SNOWEX 23.08.2003 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2003 Chyba tego jeszcze nie było, podzielcie się swoimi wrażeniami.Ja dopiero co podpisałem umowę przedwstępną i dałem 2000 zadatku.Właściciel nieruchomości pokazał mi mapę 1:2000 i powiedział, że pod działką biegnie kabel telefoniczny. Dwa dni temu zorganizowałem sobie mapę 1:1000 z urzędu i okazało się, że na działce są tylko 4 studzienki telefoniczne 1x0,5 m. Do tego naniesienia jakiejś projektowanej drogi.Po prostu obłęd jakiś. Wcześniej nie było tego widać bo na działkę nie da się wejść z powodu chwastów. Właściciel miał to skosić, ale chyba specjalnie odwlekał to w czasie by nie było widać na tej działce tych studzienek. Do tego gnina nie chce wydać warunków jak się nie złoży oświadczenia o prawie do dysponowania nieruchomością ( Tak by mieć chyba mniej pracy ). Pytanie co dalej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pirx 25.08.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Gmina nie może uzależniać wydania WZiZT ( waarunków zabudowy i zagospodarowania terenu ) od dokumentu potwierdzającego prawo do dysponowania nieruchomością.Pozatym obecnie wydanie WZiZT nie jest wymagane dla inwestycji zlokalizowanych na terenie dla którego po 1.1.1995 gmina przyjeła miejscowy plan zagospodarowania terenu. Dla innych terenów konieczne jest uzyskanie WZiZT ale może to być znacznie utrudnione. Zalecam zapoznanie się z miejscowym planem zagospodarowania terenu być może działka planowana jest pod przyszłą drogę na co może wskazywaćlokalizacja tych studzienek no i oczywiście kabli bo gdzie studzienki tam i kable powinny być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy999 10.10.2003 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Do końca tego roku tam gdzie obowiązuje plan z przed 01.01 1995r to nie powinno być problemu z WZiZT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 28.10.2003 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 SNOWEX nawet nie myśl o zakupie takiej inwestycji. Z daleka już śm.....i Jeżeli problemy to Twoja specjalność - to jeszcze się targuj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimba 31.10.2003 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Masz problem że dałeś zadatek a nie zaliczkę.Zadatku w razie nie dojscia do trazakcji nie dostaniesz z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 31.10.2003 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Aż tak źle nie jest - zostałeś przecież wprowadzony w błąd i to błąd istotny, jeśli na działce nie da się wybudować domu (przeznaczenie w planie pod drogę), więc musisz złożyć oświadczenie na piśmie, iż uchylasz sie od skutków oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu (art. 88 par. 1 k.c.)- i żądasz zwrotu zadatku. Wtedy uważa się, że umowa przedwstępna nie została zawarta.Powodzenia,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 31.10.2003 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 ... zostałeś przecież wprowadzony w błąd i to błąd istotny, musisz złożyć oświadczenie na piśmie, iż uchylasz sie od skutków oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu (art. 88 par. 1 k.c.)- i żądasz zwrotu zadatku... Myślę, że to jest najlepsze rozwiązanie w tak kiepskiej sytuacji. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNOWEX 31.10.2003 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Sporo sie wyjaśniło od ostatniego postu. Gmina wprowadziła nowy plan zagospodarowania przestrzennego, zgodnie z którym tej drogi tam nie będzie. Pozostał problem kabla. Dwie studzienki będą po za moim ogrodzeniem w pasie przy drodze, a pozostałe dwie po prostu będę przenosił. No nie tak za darmo. Dostałem jeszcze skonto od kwoty zakupu. Działka jest chyba atrakcyjna 51x56 m, 4km od Łodzi przy drodze asfaltowej 20 m do przystanku PKS, gaz i prąd w pasie po drugiej stronie drogi, woda przy działce, telefonów Full. Cena atrakcyjna, jak ktoś chce wiedzieć niech pisze na priv. Gospodarz wydziela jeszcze 4 wzdłóż drogi asfalt. o pow. ok. 2000 40x50 z wjazdem od południa niestety. Moja z wjazdem od zachodu . Niestety gaz i prąd będzie trzeba dalej ciągnąć, ale to już nie mój problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts