnie okropnie zzera ; czy faktycznie nie impregnowałeś i czy wszystko ok? nie łapie plam ?

z góry dzięki i pozdrawiam

Każdy gres polerowany nie ważna jakiej firmy będzie należy dwukrotnie impregnować, przed fugowaniem jak i po fugowaniu. Najlepiej robić to małym wałkiem w jednym kierunku, jednym pociągnięciem ręką. Takie informacje otrzymałem wszędzie gdzie o gres pytałem. Na nawet producent tak zaleca. Więc i ja będę impregnował.

Pozdrawiam!

Ja nie zaimpregnowałam i bardzo się cieszę.Mieszakam już trzy m-ce płytki są piękne,świecące ładnie się myją i nic nie łapią. Inna sprawa że nie zdażyło się żeby leżało coś na nich długo np coś wylane. Zrobiłam test z herbaty nic nie złapały,glazurnik mówił zeby nie impregnować bo zmatowieją a producent zalecał i wciskał specyfik za 100 zł starczajacy na 10m2! Rozważałam wszystkie za i przeciw i jestem zadowolona z decyzji.

U mnie gdy kupowałem gres polerowany musiałem podpisać oświadczenie, że zapoznałem się z informacją, że należy po położeniu najpierw ściągnąć wosk, potem zaimpregnować, potem zafugować i jeszcze raz zaimpregnować. Jestem na etapie zafugowanych płytek i narazie czekam aż szpachlowanie i malowanie dobiegnie końca wtedy drugi raz zaimpregnuje.

Ja nie zaimpregnowałam i bardzo się cieszę.Mieszakam już trzy m-ce płytki są piękne,świecące ładnie się myją i nic nie łapią. Inna sprawa że nie zdażyło się żeby leżało coś na nich długo np coś wylane. Zrobiłam test z herbaty nic nie złapały,glazurnik mówił zeby nie impregnować bo zmatowieją a producent zalecał i wciskał specyfik za 100 zł starczajacy na 10m2! Rozważałam wszystkie za i przeciw i jestem zadowolona z decyzji.

ja chyba też nie będę impregnować :)

Mój glazurnik opowiedział mi historię jak to kładł fugę na niezaimpregnowany poler. Fuga wyjechała rzecz jasna na gres i przy tej okazji trwale go zabarwiły. Podobno wyjściem było pobrudzenie na całej powierzchni gresu ...

Mój sprzedawca wyraźnie zastrzegł, że procedura powinna wyglądać tak:

1) przyklejamy gres

2) zdejmujemy wosk (ajax lub dedykowany preparat)

3) impregnujemy (2 razy)

4) fugujemy

Podobno bez impregnacji, otwarte pory gresu są w stanie przyjąć na stałe dowolne kolory z zabrudzeń.

Z kolei sprzedawca fug odradził używać tanich preparatów impregnujących - albo drogie dedykowane albo wcale. Ot biznes.

Pozostaje tylko test herbaty.

pozdrawiam

Mój glazurnik opowiedział mi historię jak to kładł fugę na niezaimpregnowany poler. Fuga wyjechała rzecz jasna na gres i przy tej okazji trwale go zabarwiły. Podobno wyjściem było pobrudzenie na całej powierzchni gresu ...

No o tym to już slyszałam. Mój kuzyn tak sobie załatwil gres. Nie zaimpregnował go i kładzenie ciemnej fugi całkiem załtwiło płytki. Nie wiem czym on w końcu usunął i czy usunął w 100 % te przebarwienia, ale wiem, że nieźle się przy tym napracował i nadenerwował. Także my będziemy impregnować.

Pozdrawiam

nie impregnowałam przed fugowaniem bo fuga jaśniutka-nic się nie przebarwiło... impregnować raczej będę ale jeszcze nie wiem czym...Rezi proponował kiedys srodek Sopro ale nie pamiętam czy był zadowolony

A już mieszkasz? Bo jak mieszkasz to może być problem - raz, że trochę czuć, a dwa, że nie powinno się chodzić po zaimpregnowanej podłodze przez 24h.

o mamo,im dłużej czytam tym bardziej nie wiem czy impregnować czy nie :(

Jola, kupiłaś już ten gres? Jeśli tak, to jaki wybrałaś.

No własnie jeszcze nie kupiłam ale wiem już że nie będę impregnować a wybieram się na poszukiwania po długim weekendzie,widziałam dosyć ładne w Domarze ale to było w zeszłym roku.

nie impregnowałam przed fugowaniem bo fuga jaśniutka-nic się nie przebarwiło... impregnować raczej będę ale jeszcze nie wiem czym...Rezi proponował kiedys srodek Sopro ale nie pamiętam czy był zadowolony

A już mieszkasz? Bo jak mieszkasz to może być problem - raz, że trochę czuć, a dwa, że nie powinno się chodzić po zaimpregnowanej podłodze przez 24h.

mieszkam - jednak mamy na podłodze kilka poprawek a wykonawca nie ma czasu... ma byc za tydzien, na czas impregnacji wyniesiemy się z domy na dwa dni i tyle